Winter Discussietopic 2020/2021 deel 2

Topic gezien door 137618 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 05 feb 2021 - 09:15

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

rikmulder

In Utrecht viel net nog een halve meter sneeuw. Van een schuin dak. In mijn nek...

grizzrh

Citaat van: rikmulder op za 13 feb 2021 - 16:23In Utrecht viel net nog een halve meter sneeuw. Van een schuin dak. In mijn nek...

Tenminste wel lekker sneeuw gehad  ;D

Hier was de temp ff boven 0 nu weer 0 graden. Hopelijk vandaag nog krakende vorst. Vijver kan je wel op staan  ::)



Alles door laten lopen ziet er toch wel mooi uit  8)
(let niet op de koordjes is tegen de reigers)
Doenrade, Limburg

Ruud

1042,1 hPa aangetikt vandaag. Heeft de schaatsers in Thialf vast niet meegeholpen.

Eric

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
 :o

TMCThomas

Citaat van: Eric op za 13 feb 2021 - 19:48:o

Ik ga de BBQ maar is schoonmaken  ;)

EDIT: ook nieuwe EC komt met een vroege lente.


xzaz

Mensen het was wel een uniek weekje. Tot over 9 maand!
De winter is nog niet eens begonnen!

TMCThomas

Wat een contrast met dit weekend, ec is volop lente voor volgend weekend, temperaturen van 15-18 graden. En zeker zondag overdag redelijk wat zon. Nog wat ver weg uiteraard.





De zuidoost pluim ziet er zeer lenteachtig uit voor volgend weekend:


grizzrh

Van de schaatsen uit het vet naar de zwembroek uit de kast ???
Doenrade, Limburg

vossejongk

Wel 1 grote bak water maandag tm donderdag 😐

Zynex

Wat was dit een heeeeerlijke week. Baal ontzettend dat het vanavond al voorbij is. Maar dat houdt het misschien zo speciaal ::) .

Unknown-user1778

Waar blijft mn lente topic met de bijbehorende foto van bloemen en bijtjes  :-[  ;D  8)

En brrrr wat is het koud met dit dauwpunt temperatuur

Maxim

Vind het wel jammer dat de koude er gewoon uit gaat zonder knaller. Zo'n ouderwetse dooi aanval waarbij eerst nog heel veel sneeuw valt had het voor mij echt afgemaakt  :D

Armand

Helaas komt de winterse periode vandaag toch langzaam ten einde. Het was een prachtige winterse week met voor vrijwel geheel Nederland sneeuw, ijs en kou. Tot dusver was het de winter van de enorme potentie, gelukkig is dat toch eenmaal uitgekomen. Kritisch kan men zeggen dat deze periode nog kouder en nog langer had moet duren, gezien de trend van de modellen. Helaas is dat niet gebeurd, echter kunnen we nog steeds terug kijken op een mooie koude periode ;) Ook het forum leefde weer helemaal op met de terugkeer van leden en een hoop nieuwe aanmeldingen. Dat leidde tot mooie gesprekken, veel inbreng en waarnemingen, waarvoor veel dank! ;D

Hoe gaat het nu verder met de winter? Vandaag blijft het nog licht winters met wel in de loop van de dag temperaturen die boven het vriespunt uit gaan komen. Hier in Zuid-Limburg is dat reeds al gebeurd met een forse temperatuurstijging door de föhneffecten van de Ardennen. Het lokale weerstation in Maastricht (niet de offciele van het KNMI) gaf om 7 uur nog -7 aan, en nu om 11 uur al ruim +5 graden. Een verschil van ruim 12 graden in 4 uur!

Morgenochtend trekt het definitieve dooifront over. De bovenlucht is al te warm voor sneeuw, maar er kan met name in de noordoostelijke helft van het land nog enige tijd wat ijzel voorkomen, waardoor het even verraderlijk glad kan worden! Tja, en daarna... Voor de winterliefhebber lijkt het dan over. Natuurlijk is er nog de maand maart, maar ik verwacht eigenlijk geen serieus winterweer meer. We zien namelijk dat de kou toch wel behoorlijk verdreven wordt uit Europa. Tevens zien we volgend weekend al direct temperaturen van lokaal zelfs 15+ graden als de wind maar eventjes naar het zuiden draait. Het is toch wel opvallend hoe makkelijk de warmere lucht ons kan bereiken. We weten uit eerdere ervaring deze winter dat het een behoorlijk stuk moeilijker is voor de koudere lucht om ons te gaan bereiken. Met dit gegeven in het achterhoofd en de steeds krachtig wordende zon, zie ik een nieuwe winterinval niet meer gebeuren. Natuurlijk kan er nog vanalles veranderen, er zijn wel signalen op LT voor weer wat kouder weer, maar die zijn toch wel in de minderheid. De kans is veel groter dat de lente langzaam zijn intrede gaat doen ;)

Bernardo

Code rood, weeralarm morgenochtend voor alle provincies behalve Zeeland.

