Langdurig zware regen Limburg 13-07 t/m 15-07

Topic gezien door 10392 bezoekers
Gestart door Armand, di 13 jul 2021 - 19:47

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Met name Limburg maar mogelijk ook andere delen van de zuidoostelijke helft kunnen zich opmaken voor flink wat regen komende 2 dagen. De situatie volgens de Guidance:

Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk trekt vandaag naar Zwitserland, waarna het woensdag overdag opdringt naar het noorden en uiteindelijk boven Midden-Duitsland komt te liggen. Hierdoor draait de stroming op hoogte in ons aandachtsgebied van zuid naar oost. In het gronddrukpatroon hebben we te maken met een vlak laag boven het zuiden van van Duitsland dat langzaam naar het noorden trekt. Een bijbehorende vore ligt de komende 48 uur vrijwel stationair nabij het zuidoosten van ons land. Met name in de vore is de lucht erg vochtig en onstabiel van opbouw.

Het is een erg complexe situatie. Op de vore ontstaan gemakkelijk buien de komende 48 uur. Aangezien de vore vrij stationair blijft liggen, kunnen sommige plekken meermaals getroffen worden door serieuze plensbuien. Met name Zuid-Limburg maakt grote kans op diverse plensbuien de komende 48 uur. Sterker nog, op het moment van schrijven is al zo'n buiencomplex ontstaan met reeds al wateroverlast. De A79 staat voor een deel volledig blank. Een liveblog van de wateroverlast is hier te volgen:

https://www.1limburg.nl/live-code-oranje-voor-zware-regenval-zuid-limburg?context=topstory

Inmiddels komen er neerslagsommen binnen van 70mm. Deze hoeveelheden en de kans op nóg meer plensbuien de komende 48 is voor het KNMI reden genoeg voor een code oranje voor zware regenval, geldig tot minstens donderdag 18 uur op moment van schrijven:

''Tot en met donderdag trekken vooral in het zuidoosten van ons land geregeld zware buien over. Hierdoor kan er in Zuid-Limburg dagelijks meer dan 75 mm regen in 24 uur vallen. Tot en met donderdag moet daar rekening gehouden worden met plaatselijk meer dan 150 mm regen. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast.'''

Wat de situatie lastig maakt, is dat de modellen moeite hebben met de berekening van het exacte zwaartepunt. Het gaat tevens niet aan één stuk door regenen, maar er zullen meerdere periodes met zware buien zich voordoen en het is op voorhand niet te zeggen waar die buien precies zullen overtrekken. De modellen zijn dan ook slechts bruikbaar als indicatie voor het zwaartepunt.

Harmonie 12z laat het zwaartepunt net buiten de landsgrenzen vallen boven Duitsland:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

WRF 12z is een van de modellen die Zuid-Limburg wel nog binnen het zwaartepunt laat vallen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ook EC 06z laat een flinke plens water toe voor Zuid-Limburg
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De modellen zijn dus slechts ter indicatie en laten duidelijk zien dat het zwaartepunt nog lang niet eenduidig bekend is. Al met al dus een zeer onstabiele situatie waarbij er op sommige plekken meerdere plensbuien kunnen gaan voorkomen de komende 48 uur. Grootste kans hierop in Zuid-Limburg en verder boven West-Duitsland en de Ardennen/Eiffel.

Momenteel zitten we al op 70mm in delen van Zuid-Limburg, eigenlijk zien we geen model nu al met zulke hoge neerslagsommen komen. Potentieel is er dus zeker 150 tot misschien zelfs wel 200mm mogelijk, al blijft het dus echt afwachten waar de komende 48 uur nieuwe buien gaan ontstaan. Zeker een ongebruikelijke situatie voor Nederland!

GeneralDuke

Heeft iemand een plaatje van EC28, bijvoorbeeld van neerslagtotaal tot vrijdagmiddag?

