Onweerskansen 18 tot en met 26 april

Topic gezien door 59438 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 17 apr 2012 - 07:49

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerard1995

Citaat van: Jan van Ooijen op wo 25 apr 2012 - 11:53
Best pittige waardes worden er weergegeven, zou me benieuwen. Dadelijk is de nieuwe GFS kijken. EC kawam al met SRH waardes van 300 icm weinig cape en een linkeruitgang van een jet

en dat is voor vanavond dan??  8)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Marco_Goes

Zo hebben we toch al een lekker weekje achter de rug met zoals het er nu uitziet vanavond wat zwaarder onweer dan eerder deze week.  Het schijnt trouwens hier gistermiddag nog even flink gespookt te hebben met behoorlijk heftig onweer en zware hagel.

Zat helaas zelf net elders.

Blij dat het seizoen nu echt loskomt   ;D

Jan van Ooijen

Stukje uit Guidance van KNMI

Een lagedrukgebied nabij Bretagne koerst langzaam noordwaarts en ligt donderdagmiddag boven Wales. Een geoccludeerd frontaal systeem passeert vanmiddag en vanavond het land van zuidwest naar noordoost. Kort hierachter zit een trog, die dynamisch geforceerd wordt door de linkeruitgang van de jet. Deze trog bereikt het uiterste zuidwesten aan het begin van de avond, trekt eveneens noordoostwaarts en verlaat het land aan het begin van komende nacht.

Gezien het karakter van het fenomeen is het desondanks toch iets om in de gaten te houden. Niettemin komt ook Harmonie niet in de buurt van het criterium voor code oranje/rood. Op circa 1000 voet wordt door Hirlam bijna 40 knopen berekend, op 2000 voet nog iets meer. Maximale convectie, dynamisch geforceerd door de jet, is nodig om dat volledig naar beneden te krijgen. In combinatie met sterke dalende bewegingen in een buienlijn (enige organisatie is dus wel nodig) kunnen uitschieters nog hoger uitvallen.

Lichte regen op nadering van en nabij occlusie. Erachter buien. Vooral nabij de trog ook kans op hagel en onweer, INDECS en KOUW zijn echter wel aan het afbouwen qua kansen voor vanavond. Neerslaghoeveelheden zouden in korte tijd lokaal fors kunnen zijn, als de convectie inderdaad maximaal optreedt zoals Harmonie suggereert. Morgen wederom kans op onweer, INDECS komt met kansen tot 80% landinwaarts. Wel een meer geïsoleerd karakter.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

aloa

KNMI heeft de waarschuwingen uitgebreid. Alleen Limburg geen code geel. De kustprovincies hebben code geel voor wind en onweer (inclusief Brabant) de rest voor onweer.


aloa

De eerste neerslag zit al boven Zeeland. Boven Belgie lijkt de boel te activeren, wat richting Nederland trekt.

aloa

Het noorden heeft nog wat zon, de rest van het land ligt onder een dik pak bewolking.


Bertjeb

Een klein uurtje geleden al mooie lenticularissen gezien boven Zaandam, één ook boven een Cb. (lijkt op Pileus)

Southman

Citaat van: Jan van Ooijen op wo 25 apr 2012 - 13:11
Stukje uit Guidance van KNMI

Kort hierachter zit een trog, die dynamisch geforceerd wordt door de linkeruitgang van de jet.

Kan er een kleine toelichting op deze zin worden gegeven? Of staat de uitleg over deze vak-term ergens anders op het forum uitgelegd? 
I like extreme weather!

Dennis

Een jetstreak is een stroomversnelling in de jetstream of straalstroom, waar de windsnelheden heel hoog worden (140-160 knopen). Voor meteorologen is het van groot belang mogelijke jetstreaks te lokaliseren op hoogtekaarten (300 of ook nog wel 500 hPa), want een jetstreak brengt vaak interessant weer met zich mee en kan ook als trigger optreden voor hevig onweer.

Aan de linkeringang (LI) van de jetstreak hoopt er zich lucht op. Meteorologen zeggen dat er convergentie van lucht plaatsvindt. Het teveel aan lucht, dat zich in de LI bevindt, wordt naar beneden gedwongen. Er ontstaat dus een dalende beweging, die zal zorgen voor anticyclogenese (het ontstaan van een hogedrukgebied) aan de grond. In de rechteringang (RI) van de jetstreak worden de luchtdeeltjes weggezogen. Er is daar divergentie. Het tekort aan lucht zal via een stijgbeweging worden aangevuld vanaf de grond, waardoor daar cyclogenese (vorming van een lagedrukgebied) zal plaatsvinden

Als ook andere omstandigheden er ideaal voor zijn, ontwikkelen in de linkeruitgang vaak zware onweders.