4seasons

Ik zet onderstaand (vertaald) artikel hier neer, anders graag door 1 van de mods naar....?? verplaatsen.


NB
Voor alle afbeeldingen verwijs ik naar de link onderaan dit artikel.




CiteerCredits: Severe Weather Europe

Een ongebruikelijke anomalie van de oceaan wordt gedetecteerd in de Golfstroom, die in ten minste 150 jaar niet is gezien, en die belangrijk is voor de komende seizoenen

Door Andrej Flis  |  Wereldwijd weer  |  14 februari 2021


Gebieden van de oceanen zijn constant warm en koel. Maar onlangs ontwikkelde zich een ongewoon sterke anomalie in de Golfstroom. Het weer in de Verenigde Staten en Europa hangt sterk af van deze oceaanstroming, dus het is belangrijk dat we het volledige verhaal en de betekenis van deze sterke anomalie begrijpen.
Oceanen spelen een cruciale rol in het weer en klimaat van de wereld, dus elke ongewone anomalie wordt serieus genomen. Zoals je snel zult leren, maakt de Golfstroom deel uit van iets veel groters en krachtiger, dus een anomalie in de Golfstroom kan (en is waarschijnlijk) een teken zijn van iets veel groters in de maak.


WAT IS DE GOLFSTROOM?
Maar eerst moeten we natuurlijk snel samenvatten wat de Golfstroom precies is en waar kunnen we die vinden?
De Golfstroom is een sterke oceaanstroom die warmer water uit de Golf van Mexico naar de Atlantische Oceaan brengt. Het strekt zich helemaal uit tot aan de oostkust van de Verenigde Staten , waar het begint te draaien richting Noordwest-Europa.
De onderstaande afbeelding toont een ruwe schets van de Golfstroom en waar deze over de Noord-Atlantische Oceaan stroomt. In werkelijkheid stroomt het niet in een rechte lijn, maar zoals je zult zien, is het erg complex en vol wervelingen.



Deze sterke stroming van warm water beïnvloedt het klimaat van Florida, waardoor de temperaturen daar in de winter warmer en in de zomer koeler blijven, vergeleken met de andere zuidoostelijke staten. Omdat de Golfstroom zich ook naar Europa uitstrekt , helpt hij de West-Europese landen te verwarmen, wat een grote impact heeft op het regionale klimaat.
De stroom zelf kan het beste worden gezien als we kijken naar de temperatuuranalyse en de stroomsnelheid van het oceaanoppervlak. De onderstaande afbeelding toont de analyse van de temperatuur van het oceaanoppervlak, en we kunnen de warme waterstroom zien bewegen langs de oostkust van de Verenigde Staten, tot ver in de Noord-Atlantische Oceaan.



We hebben een video-animatie met hoge resolutie gemaakt, die de Golfstroom in realtime laat zien. Op deze manier kun je direct zien hoe het naar de Noord-Atlantische Oceaan stroomt, of beter gezegd hoe het deze winter tot dusverre stroomde.

Circulatie in de Noord-Atlantische oceaan tijdens de winter 2020/2021 - SWE / FA
Zie de link
De golfstroom wordt misschien nog beter gezien als we kijken naar de beweging en snelheid van de oceaanstromingen. De onderstaande afbeelding toont de stroomsnelheid van het oceaanoppervlak, waar de Golfstroom echt opvalt en te zien is in zijn meest ruwe vorm en vorm.



