Herfst discussietopic 2024

Topic gezien door 33438 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 02 sep 2024 - 13:18

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Zeer interessante run van gfs! Klein laagje komt de eerste sneeuw brengen in deze run. Vooral België zit er in dit geval goed voor. Jammer dat dit nog +282h uur is maar het is iets om naar toe te werken, is kijken wat de andere modellen doen.


TMCThomas

De andere modellen zijn nog niet erg enthousiast, het GFS ensemble daarentegen ziet er steeds ietsje beter uit. Zo ongeveer de helft van de leden gaat voor een licht winters weertype met wat nachtvorst en temperaturen overdag niet veel hoger dan 5 graden, het gemiddelde op 850hpa zit voor deze periode inmiddels ook onder nul. Helaas is het wel ver op de lange termijn maar het zo een fijne trend zijn.



Het mooiste lid van het ensemble is naar mijn mening lid 14. Tegen het einde van de run zien we een duikend platgeslagen laagje in vrij koude 850hpa temperaturen van zo'n -10 graden die bij ons het eerste sneeuwdek brengt van een aantal centimeter. Dat zou toch is fijn de winter beginnen zijn. Maar goed dat is vooralsnog meteofictie. Eerst maar is kijken of het überhaupt koeler gaat worden, daarvoor moeten de andere modellen nog wel wat bijdraaien richting GFS.


Maxim

Dankjewel voor de leuke kaarten en uitzettingen. Wordt geapprecieerd!

TMCThomas

Ten opzichte van gister is er globaal gezien niet enorm veel veranderd. De opers van modellen ogen allemaal nog steeds geblokkeerd. Maar bij GFS pakt dat deze run uiteindelijk niet goed uit, er stroomt te veel kou de oceaan op die de blokkade (gedeeltelijk) afbreekt. Echter is het goed om te vermelden dat GFS oper een flinke uitbijter is in het ensemble, het aantal winterse leden is ten opzichte van gister weinig veranderd. EC is deze run juist weer beter het koelt goed af en we krijgen tegen het einde van de run met (natte) sneeuwbuien te maken.




ijstijd

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Mooie kaart op 23 november lid 16 matige vorst overdag.
Maar is nog ver weg maar er komen steeds meer leuke kaarten bij.

Bron WETTERZENTRALE.DE

TMCThomas

Oh zo ver weg maar GFS Oper is weer mooi hoor. Dit soort kaarten wil je zien in de aanloop naar december.


AFTH14


Komt in de buurt! Schotland ook een behoorlijke dump zo.

TMCThomas

Blokkade zit in de afgelopen runs voor het mooie wat te ver westelijk. De kou wordt op die manier via het westen aangevoerd met een relatief lange afstand over zee, wat niet ideaal is.


ijstijd

Er zitten 2 kleine kernen in ben benieuwd of die nog invloed uitoefenen op het grote laag.
De z00 en de z06 zijn wat kouder.

TMCThomas

Ook de ochtendruns zetten het idee van een te westelijke blokkade voort. Dat resulteert in kou die bij ons via een westelijke stroming aangevoerd wordt. Niet ideaal maar het zorgt zeker in het binnenland wel degelijk voor een licht winterse weertype. Zo nu en dan kan het ook winterse verassingen opleveren. Zoals bijvoorbeeld bij de huidige GFS oper run. Bij deze run trekt een laagje precies goed zuidelijk langs en valt er in korte tijd even 10cm sneeuw. het is allemaal kielekiele maar het kan dus wel in een scenario zoals deze.






Armand

Interessante kaarten, ook kans op serieuze wind of zelfs storm. Helaas komt deze situatie eigenlijk wat te vroeg. Zoals Thomas als zegt moet echt alles goed op zijn plek vallen. Voor sneeuw heb je eigenlijk echt een noordoostelijke tot oostelijke stroming nodig momenteel. Aanvoer vanaf de Noordzee is nog te warm voor echt droge sneeuwval.

Richting de maandwissel zijn de globale signalen op een westcirculatie weer aanwezig. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik voorzie dadelijk weer een grote plens water bij 5 graden en dan de westcirculatie in. Deze trend zie je gewoon best vaak afgelopen jaren. Ik hoop echter dat ik er volledig naast zit...  ;D

TMCThomas

Er zijn een hoop interessante dingen uit de avondruns te halen. Te beginnen met GFS zien we wederom een (kortstondig) sneeuwdekje in de kaarten staan voor volgende week donderdag. Ook interessant is dat de sneeuwkansen binnen het GFS ensemble toegenomen zijn tot zo'n 30%. Niet slecht voor de huidige termijn. Dat niet alleen, de dag daarvoor zien we GFS met een zware storm op de proppen komen. Oftewel een dynamische week volgens de huidige GFS oper run.



