Spectaculair temperatuurverval in de VS!

Topic gezien door 1519 bezoekers
Gestart door TMCThomas, za 05 sep 2020 - 19:55

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Spectaculair temperatuurverval in de VS!



Het weer in de Verenigde Staten staat natuurlijk bekend om zijn extremen. Regelmatig zien we beelden in het nieuws verschijnen van orkanen, tornado's en ander uitzonderlijk weer. Aankomende week is het opnieuw raak! In het zuidwesten van de Verenigde Staten is het op dit moment zinderend heet met lokaal temperaturen van 50 graden! Maar afkoeling is onderweg... In Denver wordt het maandag nog ruim 30 graden en op dinsdag nog slechts 2 graden!

De situatie
Dit weekend wordt het vooral in de zuidwestelijke helft van de Verenigde Staten nog zinderend heet. Er wordt zeer warme lucht, ook hogerop in de atmosfeer, richting deze gebieden getransporteerd. Niet alleen de hitte is een groot gevaar, óók het risico op bosbranden neemt toe... Het is niet de eerste keer dit jaar dat deze omgeving te maken krijgt met extreme hitte. In augustus werd in Death Valley, één van de warmste plekken op aarde, ook al ruim 54 graden!

Toch gaat het weer, vooral in het binnenland van de Verenigde Staten flink omslaan. Dat gebeurt dan natuurlijk wel meteen op z'n Amerikaans: van een tropische 35 graden naar een koude 2 graden... Een bizarre omslag. Op maandag kunnen de zwembroeken nog aan, terwijl je een dag later de winterkleren tevoorschijn moet hebben gehaald!


Op maandag wordt het, volgens het weermodel ECMWF, in de omgeving van Denver (met uitzondering van de hoger gelegen delen) nog zeer warm met temperaturen van ruim 30 graden! Nog wel... Bron: Kachelmannwetter.


De kaart laat het al zien: blauwe kleuren. Op dinsdag wordt het, volgens weermodel ECMWF, overdag op veel plaatsen niet veel warmer meer dan 2 graden. Bron: Kachelmannwetter.

Bizar is helemaal dat er ook een vrij grote kans is op sneeuwval in deze omgeving, met name in de hoger gelegen delen. Stel je eens voor: je gaat lekker zwemmen bij temperaturen van rond de 30 graden. Eén dag later sta je in de winterkleren bij wijze van spreken sneeuwballen te gooien. In de Verenigde Staten kan dat...


Door het weermodel ECMWF wordt er zelfs sneeuwval berekend! Bizar! Bron: Kachelmannwetter.

Koufront
Je hebt vast wel eens voorbij zien of horen komen: weerfronten. Bij RTL Weer zie je ze vaak in de vorm van gekleurde lijnen op de kaart van Europa. Een front tekent simpelweg de scheiding tussen verschillende luchtsoorten. Er zijn drie typen fronten: kou-,warmte- en occlusiefronten. Een (actief) lagedrukgebied bestaat uit fronten met bijbehorende bewolking en neerslag.

Het is vast niet moeilijk om te raden met wat voor soort front de omgeving van Denver te maken gaat krijgen... Een koufront natuurlijk! Bij een koufront haalt de koude lucht, relatief warmere lucht in. Aangezien koudere lucht zwaarder is dan warme lucht, zal deze warme lucht door de koude lucht omhoog gestuwd worden. Het gevolg is dat er ook felle buien kunnen ontstaan. Achter het koufront is het vaak voelbaar kouder en bevindt je je in een compleet andere luchtsoort.


De afbeelding geeft een schematische weergave van een koufront aan. Warmere lucht wordt door de relatief koudere lucht omhoog gestuwd.

Warmtefront- en occlusiefront
Je snapt het vast al: bij een warmtefront gebeurt exact het tegenovergestelde! De (lichtere) warme lucht schuift dan als het ware over de koudere lucht. Dit gaat over het algemeen langzamer dan wanneer koelere lucht onder de warmere lucht schuift bij een koufront. Het gevolg van zo'n warmtefront is dat de lucht zal gaan condenseren en er bewolking met soms neerslag ontstaat. Vaak is de neerslag behorende bij een warmtefront een stuk minder intensief dan de buiige en intensieve neerslag van een koufront.


Bij een warmtefront schuift de warmere lucht juist over de koudere lucht. Vaak valt er dan langdurig lichte neerslag, een beetje druilerig dus.

Wat is dan een occlusiefront? Een occlusie is simpelweg het deel waarbij het koufront het warmtefront heeft ingehaald. Het gevolg hierbij is dat de koude lucht de minder koudere lucht omhoog drukt? Dit betekent dus dat de warmere lucht aan de grond verdwenen is, deze luchtsoort is namelijk compleet 'opgetild'.



Bij een occlusiefront is het misschien wat ingewikkelder. Koudere lucht drukt dan minder koude lucht omhoog met als gevolg dat de warmste luchtsoort zich niet meer aan de grond bevindt.

In Nederland hoeven we voorlopig niet op een groot temperatuurverval te rekenen. De temperatuur gaat in de nieuwe werkweek juist iets omhoog, al blijft het aan de wisselvallige kant... De details lees je in het weerbericht of bekijk de pluim om de verwachting van de temperatuur in meer detail te bekijken.

Bron: Buienradar

TMCThomas

Hier wat live beelden, waar het gister nog zomers was valt nu sneeuw!


Hier ook nog 2 afbeeldingen van gister en vandaag, geplaatst door weerplaza op twitter




flyineddy

En dan denken we hier in Nederland wel eens van het ene uiterste in het andere te gaan. ;D :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: flyineddy op di 08 sep 2020 - 22:04En dan denken we hier in Nederland wel eens van het ene uiterste in het andere te gaan. ;D :-X

Eddy.

Inderdaad, ben stiekem wel een beetje jaloers op de VS om dit soort weer.  ::)

Powered by EzPortal