Onweerskansen 2020 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 19066 bezoekers
Gestart door Armand, do 30 apr 2020 - 16:27

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

< 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
3 (13.6%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
4 (18.2%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
2 (9.1%)
25-30 dagen (Normaal)
5 (22.7%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
6 (27.3%)
35-40 dagen (Veel)
2 (9.1%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45+ dagen (Laten we 2019 vergeten!)
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 22

flyineddy

Misschien wordt het tijd voor een onweerskansen topic voor morgen en mogelijk zaterdag en zondag?
Edit: En terwijl ik dit bericht typ is dus net het topic geopend.  :-X  ;D
Zie hier: Onweerskansen 26 en 27 juni 2020

Hier de KNMI Guidance met onweerskansen voor morgen namiddag (zuidwesten) en morgenavond:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 26 juni 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië trekt langzaam noordoostwaarts. Een vlak lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt langzaam NNW-waarts en ligt donderdagavond boven het zuidwesten van de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk, het gaat samen met een laag wat vanaf de Oceaan naar het noorden van de Britse Eilanden trekt. Een hoogtelaag boven centraal Europa beweegt ook wat westwaarts. Boven onze omgeving staat een oostelijke stroming met aanvoer van warme en droge lucht, donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie minder droog. Een thermische vore bij het zuidelijke laag ligt vrijdagmiddag NW-ZO georiënteerd van Zuid-Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt noordoostwaarts en passeert vrijdag namiddag of in de vroege avond Nederland, waarna de stroming in de grenslaag tijdelijk westelijk wordt.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent. In de Harmonie uitvoer zit wat meer dagelijkse gang in de temperatuur dan in de Hir- en EC uitvoer. Woensdag zaten de waarnemingen hier op veel plaatsen tussen in. De oorzaak is waarschijnlijk de hoeveelheid beschikbaar bodemvocht en daarmee de latente warmteflux overdag. In de Hir- en EC uitvoer zit donderdag een signaal voor wat lichte neerslag uit de middelbare bewolking. Dit negeren we. De timing van de vore verschilt wat tussen de diverse uitvoer, hij komt het vroegst in de Harmonie40 uitvoer. Het neerslagsignaal bij de vore verschilt nogal qua timing en locatie.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief. Overdag vooral in de zuidelijke helft van het land op meerdere plaatsen tropisch warm. In de nacht naar donderdag afkoelend naar een graad of 16, in de nacht naar vrijdag minima rond 19 °C, in grote steden komt de temperatuur niet onder 20 °C.

Wind:
Donderdagmiddag door thermische effecten een noordoostenwind langs de kust en een windkracht 5 Bft in het Waddengebied. Ook thermische effecten nabij het IJsselmeer lijken invloed te hebben op de windrichting. De uitschieters bij eventuele buien vrijdagavond zijn sterker geworden in de Harmonie uitvoer: nu tot tot 40 kn in de Hap1 en ca 55 kn in de Harmonie40 en Hap3 uitvoer. Dit moet vooral komen van NAPE. Het is een aandachtspunt, we noemen vooralsnog circa 60 km/uur.

Bewolking:
Op donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie vochtiger, zodat dan overdag Cu kan ontstaan met een basis rond 7000 vt. Mogelijk ook wat middelbare bewolking vanuit Duitsland (restanten van buien bij het Centraal Europese hoogtelaag). CB's gaan vrijdagavond tot FL400.

