Sommige gletsjers in Himalaya groeien aan

Topic gezien door 1765 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 16 apr 2012 - 18:58

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Sommige gletsjers in Himalaya groeien aan

De meeste gletsjers krimpen onder impuls van de opwarming van het klimaat, maar wetenschappers hebben in de Himalaya gletsjers ontdekt die tussen 1999 en 2008 in massa zijn toegenomen. De gletsjers liggen op de bergketen Karakoram. Ze hebben tot hiertoe minder bijgedragen tot het stijgen van het zeeniveau dan aanvankelijk verwacht werd. Het ijs zou volgens het onderzoek van de Franse universiteit van Grenoble met tien tot twintig centimeter aangedikt zijn in een periode van ongeveer tien jaar.



Daarmee hebben de gletsjers de globale trend niet gevolgd. Aangezien de bergketen afgelegen ligt, was het niet eenvoudig om de evolutie te bestuderen. De bergen liggen op de grenzen van China, India en Pakistan. De op één na hoogste berg ter wereld, K2, behoort tot deze keten.

Na de poolkappen omvat de Himalaya de grootste hoeveelheid ijs en honderden miljoenen mensen zijn hiervan afhankelijk. De gletsjers zijn redelijk bijzonder omdat ze bedekt zijn door lagen rotsstukken. Dat vormt een extra factor in de evolutie van de gletsjers. Ook de lawines van omringende bergen doen de gletsjers aandikken. Een eerdere studie toonde in februari al aan dat de gletsjers in de Himalaya minder snel smelten dan gevreesd werd.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Sommige gletsjers blijken te groeien

De gletsjers in de Himalaya zijn sinds de blunder van het IPCC in zijn laatste rapport een gevoelig onderwerp in het klimaatdebat. Dus als wetenschappers van de universiteit van Grenoble concluderen dat de gletsjers in het Karakoram gebergte – dat strikt genomen niet bij de Himalaya hoort, maar er in het noorden aan grenst – de afgelopen jaren niet zijn geslonken, maar juist iets zijn aangegroeid (met 11 tot 22 centimeter per jaar), leidt dat bijna zeker tot enig tumult.


Siachen gletsjer in het Karakoram gebergte (Foto AFP)

De gletsjers in de Himalaya zijn sinds de blunder van het IPCC in zijn laatste rapport een gevoelig onderwerp in het klimaatdebat. Dus als wetenschappers van de universiteit van Grenoble concluderen dat de gletsjers in het Karakoram gebergte – dat strikt genomen niet bij de Himalaya hoort, maar er in het noorden aan grenst – de afgelopen jaren niet zijn geslonken, maar juist iets zijn aangegroeid (met 11 tot 22 centimeter per jaar), leidt dat bijna zeker tot enig tumult. De onderzoekers hebben hun conclusies gepubliceerd in Nature Geoscience. Dat gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift zette het verhaal, vanwege de gevoeligheid van het onderwerp, al dit weekeinde online. En ja hoor, The Register grapt meteen (met een verwijzing naar Al Gore) dat het hier gaat om 'een ongemakkelijke waarheid'. En dat is het natuurlijk ook. Geen waarheid die betekent dat klimaatverandering niet bestaat. Maar wel een waarheid die laat zien dat er nog veel onzekerheden in het klimaatonderzoek bestaan. Eigenlijk hebben de onderzoekers geen idee waardoor de ijsmassa's van de gletsjers in dit gebied aangroeien, terwijl bijvoorbeeld net iets zuidelijker uit andere metingen blijkt dat gletsjers juist sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw met dubbele snelheid smelten. Julie Gardelle, die het onderzoek in het Karakoram gebergte leidde, zei tegen de BBC:

'We don't really know the reason [...] Right now we believe that it could be due to a very specific regional climate over Karakoram because there have been meteorological measurements showing increased winter precipitation; but that's just a guess at this stage.'

BBC-milieuredacteur Richard Black citeert ook onderzoeker Graham Cogley, die het IPCC als eerste op de Himalaya-fout attendeerde, die concludeert dat glaciologen hier nog wel een tijd mee bezig zullen zijn. Logisch, want van de 54.000 gletsjers in het gebied zijn er nog maar een stuk of tien intensief bestudeerd.

Bron: nrc.nl

Jelte

Hee! Weer een teken dat het weer en het klimaat niet in Jip en Janneke taal valt te vatten. Oorzaak en gevolg zijn veel ingewikkelder dan wat het IPCC doet vermoeden. Je verwacht het niet...

Even een paar jaartjes wachten nog, dan groeien er opeens een stuk meer geltsjers aan en hebben ze echt wat over te praten... leuk!

Roan


Powered by EzPortal