EC is wat betreft het weer in Nederland iets minder interessant, voornamelijk gewoon fris en licht winters met wat lichte nachtvorst. De globale situatie is echter wel mooi, we zien dat de boel in elk geval tot +240h aardig geblokkeerd blijft. Ook bij de noordpool staat relatief veel hogedruk ingetekend.




Citaat van: Armand op di 12 nov 2024 - 12:37Richting de maandwissel zijn de globale signalen op een westcirculatie weer aanwezig. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik voorzie dadelijk weer een grote plens water bij 5 graden en dan de westcirculatie in. Deze trend zie je gewoon best vaak afgelopen jaren. Ik hoop echter dat ik er volledig naast zit...  ;D

Dat zal het ook wel weer worden, maargoed altijd hoop blijven houden  ;)

TMCThomas

De nieuwste GFS laat zien wat een sneeuwpotentie die laagjes kunnen hebben. Ze trekken in de nieuwste run een stuk zuidelijk maar zijn wel gevuld met koudere lucht. Dat resulteert in het noorden van Frankrijk op grootschalige sneeuwval met uiteindelijk een sneeuwdek van 10-20cm, ook het zuiden van Duitsland doet goed mee. Wat zou het toch leuk zijn als dat weer wat verder noordwaarts schuift. België en Zuid-Limburg pakken in deze run trouwens nog wel wat sneeuw mee.



En kijk is naar die luchtdrukverdeling op het noordelijk halfrond. Van de poolwervel in de lagere delen van de atmosfeer is niet zoveel over. Hopelijk houden we dat vast!



Armand

Mooie kaarten weer! Opvallend eigenlijk dat GFS bijna elke run wel een of meerdere van die duikende laagjes berekend, terwijl EC meer een grootschalig laag laat rondtollen boven de Noordzee. Beide scenario's leveren kans op winterse neerslag op: Bij GFS in de vorm van een sneeuwzone aan de noordkant van het laag. Bij EC vooral in de vorm van winterse buien.

Overigens laat GFS18z hierboven wel heel mooi zien hoe het op de details afkomt. Zo'n duikend laagje levert bijvoorbeeld boven Frankrijk veel meer sneeuw op. Minder afhankelijk van de Noordzee en over het algemeen net wat hoger gelegen, zo'n 100-300 meter boven zeeniveau bij de gebieden waar hier sneeuw berekend wordt. Bij de Vogezen in het noordoosten natuurlijk nog hoger, daar gelijk ook nog meer sneeuw. Het lijken kleine details, maar zeker in november kan dat net het verschil maken. Met andere woorden: Ik denk dat zo'n scenario als GFS18z bij ons minder sneeuw zou opleveren als het laag noordelijker zou trekken.

Ook hogerop is de poolwervel niet op z'n sterkst. Nog een kleine uitleg voor degene die het idee erachter interessant vinden: Rond deze tijd neemt het temperatuurverschil tussen evenaar en noordpool sterk toe. Dat levert op grote hoogte een stevige west-oost-georiënteerde stroming op. Deze werkt zich volgens een ingewikkeld en nog grotendeels onbekend systeem door naar de onderste atmosfeer lagen. Aldaar zien we dan een strakke westcirculatie ontstaan, die de meeste kou gevangen houdt rondom de noordpool. Als de poolwervel verzwakt raakt, dan valt als het ware de motor achter de sterkte straalstroom weg. Deze verzwakt vervolgens en gaat meanderen (slingeren). Dat levert overigens geen garantie op winterweer, maar vergroot wel de kans.

Dit is de situatie nu:


Je ziet een west-oost-georiënteerde stroming rondom de noordpool, die nog niet op volle kracht stroomt.

De komende dagen zien we enkele bellen warme lucht opstijgen tot de grote hoogte waar de poolwervel zich bevind. Deze verstoren de poolwervel enigszins. Bij een zeer sterke opwarming (SSW genoemd) wordt de poolwervel helemaal stilgelegd, gesplitst of zelfs omgedraaid. Dat is nu zeker (nog) niet aan de orde en zien we vaker in het tweede gedeelte van de winter voorkomen. Nu zien we dus wel enige verstoringen van de poolwervel komende tijd:


Door een bel warme lucht kromt de stroming en draait deels om. Er ontstaat een '8'. Bij een echt stevige opwarming neemt de bovenste cirkel de overhand en waait de poolwervel dus van oost naar west. Dat gebeurd nu niet, maar dit kan misschien wel verzwakkend werken op de straalstroom. Hoe meer tikken de poolwervel krijgt, hoe beter de kansen voor winterweer  ;D

Overigens duurt het meestal enkele weken voordat gebeurtenissen op deze hoogte in de stratosfeer zijn invloed hebben op het weer in de onderste lagen van de atmosfeer.