Deze oceaanstroom vloeit niet in een rechte lijn, zoals op veel afbeeldingen te zien is. Het is erg complex, met veel dynamiek en wervelend over de Noord-Atlantische Oceaan. We kunnen zien dat het veel kleinere wervelingen water heeft, warm en koud, afhankelijk van de richting waarin ze draaien. Dit lijkt erg op de manier waarop de atmosferische jetstream werkt.
Als we uitzoomen naar de hele wereld, kunnen we zien dat de Golfstroom niet de enige in zijn soort is. Er zijn veel gebieden met aanhoudende oceaancirculatie, die grote hoeveelheden water en energie transporteren over alle 5 continenten van de wereld.



ONGEWONE STORINGEN IN DE GOLFSTROOM
Maar soms moeten we een andere blik werpen om de toestand van de Golfstroom te evalueren. Een van die benaderingen is het gebruik van anomalieën. Een anomalie is iets dat afwijkt van wat op een bepaalde tijd of plaats standaard, normaal of verwacht wordt.
In de oceanen wordt natuurlijk de temperatuurafwijking het meest gebruikt. De onderstaande afbeelding toont de anomalieanalyse in de Noord-Atlantische Oceaan, waar de Golfstroomregio echt opvalt. We kunnen zien dat de stroom warmer is dan normaal, met sommige noordelijke delen zelfs 6 ° C tot 8 ° C boven normaal.



Dat is een significante anomalie, en watertemperaturen van 6 tot 8 graden boven normaal kunnen veel meer beschikbare energie opleveren voor weersystemen in de regio.
De werkelijke temperaturen liggen tussen de 14 en 18 graden Celsius, het dichtst bij de noordoostkust van de Verenigde Staten. Dat kan een belangrijke bron van warmere luchtmassa worden om tegen een ijskoude Arctische luchtmassa vanuit het noorden of noordwesten op te gaan. Dit is een veelgebruikt recept voor sterke Nor'easter-stormen in het noordoosten van de Verenigde Staten, waar de Golfstroom veel energie levert voor de storm.

In de Golfstroom zijn de afgelopen twee maanden al sterke afwijkingen geconstateerd. De onderstaande afbeelding toont de maandelijkse anomalieën van de zeewatertemperatuur in december 2020. Het Golfstroom-gebied valt echt op, en je kunt ook het koude La Nina in de Stille Oceaan zien.




In januari 2021 werd de anomalie nog sterker, verspreidde zich over een groter gebied en met een nog sterkere afwijking van het langjarig gemiddelde.
Maar de anomalie reikt ook met diepte. Hieronder hebben we twee afbeeldingen die de temperatuurafwijking op 100m en 500m diepte laten zien. En we kunnen zien dat het warmere Golfstroomgebied met diepte naar beneden reikt.
Maar zoals je nu zult zien, heeft dit misschien een hoger doel, aangezien de Golfstroom eigenlijk een kleiner deel is van iets groters.



NOORD-ATLANTISCHE OCEAANCIRCULATIE
Het grotere systeem waarin de Golfstroom stroomt, wordt de Atlantic Meridional Overturning Circulation of AMOC short genoemd. De AMOC is een groot systeem van zeestromingen, zoals een lopende band, aangedreven door verschillen in temperatuur en zoutgehalte, wat de dichtheid beïnvloedt. De Golfstroom is gewoon het oppervlaktedeel van de AMOC in de Noord-Atlantische Oceaan.
De onderstaande afbeelding van het UK Met Office toont de volledige wereldwijde oceaancirculatie. Het is ook bekend als de Global Conveyor belt of de Thermohaline-circulatie. AMOC is het oceaanstromingssysteem dat de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan bestrijkt.




Terwijl warm water naar het noorden stroomt, koelt het af en treedt er enige verdamping op, waardoor de hoeveelheid zout in het water toeneemt. Door een lage temperatuur en een hoog zoutgehalte wordt het water dichter en zwaarder, waardoor dit dichte water diep in de oceaan zakt.
De onderstaande afbeelding toont het zoutgehalte van het oceaanoppervlak of de hoeveelheid zout in het water. Hoe hoger het getal, hoe zouter het water. Boven de 35 hebben we nog steeds zoute wateren, dus als het water afkoelt, zinkt het in de verre Noord-Atlantische Oceaan.
Het koude, dichte water stroomt langzaam naar het zuiden, enkele kilometers onder het oceaanoppervlak. Uiteindelijk wordt het teruggetrokken naar de oppervlakte en warmt het op in een proces dat "opwelling" wordt genoemd en de circulatie is voltooid

De reden waarom dit belangrijk is, is dat de AMOC zo'n integraal onderdeel is van het weer en klimaat op het noordelijk halfrond. Het transporteert veel warmer water en energie naar het noorden. De onderstaande afbeelding focust op het Noord-Atlantische deel van het AMOC.