Neerslag:
In de Hir- en EC uitvoer donderdagmiddag/avond een zwak neerslagsignaal in het oosten uit buienrestanten vanuit Duitsland. Lijkt gezien de progtemps, de bewolkingsplaatjes en het neerslagbeeld niet realistisch. Vrijdag in de namiddag in het zuidwesten en in de avond een enkele onweersbui met een kans op hagel. Het neerslagsignaal is toegenomen ten opzichte van de vorige uitvoer. Er is weinig forcering vanaf de grond. (Kou-advectie in de grenslaag aan de westkant van de vore.) CAPE ligt dan op 1500-2000 J/kg. De schering is gering, 15-20 kn, dus multicel. In de Harmonie uitvoer is soms enige organisatie in een lijn zichtbaar.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 25/06/2020 05.33 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Morgen is er in het uiterste zuidoosten (zuid Limburg) een klein kansje op onweersbuien.
De verwachte CAPE is over het algemeen niet heel hoog (slechts enkele honderden J/kg), maar mocht (bijvoorbeeld door enkele opklaringen) de temperatuur genoeg oplopen, dan is er een CAPE mogelijk tot zo'n 1500 J/kg.
Wat de situatie vooral interessant maakt is de windschering.
Morgenmiddag komt de straalstroom boven ons land te liggen. Daardoor neemt de wind op hoogte fors toe, terwijl deze aan de grond redelijk beperkt blijft. Dit zorgt voor een windschering van 40-45 kn.
Het is nog zeer de vraag of er genoeg onstabiliteit zal zijn om onweersbuien te doen ontstaan, maar als ze ontstaan dan is goed georganiseerde convectie (supercells) mogelijk.

Situatie morgenmiddag:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 01 juli 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt in de loop van de avond boven Finland terecht, waardoor de stroming geleidelijk in kracht afneemt. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt momenteel over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden. De vanuit het laag zuidwestwaarts reikende trog blijft de gehele periode boven de Britse Eilanden aanwezig. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert een occluderende frontale golf. Het warmtefront hiervan bereikt het zuiden vanavond, waarna het (uiterste) zuiden in de nacht naar woensdag in de warme sector terecht komt. De oriëntatie van het front wordt daarbij geleidelijk WZW-ONO waardoor overdag alleen het (uiterste) zuidoosten nog in de warme sector zit, totdat in de avond het koufront oostwaarts het land zal verlaten. Woensdagochtend passeert een zwakke bovenluchttrog oostwaarts het noorden van de FIR, hetgeen voor enige interactie met het front kan zorgen. Boven

Modelbeoordeling:
Hoewel wat minimale verschillen in positie en tijd, wordt de neerslag dooor lle modellen aardig goed weergegeven. Ook de bewolking ziet er consistent uit met als aandachtspunt de stratus op het front. Mogelijk dat in het zuid(oost)en de neerslag een wat buiig karakter heeft is terug te zien in de Harmonie velden. Hier is sprake van wat ondiepe onstabiliteit onderin en inzaaiing kan daarbij ook een rol spelen. Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, waarbij de Harmonies te weinig stratiforme neerslag laten zien. Later in de avond en nacht naar woensdag lijkt er juist wat onstabiliteit op hoogte voor te komen. Woensdagochtend is er een duidelijke opleving zichtbaar in de neerslag boven het zuiden en midden, hetgeen te linken is aan het passeren van de bovenluchttrog. In de Harmonies oogt het signaal sterk convectief, echter in de progtemps zien we het profiel vrijwel rechtovereind staan. In de middag zien we de potentiële onstabiliteit in de warme sector toenemen en in HIR is op enige moment een onweersbui mogelijk vanaf de grond tot FL300-FL350. In de Harmonies lukt dit niet doordat er een inversie aanwezig is rond FL100 waardoor deze modellen niet met onweersbuien komen maar de potentie is er dus wel.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Het is de vraag hoe zeer het opwarmt woensdagmiddag in het (uiterste) zuidoosten, hetgeen afhankelijk is van de dikte van de bewolking maar ook de exacte koers van de warme sector.

Wind:
Tot vanavond 6 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Vandaag overdag opnieuw vlagerig. Woensdag duidelijk minder wind, in de avond mogelijk weer 6 Bft in de zuidwestelijke districten.