TMCThomas

De laagjes zitten bij GFS 06z weer wat verder noordelijk en dat resulteert in een mooie sneeuwrun voor de zuidelijke helft van Nederland en België. Op relatief grote schaal meer dan 10cm sneeuw verspreid over 2 duikende laagjes.





Armand

Ik heb wel eens vernomen dat de GFS 06z ook wel 'de pretrun' wordt genoemd vanwege soms wel bizarre opties. Zit naar mijn idee geen onderbouwing achter, maar deze keer gaat ie wel op haha  ;D

Zonder gekheid wel mooie kaarten! Opvallend is dat deze run al een duikend laagje berekent op relatief kortere termijn, over een krappe week:



Eens kijken hoe dat zich verder evolueert komende runs.

Verder in de 06z run komt er een 3e laag dat vooral over noordoostelijk Frankrijk en de zuidelijke helft van Duitsland trekt, wat ook de Ardennen nog schampt. Gevolgd door nog wat winterse buien. Dat levert een fors sneeuwdek op met bijvoorbeeld 42cm op de Hoge Venen en op uitgebreide schaal 20-50cm in eerder genoemde delen van FR en DE. Zo'n kaarten hebben we lang niet meer gezien, zeker niet in november. Geniet ervan, het kan vanavond weer helemaal anders zijn  :P  ;D


flyineddy

Citaat van: Armand op wo 13 nov 2024 - 12:18Ik heb wel eens vernomen dat de GFS 06z ook wel 'de pretrun' wordt genoemd vanwege soms wel bizarre opties.

De bijnaam die ik wel eens heb gehoord voor GFS 06z is de "pubrun", alsof GFS op dat vroege tijdstip net uit de kroeg komt.  ;D

Toevallig gisteravond nog even een stukje teruggelezen in het winter topic van 2017-2018, met de dubbele sneeuwstoring op 10 en 11 december. Na februari 2021 toch één van de laatste echt dikke sneeuw situaties (2x 10+cm sneeuw in 48 uur op sommige plekken in het land).
Link: https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=7654495.msg1242525#msg1242525

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op wo 13 nov 2024 - 12:30De bijnaam die ik wel eens heb gehoord voor GFS 06z is de "pubrun", alsof GFS op dat vroege tijdstip net uit de kroeg komt.  ;D

Toevallig gisteravond nog even een stukje teruggelezen in het winter topic van 2017-2018, met de dubbele sneeuwstoring op 10 en 11 december. Na februari 2021 toch één van de laatste echt dikke sneeuw situaties (2x 10+cm sneeuw in 48 uur op sommige plekken in het land).
Link: https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=7654495.msg1242525#msg1242525

Eddy.

Wat leuk om terug te lezen! Dat soort situaties met die duikende laagjes zijn altijd bijzonder spannend om te volgen. Heel onzeker en het komt soms echt nauw qua regen/sneeuw. Hier in het uiterste zuiden van NL komen we dan geregeld wel eens in de warme lucht terecht, wat voor behoorlijke irritaties kan zorgen...  ;D Afgelopen januari natuurlijk niks te klagen gehad, toen zo'n situatie hier voor ruim 10cm aan sneeuw zorgde.

Toevallig gisteren ook nog eens teruggedoken in de statistieken van december 2010, een maand die vele sneeuwliefhebbers nog wel zal bijstaan. Een straffe noordelijke stroming bracht toen regelmatig sneeuwval. Vooral halverwege de maand ook enkele dooi-aanvallen, maar die mislukte regelmatig of waren van korte duur. Als kers op de taart viel er vlak voor kerst een serieus pak sneeuw erbij, met hier in Zuid Limburg toen bijna 40cm sneeuw met kerst! December 2010 telde hier in Maastricht 28 dagen met sneeuwbedekking. Alleen 10 t/m 12 december lag er geen gesloten sneeuwdek.

TMCThomas

2010 was geweldig inderdaad, dat zie ik graag nog eens gebeuren maar ik denk dat wel al blij mogen zijn als we uberhaupt een sneeuwdek hebben in december  ::)

De pubrun associeer ik zelf met de 18z run van GFS gezien deze zo laat op de avond komt. Die komt ook regelmatig met bijzondere oplossingen.


EDIT:
Nog even 2 klassieke roze sneeuwkaartjes van wetteronline omdat ze zo mooi zijn.




Joep

GFS blijft strooien met (natte)sneeuwkaarten voor volgende week dinsdag en donderdag.


Powered by EzPortal