Winter Discussietopic 2020/2021

Topic gezien door 179153 bezoekers
Gestart door Armand, do 03 dec 2020 - 11:32

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Der RoX

Fijne en duidelijke kaartjes zo van Buienradar. Zo hoef je als media ook niet steeds een enorm KNMI lul verhaal op te hangen  :)
WiNtEr!!11!1!@

Hector Pascal

Woensdag wellicht toch nog een winterse verrassing in de vorm van sneeuw. Zou mooi zijn.
Nul bestaat niet.

Armand

Citaat van: Hector Pascal op ma 04 jan 2021 - 18:15Woensdag wellicht toch nog een winterse verrassing in de vorm van sneeuw. Zou mooi zijn.

We zien inderdaad tegen woensdag een nieuw neerslaggebiedje vanuit Duitsland naderen. Alleen de trekrichting en timing verschilt nog wat. Harmonie laat op het front lichte sneeuw toe:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Blijft even afwachten nog tot dusver. Harmonie zag de motregen/lichte natte sneeuw die nu sinds gisteravond valt ook als een neerslagfront. Dat blijkt achteraf wel tegen te vallen, dus hopelijk overschat Harmonie niet de neerslag. EC liet vanmorgen wel ook al wat van sneeuw zien, dat biedt al wat meer hoop. Kijken waar ze dadelijk mee komen.

Joep

Ec met name oostelijke helft van NL woensdagavond en nacht sneeuwkansen

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Citaat van: Remy op ma 04 jan 2021 - 16:36Hier in Groningen aan de Duitse grens valt nu een mix van lichte sneeuw en ijsregen.

In Hoogeveen een uur geleden een beetje motsneeuw.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Extremissimorum

Merkwaardig (of niet?) Hoe snel de Polar Vortex zich na de mislukte split van 15 januari lijkt te herstellen en in razend tempo weer de oude lijkt te worden.

Als dat gebeurt, zie ik deze winter voorlopig echt niet een winter ontstaan, maar eerder de 10-15 graden aangetikt worden.
Maar eerst komend weekens idd. Misschien dat er dan wel een ijsdag is. Lekker hardloopweer.  8)

Maxim

Sneeuwvlokken te brecht. Noorden van België tussen Antwerpen en Breda.

TMCThomas

Citaat van: Extremissimorum op ma 04 jan 2021 - 21:33Merkwaardig (of niet?) Hoe snel de Polar Vortex zich na de mislukte split van 15 januari lijkt te herstellen en in razend tempo weer de oude lijkt te worden.

Dat is erg vervelend ja, al betekent dat niet per se dat we de effecten er niet van gaan merken.



hopelijk veranderd het nog.

Der RoX





Het weekend lijkt cruciaal te worden. Misschien wordt er een konijn uit de hoed getoverd, maar deze run gaat het niet heel best op MT en LT is leuk voor de goudzoekers
WiNtEr!!11!1!@

Joep

GFS laat donderdag nacht/ochtend ook wat verder naar het westen wat sneeuw zien.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Zeer lastige situatie voor morgen, modellen hebben het er ook nog er moeilijk mee. De een laat vrijwel niks zien, de ander is wat positiever zo ook Harmonie. Die laat zeker voor het oosten een leuk laagje sneeuw zien. Maar ik weet het nog niet, de intensiteit is best laag de temperatuur moet echt goed zijn wil het inderdaad tot accumulatie komen. Nog niet alle korte termijn modellen zitten binnen de goede range. Vanavond maar is wat beter naar kijken.



flyineddy

Ik zou (helaas :( ) nog niet teveel rekenen op sneeuw morgen/donderdag. Volgens het KNMI zijn de modellen en met name Harmonie net iets te koud ten opzichte van de werkelijkheid. Het gaat om een halve tot wel een hele graad Celsius, maar dat is genoeg om verschil te maken tussen wel of geen sneeuw.

Zie hier de Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 06 januari 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen hogedruk boven Scandinavie en Schorland en lagedruk boven het Zuid-Europa staat is onze omgeving een oost- tot noordoostelijke stroming koude en vrij vochtige lucht wordt aangevoerd. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Polen beweegt noordwestwaarts en wordt later op woensdag stationair boven het noordoosten van Duitsland. Om dit laag zit een ingedraaide occlusie die ons land woensdagavond op enige hoogte van het noordoosten uit over ons land uitbreidt.