KNMI:
Modelbeoordeling
De neerslagsommen zijn het belangrijkste aandachtspunt. Aangezien de neerslag deels een connectieve oorsprong heeft, hebben we te maken met de onzekerheid in vooral de locatie die daarbij hoort. Gemene deler is nog steeds dat het zuidoosten van ons land de komende 48 uur met grote neerslaghoeveelheden te maken krijgt. Voor Limburg (en wellicht ook de Achterhoek) is tot donderdagavond een 24-uurssom van 20-40 mm regen te verwachten, met name voor Zuid-Limburg is lokaal 80-100 mm. Actueel lijkt de neerslag wel zo'n 50 km noordelijker te zitten dan wat vooral de Harmonies en Hirlam laten zien. EC18 lijkt qua positie momenteel het best. Hierdoor zouden ook Gelderland en Brabant vandaag in aanmerking kunnen komen voor code geel vandaag. Aan het einde van de middag laten alleen de Harmonies een kans zie op convectie vanaf de grond voor het uiterste (noord)oosten (zie bewolking/neerslag). Voor donderdag lijkt de oostelijke helft de voorkeur te hebben voor de meeste neerslag, aangezien de activiteit er voor het westen uitgaat (Harmonie). Hirlam00 en EC18 laten de neerslag boven het (zuid)oosten echter amper deactiveren. Hierom staat de code oranje voor zware regen in Limburg nog tot donderdagavond uit. Qua bewolking (ST) zitten alle modellen bijna geheel op lijn.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Snowfreak

code rood provincie luik in Belgie

blabla

Het gaat er flink aan toe. In Gelderland worden blijkbaar campings ontruimd, omdat ze verwachten dat de uiterwaarden van de Rijn gaan vollopen. In Duitsland op meerdere plekken overstromingen, in België, en de verwachting is dat dat in Limburg ook gaat gebeuren. Daar worden mensen die in de buurt van de Gulp en Geul wonen nu opgeroepen voorzorgsmaatregelen te treffen. Hulpdiensten hebben daar naar GRIP 4 opgeschaald.

Hierbij enkele beelden.

Overstroming in Theux (BE):
https://twitter.com/alex_le_bars/status/1415285556901253131

Overstroming in Spa (BE):
https://twitter.com/HetweerinBelgie/status/1415253147174457348

Wateroverlast Heerlen:
https://twitter.com/tomdecockfoto/status/1415266946870910976

A79 onder water:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5241651/tot-je-knieen-het-water-opnieuw-noodweer-limburg

Hagen (DE):
https://twitter.com/saki_statement/status/1415212927024517120

Liveblog NOS:
https://nos.nl/liveblog/2389253-a79-voor-een-deel-weer-vrij-advies-geen-recreatievaart-op-de-maas-door-stroming

flyineddy

Het KNMI heeft inmiddels Code Rood afgegeven voor Limburg:

CiteerWEERALARM: zware regenval en grote wateroverlast in Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg wordt vanavond en vannacht opnieuw veel regen verwacht. Er kan nog 30 tot 50 mm bij vallen. Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 mm) zal de wateroverlast steeds groter worden. In de loop van de nacht gaat het minder hard regenen.

In deze situatie kunnen schade en gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van ernstige wateroverlast.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Wel apart om te zien, zo'n bijna volledig groene kaart met één provincie rood.  :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Unknown-user1778

Wat de hel is aan de hand : o is er zoveel regen gevallen in zo'n korte tijd?

Eric

Citaat van: dennis089 op wo 14 jul 2021 - 18:25Wat de hel is aan de hand : o is er zoveel regen gevallen in zo'n korte tijd?
Bizarre hoeveelheden, het bleef gieten. Maar in NRW in Duitsland...

Unknown-user1778

Hebben ze zich misschien vergist? Vind dat wat nu overtrekt over Limburg wel meevallen. Zeker geen code rood waardig.

flyineddy

De hele oostelijke helft van Nederland heeft nu ook alvast code geel gekregen voor zware regenval voor morgen. Voor Groningen en Drenthe is er op dit moment tevens code geel vanwege de kans op onweer.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Citaat van: dennis089 op wo 14 jul 2021 - 19:38Hebben ze zich misschien vergist? Vind dat wat nu overtrekt over Limburg wel meevallen. Zeker geen code rood waardig.

Ik denk dat het in combinatie met de huidige problemen is. Als je de nieuwsberichten ziet van alle wateroverlast daar, dan vind ik code rood helemaal niet zo gek.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

blabla

Citaat van: dennis089 op wo 14 jul 2021 - 19:38Hebben ze zich misschien vergist? Vind dat wat nu overtrekt over Limburg wel meevallen. Zeker geen code rood waardig.

Je kan de beelden hierboven zien van diverse plekken waar de boel onder water staat, en in het liveblog kan je lezen dat er meerdere campings ontruimd worden, dat spoor en snelwegen onder water staan, dat een wateropvangplaats dreigt te doorbreken en dat de Geul en Gulp naar verwachting gaan overstromen, en jij snapt niet waarom er een code rood is afgegeven? :o

Armand

Citaat van: dennis089 op wo 14 jul 2021 - 19:38Hebben ze zich misschien vergist? Vind dat wat nu overtrekt over Limburg wel meevallen. Zeker geen code rood waardig.

