Winterdiscussietopic 2021

Topic gezien door 179445 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 01 dec 2021 - 00:44

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Winterdiscussietopic 2021


10 december 2017 - Dit hopen we natuurlijk snel weer te zien

Het is 1 December en dat betekent dat de meteorologische winter weer is gestart! Voor de meeste op dit forum toch wel de belangrijkste en meest interessante weer periode. Velen zullen met mij mee hopen op een koude winter waarbij we veel kunnen schaatsen en er een hoop sneeuw mag vallen. In dit topic bekijken we de huidige stand van zaken en doen we al vast een vooruitblik op de rest van december.

Korte termijn:
Op de korte/middellange termijn zagen we de afgelopen dagen ook al wat interessante kaartjes voorbijkomen. Verschillende modellen lieten voor dit weekend op relatief grote schaal sneeuwvallen. De laatste runs zijn minder maar de kans blijft aanwezig. Het gaat heel erg afhangen hoe het laagje precies trekt. GFS kwam een aantal runs terug met de perfecte situatie, het laag trok zo langs dat er met een oostelijke stroming en voldoende lage 850hpa temperaturen aardig wat sneeuw kon vallen, richting de 10cm. De huidige GFS run laat nog steeds sneeuw zien maar het heeft wel minder potentie. EC laat in de laatste run het volledig in de vloeibare vorm vallen, komt daarbij met grote neerslaghoeveelheden. Icon laat het front opbreken en komt daardoor nauwelijks met neerslag. Genoeg variatie nog dus, de komende dagen moet duidelijk gaan worden welke kant het precies op gaat. Al is het toegegeven wel een fragiele situatie waarbij alles goed moet vallen wil er echt accumulatie plaatsvinden, maar onmogelijk is het niet.


Sneeuwkaartje wetteronline GFS 12Z voor aanstaande zaterdag

Lange termijn:
De afgelopen dagen kwamen de modellen een aantal keer met mooie winterse kaartjes en ook de pluimen hinten aardig op een winterse periode. Echter lijkt dat nu allemaal weer wat getemperd. Het idee was dat na het weekend een Scandihoog zou ontstaan die dankzij de kou die al in de buurt ligt ons snel winterweer zou gaan zorgen. In de oper's van de modellen gaat dat echter niet meer helemaal op. GFS komt nog steeds met een drukstijging in de buurt van Scandinavië maar het is een beetje een zooitje en het brengt de transportkou niet echt lekker op gang, de invloed van oceaan blijft in dit geval te groot. Dramatisch is het nu ook weer niet, een aantal dagen nauwelijks boven nul, en we zien ook nachtvorst vaak terugkomen. Maar veel meer dan dat is het vooralsnog helaas niet.


GFS oper (12z) op de 192h vooruit

Ook bij EC oper mislukt de boel, het hoog is er maar kort en zwak, voordat de kou Nederland kan bereiken word het door de oceaan al weer wegeblazen. Lagedrukgebieden vanaf de oceaan nemen uiteindelijk de overhand. Niet zo'n beste run van de EC oper, zelfde geldt voor ICON&GEM. Van een volle westcirculatie is in dat geval nog geen sprake, natte sneeuwkansjes blijven aanwezig maar het stelt weinig voor.


ECMWF oper (12z) ook op 192H

De oper's zijn uiteraard niet als enige belangrijk, het ensemble kan de opers goed verifiëren of juist verwerpen, momenteel blijkt er echter eigenlijk maar 1 ding uit en dat is dat de onzekerheid enorm is. Bij beide modellen is de spreiding groot en staan alle opties nog open. Bij GFS zien we een beetje en bifurcatie, als zijn de koudere leden wel in de minderheid. Wel moet ik toegeven dat de pluimen er beter uit hebben gezien, ze lijken meer richting de warmere opties te bewegen. Niet geheel onverwacht met ons zeeklimaat maar toch jammer als het weer niet zou lukken. Maargoed de winter is nog jong, en er zijn best wat signalen dat deze winter wel eens kouder zou gaan kunnen verlopen.


