Update storm op de Noordzee

Topic gezien door 2236 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 04 jun 2020 - 15:14

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Update storm op de Noordzee


door: John Dalhuijsen.

Het weer in Nederland is omgeslagen. En hoe. Een klein lagedrukgebied, dat woensdag boven het noordoosten van Nederland is ontstaan, trekt via Denemarken in een bocht de Noordzee op en diept vrijdag in de loop van de avond zelfs tot een voor de zomer ongehoord lage kerndruk van rond 973 hPa uit. Op de Noordzee kan het rond die kern in de loop van vrijdag een tijdje gaan stormen, middenin de zomer. Met name Schotland krijgt later in de middag en in de avond met die storm te maken. Er zijn windvlagen tot 115 kilometer per uur mogelijk. Op de Schotse hooglanden kan het bovendien sneeuwen. Nederland krijgt zaterdag met de bij het lagedrukgebied horende wind te maken.

Was het woensdag in Nederland nog warm met temperaturen die deels tot boven 25 graden opliepen, inmiddels waait de wind overal uit het noordwesten en liggen de temperaturen op een veel lager niveau. De eerste buien vallen in Nederland en door de grote droogte van de laatste maanden zijn die meer dan welkom. Hier en daar was halverwege de middag al rond 5 millimeter gevallen, met name in het westen van het land.

Morgen kouder
Het zich ontwikkelende lagedrukgebied trekt intussen dus over Denemarken. Bij ons komt de noordwestelijke wind er hierdoor ook in het binnenland wat nadrukkelijker in. Verder trekken de buien over het binnenland in de avond en in de nacht naar vrijdag langzaam verder naar het oosten weg. Er komen opklaringen voor in de plaats en met name in het binnenland kan het opnieuw flink afkoelen. Hier en daar dalen de temperaturen tot rond zelfs iets beneden 5 graden en daarmee is het een stuk kouder dan voorgaande nachten.

Explosief mengsel
Vrijdag gebeurt er iets interessants. Aan de oostflank van een hogedrukgebied op de Oceaan zakt met een noordelijke wind een hoeveelheid arctische lucht over de Britse eilanden naar het zuiden af. Op ongeveer 5 kilometer hoogte daalt de temperatuur er plaatselijk een tijdje tot beneden -30 graden, wat voor zomerbegrippen erg laag is. Het lagedrukgebied, dat op dat moment vanaf Denemarken naar het westen de Noordzee op trekt, vangt die koude lucht in. Dan ontstaat een explosief mengsel waarop de depressie zich heel snel ontwikkelt en in korte tijd tot een echte stormdepressie uitgroeit die in de winter niet zou misstaan. Het lagedrukgebied steekt daarbij de Noordzee over om in de avond bij de Schotse oostkust aan te komen. Daar maakt het een bocht naar het zuiden om zaterdag in de richting van Nederland te trekken.

Omdat het om een relatief klein lagedrukgebied gaat, krijgen we er in Nederland (zoals het er nu naar uitziet) niet meteen mee te maken. Eerst zijn delen van de Noordzee en Schotse kust aan de beurt. Ook op de Oceaan ten westen van Schotland gaat het vrijdagavond hard waaien. Feit is dat rondom de kern op de Noordzee tussen Schotland, Denemarken en Noorwegen vrijdag tijdelijk stormwinden worden berekend. Het Europese model, dat de kern even tot 974 hPa laat uitdiepen, komt heel lokaal korte tijd met een windkracht 10 en windvlagen tot 115 kilometer per uur op de proppen, het Amerikaanse model is in zijn nieuwste berekeningen net iets minder fel. Verder wordt rond de kern een band met intensieve regen berekend, waarbij de koude lucht er de oorzaak van is dat het op de hoogste delen van Schotse hooglanden zelfs kan sneeuwen. Op de hoogste toppen kan volgens het Europese model vrijdagavond 5 tot 10 centimeter vallen.

Buien en wind
Bij ons is er, zoals het nu lijkt, dus niet meteen een directe invloed van dit bijzondere lagedrukgebied. Wel indirect. Er wordt vrijdag veel bewolking verwacht en er trekken gebieden met buien over het land, met kans op onweer en hagel. Op veel plaatsen kan meer dan 10 millimeter vallen, in het zuiden, maar ook in het noorden van het land kunnen de hoeveelheden lokaal tot 20 of 30 millimeter oplopen. Tussendoor komt ook de zon af en toe tevoorschijn. Verder waait het stevig, aan zee met een windkracht 6 uit het westen tot zuidwesten en worden temperaturen verwacht die erg laag zijn voor de tijd van het jaar. Op de meeste plaatsen lijkt het niet warmer dan 12 tot 14 graden te worden. In buien is het soms kouder dan 10 graden.

Opnieuw warmer?
Ook in het weekend, als het lagedrukgebied weer wat in kracht afneemt en in onze richting trekt, houdt het wisselvallige weer met af en toe buien en relatief lage temperaturen nog aan. Zaterdag kan de zuidwestenwind daarbij aan zee tot hard en misschien wel even stormachtig aantrekken. Ook bij ons lijkt het dan een tijdje onstuimig weer te worden. De meeste buien vallen dan in de kustgebieden. Gelukkig schijnt tussendoor de zon ook af en toe. Zondag neemt de wind af en breiden de buien zich landinwaarts uit, met de nadruk op het noorden. Het wordt dan ook weer iets warmer, in het zuidoosten mogelijk 18 graden.

Hoewel het lagedrukgebied ook begin volgende week nog even in onze buurt blijft, lopen de temperaturen wel op. Nog steeds kunnen af en toe buien vallen. In de tweede helft van de week zou het opnieuw stabieler moeten worden met verder stijgende temperaturen. Dan is een volgende periode met zomerweer in zicht.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

bron: weer.nl

Powered by EzPortal