Bewolking:
In de polaire lucht cumuliforme bewolking (Cu/Sc). Bij de ingedraaide occlusie een dikker stabiel gelaagd pakket maar ook nog steeds TCu onderin. Vanmiddag en -avond op nadering van het occluderende frontaal systeem zakkende wolkenbasis met lage SC en in de loop van de avond en nacht naar woensdag toenemende kans op ST, geleidelijk ook beneden 500 vt. Woensdag overdag raken we de stratus geleidelijk op de meeste plaatsen weer kwijt. Dan naast stratiforme bewolking waarschijnlijk ook ingebedde TCu/CB's (tot FL150) en in de middag in het zuidoosten mogelijk CB's tot hogere niveaus, tot maximaal FL350.

Neerslag:
Bij de occlusie meest lichte buiige (mot)regen. Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend met een wat meer convectief karakter. In de zuidoostelijke helft kan het dan plaatselijk stevig doorregenen met hoge intensiteiten, met PW-waarden van 30-35 mm. Woensdagmiddag en aan het begin van de avond in het zuidoosten een kleine kans op enkele stevige (onweers)buien, mits het genoeg opwarmt! In dat geval zijn er CAPE-waarden van 1500 J/Kg en schering in de orde van 40-45 kn, afhankelijk van de diepte van de convectie, waarmee goedgeorganiseerde convectie (supercells) tot de mogelijkheden behoort, een aandachtspunt. De totale neerslaghoeveelheden kunnen in het zuidoosten lokaal oplopen tot 20-30 mm in 24 uur, HAP1 komt lokaal met 40 mm in 30 uur.

Zicht:
Goed, in neerslag matig. Bij het occluderende frontaal systeem matig en vooral in de nacht en ochtend ook slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 30/06/2020 12.25 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Het lijkt allemaal net buiten onze landsgrenzen te gaan gebeuren. De grens met zomerse warmte is niet heel ver van Nederland verwijderd, dus kleine verschuivingen kunnen nog wel voor veranderingen zorgen:



De meeste modellen laten echter deze warme lucht buiten Nederland, waardoor de kans op deze stevige onweersbuien klein te noemen valt. Toch dient het wel als een aandachtspunt benoemd te worden inderdaad.

Die straalstroom blijft voorlopig stevig doorwaaien met veel wind en wisselvalligheid komende dagen. Richting het weekend komt wel de warmere lucht weer iets dichter in de buurt, misschien pikken we er nog iets van mee. Stabiel en warm wordt het voorlopig nog even niet, we zitten echt in een zomerdip. Deze plaat van de straalstroom voor komend weekend zou zo van de winter afkomstig kunnen zijn:



Gewoon een strakke lijk van west naar oost, die het onmogelijk maakt voor blokkades (net zoals we vaak in de winter zien). Vanaf het weekend zijn er weer kansen dat de straalstroom gaat meanderen, wat betekent dat hogedrukgebieden zich opnieuw kunnen uitbreiden richting het noorden. Dat kan weer een wat drogere periode aankondigen, waarbij het temperatuurverloop nog erg onzeker is. Dat maakt van mij nog het minste uit eigenlijk, zolang het overdag maar droog en redelijk zonnig is zonder die vervelende wind, vind ik het goed. ;)

flyineddy

Vandaag in het noorden/noordoosten kans op wat (onweers)buien. Hierbij is lokaal kans op redelijk wat neerslag (+- 20 mm)

Weerkaart:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 03 juli 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een kleinschalig hoogtelaag op 500 hPa boven de Ierse Zee zwaait oostwaarts en trekt vanmiddag en vanavond als N-Z georiënteerde kortgolvige hoogtetrog over het noorden van het land. Op het gemiddelde zeeniveau is een vlak lagedrukgebied aanwezig boven Noordzeedistrict Humber. Dit laag bevindt zich in brede vore van Denemarken naar Wales. De vore trekt langzaam zuidoostwaarts en ligt vanavond boven het Waddengebied. In de avond en in de nacht naar vrijdag trekt de vore verder zuidoostwaarts over de noordelijke helft van het land. De vore vult daarbij steeds meer op en passeert vrijdagochtend de oostgrens. In de vore bevinden zich restanten van occlusies. In de nacht naar vrijdag bereikt een Z-N georiënteerde trekrug het westen van de FIR, vrijdagochtend de westkust en enkele uren later de oostgrens. Na passage van de rug trekt een zwakke N-Z georiënteerde trog in de ochtend en middag van zuidwest naar noordoost over het land. Ook in deze trog bevindt zich een restant van een occlusie. Een lagedrukgebied ten zuidoosten van Groenland blijft daar de komende uren rondtollen, maar bijbehorende occluderende fronten trekken in de zonale hoogtestroming wel onze kant op. De occlusie ligt vrijdag aan het einde van de avond WZW-ONO georiënteerd boven het noorden van de FIR.

