Lentediscussie deel 2

Topic gezien door 149695 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 05 apr 2012 - 11:14

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 10 gasten bekijken dit topic.

aloa

het is net onder nul nu.


Pascal Soomers

Het is al aangenamer dan de afgelopen 2 dagen! Hier scheen het zonnetje net en de actuele temperatuur ligt op 7,5 graden :).
When a supercell arrives, you must be prepared.

Roan

heerlijk weertje, wel onder het vriespunt geweest, maar nu een wolkenloze lucht met een temperatuur van rond de 7 graden!

Johann

De temperatuurstijging van de deze week zal slechts van korte duur zijn. Op vrijdag nadert vanuit het noorden alweer de koude lucht welke in het weekend tot aan de Alpen zal weten door te drukken.  Zaterdag zien we prachtig een zgn "Luftmassen Grenze" (LMG) over midden Europa liggen (een smalle scheidingslijn tussen 2 verschillende luchtsoorten.

Aan de noordkant van deze LMG wordt met noordoostelijke winden koude droge lucht aangevoerd (Theta-Es 27-15 °C) terwijl aan de zuidkant daarvan met een zuidwestelijke wind warme en vochtige luiht wordt aangevoerd (Theta-Es 45-70 °C).

Vertaald in  T2m  aan de noordkant hooguit 5 tot 10 °C en aan de zuidkant van de LMG 22 tot 26 graden. Tegelijkertijd.
ontstaan op het grensgebied tussen de 2 luchtsoorten stevige regen en onweersbuien



Tyshane

Dat is een behoorlijk verschil Johan op 2m tussen de Noord- en de Zuidkant. Jammer dat wij hier aan de Noordkant zitten. Ook best jammer dat de temperatuuropleving geen lang leven is beschoren. Als het langzaam gaat opwarmen wen je er snel aan, dan is zo'n duikeling als de afgelopen dagen (hier slechts 9 graden gisteren) moeilijk te verteren.

Vandaag en komende dagen maar even genieten dan van het upje, en verder hopen dat het één en ander voor de middellange cq lange termijn ten positieve verandert.

Weatherboy

Helaas op de komende 2 dagen na, worden we daarna keihard gestraft voor een lange uitzichtloze periode. Mei = exit warmte/onweer. We hopen op betere runs. Alhoewel het vandaag best te behappen is, is het nog steeds gewoon te koel.

EC en GFS (=iets beter)


mauriceb

Een logisch gevolg van/voor de temps  onder normaal is de koude noordzee, deze lijkt loopt achter met de voorgaande jaren.

bron:www.meteopagina.nl

Weatherboy

Citaat van: mauriceb op ma 07 mei 2012 - 15:27
Een logisch gevolg van de temps  onder normaal is de koude noordzee, deze lijkt loopt achter met de voorgaande jaren.

bron:www.meteopagina.nl

Dat klopt! De wind hoeft maar van zee te waaien en de temperatuur maakt een vrije val. Feitelijk gezien is voor de lente die koude periode in februari niet goed. 2010 hadden we ook een ijzige periode en toen hadden we een Eurohoog in de lente. Toen hadden we snik heet lente weer en was de Noordzee heel snel opgewarmd. Wel is het zo, dat sinds die winters zo koud uitvallen de onweersdagen zeker in deze regio schandalig hard zijn gedaald. Van bijvoorbeeld 37! onweersdagen in 2009, naar een schamele 14 in 2010 en slechts 11 in 2011. Niet te hopen dat na het record in februari dit jaar kwa onweer nog slechter uitvalt. Hier staat de teller van 2012 op slechts 2 waarvan 1 op verre afstand vorige week.  :'(

Marsel

Citaat van: mauriceb op ma 07 mei 2012 - 15:27
Een logisch gevolg van de temps  onder normaal is de koude noordzee, deze lijkt loopt achter met de voorgaande jaren.

Deze vind ik altijd erg leuk.
De vraag is natuurlijk wat is nu daadwerkelijk de oorzaak van de lage temperaturen? De lage zeewatertemperatuur wordt momenteel veroorzaakt door de 'verkeerde' drukverdeling waardoor warmte niet eens tot onze omgeving weet door te dringen, of in ieder geval te kort voor significante en snelle stijgingen. Als gevolg daarvan ook lage temperaturen boven land....of was het nu andersom? Kip en het ei verhaal dus ;).

Arend

Citaat van: Marsel op ma 07 mei 2012 - 15:58
Deze vind ik altijd erg leuk.

Je kunt het commentaar van Maurice ook op twee manier lezen. Zoals ik het lees bedoelt hij dat de temperatuur van het zeewater achterblijft door het uitblijven van bovennormale temperaturen.  :-\ Of zoals Weatherboy het interpreteert natuurlijk  :D.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

mauriceb

 of beide, natuurlijk. je kan best relatief hoge zeetemps hebben in vergelijking met de luchtemperaturen. Kijk naar Noorwegen en deels Schotland. Het is wel zo dat als we in een N/W W stroming zitten we gewoon lucht krijgen over deze koude Noordzee en het daarom hier aan de frisse kant is. als we nu een slinger krijgen uit het zuiden zitten we gewoon weer tegen de 20 graden. De zee loopt echter dan nog steeds achter bij de voorgaande jaren. Wat ik wel interresant vind is of de temp van het zeewater in de Noordzee hier grotendeels wordt beinvloed door de stroming of door de lucht temp.  Ik zelf denk het eerste.

In iedergeval een leuke discussie :)

Tyshane

Ik denk ook beide, het laat juist goed zien hoe alles met elkaar verbonden is en elkaar kan beïnvloeden. ;)

Tyshane

VERWACHTING VANDAAG & MORGEN
Geldig tot woensdag 09 mei 2012 24.00 locale tijd. Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Complex lagedrukgebied boven Ierland trekt noordoostwaarts en ligt dinsdagavond boven het noordelijk deel van de Noordzee om zijn weg schampend langs de Noorse kust te vervolgen naar de Noorse Zee. Een bijbehorend zwak warmtefront bereikt vannacht de westkust van ons land en trekt gedurende de nacht en vroege ochtend oostwaarts over ons land. De stroming draait daardoor van oost naar zuid en voert steeds warmere lucht aan. Een tweede lagedrukgebied om 18 UTC boven de Atlantische Oceaan (43N26W) koerst geleidelijk oostwaarts richting Ierland. Bijbehorende barokliene zones met meerdere frontale structuren bewegen noordwaarts en gaan steeds meer samen met het eerder genoemd frontaal systeem. Uiteindelijk resulteert dit dinsdagavond in een zuidwestelijke aanvoer van tamelijke warme, onstabiele lucht over ons land, met ten westen van ons een langgerekt golvend front van Scandinavië richting de oceaan.

MODELBEOORDELING:

Hirlam is qua drukevolutie consistent met voorgaande run, maar verschillen zijn er met name in de Theta-w850 berekeningen. Het lijkt nu dat het koufront van het Ierse laag tijdelijke ons land aandoet. Dit is in tegenstelling met de vorige run Verder zien we in de neerslagberekeningen dat de timing niet sterk afwijkt, maar qua intensiteit wel verschilt met voorgaande run.

WIND:

Hirlam kan gevolgd worden. Boven noordelijke helft Noordzee 7 Bft, maar dit gebied trekt al vrij snel richting de Noorse zuidkust, daarbij kan langs de zuidkust van Noorwegen een 8 komen te staan. Vanmiddag landinwaarts behoorlijk vlagerig, uitschieters tot 28 kn.

BEWOLKING:

In het algemeen veel gelaagde bewolking met mogelijk embedded Cb's. Er zijn onweerskansen (Kouw 25 % en INDECS 50 %), maar kleiner dan bij de vorige run. Dus CB's zijn mogelijk.

NEERSLAG:
Met name in het westen soms wat lichte regen, landinwaarts in de loop van de dag meer buiig van karakter. Toppen komen tot maximaal FL300. Vanavond van het zuidwesten uit toenemende intensiteit buiige regen (onstabieler worden van de progtemps).

ZICHT:
Tijdens neerslag teruglopend zicht.

TEMPERATUUR:
Tx 14 in het NW en met name in het zuidoosten nog enkele graden warmer dan gisteren: circa 20 C. Komende nacht 10 en morgen Tx ca 19 C

Bron: Knmi / guidance
Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 08/05/2012 05.57 uur LT.

jones

yr.no voorziet voor min omgeving donderdag 28°  :o

Jan van Ooijen

Verwachting van het weermodel Hirlam, zuidoosten 25 graden!

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112


Fren

Mm... ook nog leuk nieuws shadow? :P
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Tyshane

Een gestaag stijgende lijn (eindelijk) volgens beide modellen (nachtrun), ben benieuwd waar de runs over een paar uur mee komen:

Arend

Citaat van: Tyshane op vr 11 mei 2012 - 08:46
Een gestaag stijgende lijn (eindelijk) volgens beide modellen (nachtrun), ben benieuwd waar de runs over een paar uur mee komen:

De trend op termijn lijkt in ieder geval goed. In onderstaand praatje van Agroweer ook een redelijke 30 daagse.

Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Johann

Een enorm koufront strekt zich uit vanaf het zeegebied ten westen van de Azoren, via centraal Europa, de Baltische Staten tot aan het noordwesten van Rusland. Ten westen hiervan bevindt zich de veel koelere lucht, ten oosten daarvan de veel warmere lucht. Langzaam maar zeker zal het front nog verder naar het zuidoosten en zuiden weten op te stomen. Op het scheidingsgebied van de 2 luchtsoorten de band met bewolking en neerslag met lokaal zware regen en onweersbuien. Boven Frankrijk, ten westen van Zwitserland heeft zich vanmorgen al mooie buitencluster ontwikkeld. Meteen wordt overigens ook duidelijk hoe het verloop van de jet is. (Azoren-Europa-Noordwest Rusland)

Meteosat 06h00


Sat24 09h45


Mooi ook de scheidingslijn van de 2 luchtsoorten te zien adhv de Theta-Es




Powered by EzPortal