Onweerskansen 2024 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 34535 bezoekers
Gestart door flyineddy, vr 29 mrt 2024 - 04:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

< 10  (Wordt wederom drama, net als vorig jaar)
3 (7.9%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
12 (31.6%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
7 (18.4%)
25-30 dagen (Normaal)
4 (10.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
6 (15.8%)
35-40 dagen (Veel)
6 (15.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45+ dagen (Extreem veel)
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 38

flyineddy

Op dit moment ontstaat er boven het zuidwesten van het land nog weer een nieuw lijntje met onweersbuien. Tot en met komende middag is er nog kans op enkele stevige onweersbuien, wel steeds verder naar het oosten/noordoosten verplaatsend met het doorkomende koufront. CAPE vannacht aanvankelijk nog zo'n 1500 J/kg, maar vanuit het westen steeds verder afnemend. Schering vergelijkbaar, misschien een fractie hoger.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Het is weer even rustig geweest qua onweer, maar er lijkt zich een nieuwe kans voor te kunnen gaan doen.

Vrijdag passeert een koufront van west naar oost het land. Door een golf in het front komt deze zaterdag tijdelijk als warmtefront weer terug over Nederland, om vervolgens nogmaals als koufront te passeren. Op zaterdag kunnen er met name in het (zuid)oosten in de warme sector onweersbuien ontstaan in een regime van forse windschering (35-50kn). Er zitten nog wel een paar mitsen en maren aan. Er is een flink verschil tussen ECMWF en Harmonie over de hoeveelheid beschikbare CAPE. EC komt nauwelijks tot 500 J/kg, terwijl Harmonie tot 2.000 J/kg komt. De hoeveelheid CAPE bepaalt ook hoeveel van de schering benut kan worden, dus hoe hoger de CAPE, hoe hoger de windschering. In het zwaarste geval zou dit dus tot enkele supercells kunnen leiden of in elk geval sterk georganiseerde multicellen. Maar dit is dus nog allerminst zeker.

Zie ook het neerslag stukje uit de KNMI Guidance:
CiteerNeerslag bij de fronten is tot en met vrijdag licht. De grootste hoeveelheid, plaatselijk tot 3 mm, moet in het noordwesten vallen. Bij de convectie zaterdagnamiddag en -avond is er in de EC uitvoer weinig CAPE, tot rond 400 J/kg. In de Harmonie uitvoer uiteraard veel meer, tot 2000 J/kg in het oosten. Het valt te verwachten dat de zwaarste convectie in het oosten optreedt. Er is daarbij een aanzienlijke schering, 35-50 kn, afhankelijk van de tophoogte en of de convectie vanaf de grond start, wat tot ongeveer 17 UTC het geval is. Potentiëel is zware convectie met een goede organisatie mogelijk, maar het hangt af van de juiste forcering (convergentie in de grenslaag), momenteel is die niet erg duidelijk in de div. uitvoer. In de Harmonie uitvoer valt plaatselijk meer dan 20 mm in korte tijd, in de EC uitvoer tot ongeveer 10 mm, wat bij goed georganiseerde zware convectie te weinig is. Er is dus in het oosten zware, goed georganiseerde convectie mogelijk, maar er zijn nu nog de nodige onzekerheden.

Harmonie zaterdag begin van de avond:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Situatie is nog steeds grotendeels zoals in mijn vorige post geschetst.
Harmonie is wel iets afgezwakt qua CAPE. Oostelijke helft veelal 500-700 J/kg, plaatselijk langs de oostgrens 1.000 J/kg. Dat wel bij een effectieve windschering van 40-50kn (lokaal een fractie meer). Dat is windschering in het supercell regime, al is het vooral snelheidsschering en niet veel directionele schering. Dat geeft dus meer aanleiding tot een squall-line, maar een (embedded) supercell is mogelijk.

Harmonie43 10z simulated reflectivity:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Harmonie43 11z simulated reflectivity:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Harmonie 40 sounding Hupsel:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Als korte toevoeging aan mijn vorige post hier het huidige neerslag kopje uit de KNMI Guidance. Bevestigt ook min of meer wat ik zei over de convectie modus squall-line/LEWP (Line Echo Wave Patern) met mogelijk embedded supercellen.

CiteerNeerslag:

Zie modelbeoordeling. Bij de convectie zaterdagnamiddag en -avond is er in de EC uitvoer landinwaarts MUCAPE van 400-700 J/kg. In de Harmonie uitvoer uiteraard veel meer, 1000-2000 J/kg in het oosten. Wat opvalt is dat er veel schering is bij de convergentielijn in het binnenland: de 0-3 km schering is meer dan 40 kn. De 0-6 km schering is meer dan 60 kn. Wel is het zo dat de windscheringsvector een grote component parallel aan de buienlijn/forcering zelf heeft, waardoor de buien al snel zullen gaan clusteren en de convectiemodus een multicell lijn / LEWP lijkt te worden. Wel is een enkele ingebedde supercell niet uitgesloten. De buien verplaatsen zich vrij snel, zodat 50+ mm in een uur tijd onwaarschijnlijk is. Wel (kleine) hagel en uiteraard onweer.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

