Winter discussietopic 2024/2025

Topic gezien door 68769 bezoekers
Gestart door TMCThomas, zo 01 dec 2024 - 17:40

Vorige topic - Volgende topic

Hans0505, Rose, Koeman038 (+ 1 verborgen) en 13 gasten bekijken dit topic.

Der RoX

Die mist is echt steenkoud en goor. Vannacht ook onder 0, hoop niet dat de mist gaat aanvriezen. Uitsneeuwen zou wel leuk zijn, maar dat is zeldzaam
WiNtEr!!11!1!@

grizzrh

Citaat van: Der RoX op vr 17 jan 2025 - 18:13Die mist is echt steenkoud en goor. Vannacht ook onder 0, hoop niet dat de mist gaat aanvriezen. Uitsneeuwen zou wel leuk zijn, maar dat is zeldzaam
Hier was de mist al flink aan gevroren vanmorgen. Gelukkig heb ik een elektrische werk bus dus ontdooid instappen ;D
Doenrade, Limburg

marctsm

Het was vandaag in ieder geval een fris dagje, kon een extra laagje kleren gebruiken op mijn heftruck, en handschoenen om de handen warm te houden...

Romigo

Bedankt Armand voor de tip.  ;)
Klopt wat jij schrijft, op de hogere gelegen gebieden schijnt wel veel de zon en zie je temperaturen van boven de 10ºC voorbij komen, doordat de lucht in hogere luchtlagen kurkdroog is en dus ook warm. Ik heb beelden uit Oostenrijk voorbij zien komen, daar kun je op 2.000 m net zover kijken als het maar mogelijk is. Helaas hebben wij hier in Nederland daar weinig aan.  :(

Citaat van: Armand op vr 17 jan 2025 - 15:58Inderdaad Romigo, vooral in de mist blijft de temperatuur beneden het vriespunt en lijken we lokaal wel een ijsdag te kunnen bijschrijven. Volkel, Eindhoven en Maastricht zijn op moment van typen nog in de race. De laag warmere lucht ligt niet eens heel veel hoger. De toppen van de Ardennen steken bijvoorbeeld mooi boven de mist uit en hier werd het vanmiddag 8 graden met volop zon. Ook de Eiffel en Sauerland liggen grotendeels boven de wolken.

Morgen, zaterdag, wordt er iets drogere lucht aangevoerd, waardoor de kans bestaat dat de bewolking/mist dan met voorkeur in het (zuid)oosten kan gaan oplossen. Waarschijnlijk wel pas in de loop van de middag.

Overigens nog een tip, voor meer detail en betere berekeningen kun je op de zeer korte termijn (max 2 dagen vooruit) beter een fijnmazig weermodel gebruiken voor de temperatuur aan de grond, bijvoorbeeld Harmonie. GFS is een meer globaal weermodel met een relatieve lage resolutie. Nu zeker bij inversie is het vaak erg lastig voor de weermodellen, omdat de processen tussen mist/opklaringen erg van invloed zijn op de temperatuur. GFS, en andere globale weermodellen, hebben hier doorgaans de meeste moeite mee. De fijnmazige weermodellen updaten vaker (Harmonie zelfs ieder uur) en rekenen daarmee ook met actuelere weergegevens door.

Dus samenvattend kun je de globale weermodellen goed gebruiken voor de middellange en lange termijn, voor het herkennen van bepaalde patronen. Hieronder vallen GFS, EC, GEM, UKMO, ICON en Arpege. Binnen de termijn van 2 dagen bieden de fijnmazige modellen meer uitkomst. Ze zijn nauwkeuriger en updaten vaker. Denk hier vooral aan Harmonie, Arome en ICON-D2

Romigo

Momenteel een anti-winterse grafiek van GFS. EC komt later, maar die ziet er ook niet echt winters uit.  >:( 
Mijn schaatsen liggen ongeduldig te wachten om gebruik te kunnen worden.... 8)

De weermodellen laten meer een west/zuidwest circulatie zien, doordat de stroming op 32 km hoogte ook ongunstig voor ons is, zal er een winterse periode op korte en langere termijn er niet in zitten.

Extremissimorum

Lekker winters gevoel buiten, met rijp aan de bomen en takken. Maakt het toch nog een beetje winters.

Schandalig slecht trouwens hoeveel weermensen op tv en online weermedia de verwachte inversie onderschatten, niet erkennen of er blijkbaar nooit van gehoord hebben. Maxima van 1 tot 4/5 graden zijn er nog steeds niet, de 'opklaringen' idem en gaan we natuurlijk vandaag ook never nooit niet halen.