Jan van Ooijen

Nou nou aardig van het KNMI. R is onweer

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Buien gaan in rap tempo naar Nederland

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Toch wel interessante situatie op dit moment.
De occlusie met bijbehorende neerslag trekt op dit moment in sneltreinvaart over ons land, aangejaagd door de voortdenderende jet op 300hPa. Erachter vinden op dynamisch vlak mooie verschijnselen plaats. Ik zal niet in details treden, want dan wordt het een erg lang verhaal. Dus maar in het kort:

Op WV beelden is de jet-as op dit moment mooi terug te vinden in de vorm van een scherpe overgang: van vrij vochtige lucht zuid(oost) van de as naar een gebied gort droge lucht noord(west) van de as (de bekende 'dark stripe'). Ook op de RGB beelden is deze zone te zien in de vorm van een dieprode band. Deze overgangszone is berucht vanwege de mogelijk dynamisch getriggerde (diepe) convectie.
Duidelijk mag zijn dat we een forse duw in de rug nodig hebben om convectie te initiëren, zie sounding uit de UK.
Buiten het feit dat de LU van de jet met haar divergentie in de bovenlucht hier aan mee werkt, is er nog een belangrijk (en vaak minder belicht) proces wat hier verantwoordelijk zou kunnen zijn: dry intrusion, het verlagen de tropopause.
Dit fenomeen doet zich voor wanneer nabij sterke jets droge stratosferische lucht de troposfeer in wordt geforceerd (soms tot aan het 500hPa vlak). Deze lucht is droog en rijk aan potentiële vorticiteit (PV) hetgeen samenhangt met de stabiliteit en de dicht op elkaar liggende vlakken van gelijke potentiële temperatuur (theta-E) boven de tropopause.
Wanneer we deze stratosferische lucht de troposfeer in 'duwen' neemt de afstand tussen 2 vlakken met gelijke theta-E toe. Immers, in de troposfeer is de opbouw minder stabiel en liggen deze vlakken dus verder uit elkaar. Als resultaat van dit gegeven zal een stratosferisch luchtpakketje met een bepaalde (lage) rotatiesnelheid dus uitgerekt worden wanneer deze de troposfeer betreedt. Als gevolg hiervan zal de rotatiesnelheid omhoog moeten (wet van behoud van impuls) en treedt er PVA (positieve vorticiteitsadvectie) en dus optilling op hoogte op.
Bovendien wordt de atmosfeer potentieel onstabiel wanneer de hogere luchtlagen als gevolg van de binnenkomende stratosferische lucht uitdrogen. Immers, droge lucht kan door optilling verder afkoelen dan de vochtigere lucht onderin, hetgeen bijdraagt aan de destabilisatie. Deze uitdroging zien we mooi terug net west van de jetas in een temp uit Engeland (zie afbeeldingen).

Enerzijds hebben we dus te maken met duidelijk droger wordende bovenluchten en anderzijds met optilling in de LU en dry intrusion. Deze combinatie levert dus (ondanks dat thermodynamische profielen dit niet toelaten) mogelijk dynamische buien op.
Echter.....een deterministische manier om te bepalen of er inderdaad genoeg forcering plaats gaat vinden voor de vorming van buien is er simpelweg niet. De verwachting voor vanavond is dan ook verre van zeker. Anderzijds: áls er een paar buien ontstaan kunnen deze pittig zijn met zware windstoten (zie hoogtewinden).




Wilfred Janssen

Pittig leesvoer, maar heel erg netjes Marsel!
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Shadow112

Ben heel erg benieuwd. Voor nu lijkt het nog niet echt wat te worden, now casten dus!

GHkstra

Helaas zijn de meeste waarschuwingen alweer ingetrokken.

Diem


Marzziejj

Toch raar want volgens Jan komt het gewoon

Pascal Soomers

KNMI is ook niet alles. We wachten het gewoon af..
When a supercell arrives, you must be prepared.

pietjelol

er lijkt zich nu een zeer scherp lijntje te ontwikkelen met onweer. We zullen zien wat dat doet

GHkstra

Citaat van: pietjelol op wo 25 apr 2012 - 19:11
er lijkt zich nu een zeer scherp lijntje te ontwikkelen met onweer. We zullen zien wat dat doet

Powered by EzPortal