Ensemble GFS


Ensemble ECMWF

Winterse signalen
Een van deze signalen waar in het herfst topic ook al eens overgesproken is het feit dat het zeeijs het relatief goed doet, zeker aan onze kant van het noordelijk halfrond. Kijk eens wat een enorm verschil met vorig jaar, toen deed het zeeijs het een stuk beter aan de andere kant van de oceaan. Het zeeijs is een van de factoren die hopelijk gaat helpen om ons brongebieden kouder te houden, en dat lijkt al te werken, Scandinavië is de afgelopen week al zeer koud geweest voor de tijd van het jaar en ook nu vriest het daar matig tot streng en tikken we lokaal al de -30 aan. Of dat per sé een correlatie is met zeeijs of gewoon ligt aan het algemeen stromingspatroon durf ik niet te zeggen, feit is wel dat het in onze brongebieden al opvallend koud is, zeker vergeleken met vorig jaar, toen vroor het daar momenteel nauwelijks. Dat het daar koud is helpt ook om de Baltische zee af te koelen en de eerste ijsgroei daar vergeleken met de afgelopen jaren al vroeg op gang te krijgen. Klimatologisch gezien is het er te warm maar vergeleken met vorig jaar doen we het een stuk beter. Met de huidige kou die ze daar ervaren en die mogelijk zelf nog wat gaat intensiveren lijkt de afkoeling van de Baltische zee alleen maar sneller te gaan.


Enorm verschil in zeeijs vergeleken met 2020


Ook het Baltische zeeijs doet het relatief goed vergeleken met de afgelopen jaren, groei zal de komende dagen aardig versnellen.


Nog steeds boven normaal, maar vergeleken met 2020 een stuk lager.

Het aantal zonnevlekken en daarmee dus de activiteit van de zon word ook vaak aangehaald als iets dat invloed kan hebben op onze winter, de afgelopen jaren lijkt het nog weinig uitgehaald hebben maar in principe vallen goede winters wel vaak samen met een zonnevlekminimum. Op het moment klimmen we uit zo'n zonnevlekminimum. Vanuit dat oogpunt positief voor de winter, maar goed er is nogal wat discussie of het nu echt wel helpt, wilde het echter toch even aanstippen.


We zitten inmiddels op een van de meeste gunstige positie wat betreft zonnevlekken, hopelijk gaan we dat in onze winter merken

Zoals de meeste hier wel zullen weten is de Polar vortex ook altijd een belangrijke factor in onze winter. De Polar vortex ontstaat door het temperatuurverschil tussen de evenaar en de polen. Het is een complex geheel en er is nog veel onbekend over de exacte werking van de vortex. Wat we echter wel weten is dat soms de lucht rond de vortex plots kan opwarmen, we noemen dit een SSW (sudden stratospheric warming). Als deze opwarming krachtig genoeg is kan het 2 dingen opleveren: een verplaatsing of een splitsing van de vortex. Vooral de splitsing kan bij ons de kansen op winterweer dramatisch verhogen. Met nadruk op kan, zo'n splitsing lijdt tot een disruptie in het gewoonlijke westerse stromingspatroon, blokkades kunnen daardoor makkelijker de boel vastzetten, gebeurd dat op een voor ons gunstige positie, bijvoorbeeld een flinke blokkade op de oceaan of een mooi scandihoog dan zitten we goed. Andere posities van blokkades kunnen echter ook negatief voor ons uitpakken. Aangezien we in een Nederlandse winter vaak maar lastig tot deze blokkades kunnen komen is zo'n splitsing dus vaak positief voor ons maar hoeft niet per definitie tot winterweer te leiden. We zien in de huidige gfs runs de boel wat opwarmen waardoor de vortex wat vervormd, maar vooralsnog lijkt het niet verder te komen dan dat. Ook zonder major SSW is het goed om de vortex in de gaten te houden, we zien hem het liefst onder normaal om de straalstroom minder kracht te geven. Op het moment zit hij echter hoger dan normaal. Het is niks extreems maar we zien hem liever wat lager zitten, dat stond eerder ook in de planning maar lijkt nu toch weer gewijzigd. Wellicht dat te maken heeft met het feit dat ons hoog in de huidige verwachting minder goed uit de verf komt, en de oceaan meer invloed heeft.



Zeer lange termijn (EC)
Laten we dan nog even naar de lange termijn kaartjes van EC kijken.
Voor de komende tijd laat EC46 zoals verwacht de hogedruk boven Scandinavië zien, zoals we die in elk geval de afgelopen dagen terug zagen in de modellen.


Mon 06 Dec 2021 - Mon 13 Dec 2021

Van 13 tot 20 december ziet er wat minder positief uit, de verhoogde kans voor een laag boven IJsland en het hoog boven oost Europa kunnen bij ons een westelijke stroming op gang brengen, niet best voor ons winterweer.