Het is echt goor benauwd nu hier. Binnen 75.8% vochtigheid  🥵 En dan schijnt de zon zo ook nog even te komen... 😅
WiNtEr!!11!1!@

ijstijd

Hier matige regen nu.
Temperatuur gedaald tot 16.5 graden
Dauwpunt 15 graden
Neerslag vandaag 8.8 mm
Wind NNW
Windstoot van 54 km p/h
Operatie afkoeling is begonnen

TMCThomas

Harmonie oogt erg pittig voor het oosten van het land. Op grote schaal windstoten van meer dan 90km/u en zware neerslag.





TMCThomas

Code oranje voor Gelderland, Brabant en limburg! Code geel elders. En Overijssel*





flyineddy

Komend weekend en begin volgende week weer nieuwe onweerskansen.
Als vooruitblik hier alvast de verwachting van Wouter van Bernebeek:

CiteerVerwachting en aandachtspunten
We staan aan de vooravond van een warme en nogal onstabiele periode, eentje zoals we wel vaker zien rond de maandwisseling van augustus naar september. De hoogtestroming lijkt tot ten minste 5/6 september zuidelijk te blijven en daarmee wordt warme lucht aangevoerd. In de nacht naar zaterdag passeert een gebied met bewolking en buiige regen (het warmtefront), waarna we in subtropische lucht terecht komen met dagelijks maxima tussen 22 en 27 graden. Zondag is lokaal zelfs 30 graden mogelijk in de zuidelijke provincies. De grens met koelere lucht ligt trouwens wel dichtbij. Dit zorgt voor enige onzekerheid of heel de Benelux wel constant in de warme luchtsoort blijft.

Wat deze periode opvalt zijn de potentiële onweerskansen. Onder invloed van een lagedrukgebied nabij de Golf van Biskaje neemt de onstabiliteit van tijd tot tijd flink toe, zeker vanaf zaterdagavond. Dit levert tot en met halverwege komende week dus bijna dagelijks onweerskansen op die in potentie soms fors kunnen uitpakken. CAPE komt van zondag t/m donderdag dagelijks boven ten minste een deel van de Benelux uit tussen 1000 en 2000 J/kg, zeer lokaal zelfs nog hoger. Ook 's nachts blijft er vaak een portie Mixed-Layer CAPE aanwezig. Daarmee is de opbouw van de atmosfeer dus erg onstabiel. Grootste aandachtspunten daarbij zijn het optreden van frequent bliksem (goede kansen op bliksemfotografie in de nacht?) en het risico op veel neerslag binnen korte tijd, wellicht met een keer wateroverlast tot gevolg. In totaal kunnen de geaccumuleerde sommen uitkomen op plaatselijk 30-50 mm en meer wanneer verschillende zware buien over dezelfde regio trekken.

De atmosfeer oogt in eerste instantie trouwens niet bijster dynamisch: er is een magere hoeveelheid windschering (veelal 20-25 knopen), dus van krachtig ontwikkelde cellen zal meestal geen sprake zijn. Het convectietype ligt daarmee meestal op multicell. Met name zondagavond of in de nacht naar maandag (enige invloed van een hoogtetrog) én rond woensdag/donderdag zien we in sommige weermodellen tijdelijk een windmaximum op enige hoogte verschijnen, waardoor de schering kan toenemen naar ruim 30 knopen. In dat geval behoort een beter ontwikkeld buiencluster tot de mogelijkheden, al dan niet als een MCS. Dit zal in veel gevallen echter pas vlak voor een setup duidelijk worden.
Bron: https://www.woutervanbernebeek.nl/forecast-tekst

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Aan het einde van de middag en begin van de avond kunnen verspreid over het land een aantal onweersbuien ontstaan. Locatie is nog lastig te voorspellen, tussen de verschillende modellen zit een hoop variatie. Over het algemeen ziet het er echter niet al te bijzonder uit. KNMI heeft voor de buien code geel uitstaan.




Ruud

Beetje eerder dus. Nu net een lijntje gepasseerd boven Burgum e.o.

flyineddy

Actueel in Limburg al meerdere onweersbuien. Ook verder naar het noorden en het Ruhrgebied ontstaan nu enkele stevige onweersbuien. Dit lijkt langzaam aan richting het noord-noordwesten te trekken of in die richting nieuwe buien te triggeren.

Lijkt een klein beetje op een herhaling van 13 augustus, alleen met een stuk minder CAPE en wellicht een fractie meer schering. Houd bij langdurige onweersbuien op één plek rekening met plaatselijk wateroverlast.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Eric

Hier in Hoensbroek vooral regen, weinig onweer.

flyineddy

Overigens komt ESTOFEX met een Level 1 voor oost Nederland, voornamelijk voor veel regen en misschien grote hagel.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
CiteerA level 1 was issued across Corsica, Sardegna, Italy, the Alps, W Germany and BENELUX mainly for excessive rainfall and to the lesser extent for large hail.