Er is altijd een angst dat het AMOC op een gegeven moment zou sluiten, waardoor de film " The day after tomorrow " werkelijkheid wordt. In die beroemde film is de AMOC gesloten en is een nieuwe ijstijd begonnen .
Hoewel de realiteit enigszins anders is, zullen we kijken naar de toestand van de AMOC, waaruit blijkt dat deze circulatie inderdaad verzwakt .
De onderstaande afbeelding toont de Noord-Atlantische oceaan, verdeeld in twee hoofdgebieden. Aan de kust van de Verenigde Staten ligt het warme Golfstroomgebied, en het blauwe gebied is waar de Golfstroom zijn warmte afgeeft en naar de diepte zakt.



De grafieken aan de linkerkant tonen het temperatuurverloop in de tijd. Het Golfstroomgebied warmt op, terwijl de Noord-Atlantische Oceaan in de loop van de tijd juist afkoelt. Het relatieve verschil tussen deze twee gebieden wordt beschouwd als een schatting van de sterkte van de AMOC.
We hebben een grafiek gemaakt die het relatieve verschil tussen deze twee gebieden laat zien. We kunnen zien dat er minstens sinds de jaren 1900 een langzame maar consistente neerwaartse trend was. Vooral in de afgelopen 40 jaar hebben we een sterker negatief verschil gezien op deze twee gebieden, wat wijst op een waarschijnlijke verdere verzwakking van de AMOC .



De gegevensbasis voor deze grafiek is afkomstig van de ERSSTv5-dataset van de NOAA. Het is een combinatie van waarnemingen en reconstructies, waarbij alle beschikbare gegevens en moderne technieken worden gebruikt om de temperatuur van het zeeoppervlak terug te reconstrueren tot 1854. De gegevens zijn zo ver terug niet 100% nauwkeurig, maar het is bewezen dat ze zeer goed werken voor moderne periodes, vertrouwen schenken ook voor de historische tijdperken.
Nu is de volgende afbeelding nog interessanter, omdat deze twee afbeeldingen laat zien. Aan de linkerkant hebben we een computermodelsimulatie, wat er zou gebeuren als de AMOC zou verzwakken. En aan de rechterkant hebben we de feitelijke analyse van de afgelopen eeuw, die exact hetzelfde scenario laat zien. Dit ondersteunt sterk het idee dat het AMOC inderdaad aan kracht verliest.



Deze temperatuursignatuur van het warme Golfstroomgebied en de koude Noord-Atlantische Oceaan is een van de sterkste indicatoren dat de AMOC aan het verzwakken is. Er worden ook directe waarnemingen gedaan met instrumenten, die objectief bevestigden dat de circulatie in de Noord-Atlantische Oceaan inderdaad aan het afnemen is.
We kunnen ook de handtekening zien van de temperatuurtrend op lange termijn van de wereld. Hoewel de meeste gebieden langzaam aan het opwarmen zijn, blijft de Noord-Atlantische Oceaan een gebied dat elke opwarming tart en eigenlijk langzaam afkoelt. In vergelijking met het Golfstroomgebied dat aan het opwarmen is, is dit een directe indicatie van de verzwakkende oceaancirculatie.



De reden waarom AMOC verzwakt, is meer dan één. De meest genoemde of meest waarschijnlijke is de inductie van zoet water in de Noord-Atlantische Oceaan door het smelten van zeeijs in Groenland en het Noordpoolgebied.
Zoet water vermindert het zoutgehalte van de Noord-Atlantische Oceaan, wat betekent dat het water niet dicht (zwaar) genoeg is om te zinken. Dat vertraagt het zinken van het oppervlaktewater, waardoor de oceaanstroom effectief wordt vertraagd, als een verkeersopstopping.
Dit is een ding dat de film "The day after tomorrow" enigszins goed kreeg. Maar over die ijstijd ...

Er zijn veel modelsimulaties gemaakt om te proberen te berekenen wat er zou gebeuren als de AMOC volledig zou stoppen. Hieronder ziet u het eindresultaat, dat het temperatuurverschil laat zien met een wereld met een actieve AMOC.