Mon 13 Dec 2021 - Mon 20 Dec 2021

Van 20 tot 27 december is uiteraard een belangrijke periode, de droom van de meeste mensen is toch wel een witte kerst. Met huidige verwachting van de drukverdeling lijkt dat er echter niet op, het idee is momenteel een eurohoog. Daardoor kan het wel licht winters aanvoelen, afhankelijk van hoe krachtig het hoog is en waar het precies ligt kan het goed opklaren, dan krijg je zoals bij een eurohoog kenmerkend is de echte stralingskou, vergeleken met transportkou niet erg bijzonder maar beter dan niks. Ook de zon kan in zo'n geval veelvuldig schijnen.


Mon 20 Dec 2021 - Mon 27 Dec 2021

27 december tot 3 januari zien we een vergelijkbaar beeld als de week ervoor, dat kan wel eens problematische zijn voor het oudjaar, onder zo'n eurohoog is vaak weinig wind en mengt de lucht maar weinig. Dan kun je zeker rond oud en nieuw met smog en mist problemen komen te zitten.


Mon 27 Dec 2021 - Mon 03 Jan 2022

Neem deze kaartjes allemaal met een flinke korrel zout, lange termijn modellen zijn door de jaren heen beter geworden maar nog steeds erg onbetrouwbaar, zelfs wat betreft het aangeven van bepaalde trends. Het word gewoon afwachten en de modellen in de gaten houden. Ik ben aardig positief gestemd, de signalen zijn goed hopelijk levert het inderdaad wat op deze winter!

zwoof

Hoopvolle Oper EC 00Z:

sneeuwkaartjes vanaf het heerlijk avondje t/m 10 december



Straks de pluim maar ff bekijken.  8)

Edit: En de nieuwe pluim

EC 00Z De Bilt:


martYn

Mooie aftrap! Bedankt  en op naar een hopelijk mooie winter ;D

Even een klein uitstapje met een vraag voor mezelf: Er wordt geschreven Van 13 tot 20 december ziet er wat minder positief uit, de verhoogde kans voor een laag boven IJsland en het hoog boven oost Europa kunnen bij ons een westelijke stroming op gang brengen, niet best voor ons winterweer.


Wat houdt deze laag boven IJsland precies in? Ik ben namelijk zelf een weekje in IJsland vanaf 15 december, dus ben nu extra benieuwd..

TMCThomas

Citaat van: martYn op wo 01 dec 2021 - 09:27Wat houdt deze laag boven IJsland precies in? Ik ben namelijk zelf een weekje in IJsland vanaf 15 december, dus ben nu extra benieuwd..

Hecht er nog niet teveel waarde aan hoor, het geeft simpelweg aan dat de kans op een negatieve drukafwijking groter is. Oftewel de kans op een (sterk) lagedrukgebied boven/ in de omgeving van ijsland is groter dan normaal. Bij ijsland willen deze laagjes nog wel eens flink uitdiepen en dan een sneeuwstorm veroorzaken maar voordat daar iets over te zeggen is moet je echt nog wat dichterbij komen.

Der RoX

Met het idee dat we in een vergelijkbare periode lijken te zitten als de winters van 2009-2012 (zonnevlekken, SSW etc.)  kan er wellicht wat leuks gebeuren.

Februari 2021 had bijvoorbeeld op een gegeven moment wel alle signalen en overeenkomsten van februari 2012, maar hield het helaas maar een weekje vol, om daarna gelijk vol de lente in te schieten met (als ik mij het goed herinner) temperaturen van +17

En uiteraard heel belangrijk, zelfs met alle signalen op groen en kou om ons heen is het letterlijk hoe de drukgebieden en daarbij horende wind (of gebrek aan) staat.

December lijkt in ieder geval beter te beginnen als we zijn gewend de afgelopen jaren.
WiNtEr!!11!1!@

Ed Deijkers

TMCThomas: Wat een mooi gedegen verhaal als aftrap van de Winterdiscussie-topic! Knap om zo'n goede samenhang van veel variabelen samen te vatten!
Het weer is zoals het is, de emoties komen later

Armand

Mooie openingspost Thomas! Inderdaad helaas allemaal net wat minder rooskleurig als een paar dagen geleden. Echter de kou blijft voorlopig nog wel in de buurt. We zullen het dan moeten doen met een meer kwakkelwintertje voorlopig ;) Het is in elk geval al een kansrijk begin van de winter! Wie weet wat ons nog te wachten staat ;D

EDIT 11:50u: GFS 06z Oper is niet bedoeld voor mensen die nog hoop op winterweer hebben..... Ik ga geen kaartje posten uit principe :P

Zynex

Mooi post! Heb er zin in. Je moet wat naar toe te leven hebben nu alles dicht is :').
Pluim is iig alweer een stuk beter dan gisteravond.