Modelbeoordeling:
Er zijn tussen de verschillende modellen subtiele verschillen aanwezig. EC geeft een sterker neerslagsignaal op de trog met de occlusie die vrijdagochtend en -middag passeert. Dit komt door het stratiforme karakter, waar Harmonie meer moeite mee heeft.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
De rest van vandaag kan er af en toe 6 Bft staan aan de zuidwestkust. Na passage van rug en trog/occlusie neemt de wind in alle kustdistricten weer toe naar 6 Bft, aan de westkust mogelijk naar 7 Bft.

Bewolking:
In de vore een band met vooral Sc, maar lokaal St. HAP2 zit hier momenteel het beste op, HAP1 heeft teveel St. Vanochtend in het westen vanuit het zuidwesten in min of meerdere mate St rond 1000 vt. Een deel wordt aangevoerd (aan de zuidkust van het VK wordt lokaal St waargenomen), deels is het (kust)convergentie. Donderdag bij de oostwaarts langstrekkende hoogtetrog in het noordoosten Cb's met toppen tot maximaal FL250 (met name Waddengebied en iets ten noorden daarvan), maar meestal niet hoger dan FL150. In de nacht naar vrijdag in het zuiden een duidelijk signaal voor St. Nabij de occlusie in de trog vooral boven zee kans op St. Boven land Sc/Cu/TCu. Als het occluderende frontaal systeem boven het noorden van de FIR schampt zien we vooral gelaagde bewolking.

Neerslag:
Donderdag bij de vore in combinatie met de hoogtetrog met name in het noorden van het land enkele geclusterde buien (convergentie). CAPE 700-1000 J/kg. Effectieve schering 20-30 kn, modus multicell. In het noorden en noordoosten kan plaatselijk 20 mm vallen. Bij de occlusie van vrijdag lichte regen of een TCu-bui. Bij het occluderende systeem van vrijdag boven het noorden van de FIR lichte tot matige regen.

Zicht:
In de nacht naar vrijdag in het noorden een signaal voor mist. Hiervoor moet het wel voldoende opklaren, andere voorwaarden zoals vocht en weinig wind zijn aanwezig. In de run van 00Z is het signaal een stuk kleiner geworden doordat er meer bewolking berekend wordt.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 02/07/2020 05.14 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Dat had ik niet verwacht ineens een flits en een klap onweer hier, erg dicht in de buurt want zag het in de kamer flitsen ondanks het daglicht. (en de klap was uiteraard direct na de flits)

flyineddy

Morgenmiddag en -avond is er (eindelijk) weer een kansje op wat onweersbuien, met name in het oosten en zuidoosten.
Stelt niet veel voor, maar elke kans is er één.

Weerkaart:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 25 juli 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een laag in het Skagerrak trekt oostwaarts en komt vanmiddag boven het zuiden van Zweden uit, waarna het opvult. Het bijbehorende diffuse NO-ZW georiënteerde koufront, voorafgegaan door nog iets vochtiger en warmere lucht, ligt aanvankelijk boven het westen van de FIR. Het koufront trekt overdag oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het zuidoosten. Het wordt later in de middag gevolgd door een zwakke occlusie. Vanavond trekt een zwakke rug van west naar oost over het land, waarna de stroming gaat krimpen naar zuidwest en er weer warmere lucht ons land binnenkomt. Dit gebeurt op nadering van een volgend frontaal systeem. Zaterdagochtend passeert een zwak NW-ZO georienteerd warmtefront, in de loop van de avond nadert van het westen uit een golvend koufront het westen van de FIR. Een op het koufront inlopende hoogtetrog zorgt voor activering van het koufront.