Je kunt zien dat het hele noordelijk halfrond enkele graden koeler is. En niet alleen dat, er zouden klimaatveranderingen optreden, met zeer verschillende drukpatronen en minder neerslag over Europa. De winters zouden strenger worden in Europa en de Verenigde Staten.
Dit is natuurlijk niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt / zal gebeuren, aangezien deze veranderingen tientallen jaren of eeuwen kunnen duren. Maar we weten wel dat de AMOC aan het afnemen is, en op basis van de hoeveelheid zoet water die door het smeltende ijs wordt opgewekt, kunnen we nog enkele klimaateffecten in ons leven zien.
Maar wat bijna van de ene op de andere dag kan gebeuren, zijn sterke stormen en orkanen. En de Golfstroom en het AMOC spelen een belangrijke rol bij deze evenementen, vooral voor de Verenigde Staten, zoals u spoedig zult vernemen.


LEREN UIT GESCHIEDENIS
De huidige sterke anomalie in de Golfstroom is nogal ongebruikelijk. We hebben nog een grafiek gemaakt die de anomalie van de Golfstroom in januari sinds 1854 weergeeft. Je kunt zien dat de Golfstroom in januari 2021 de warmste was in minstens 150 jaar.



We moeten teruggaan naar 1870 en 1867 om een januari te vinden met soortgelijke anomalieën in de Golfstroom. De gegevens zijn slechts een reconstructie van directe waarnemingen, aangezien er eind 1800 geen satellieten waren. Je kunt op de twee onderstaande afbeeldingen de warme anomalie in de Golfstroom in januari 1867 en 1870 zie
Maar als we naar de hele dataset kijken, met alle maanden, niet alleen januari, dan zien we dat het Golfstroomgebied echt aan het opwarmen is. Dit is iets te verwachten als de AMOC verzwakt, zoals we eerder in het artikel hebben geleerd.

De reden waarom dit gebeurt kun je het beste nog eens uitleggen bij de file. Omdat het water in de verre Noord-Atlantische Oceaan niet meer zo snel zakt, doordat het frisser is, vertraagt het het transportsysteem over de oceaan . Doordat de stroming langzamer wordt, kan het warmere water uit de Golfstroom nergens heen en blijft het staan, zoals in een verkeersopstopping.

Dit betekent dat er minder van het warme water naar de Noord-Atlantische Oceaan wordt getransporteerd, die zich nu opstapelt aan de oostkust van de Verenigde Staten . Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien het een zeer sterke energiebron wordt voor het aandrijven van Nor'easter-stormen en tropische systemen . Naarmate het warmere water zich opstapelt, neemt ook de hoogte van het zeeoppervlak toe, wat meer risico op zware stormvloed betekent.
Een enigszins voorbeeld van dit proces was de beruchte orkaan Sandy , in 2012.



GOLFSTROOM EN HET WEER IN DE VERENIGDE STATEN
Orkaan Sandy was de dodelijkste en meest destructieve orkaan van het Atlantische orkaanseizoen 2012. De storm veroorzaakte bijna $ 70 miljard aan schade en doodde meer dan 230 mensen in acht landen, van het Caribisch gebied tot Canada.
Hieronder ziet u een satellietbeeld van de orkaan Sandy die boven de warme golfstroom zat en hem gebruikte om op te starten.



Hieronder hebben we een anomalie van de temperatuur van het zeeoppervlak vóór het begin van de orkaan Sandy. We kunnen zien dat een groot deel van de tropische Atlantische Oceaan warmer was dan normaal, samen met het Golfstroomgebied. Hoe warmer de oceaan, hoe meer energie er beschikbaar is voor een tropisch systeem.



De anomalie van de temperatuur van het zeeoppervlak op de onderstaande afbeelding is na het passeren van de orkaan Sandy. We kunnen achter Sandy een enorme temperatuurdaling van de oceaan zien, van het westelijke Caribisch gebied helemaal tot aan de oostkust van de Verenigde Staten.



Sandy heeft de warmte van de oceaan en de golfstroom gebruikt om deze in energie om te zetten. Achtergelaten waren de oceaantemperaturen 4 tot 6 graden koeler. Een deel van de afkoeling is ook te wijten aan de vermenging van de oceaanlagen terwijl er een storm overheen trekt. Diepere, koelere wateren stijgen naar de oppervlakte omdat de zeeën erg ruw worden onder een lagedruksysteem, omvallen en zich vermengen met het warmere oppervlaktewater.


