Forceert de zomer volgende week eindelijk een doorbraak?

Topic gezien door 1985 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 03 aug 2021 - 11:20

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Forceert de zomer volgende week eindelijk een doorbraak?


Foto gemaakt door Jolanda Bakker- Zevenhuizen - Forceert de zomer volgende week eindelijk een doorbaak?

Het is bij ons al heel lang wisselvallig deze zomer en ook de komende dagen verandert hierin niet veel. Tot en met het weekend ligt in de bovenlucht en lagedrukgebied in onze buurt, blijft de lucht onstabiel en kunnen af en toe fikse buien vallen. Verder is het met temperaturen vaak rond 20 graden koel voor de tijd van het jaar. Na het komende weekend doet zich echter een kans voor en zou het beeld kunnen kantelen. Als dat gebeurt, wordt het toch even zomer. Op basis van de laatste modelberekeningen ziet het er goed uit en mogen we op verandering hopen.

Als iets opvalt deze zomer dan zijn het wel de bellen met relatief koude bovenlucht die steeds weer in de buurt van Nederland rondtollen. Ze komen, aan de oostflank van een hogedrukgebied dat we vaak op de oceaan aantreffen, steeds vanuit het noorden afzakken en blijven boven het noordwesten van Europa een beetje rondtollen. Niet alleen wij in de Benelux, maar ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, het Alpengebied en Duitsland hebben ermee te maken.

Hitte in Zuidoost-Europa
Aan de zuidflank van die koudeput is het een zuidwestelijke wind die in de hogere delen van de atmosfeer steeds hete lucht aar het zuidoosten van Europa stuurt. De hoge temperaturen, de droogte en de natuurbranden in landen als Italië, Griekenland en Turkije halen nu breeduit het nieuws. Zowel bij ons als in het zuidoosten van Europa kun je zo af en toe van extremen in het weer spreken. En omdat het zo lang duurt, worden die extremen af en toe zelfs extremer.

Om uit dit patroon te komen, is een echte verandering in de drukverdeling nodig. Die noodzakelijke verandering zou er volgende week mogelijk kunnen komen. Het is allemaal nog fragiel, maar de contouren van wat zou kunnen gebeuren, worden langzaam wel duidelijker.

Op de weerkaarten zien we volgende week twee hogedrukgebieden. Eén ervan ligt bij de Azoren, het andere boven Scandinavië. Tot en met maandag zit hier bij ons, zoals al zo vaak in deze zomer, een lagedrukgebied tussenin geklemd, dat bij ons vanaf morgen opnieuw een buiig weertype brengt, in de relatief koude bovenlucht die erbij hoort. Vanaf maandag wordt het spannend. Alles hangt vast aan wat het lagedrukgebied in onze omgeving dan doet. De modelberekeningen zijn hier nog niet helemaal uit en klapperen nog een beetje rond het vervolg nadien.

Verbinding
Het mooiste voor ons zou zijn dat het lagedrukgebied naar het oosten zou trekken om ergens boven het noordoosten van Europa terecht te komen. Omdat opvolging vanuit het noordwesten, in tegenstelling tot steeds eerder deze zomer, nu bij IJsland en dus wat verder weg ligt, ontstaat dan ruimte voor de hogedrukgebieden in het noorden en bij de Azoren om via onze omgeving een verbinding met elkaar te smeden. Zo'n verbinding zou kansen bieden voor het vervolg.

Een andere, minder gunstige uitkomst is dat het lagedrukgebied al oplossend naar het noordwesten verdwijnt, maar daarmee wel de weg vrijmaakt voor z'n opvolger bij IJsland. Het is in dat geval maar de vraag of de twee hogedrukgebieden bij ons in de buurt een verbinding met elkaar krijgen en bovendien kan zo'n verbinding dan verder naar het zuiden tot stand komen. Gaat het zo dan hebben wij er minder aan omdat de lagedrukgebieden op de oceaan dan nog invloed houden.

De derde optie is dat het lagedrukgebied gewoon bij ons blijft liggen. In dat geval verandert in de situatie, die we in Nederland de laatste maanden al zo lang hebben, maar heel weinig. En komen we ook volgende week nog niet van de buien en van de relatief gematigde temperaturen af.

GFS tot nu toe meest positief
Kijken we naar de weermodellen dan is het Amerikaanse GFS tot nu toe het meest positief geweest over de mogelijke verandering, volgende week. Er zat de afgelopen dagen zelfs een berekening tussen die de zomer helemaal los liet gaan, maar die optie werd in de berekeningen erna nog niet herhaald en feitelijk weer teruggetrokken. De extra berekeningen van dit model blijven echter aansturen op een verandering. Met afnemende wisselvalligheid en hogere temperaturen.

Het Europese model wilde er tot nu toe nog niet aan. Het berekende keer op keer een aanhouden van het deze zomer zo hardnekkige patroon, met weliswaar de twee eerder genoemde sterke hogedrukgebieden op de weerkaart, maar ook steeds dat lagedrukgebied er bij ons tussenin geklemd. Zo als het tot nu toe vrijwel steeds is geweest dus.

Lange termijnverwachting laat het zien
In de verwachtingen voor 6 weken vooruit, zoals die dinsdag en vrijdag verschijnen, is de mogelijke verandering wel terug te vinden, ook vandaag. We zien er volgende week een sterke uitlopen van het Azorenhogedrukgebied in, via het noorden van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland, en het andere hogedrukgebied nog steeds boven het noorden van Scandinavië. Ook de suggestie van een zwakke verbinding via onze omgeving naar Noorwegen komt terug. Lagedrukgebieden liggen tussen IJsland en Groenland en een ander boven de Baltische staten en West-Rusland.

In de week daarna lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië zelfs dominant te worden, met lagedrukgebieden boven Frankijk en ten zuiden van de Britse eilanden. Die zouden nog buien naar het zuiden van ons land kunnen sturen, maar een groot deel van het land moet dan toch van redelijk zonnig en vrij warm zomerweer kunnen profiteren. Nog een week later, en dan zitten we in de laatste week van augustus, zou het hogedrukgebied boven Scandinavië een uitloper tot over de Britse eilanden krijgen. Het zonnige en vrij warme weer bij ons kan dan aanhouden.

Het nieuws is goed, we mogen hopen
De laatste berichten zijn in elk geval goed, want zowel het Europese als het Amerikaanse model laat de voor zomerweer in onze omgeving benodigde verbinding tussen de twee hogedrukgebieden er vanaf dinsdag inderdaad komen. Er is dus eindelijk weer eens reden om op verandering te hopen, met stabieler weer, meer zon, en temperaturen die in het binnenland al gauw boven 25 graden uitkomen. Vanaf volgende week dinsdag dus, als alles in de kaarten blijft zoals het er nu in zit.

Door: Reinout van den Born
Bron: weer.nl

Snowfreak


AFTH14


TMCThomas

Citaat van: AFTH14 op wo 04 aug 2021 - 19:00Hebben we al wat meer dan hoop?

De laatste GFS en GEM run zijn niet bijzonder meer, EC loopt nu binnen

Powered by EzPortal