Modelbeoordeling:
Het diffuse koufront laat zich moeilijk analyseren, waarschijnlijk doordat er ook ten westen van het koufront inmiddels zwakke warmte-advectie optreedt. Het front vertoont slechts geringe activiteit en lijkt boven land, mede geholpen door dagelijkse gang te activeren waardoor de neerslag wat buiig van karakter wordt. Consistent laten Hirlam en vooral EC de convectie langs de oostgrens wat 'forser' uitpakken, doordat daar geen of slechts een zwakke inversie aanwezig is. Toch laten ook enkele Harmonie-versies een enkele TCu doorschieten naar ca. FL150, lokaal mogelijk FL180. Dat laatste lijkt dan wel net boven Duitsland te gebeuren. In de laatste uren van de diverse runs laten alle modellen een forse activering zien van het koufront en de prefrontale neerslag als de hoogtetrog daar op inloopt.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Overdag vrij veel bewolking en dan lijken de Harmonies iets te laag te blijven.

Wind:
Zaterdag in de warme sector aan zee waarschijnlijk 6 Bft.

Bewolking:
Nabij het koufront een ondiepe vochtige zone met Cu/Sc-bewolking en soms een enkele TCu. Lokaal kan ook even St voorkomen. Met name boven het oosten en zuidoosten ook kans op enkele Cb's in de middag. Achter het front opklaringen. Zaterdag op nadering van het warmtefront in eerste instantie vooral Ac/AS en in de ochtend vooral in het westen kans op St. Tegen of in de avond toenemende kans op (buiige) regen. Lokaal zijn dan op basis van de temps enkele (verscholen) Cb's mogelijk. Toppen kunnen dan naar FL250-300.

Neerslag:
Op passage van de frontale zone (koufront en occlusie) lichte regen die lokaal wat buiig van karakter kan zijn, de grootste kans hierop is voor het oosten en zuidoosten, maar ook westelijker zien we onstabiele profielen tot ongeveer FL080. CAPE-waardes lopen in het oosten op tot rond 400J/kg, de windschering blijft echter beperkt tot rond 10 kn. Organisatiegraad blijft dan ook beperkt. De onweerskansen zijn klein, INDECS komt niet boven de 15 %, Harmonies geven geen ontladingen (omdat de verticale ontwikkeling van de buien in dit model agv de inversie gering is). Zaterdag op passage van het warmtefront af en toe (lichte) regen. In de loop van de avond op nadering van de golf activerend en voor het koufront uit mogelijk ook enkele stevige buien. Tegen de tijd dat de hoogtrog interactie met de frontale zone krijgt, kan er nauwelijks nog convectie vanaf de grond ontstaan. De effectieve schering bij buien vanaf de grond bedraagt 25-30 knopen bij CAPE van 400-700 J/kg, lokaal in het zuiden mogelijk iets daarboven. Modus dan multi-cel. INDECS komt dan toch wel met wat hogere onweerskansen voor met name het oosten en zuidoosten, 30-40%, waar dan de warmste lucht zit.

Zicht:
Goed zicht. Alleen in neerslag kan het zicht af en toe teruglopen. De kans op mistbaken in de nacht van vrijdag op zaterdag is afgebouwd. Alle modellen komen met nu met meer bewolking, maar het blijft wel een aandachtspunt.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 24/07/2020 06.02 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

boxer

Ik hoop toch zo dat die ontploffing in mi-Fr over Lux naar Dui trektJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Hier even de Guidance van begin vanavond voor de kans op onweersbuien vannacht en morgen.
Ik denk niet dat we veel hoeven te verwachten, maar een kans is een kans, al trekken er momenteel wel een paar stevige onweersbuien vanuit België het zuid(west)en binnen. :)
Het Gustfront wordt hier ook in genoemd.

Weerkaarten:
0Z
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

12Z
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Guidance:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 01 augustus 2020 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een N-Z georiënteerd koufront boven Wales trekt oostwaarts, bereikt zaterdagmiddag het westen van het land en passeert pas in de nacht naar zondag het zuidoosten als gevolg van een uitslaande golf in het front. Hier vooruit bevindt zich een NNW-ZZO georiënteerde band met zeer warme en vochtige lucht die aan het einde van de avond het zuidwesten bereikt en zaterdagochtend het noordoosten verlaat. Deze band is geanalyseerd als een WF/KF-constructie met in de warme sector een convergentielijn. Deze overgang van warmere naar minder warme luchtmassa is terug te vinden in tijd-hoogtediagrammen en het makkelijkst te volgen in de TPW-velden. Achter het zwakke koufront bevindt zich actueel een zwakke N-Z georiënteerde occlusie boven Ierland en deze passeert zondagochtend en -middag oostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:
Nabij de vore boven Frankrijk zijn enkele onweersbuien ontstaan op dagelijkse gang. Actueel hebben alle modellen een (te) licht signaal en ook liggen de buien in werkelijkheid iets noordelijker. In de avond en nacht loopt de vore noordoostwaarts en neemt de activiteit af omdat de dagelijkse gang verdwijnt. Alle Harmonieversies berekenen daarbij een gustfront op de voorzijde van de koudepoel van deze buien dat zich in noordoostelijke richting verplaatst en in afgezwakte vorm het zuidwesten nog bereikt. Omdat de lucht nabij de vore ook op hoogte potentieel onstabiel is kunnen zich vannacht en morgenochtend nabij de vore enkele onweersbuien ontwikkelen. Mogelijke triggers voor deze buiigheid zijn de convergentie nabij de vore zelf, outflowboundaries die ontstaan zijn op eerdere convectie of extra convergentie door het ontstaan van een nachtelijk windmaximum op geringe hoogte. De bovenlucht wordt nabij de vore vanavond geleidelijk zwak cyclonaal, maar van echt duidelijke optilling door PVA of een duidelijke jet (scheringsvorticiteit) is geen sprake. Pas vannacht zien we op 500 hPa wat stijgbeweging ontstaan door PVA door een kortgolvige trog, dit verklaart ook de activatie in EC in de nacht. Zaterdagochtend trekt de vore het land uit. Op het (in de analyse) gestippelde koufront ontstaan zaterdagavond mogelijk opnieuw enkele buien,

Aandachtspunten
Temperatuur:

Komende nacht verloopt warm met Tn 20°C of hoger in de zuidelijke helft en zeker in de grote steden. Morgen in het zuidoosten nog 30+ mogelijk. In de loop van de dag van het westen uit afkoelend.

Wind:
Later vanavond in het zuidwesten mogelijk windstoten, in de modellen variërend van 25 tot 35 kn, op een gustfront van Franse/Belgische buien. Belangrijkste bijdrage aan de windstoten is de term 'afkoeling door verdamping' gezien de zeer droge luchtlaag onder de basis van de buien. De kans dat deze windstoten zich voordoen is het grootst in het uiterste zuidwesten van het land. Als er in de nacht naar zaterdag buien ontstaan op de vore, dan hooguit windstoten van ca. 20-25 kn; de aanwezige grondinversie dempt een deel van de uitwisseling. Op de buien bij het (gestippelde) koufront morgen uitschieters tot ca. 25 kn.

Bewolking:
Bij de vore vrijdagavond in het zuidwesten middelbare bewolking (o.a. van buienrestanten). Gezien de progtemps zou in de vore vanaf later in de avond een Cb vanaf middelbaar niveau kunnen ontstaan, basis dan rond FL100, toppen mogelijk tot FL380/-55°C. Achter de vore zien we vannacht boven België en boven het Kanaal in meerdere modellen St en Harmonie laat deze St nu wel Zeeland bereiken, aandachtspunt. Deze St zit actueel ook al boven Het Kanaal. Verder geleidelijk Cu/Sc. Nabij het koufront van zaterdagavond vooral Sc/Ac bewolking, mogelijk een ingebedde Cb met toppen FL200/-14°C. Op de occlusie zondagochtend St/Sc en een enkele (ingebedde) TCu, met toppen tot FL100/-5°C.

Neerslag:
De (onweers)buien boven Frankrijk gaan ons vanavond waarschijnlijk niet bereiken, mogelijk alleen Zeeland. Wel kunnen er in de vore die in de nacht naar zaterdag, en zaterdag overdag ons land passeert (onweers)buien ontstaan op voorgenoemde triggers (modelbeoordeling). De buien nabij de vore bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 700-1000 J/Kg, lokaal meer dan 1000 J/Kg en een effectieve windschering van ca. 15 kn. Nabij het tweede koufront nauwelijks activiteit. Bij de occlusie enkele ondiepe TCu's en kans op coalescentie-neerslag. Wel kans op activering bij het uitslaande golfje in het koufront, dan mogelijk een ingebedde bui.

Zicht:
In neerslag mogelijk matig. In de nacht naar zondag vooral in het noorden kans op een mistbank.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 31/07/2020 18.03 uur LT.

EDIT:
Er is een nieuwe Guidance.
Deze is in grote lijnen hetzelfde als bovenstaande, maar met een paar wijzigingen/toevoegingen op basis van de actuele situatie. Hieronder de belangrijkste veranderingen:

CiteerSynoptische situatie
Achter het zwakke koufront bevindt zich actueel een zwakke N-Z georiënteerde occlusie boven Ierland en deze trekt zondagochtend en het begin van de middag over ons land oostwaarts. Deze zwakke occlusie wordt nog wel wat geactiveerd door een zwakke hoogtetrog die van west naar oost met name over het noordelijk deel van de FIR loopt.

Modelbeoordeling:
De actuele onweersbuien boven het uiterste zuidwesten worden goed opgepakt door de Harmoniemodellen. De Harmoniemodellen laten de buien geleidelijk uitdoven terwijl Hirlam en EC in de loop van de nacht in de vore juist weer enkele buien laat ontstaan, iets wat in het noordoosten ook nog in de ochtend mogelijk is. Omdat de lucht nabij de vore ook op hoogte potentieel onstabiel is is dit een realistisch signaal.

Neerslag:
Actueel enkele onweersbuien in Zeeland, deze worden door de Harmoniemodellen ook inderdaad berekend. De actuele buien zouden volgens de Harmoniemodellen weer vrij snel moeten inzakken. Wel kunnen er in de loop van vannacht en zaterdag overdag in de vore opnieuw enkele (onweers)buien ontstaan op voorgenoemde triggers (modelbeoordeling).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Unknown-user1778

Wat een verschrikkelijk onweersjaar haha.. elk jaar vul ik in dat het een matig of slecht jaar wordt. En steeds hoop ik dat ik ongelijk heb.. maar steeds weer heb ik gelijk.
Eerst een dag van 35 graden en vandaag 30 graden.. en dat alles afsluiten zonder onweer.
En de zomer is alweer voor 2derde voorbij. Vanaf 1 september begint de herfst hahahah

JerryL

Citaat van: dennis089 op za 01 aug 2020 - 09:19Wat een verschrikkelijk onweersjaar haha.. elk jaar vul ik in dat het een matig of slecht jaar wordt. En steeds hoop ik dat ik ongelijk heb.. maar steeds weer heb ik gelijk.
Eerst een dag van 35 graden en vandaag 30 graden.. en dat alles afsluiten zonder onweer.
En de zomer is alweer voor 2derde voorbij. Vanaf 1 september begint de herfst hahahah

Misschien dat na de warme-golf die ons aankomende week wordt voorgezet een afsluiter volgt met onweer. Met zulke temperaturen (32 in de Bilt) zou het toch tot een finale moeten komen?