VOORSPELLING VAN DE OCEAAN EN HET WEER
Wat kunnen we in de toekomst verwachten? De huidige oceaanvoorspellingen tonen de voortzetting van de zeer warme Golfstroomwateren, terwijl de Noord-Atlantische Oceaan neutraal tot kouder dan normaal blijft.
Hieronder hebben we de voorspelling van de temperatuur van het zeeoppervlak in de vroege zomer , gecombineerd van verschillende modellen, die allemaal hetzelfde laten zien. Dit is een belangrijke anomalie, gebaseerd op de tijd en locatie, en kan zorgen baren, vooral voor het oosten van de Verenigde Staten.



Kijkend naar de late zomer en vroege herfst, zullen de oceaantemperaturen niet anders zijn. De Golfstroom is nog steeds warmer dan normaal, met de hogere temperaturen ook over de tropische Atlantische Oceaan.



Als we naar de voorspelde neerslaganomalie kijken, hebben we een vroege indicatie van meer neerslag dan normaal uit West-Afrika. Het breidt zich uit over de Atlantische Oceaan naar het Caribisch gebied en ook over de oostelijke Verenigde Staten en het Golfstroomgebied.



Dit is een zeer onheilspellend teken, dat direct wijst op een actiever orkaanseizoen . Warmere oceaanwateren, gecombineerd met meer neerslag, duiden meestal op meer tropische stormactiviteit.
Dit zou vooral erg zijn, gezien het warmer dan normale Golfstroomgebied , dat de stormen die de zuidoostelijke Verenigde Staten of de oostkust naderen, zou kunnen versterken. Als het niet versterkt, zou het in ieder geval kunnen voorkomen dat het tropische systeem sterk verzwakt, waardoor hun aanlanding mogelijk is met een hoger vermogen dan ze normaal zouden produceren.


Alle afbeeldingen/artikel:
https://www.severe-weather.eu/global-weather/gulf-stream-amoc-ocean-anomaly-united-states-europe-fa/




CiteerWat is de meridionale omkering van de Atlantische Oceaan?

De Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) is een groot systeem van zeestromingen die warm water van de tropen naar het noorden naar de Noord-Atlantische Oceaan transporteren.
Hoe werkt het AMOC?
De AMOC is een groot systeem van zeestromingen, zoals een lopende band, aangedreven door verschillen in temperatuur en zoutgehalte - de dichtheid van het water. Terwijl warm water naar het noorden stroomt, koelt het af en treedt er enige verdamping op, waardoor de hoeveelheid zout toeneemt. Een lage temperatuur en een hoog zoutgehalte maken het water dichter, en dit dichte water zinkt diep in de oceaan. Het koude, dichte water verspreidt zich langzaam naar het zuiden, enkele kilometers onder het oppervlak. Uiteindelijk wordt het teruggetrokken naar de oppervlakte en warmt het op in een proces dat "opwelling" wordt genoemd en de circulatie is voltooid.
Dit mondiale proces zorgt ervoor dat de oceanen van de wereld voortdurend worden gemengd en dat warmte en energie over de aarde worden verspreid. Dit draagt op zijn beurt bij aan het klimaat dat we vandaag ervaren.


Zie verder:
https://www.metoffice.gov.uk/weather/learn-about/weather/oceans/amoc

Atlantische meridionale omkering: waargenomen transport en variabiliteit
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2019.00260/full




NB
Situatie in de VS:


CiteerMiljoenen mensen worden getroffen door recordbrekende koude, grote sneeuw- en ijsstormen terwijl de Polar Vortex-lob dit weekend naar het zuiden trekt door de Verenigde Staten

Door Marko Korosec  |  Winterweer  |  14 februari 2021

We zien nu de grote finale van de meteorologische winter 2020/21 in het zuiden van Canada en de Verenigde Staten. Dankzij de verdere zuidwaartse voortgang van de afbraaklob van de Polar Vortex dit weekend. Extreem lage temperaturen hebben zich verspreid naar het diepe zuiden, waar de komende dagen grote sneeuwstormen en gevaarlijke ijsstormen worden verwacht.






Alle afbeeldingen/gehele artikel:
https://www.severe-weather.eu/winter-weather/polar-vortex-cold-snow-ice-storm-mk/




Extremissimorum

Citaat van: Bernardo op zo 14 feb 2021 - 17:56Code rood, weeralarm morgenochtend voor alle provincies behalve Zeeland.