Modelbeoordeling:
Het valt op dat alle Harmonievarianten een hele graad te koud zijn onder de aanwezige bewolking, dit lijkt weinig, maar is voor de neerslagsoort wel relevant. Het zou kunnen dat er te weinig wolkenwater aanwezig is waardoor de tegenstraling van de bewolking kleiner is dan in werkelijkheid. Ook EC en Hirlam zijn te koud, maar ligt het verschil in de ordegrootte van enkele tienden tot een halve graad. In de NESO-plaatjes van met namen HAP1 en Hirlam is het signaal voor natte sneeuw te zwaar aangezet. Alleen indien de neerslag iets intensiever is kan de neerslag even overgaan in natte sneeuw. De Tw ligt in het oosten rond 2°C en we hebben in de waarnemingen al gezien dat de temperatuur even richting de Tw wordt getrokken. De lichte neerslag in het oosten en noordoosten valt derhalve gewoon als lichte regen of motregen. Het sneeuwsignaal dat komende nacht voor het zuidoosten wordt berekend zal bij geringe neerslagintensiteit ook grotendeels uit lichte (mot)regen vallen, wellicht alleen in de hoger gelegen gebieden wat lichte sneeuw. Opvallend is ook de accumulatie waar de harmoniemodellen mee komen, vooral HAP1 is daarin veel te enthousiast. Interessant wordt het later woensdagmiddag en -avond wanneer de neerslag intensiveert op nadering van de retrograde occlusie. In het oosten en zuidoosten wordt dan op steeds meer plaatsen droge sneeuw berekend, ook nu zal de neerslagintensiteit bepalend zijn of dit ook echt gaat gebeuren of dat het alleen bij natte sneeuw blijft indien de temperatuurafwijking t.o.v. van de modelwaarden dan nog steeds aanwezig zijn. De sneeuwaccumulaties waar de Harmoniemodellen mee komen zijn mijns inziens onrealistisch, ook omdat ik verwacht dat een deel van de sneeuw door de bodemwarmte eerst zal wegsmelten. Voor de hoger gelegen delen is droge sneeuw wat waarschijnlijker en mogelijk dat daar wat accumulatie optreedt, vooral de Limburgse heuvels. EC en Hirlam lijken hierin wat realistischer.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Modellen zijn een halve tot een hele graad te koud, zie ook modelbeoordeling. Mochten er komende nacht in het noorden toch opklaringen komen kan het toch weer even wat verder afkoelen, de kans hierop lijkt niet heel groot.

Wind:
Aanvankelijk in het noordelijk kustgebied nog seinen voor NO 6 Bft, deze verdwijnen aan het einde van de middag.

Bewolking:
Vandaag aanhoudend aanvoer van Sc- en Ac-bewolking met op veel plaatsen ook stratus net beneden de 1000 vt. In eventuele natte sneeuw kan de wolkenbasis even zakken naar hoogtes lager dan 500 vt. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen rond FL100. Vanavond en komende nacht mogelijk enkele opklaringen in het noorden van het land, gezien de vele bewolking in het aanvoergebied zullen het geen brede opklaringen zijn. Woensdag in de loop van de middag van het oosten uit dikkere gelaagde frontale bewolking op nadering van de occlusie. Boven de Noordzee zien we aanhoudend de aanmaak van Cu/Tcu, welke op een gegeven moment steeds meer ingezaaid gaat wordt de door de gelaagde frontale bewolking die er overheen gaat schuiven.

Neerslag:
Actueel af en toe motregen of lichte regen, bij intensievere neerslag mogelijk ook een vlok natte sneeuw. In het noordwestelijk deel van de FIR op de Noordzee enkele lichte buien. Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog, op de Noordzee aanhoudend kans op een bui. Later komende nacht in het zuidoosten af en toe lichte (mot)regen, in de hoger gelegen delen mogelijk ook (natte)sneeuw, elders boven land dan meest droog. Later woensdagmiddag en -avond van het noordoosten uit toenemende frontale neerslag met in het oosten en zuidoosten ook op steeds meer plaatsen natte sneeuw, in de hoger gelegen delen mogelijk ook droge sneeuw. Zie modelbeoordeling voor onzekerheden, het ijzelsignaal dat in sommige modellen zichtbaar is negeren we, de bodem is daarvoor te warm en er is in de progtemps nergens een ijsdriehoek te vinden. Boven de Noordzee worden de buien a.g.v. inzaaing door frontale bewolking intensiever, doordat ook de stroming onderin naar noord draait gaan deze buien ook steeds meer de kustprovincies binnentrekken.