... Italy through the Alps into BENELUX ...

Scaterred to widespread storms are forecast to form along the local orography and on a diffuse frontal boundary over the NW part of the area. Given weak shear, disorganised storms are forecast. Main risk will be excessive rainfall and flash flooding from slow moving storms. Stronger cells may be capable of marginally large hail, especially over central Italy and NW Germany, where models show the highest CAPE. Over the Appenine mountains also some severe wind gusts will be possible due to the dryer lower levels.
Bron: ESTOFEX

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

ijstijd

Hier is het geflits te zien van het onweer in België.
Dat is toch wel een flinke afstand.

TMCThomas

Flink plensbui gehad hier om halfzes, op de piek was regenvalintensiteit 59,4mm/hr

flyineddy

Schijnbaar waren er afgelopen zaterdagavond enkele supercells boven Zeeland.
Ik had die dag helaas andere dingen te doen, maar kwam zojuist deze video tegen van Paul Scheffers die ik jullie niet wilde onthouden:


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

boxer

Citaat van: flyineddy op di 10 sep 2024 - 02:16Schijnbaar waren er afgelopen zaterdagavond enkele supercells boven Zeeland.

Eddy.

Wij reden die avond terug van onze 25 bruiloft feestje naar huis en zagen het fantastische schouwspel.
Later op buienradar zagen we dat t buien boven Zeeland betrof

Note: we reden door de Utrechtse polder naar Kockengen. 

flyineddy

Het (zuid) oosten van het land maakt de komende uren kans op een enkele onweersbui die vanuit Duitsland binnen drijft.

Zondag, met de overgang naar kouder weer, lijkt er mogelijk ook weer een kans te zijn op onweersbuien, maar het hoe en wat is nog even afwachten.

Ik verwacht zelf geen tijd te hebben om hier verder op in te gaan, dus houdt zelf de weersverwachting, KNMI Guidance of de website van Wouter van Bernebeek (weerkaarten) in de gaten om op de hoogte te blijven.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Even een kleine heads-up, ESTOFEX komt vandaag met een een Level 1 voor harde windstoten en een kleine kans op windhozen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

CiteerA level 1 extends from UK/France all the way to the Baltic States with variable risks. An augmented tornado/gust risk extends from France into Germany/Benelux with a more dominant excessive rain risk affecting S UK and the coastal areas. The level 1 becomes more marginal towards the Baltic States with an isolated gust/heavy rain and tornado risk.

... W-CNTRL to NE/E France, Benelux into W/NW Germany ...

An overlap of constantly cooling mid-levels (500 hPa dipping into the -20C range over far N-France) atop an unseasonable moist low-tropospheric airmass results in a broad belt of low to moderate instability with MUCAPE in the 200-500 J/kg range. Forecast soundings show effective ELs of 6-7 km AGL, so thunderstorms should take profit of more or less all of the extreme 30-45 m/s DLS. 0-3 km shear remains constant in the 15-20 m/s range with patchy 0-1 km shear peaks of similar magnitude.

Forecast hodographs are very long but also curved in the ongoing WAA regime with LCLs in the 200-600 m range. LLCAPE will be on the order of 100 to patches of 200 J/kg, so the main question remains if shear could be too much for this amount of CAPE. However, merging cells should be able to attain a broader/more robust updraft status and interaction with the background shear/dominating linear pressure perturbation dynamics should push storms away from the hodograph, causing rather impressive SRH values with lots of streamwiseness but also enough streamwise vorticity in the inflow layers.

Another uncertainty is how discrete thunderstorm activity remains with EZ driven guidance being more aggressive in clustering, whereas others supporting more semi-discrete cells. Q vectors indicate numerous waves with compact/enhanced forcing within a broad belt of subsidence and hence a still substantial spread in potential convective activity along this corridor is noted in NWP guidance.

For now a broad level 1 was issued to highlight the general risk of strong to severe gusts with more robust cells. Amount of 0-3 km shear also points to bowing line segments with an enhanced gust risk.
A tornado risk is certainly present with any longer-lived thunderstorm and rapid translation of the cells would also support a significant/long-tracked event. No upgrade to a level 2 was performed as it remains unclear, if a more clustered tornado event next to discrete thunderstorm activity materializes, caused by ongoing but important issues of the MSLP and geopotential height geometries. Some models would support a regional outbreak potential of rotating updrafts e.g. for far NE France to Belgium/Netherlands into NW Germany with nowcast becoming an important issue!
Bron: https://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2024092706_202409252155_2_stormforecast.xml

Tevens is er gisteravond nabij Schaarsbergen ook al een windhoos gesignaleerd:
https://x.com/Rednex67/status/1839007278931820902

Edit:
En ook in Duitsland bij Gescher/Hochmoor (ten oosten van Winterswijk) was er een tornado:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1114272600594810&id=100060362418351&rdid=nUYtN6K1OC2eH7Xe

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal