Het Fujiwhara-effect

Topic gezien door 2037 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 23 aug 2020 - 18:57

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Het Fujiwhara-effect



Artikel vertaald via Google Translate
Credits: Severe weather Europe
Door Marko Korosec

 

Twee tropische systemen kunnen in de Golf botsen
We hebben gediscussieerd over een mogelijk historische gebeurtenis van twee orkanen die volgende week de Golf van Mexico en de Verenigde Staten bedreigen . De twee tropische systemen zullen de komende dagen waarschijnlijk de Golf van Mexico binnenkomen. Hun sporen zouden uiteindelijk met elkaar kunnen interfereren en daardoor tot een zogenaamd Fujiwhara-effect kunnen leiden.

Sommigen zouden zeggen; nou, het is 2020, wat kan ons nog meer verrassen? We hebben een wereldwijde pandemie gezien die ons leven beïnvloedt, er is een recordhitte geweest in de Death Valley , een historische hittegolf in Siberië (Rusland), de Milne-ijsplaat is ingestort in Canada , ...
 
Wat als we een kans hebben op twee orkanen die aan de gang zijn in de Golf van Mexico tegelijkertijd? Er is een goede kans dat we er volgende week mee te maken
krijgen!


Tropische storm Laura en Marco
 
Momenteel ontwikkelen zich twee tropische systemen in de westelijke Atlantische Oceaan. Een tropische storm Laura (rechts) en een tropische depressie 14 (links) die binnenkort een tropische storm Marco wordt. Beide systemen zullen naar verwachting in potentie tot orkanen overgaan en volgende week richting de Golfkust.


Stormen Laura en Marco richting de Golf en de VS. Grafische kaart: Zoom Earth / SWE

Laura is de vroegste Atlantische 12e met de naam storm op record. Wanneer de tropische storm Marco eindelijk ontstaat, zal het de 13e storm zijn en ook de vroegste. Atlantisch orkaanseizoen 2020 is het seizoen waarin de nieuwe historische records worden geschreven.
Als tropische systemen Laura en Marco dicht genoeg bij elkaar zouden komen, zouden we het fenomeen Fujiwhara-effect kunnen zien.


Wat is het Fujiwhara-effect?
 
NOAA heeft een interessante beschrijving van een Fujiwhara-effect op hun website:
"Wanneer twee in dezelfde richting draaiende orkanen dicht genoeg bij elkaar komen, beginnen ze een intense dans rond hun gemeenschappelijke centrum. Als de ene orkaan veel sterker is dan de andere, zal de kleinere er omheen draaien en uiteindelijk in zijn vortex botsen om te worden geabsorbeerd. "
 
"De stormen die dichterbij komen, kunnen naar elkaar toe worden aangetrokken totdat ze een gemeenschappelijk punt bereiken en samensmelten, of elkaar gewoon een tijdje ronddraaien voordat ze op hun eigen pad schieten."
 
"Maar vaak is het effect additief wanneer orkanen samenkomen, en we eindigen meestal met één enorme storm in plaats van twee kleinere."


Diagram met Fujiwhara-effect. Grafische kaart: Wiki

Het Fujiwhara-effect is genoemd naar Sakuhei Fujiwhara, die directeur was van het Central Meteorological Observatory of Japan. Fujiwhara was de eerste die de interactie van draaikolken in water beschreef in zijn wetenschappelijke artikel, gepubliceerd in 1921.
 
Hij observeerde de eigenschappen van draaiende verschijnselen van draaikolken en cyclonen en zag wanneer twee of meer dicht bij elkaar waren. Ze kunnen elkaar beïnvloeden; hun snelheid, kracht en het toekomstige spoor.
 
Het effect kan optreden wanneer twee tropische systemen dichtbij genoeg komen - ongeveer 900 mijl van elkaar.


Wat veroorzaakt het effect?
 