Zicht:
Zichtverminderingen door neerslag, met name in eventuele (natte) sneeuw zal het zicht slecht zijn.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 05/01/2021 13.13 uur LT.
Bron: KNMI

EDIT (16:38 uur):
Ik zie het al, we moeten verhuizen naar Spanje. Daar hebben ze wel winter:
Weerwaarschuwing in Spanje, -12 graden in Salamanca

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op di 05 jan 2021 - 15:32Ik zou (helaas :( ) nog niet teveel rekenen op sneeuw morgen/donderdag. Volgens het KNMI zijn de modellen en met name Harmonie net iets te koud ten opzichte van de werkelijkheid. Het gaat om een halve tot wel een hele graad Celsius, maar dat is genoeg om verschil te maken tussen wel of geen sneeuw.

Eddy.

Klopt helaas Eddy. De temperatuur is en blijft een enorme onzekere factor in dit soort situaties in Nederland. Als we geheel Nederland zo'n 500 meter konden ophogen dan gaf dat minimaal een dubbel aantal sneeuwdagen ;D

Even nog een iets verdere uitleg van de situatie:
We zien morgen in de loop van de middag een neerslagfront vanuit Duitsland naderen dat in de loop van de avond vanuit het noordoosten over het land trekt. Daarbij zijn er grofweg drie grote onzekerheden die bepalen wat de neerslagsoort zal zijn: De temperatuur, de intensiteit van de neerslagzone en de wegdektemperatuur.

Allereerst de temperatuur, die ligt eigenlijk al dagenlang tussen de 2 en 4 graden. Dichtbij het vriespunt, maar toch ook veel te hoog voor serieuze sneeuwkansen. Tevens zitten de modellen (met name harmonie) al dagenlang ook net wat te koud. Vaak gaat het slechts om 1 graad, maar de modellen rekenen wel verder met deze ''fout'', waardoor er ten onrechte sneeuw berekend kan worden. 1 graad verschil kan namelijk een verschil maken tussen natte sneeuw en droge sneeuw. De weermodellen lijken dus net wat te enthousiast in de sneeuwfractie.

Dan de intensiteit van het neerslagfront. We zagen de afgelopen dagen ook al geregeld kleine plukjes neerslag vanaf Duitsland binnenstromen. Op de meeste plekken kwam het slechts tot wat motregen, maar zoals te lezen was hier op het forum zat daar af en toe ook wat natte sneeuw bij. Dat zie je vooral bij een net wat hogere neerslagintensiteit. De sneeuwvalgrens zit namelijk maar tussen de grofweg 100-500 meter hoogte. Bij een hogere intensiteit ontstaat het fenomeen ''neerslagafkoeling''. Kort gezegd daalt de sneeuwvalgrens dan, doordat het smeltproces van sneeuwvlok tot regendruppel energie (in de vorm van warmte) kost. Die warmte wordt vervolgens onttrokken van de omgeving, waardoor de temperatuur daalt.

Een positief punt is dat de neerslagintensiteit hoger lijkt dan de plukjes neerslag die nu af en toe uit Duitsland binnenstromen. Het blijft afwachten hoe hoog die intensiteit precies ligt, maar ik verwacht hoog genoeg voor op uitgebreidere schaal wat natte sneeuw te laten vallen. De grootste kans hierop ligt in de oostelijke helft van het land, daar lijkt de lucht namelijk net een fractie kouder te worden. Echter is het niet uitgesloten dat er in het westen ook wat natte sneeuw kan vallen bij een hogere intensiteit. In het uiterste (zuid)oosten en op de Veluwe/Utrechtse heuvelrug kan het misschien net genoeg afkoelen voor droge sneeuw. Ik verwacht dit echter niet op uitgebreide schaal zoals Harmonie nu bijvoorbeeld aangeeft.