Ook Zeeland nu.
Vrij onverwacht voor mij.
Maar toch niet echt vreemd. De grond is nog heel koud. IJzel is al een goede mogelijkheid, en anders bevriest alles gelijk. Het zal snel verdwijnen morgenochtend maar die ochtendspits maakt het echt enorm riskant.

Lijkt me helemaal terecht.

Lothiriel

Dat hele verhaal over een verzwakkende Golfstroom heb ik nu al vaker gezien maar in hoeverre is dat wetenschappelijk onderbouwd? Ik zie allemaal mooie grafiekjes en plaatjes maar het lijkt toch veelal op een whishful thinking scenario van winterse enthousiasten, zeker de extreem warme winters van het afgelopen decennium indachten.

Allemaal voorzichtig trouwens mensen morgen op de weg! Hier zal het wel veilig zijn gelukkig :)
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

martijn

Mensen wat heb ik en denk ik vele andere genoten van deze week, wat begon met een gedenkwaardige winterinval met sneeuwduinen wat ik nog nooit heb meegemaakt. Je auto uitgraven blijft toch iets wat je altijd op internet zag. En daarna de vrieskou met schitterend schaats ijs het was werkelijk fantastisch. Hier kunnen we weer een jaartje mee vooruit  ;D  8)  ik hoop dat jullie net als ik hebben genoten van deze gedenkwaardige winterweek en iedereen toch iets vrolijker was in deze corona tijd 8)

flyineddy

Vanmiddag voor de derde dag op rij weer even lekker geschaatst. Jammer dat het voorlopig de laatste is. Hoewel, morgenochtend denk ik dat er hier op de lokale vijver nog steeds wel geschaatst zou  kunnen worden. Het ijs was hier aan het eind van de middag namelijk nog steeds prachtig! Gewoon nog geen enkele teken van dooi. De temperatuur is hier de hele dag ook niet tot nauwelijks boven 0 geweest en de koude wind heeft denk ik voorkomen dat de zon het ijs kon aantasten.

Gisteren trouwens nog een prachtig tafereel gezien. Toen ik vanaf mijn huis naar de lokale vijver in het park liep zag ik een een tractor met een grote kiepwagen een hele lading sneeuw dumpen op de helling van één van de heuveltjes (lokaal bekend als de "grote" bult  ;) ) in het park. Toen ik eind van de middag/begin van de avond (het begon al donker te worden) weer terug naar huis liep zag ik dat er een soort drive-in show was neergezet met muziek en discolampen. De lampen waren op de helling gericht en ondertussen waren de kinderen naar beneden aan het sleeën, zelf ook voorzien van gekleurde lichtjes. Erg leuk! ;D

Ik sluit mij volledig aan bij Martijn hierboven. We hebben een goede week met prachtig, gedenkwaardig winterweer gehad. Mogelijk wordt deze periode ook nog enigszins gedenkwaardig afgesloten met de ijzel van morgen. Iedereen die de weg op moet; wees voorzichtig!

Ik kan er in ieder geval weer even tegenaan, al hoop ik dat de volgende fatsoenlijke winterperiode niet zo lang op zich laat wachten als deze. Een 2 maart 2005 scenario mag van mij uiteraard ook nog steeds. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

zwoof

Citaat van: 4seasons op zo 14 feb 2021 - 18:02Ik zet onderstaand (vertaald) artikel hier neer, anders graag door 1 van de mods naar....?? verplaatsen.


NB
Voor alle afbeeldingen verwijs ik naar de link onderaan dit artikel.




Interessant onderwerp. Hier is ook best al veel over geschreven. Zie ook hier:

https://klimaatveranda.nl/2016/10/21/een-koude-vlek-en-een-vertragende-stroming-wat-is-er-aan-de-hand-in-de-noordelijke-atlantische-oceaan/

https://klimaatveranda.nl/2018/04/23/meer-aanwijzingen-voor-vertragende-circulatie-in-de-atlantische-oceaan/

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/een-minder-warme-atlantische-oceaan

https://klimaatveranda.nl/tag/thermohaliende-circulatie/

Artikel / onderwerp hoort overigens meer thuis in het klimaat topic denk ik.  ;)

Powered by EzPortal