Om het Fujiwhara-effect te krijgen, hebben we normaal gesproken twee stormen nodig die relatief dicht bij elkaar passeren. Dit betekent dat ze zo dichtbij moeten komen dat beide stormen de andere tegelijkertijd in hun circulaties opnemen. Wanneer deze interactie plaatsvindt, draagt elk systeem het andere om zich heen.
 
Typisch, wanneer twee tropische systemen dicht bij elkaar komen, is er een die meestal veel sterker is dan de andere. De uitlaatventilatie op het bovenste niveau van de sterkere storm scheurt de onweersbuien van het zwakkere systeem naar flarden.
 
Dit zorgt ervoor dat het kleinere systeem instort en uiteindelijk sterft. Dus de grotere tropische storm gaat door. afhankelijk van de omgevingsomstandigheden waarop het voedt.



Tyfoon Parma (links) en Melor (rechts) in de Filippijnse Zee op 6 oktober 2009. Afbeeldingen: NASA

Gelukkig zou er geen verontrustend signaal moeten zijn dat de twee botsende stormen zouden resulteren in een 'mega-orkaan' of iets dergelijks. Dat is alleen in de films - iedereen herinnert zich "The Day after tomorrow"?
 
Wanneer tropische systemen elkaar ontmoeten, is de interactie typisch destructief voor beide. Een sterke interferentie van circulaties op laag niveau en een toename van de windschering op het hoogste niveau is iets dat tropische stormen niet leuk vinden. Ze verdampen snel.


Meteoroloog Jack Sillin heeft volgende week een indrukwekkende analyse getweet van het potentiële Fujiwhara-effect van tropische stormen (of orkanen) Laura en Marco:

Citeer#TD14 and now-TS #Laura may come close enough in the Gulf of Mexico early next week to interact. What might that look like? This animation provides a quick look at how the #Fujiwara Effect might impact each storm's track. Learn more in this AM's blog: https://blog.weather.us/how-might-td13-and-td-14-interact-in-the-gulf-of-mexico-and-what-is-the-fujiwara-effect/
https://twitter.com/i/status/1296799327806009344



Tweelingen in de Golf zijn zeer zeldzaam
 
Twee tropische systemen tegelijk in de Golf van Mexico is een uiterst zeldzame gebeurtenis.
De laatste keer dat er twee genoemde stormen gelijktijdig gaande waren in de Golf van Mexico was 5 september 1933. Op deze datum kwam een orkaan van categorie 3 aan land in Brownsville, Texas, waarbij 40 mensen omkwamen en ernstige schade werd aangericht.
 
Het evenement werd bekend als de 'Great Cuba-Brownsville Hurricane of 1933'.
Tegelijkertijd was er een andere tropische storm die aan land kwam nabij Cedar Key aan de Golfzijde van Florida.



Minder dan 24 uur voor de aanlanding van de orkaan kwam een orkaan van categorie 3, bekend als 'Treasure Coast-orkaan', aan land aan de oostkust van Florida. Dit voorval was de kortste tijd ooit tussen twee orkanen die aan land kwamen.


Een andere gebeurtenis waarbij twee tropische stormen in de Golf van Mexico werden genoemd, werd in 1959 bijna opnieuw herhaald. Er waren tegelijkertijd tropische storm Beulah en een andere tropische depressie in de Golf. De laatste werd echter nooit een storm met de naam, dus het was dichtbij.


Een vergelijkbare gebeurtenis vond plaats in 2002, toen twee stormen slechts een paar uur tegelijk in de Golf waren. Na een aanval op 4 september, landde de tropische storm Edouard op 4 september in Daytona Beach, doorkruiste centraal Florida, ging de Golf binnen en verdween.
 
Als Edouard nog maar 12 uur zou leven, zou hij de Golf delen met de tropische storm Fay die zich op 5 september ontwikkelde



CMWF-modelwindvoorspelling voor dinsdag 25 augustus 2020. Graphics: Windy






GeneralDuke

Uitlaatventilatie 😆
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Powered by EzPortal