Hoe is dergelijke wanjournalistiek mogelijk?!  :o

Der RoX

Was behoorlijk fris vanochtend op de fiets
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Bijzonder om te zien, een groot deel van Nederland scoort vandaag een ijsdag terwijl de temperatuur op 850hpa maar liefst 10 graden is! Een sterke inversie dus, hadden we exact dezelfde situatie zoals nu in juni dan had je vandaag een stralend zonnige dag gehad met temperaturen richting de 25 graden.




X-treme

Het was vandaag behoorlijk koud hier, was wel weer even wennen  ;D

Ik snap alleen iets niet.
De kaart van maximum temperatuur van buienradar is anders dan die van weerplaza hierboven.
Wijk aan zee en Berkhout hebben dan bijvoorbeeld geen ijsdagen gehaald bij buienradar, maar wel bij weerplaza.
Iemand die mij dat kan uitleggen?
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Citaat van: X-treme op za 18 jan 2025 - 22:40Het was vandaag behoorlijk koud hier, was wel weer even wennen  ;D

Ik snap alleen iets niet.
De kaart van maximum temperatuur van buienradar is anders dan die van weerplaza hierboven.
Wijk aan zee en Berkhout hebben dan bijvoorbeeld geen ijsdagen gehaald bij buienradar, maar wel bij weerplaza.
Iemand die mij dat kan uitleggen?

Ik denk dat dit verschil hem zit in welke tijd zij gebruiken voor het starten van een nieuwe dag, oftewel vanaf welk tijdstip ze de meting starten. Bij het KNMI gebruikt men UTC voor de weer statistieken. Oftewel met wintertijd begint een nieuwe dag om 01:00. (want in het geval van de wintertijd is de tijd in Nederland UTC+1). Weerplaza doet dit zover ik weet daarom ook. Buienradar lijkt daarvan af te wijken en de nieuwe dag gewoon om middernacht te starten, op dat punt zaten die stations nog niet onder nul, zie bijvoorbeeld station Berkhout. Wellicht logischer maar officieel niet correct.



Joep


X-treme

Citaat van: TMCThomas op za 18 jan 2025 - 23:04Ik denk dat dit verschil hem zit in welke tijd zij gebruiken voor het starten van een nieuwe dag, oftewel vanaf welk tijdstip ze de meting starten. Bij het KNMI gebruikt men UTC voor de weer statistieken. Oftewel met wintertijd begint een nieuwe dag om 01:00. (want in het geval van de wintertijd is de tijd in Nederland UTC+1). Weerplaza doet dit zover ik weet daarom ook. Buienradar lijkt daarvan af te wijken en de nieuwe dag gewoon om middernacht te starten, op dat punt zaten die stations nog niet onder nul, zie bijvoorbeeld station Berkhout. Wellicht logischer maar officieel niet correct.



Wel apart dat Buienradar dit niet correct doet.
Hun zijn toch de grootste van Nederland en worden door onder andere RTL gebruikt.
Je zou toch verwachten dat juist hun samenwerken met het knmi 🤔
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Dennis789

Vanaf woensdag wordt de WC aangezwengelt. ZuidOost mag niet klagen en heeft toch een mini-wintertje gehad deze winter. Vanaf woensdag worden minus temperaturen niet meer gehaald en gaat het elke dag onbestendig grijs en nat weer worden. Dit zal tot minstens februari aanhouden, en uit ervaring mogelijk nog veel langer. Over anderhalve week begint dan alweer de laatste wintermaand. Gelukkig niet meer lang tot de lente dus! :)

TMCThomas

Terwijl hier in Europa niet al te veel te beleven valt wat betreft winterweer staat er in de verenigde staten weer iets bijzonders te gebeuren, het gaat namelijk sneeuwen langs de de zuidoostkust. Dat betekent dat steden zoals Housten (Texas), New Orleans (Louisiana) en wellicht zelfs Jacksonvile (Florida) een laagje sneeuw kunnen verwachten, het zal niet overal even veel zijn maar GFS heeft lokaal 10cm in de kaarten staan. Om het in perspectief te plaatsen, deze steden liggen zo ongeveer ter hoogte van Caïro in egypte en de Canarische eilanden! De zonkracht is daar momenteel zo'n 3,5 en de temperatuur van het zeewater op nog geen 200km van de kust is 25 graden (aan de kust zelf is dit een 11-15 graden). Na de sneeuw en matige vorst is het een week later gewoon weer zomers, neem bijvoorbeeld Housten waar het een week later weer 26 graden is. Toch altijd weer indrukwekkend.