De zwaarste neerslag valt (godzijdank) inderdaad niet eens over Limburg, maar desondanks is er sinds gisteravond in delen van Zuid-Limburg al 100 tot zelfs 150mm aan regen gevallen. De vlakkere delen kunnen zulke waterhoeveelheden nog wel enigszins opvangen, maar bij ook maar een klein hoogteverschil kan er al snel flinke wateroverlast ontstaan. Tevens valt de neerslag op zeer uitgebreide schaal, met name ook boven Duitsland en de Ardennen, waardoor rivieren als de Geul, de Gulp en ook de Roer uitzonderlijk hoog komen te staan. Er is zelfs een reëel overstromingsgevaar voor deze rivieren. Ook de Maas en de Rijn gaan flink stijgen met overstromingsgevaar. Zeker voor het heuvelland en de gebieden rondom rivieren heeft dit extreme weer grote maatschappelijke gevolgen met levensgevaarlijke situaties. Voor mij 100% voldoende voor een code rood. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie! Het blijft dan ook goed de berichtgeving in de gaten houden de komende 24 uur.

Ook elders in het land kan de komende 24 uur overigens best veel neerslag gaan vallen plaatselijk.

TMCThomas

Regent hier nu ook al een tijdje flink door, zit net op dat actieve lijntje, het is nog geen Limburg maar zit hier nu toch ook al op de 30mm, vanmiddag was dat nog 3mm.

EDIT: nog wat videobeelden

https://twitter.com/WouterL1/status/1415405650704744456

https://twitter.com/nilsrompen/status/1415422549232603144

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1415428665639383043

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1415418211508555778

TMCThomas


Remy

Mensen schuifen dit af op CO2 geinduceerde klimaatopwarming. Dit soort natte perioden zijn echter geen uitzondering. Het is in het verleden ook voorgekomen. En zeer zeker geen uitzondering in de lange geschiedenis van ons land.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

zwoof

Gerrit Hiemstra namens het KNMI hierover:

Voor iedereen die zich afvraagt of de extreme regen in Limburg, de Ardennen en het aangrenzende deel van Duitsland met klimaatverandering te maken heeft, het antwoord daarop is "ja". In de klimaatscenario's 2014 van het KNMI , is al gewezen op een toename van extreem weer. Daarin is beschreven dat in de zomer zowel de kans op droogte als de kans op extreme neerslag groter wordt.

Dat wil niét zeggen dat dat élk jaar zal gebeuren, maar zowel de frequentie van voorkomen als de intensiteit van beide fenomenen nemen toe. Toename van droogte is vooral te wijten aan vaker oostenwind, meer zon en daardoor hogere verdamping en minder neerslag. Extreme neerslag neemt vooral toe doordat een warmere atmosfeer meer waterdamp kan bevatten (per graad 7% meer) zodat zwaardere buien kunnen ontstaan. Meer droogte én extremere neerslag lijken tegenstrijdig te zijn, maar hangen beide samen met een opwarmend klimaat.

De klimaatscenario's kunt u zelf nalezen. Zie hier en klik op het plaatje van de brochure.
Het KNMI staat daar niet alleen in. Ook Stefan Ahmstorf , hoogleraar klimaat- en oceaanonderzoek aan de Universiteit van Potsdam, gaf vandaag uitleg over de relatie met klimaatverandering in een interview met de WDR: zie hier

De huidige extreme regen komt dus niet 1-op-1 door klimaatverandering, maar door klimaatverandering worden extreme neerslagsituaties extremer en komen vaker voor.
En het blijft hier niet bij. Zolang de opwarming voort gaat, zullen extreme regen (en droogte) extremer worden.

geldersscheepje


TMCThomas


Tam

Citaat van: TMCThomas op do 15 jul 2021 - 17:37Niet best


Best bizar dat we daar bouwen en gaan wonen. Je ziet de rivier gewoon ongevuld liggen in het landschap.

Remy

Bouwen in vruchtbare gebieden was minder een probleem toen mensen nog geen stroom en internet hadden. De rivier afvoer is direct te herleiden op toegenonen verstedelijking waar hemelwater via daken en straten voor een enorme aanwas in piek afvoer van te zien is.. dat is immers waarom het ruimte voor de rivieren project is gestart.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

TMCThomas

laag liggend deel Maastricht word dringend verzocht om te gaan evacueren.

https://twitter.com/NOS/status/1415731921041113094

 

Powered by EzPortal