9 dec ga ik weer naar mijn vakantiehuisje in het Sauerland. Daar ligt straks 50cm, ongelofelijk!

Lothiriel

Hoe hoog zou ik morgen moeten zitten in de Ardennen voor zeker sneeuw te hebben? Vandaag regent het maar morgen zou er sneeuw moeten gaan vallen, maar ik lees veel conflicterende informatie. Hopen dat Bastenaken (Bastogne) hoog genoeg ligt gezien ik nog eens naar het Ardennenoffensief museum ga ook :)
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

TMCThomas

Bedankt allemaal!

CiteerHoe hoog zou ik morgen moeten zitten in de Ardennen voor zeker sneeuw te hebben? Vandaag regent het maar morgen zou er sneeuw moeten gaan vallen, maar ik lees veel conflicterende informatie. Hopen dat Bastenaken (Bastogne) hoog genoeg ligt gezien ik nog eens naar het Ardennenoffensief museum ga ook :)

Zo kijkende naar de vorst en sneeuwvalgrens zou je in Bastenaken (500+ meter) wel goed moeten zitten.





Je moet wel het geluk hebben dat de buien daadwerkelijk daar overtrekken uiteraard.

Armand

Zucht.... GFS 12z komt op termijn echt met een volle westcirculatie. Eerst op korte en middellange termijn nog wat gekwakkel, maar ook niet echt noemenswaardig eigenlijk. Ik had er al een naar gevoel enkele dagen terug toen GFS langzaam toch wat zachter begon te worden. Ik verwacht eigenlijk dat EC spoedig zal volgen, GFS lijkt toch nog steeds een model te zijn die deze veranderingen in trend vroeg oppikt vergeleken met EC.

Toch maar even wat kaartjes om te kijken waar het 'fout' gaat. Het begint op middellange termijn als de blokkade boven Scandinavië niet lekker uit de verf komt. Ten zuidwesten van Groenland zit een enorm sterk lagedrukgebied dat koude luchtmassa's over de oceaan stuurt: Het gevreesde startschot voor een westcirculatie:


Die komt dan vervolgens twee dagen later al meteen flink op stoom. Lagedrukgebieden pikken de noordelijke Atlantische oceaan in, waardoor het Groenlandhoog verdwijnt. Het Azorenhoog wordt netjes terug geplaatst op zijn plek en zachtere lucht vanaf de oceaan veroverd een groot deel van Europa.

Op langere termijn wordt de WC nog sterker en creëert zich een horror-kaart voor de winterliefhebber:

Een zeer sterke zuidwestelijke stroming die de koude verdrijft tot diep in Rusland. Dan wordt het hele koudereservoir boven Oost-Europa en Scandinavië weggevaagd en dat is natuurlijk behoorlijk slecht voor het verdere verloop.

Excuses voor dit vrij negatieve bericht haha  ;D  :-X Het is ook zeker niet zo dat alle kansen nu opeens verkeken zijn, maar dit soort runs zijn heel erg zuur. Zo'n westcirculatie wordt namelijk weer erg lastig weggepoetst uit de komende runs, maar laten we hopen dat GFS er toch flink naast zit! ;D

Extremissimorum

Wat een heerlijke kaartjes voor de winterhater. Voor de rest wel een beetje flauw van GFS voor de winterliefhebber. Ach ja, stap voor stap. Laten we vooral hopen dat de kou in de buurt mag blijven.

#ikdoenietmeermee

Der RoX

Laten we dan maar hopen dat het weer zwabber de zwabber is en wellicht een keer goed valt 😏 Februari is nog ver weg 🥲
WiNtEr!!11!1!@

Joep

Vrijdag in het oosten kans op sneeuw


Joep

Laat EC aub de dwarsligger zijn straks...
Gfs is  :'(

Energizer85

Alle ballen op EC..... 😩

Zynex

Onwijs zuur.. maarja, ben bang dat als je r een mogelijkheid is dat er een wc ontstaat. Dat dat ook gebeurd. Dat is nu eenmaal ons weer 😓

Der RoX

Blijft toch een landje aan de visbak  8)
WiNtEr!!11!1!@

Hector Pascal

ECMWF echt niet slecht!
Nul bestaat niet.

zwoof

CiteerECMWF echt niet slecht!
Zeker niet!  8)
Oper EC 12Z:  sneeuwkaartjes 5 t/m 11 december

Powered by EzPortal