Ook elders in de Verenigde staten verwachten ze sneeuw dankzij de forse kou die afgezakt is, zo sneeuwt het momenteel ook in New York wat mooi op de webcam te zien is. Dat is daar uiteraard een heel stuk normaler. Ondanks dat New York toch ook vergeleken met Nederland relatief ver zuidelijk ligt, namelijk ter hoogte van Madrid. In Nederland hebben we nou eenmaal pech wat betreft onze geografie. Wat een bak warm water voor de deur allemaal wel niet kan doen!


Armand

Bizar inderdaad als je die verschillen ziet tussen Noord-Amerika en Europa. Zo zie je hoe groot de invloed van de Golfstroom is, die hier toch zeer gematigd weer brengt vooral in het winterhalfjaar. Nog een belangrijke oorzaak zijn de ligging van de gebergtes in Noord-Amerika. De Rocky Moutains en de Appalachen liggen enigszins verticaal georiënteerd en blokken daarmee soms ook de invloed van de oceanen aan weerszijdes. Dat maakt het nog gemakkelijker voor koude én warme luchtstormen om zonder weerstand over het continent te stromen.

Terug naar eigen land. Afgelopen dagen waren toch ook wel bijzonder met die hardnekkige inversie. De weermodellen bleven erin geloven dat het wolkendek zou breken, waardoor de weerbureaus ook enige tijd volgden. Uiteindelijk bleek dat zon er niet meer inzat voor een heel groot deel van het land. Soms zorgde de mist voor mooie rijpafzettingen en zelfs wat 'industriële sneeuw'. Al met al toch een licht winters weerbeeld. Helaas vaak toch ook een vrij somber weerbeeld en niet koud genoeg voor fatsoenlijke ijsvorming. Voor mijn gevoel dan ook vrij 'nutteloze' kou. Hoe anders bijvoorbeeld net over de grens op de Ardennen/Eiffel en Sauerland, waar het wellicht overdag al wat voorjaarsachtig was met zon en aangename temperaturen voor de winter.

Vandaag en morgen zal het door een aantrekkende wind wel iets meer opwarmen overdag, vooral in de noordwestelijke helft van het land. Nog steeds blijft het veelal bewolkt, al zou er morgen in het zuiden misschien wel een opklaring kunnen doordringen. Dan verdwijnt de inversielaag namelijk geleidelijk door een toenemende gradiënt vanuit het westen.

Dan gaan we van grijs en kil, naar grijs, nat en winderig...  :P Wel wordt het vooral vanaf het weekend beduidend zachter. Het wordt de klassieke tweestrijd tussen een hogedrukgebied verder boven het vasteland van Europa en lagedrukgebieden die proberen door te dringen vanaf de oceaan. Van enige vorm van winterweer is tot en met het begin van februari geen sprake.

Romigo

Daarom volg ik de weerberichten op de mainstream media niet meer. Maar je hebt gelijk, ze kijken op de modellen en nemen daarvan alles klakkeloos over. Marc de Jong bijvoorbeeld van buienradar, die was heeeel lang beursanalist, en die moet je nu serieus gaan nemen wanneer hij jou verteld hoe het weer wordt?

Citaat van: Extremissimorum op za 18 jan 2025 - 15:52Lekker winters gevoel buiten, met rijp aan de bomen en takken. Maakt het toch nog een beetje winters.

Schandalig slecht trouwens hoeveel weermensen op tv en online weermedia de verwachte inversie onderschatten, niet erkennen of er blijkbaar nooit van gehoord hebben. Maxima van 1 tot 4/5 graden zijn er nog steeds niet, de 'opklaringen' idem en gaan we natuurlijk vandaag ook never nooit niet halen.

Hoe is dergelijke wanjournalistiek mogelijk?!  :o

Romigo

Voor de mensen die denken dat het meest wel bekeken is met de winter, dat zou ik nog niet al te hard gaan roepen. Hieronder een optie die zomaar tot de mogelijkheden behoort? Ook hoor ik van een betrouwbare weerman dat het niet uitgesloten is, dat er in maart nog een miniwinter aan kan komen. Ik begrijp de teleurstelling, maar de winter is nog zeker niet afgeschreven.

Powered by EzPortal