Dan de laatste belangrijke factor, de wegdektemperatuur. Door het gebrek aan vorst ligt de wegdektemperatuur overal enkele graden boven het vriespunt. Ook tijdens de neerslag gaat het niet vriezen, dus zal de wegdektemperatuur eerst afgekoeld moeten worden door sneeuwvlokken. Op de plekken waar er al droge sneeuw zal vallen, duurt het dus nog even voordat de sneeuw uiteindelijk kan blijven liggen. Dat is opnieuw afhankelijk van met name de neerslagintensiteit.

We kunnen dus concluderen dat het echt op de temperatuur en neerslagintensiteit gaat aankomen. De intensiteit lijkt net genoeg voor natte sneeuw in de oostelijke helft van het land, in het westen alleen bij nog hogere intensiteit. Droge sneeuw lijkt me onwaarschijnlijk op grote schaal, de grootste kans hierop in het uiterste (zuid)oosten en op de plekken die net wat hoger liggen. Sneeuwaccumulatie lijkt er dus ook niet echt in te zitten. Wellicht komt het in de Limburgse heuvels tot een klein sneeuwlaagje, elders kan het in het uiterste (zuid)oosten wel een beetje wit kleuren, maar dit zal voornamelijk erg nat van aard zijn. Mocht het uiteindelijk toch nog 1 graad extra afkoelen en/of is de intensiteit nóg wat hoger dan de modellen nu berekenen, dan is er wat meer mogelijk. Dat lijkt momenteel niet waarschijnlijk, maar er zit nog 24 uur onzekerheid in ;)

Der RoX

Ineens iets wat lijkt op natte sneeuw? (minimale vlokjes en intensiteit)


Edit: Buienradar heeft iets over laten trekken net 🤔
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Prachtige EC run voor de lange termijn, uiteraard praten we hier nog over 10 dagen maar dit ziet er geweldig uit.



Waar we nu echte kou een beetje missen ligt er in dit scenario genoeg klaar!



Laten we hopen dat dit niet bij 1 run blijft!

Maxim

Ik heb voor de 2de dag op een rij een filmpje kunnen maken van sneeuwvlokken. Totaal niet verwacht. Begon met regen maar de neerslagafkoeling deed mooi zijn werk.

En dat zijn mooie kaarten, daar zat ik op te wachten!

Extremissimorum

Grappig en hoopvol om te zien dat juist als het in NL warmer gaat worden, misschien zelfs 10 graden wordt, er juist in de Baltische sten, Scandinavië en verder Rusland in de kou ontstaat die we nodig hebben.
Maar ook echt, de kou *ontstaat*, meer dan 'transport' ontstaar er in deze regionen de koubdie we nodig hebben.

En inderdaad, dan ontstaan er nu weer mooiere kaarten voor de langere termijn. De SSW lijkt z'n ding best goed te doen. En dan zou het, als het Scandihoog en/of Groenlandhoog een keertje ontstaat, toch nog allemaal goed kunnen komen.  8)

Wanhoopt niet, mensen! Wel hopen dat deze oper geen koudste scenario is in de ENS.

Extremissimorum

Ook leuk om te zien trouwens, en daarom in een apart bericht: in Hongarije is in diezelfde berekening van EC overal sneeuw te zien om Hongarije heen, maar ook echt bijna precies op de landsgrenzen. Alsof daar helemaal niets mag vallen.  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Inderdaad mooie kaarten!  ;D
Hopelijk vergezeld door een mooie pluim?

Citaat van: Maxim op di 05 jan 2021 - 20:46Ik heb voor de 2de dag op een rij een filmpje kunnen maken van sneeuwvlokken. Totaal niet verwacht. Begon met regen maar de neerslagafkoeling deed mooi zijn werk.

En dat zijn mooie kaarten, daar zat ik op te wachten!
Ik zou zeggen, plaats dat filmpje! Wij willen ook wel sneeuwvlokken zien!  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Maxim

Citaat van: flyineddy op di 05 jan 2021 - 21:37Inderdaad mooie kaarten!  ;D
Hopelijk vergezeld door een mooie pluim?
Ik zou zeggen, plaats dat filmpje! Wij willen ook wel sneeuwvlokken zien!  ;D

Eddy.
Zal morgen na het werk proberen te plaatsen, nog nooit gedaan 😄

Powered by EzPortal