flyineddy

Citaat van: JerryL op zo 02 aug 2020 - 19:51Misschien dat na de warme-golf die ons aankomende week wordt voorgezet een afsluiter volgt met onweer. Met zulke temperaturen (32 in de Bilt) zou het toch tot een finale moeten komen?
Dat dachten we vorig jaar en het jaar daarvoor ook, maar toen liep het ook telkens met een sisser af.
Maar wie weet, 3x is scheepsrecht, dus hopelijk gaat het nu wel even goed knallen. En ik heb de komende 2 weken vakantie, dus nu zou het ideaal zijn voor mij. :D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

JerryL

Citaat van: flyineddy op zo 02 aug 2020 - 20:21Dat dachten we vorig jaar en het jaar daarvoor ook, maar toen liep het ook telkens met een sisser af.
Maar wie weet, 3x is scheepsrecht, dus hopelijk gaat het nu wel even goed knallen. En ik heb de komende 2 weken vakantie, dus nu zou het ideaal zijn voor mij. :D

Eddy.

Nou Eddy, als ze we pluim mogen geloven twee kansen achter elkaar (zaterdag/zondag en woensdag/donderdag)

TMCThomas

Ben benieuwd wat het volgende week wordt wat betreft onweersbuien, harmonie laat nu voor zondag al de eerste mogelijke onweersbuitjes zien boven belgië. Gedurende week neemt de kans op onweersbuien eigenlijk steeds verder toe waarbij het er nu vooral op donderdag aardig uit ziet.







Echter is maar is kijken wanneer we het einde van de hittegolf kunnen verwachten dat verschilt ook nog per run.

TMCThomas

Stukje KNMI Guidance

"Vanavond lijken de buien boven Duitsland te blijven, al zou en langs de oostgrens op outflow nog een enkel exemplaar kunnen ontstaan. Vannacht waarschijnlijk droog, maar de onstabiliteit op hoogte blijft. Als deze onstabiliteit toch aangesproken wordt, is een bui in het zuiden niet uitgesloten). Maandag kans op buien vanaf de grond, voorkeursgebied bij de vore (positie onzeker). CAPE dan 1500-2000 J/kg, lokaal boven de 2000 J/kg en effectieve shear 5-10 kt. Convectietype is pulse storm. Bij de buien uiteraard ook onweer en zeer lokaal hagel. Gezien de relatief korte levensduur en de lokale aard van de buien lijkt een code geel afdoende wanneer de buien zich aandienen, dit zal gezien de onzekerheid een kwestie van nowcasten zijn."

TMCThomas



A level 1 was issued across Netherlands and NW Germany mainly for severe convective wind gusts and large hail.

An anticyclone over Scandinavia causes easterly flow across Poland and Germany, converging W-E line across central Germany, Czech Republic and Carpatian mountain range. Weak vertical shear and slow storm motion with moderate MLCAPE will help excessive rain production. Severe wind gusts are most likely across N Germany, Netherlands (MLCAPE 1500-2000 J/kg, but lack of trigger mechanisms) W France, and UK, where Delta-Theta-E reaches 20 K. Over UK, a wave moves northward, triggering storms which may partly benefit from significant SREH and >10 m/s LLS to produce large hail and tornadoes. However, it depends how well they root into the boundary layer instead of staying elevated.

EDIT:
Donderdag blijft ook erg interessant:







Onweersbuien mogelijk in vrijwel heel het land.

AFTH14

Die van Estofex is voor vandaag, morgenochtend toch? Maar er wijst nog niets op momenteel, dat er iets in ontwikkeling is, of wel?

TMCThomas

Harmonie laat voor morgenavond kleine pittige buien zien. Over de locatie zijn nog niet alle modellen het eens, sterker nog de vorming ervan is ook nog onzeker. Harmonie laat ze in elk geval voor het midden van het land zien. Zou hier zeker welkom zijn.



EDIT:
Donderdag lijkt overigens de beste dag te blijven.


Unknown-user1778


blabla

Estofex komt met een level 2 voor Zuidoost Brabant en Limburg, en een level 1 voor een zuid NL.

"A level 1 and level 2 are issued for the Netherlands, W and S Germany, Austria, Hungary and parts of the Balkans mainly for excessive convective precipitation and to a lesser degree for large hail."

Eric

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Powered by EzPortal