Het vermiste winterdiscussie topic 2019/2020 Deel 1

Topic gezien door 85131 bezoekers
Gestart door Armand, zo 01 dec 2019 - 13:30

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Koen-IJM

Storm zit nog goed zichtbaar in de pluim. Als De Bilt al richting de 100-120 km/h gaat, wat kan de kust dan wel niet verwachten... :o

TMCThomas

(klein beetje) Sneeuw in limburg!



foto door: Carlos Janssen, Vaals.

EDIT: GFS houdt de hoop erin dat de rest van Nederland ook wat (natte) sneeuw gaat zien, dit dankzij redelijk bijzondere aanvoer van koude bovenluchten boven de oceaan afkomstig uit canada.







Deze laatste is overigens helemaal interessant, eerst storm en dan sneeuw! Zou voor een leuke dag maken.



Armand

Citaat van: Koen-IJM op di 04 feb 2020 - 11:15Storm zit nog goed zichtbaar in de pluim. Als De Bilt al richting de 100-120 km/h gaat, wat kan de kust dan wel niet verwachten... :o

Inderdaad een gemiddelde dat al op de 100km/u ligt voor komende zondag/maandag, ook in het binnenland. Gezien de nog redelijk lange termijn is dat best uitzonderlijk te noemen. Bovendien zien we de gehele periode van zondag tot en met woensdag/donderdag meerdere kansen op zware en zeer zware windstoten. Het heeft er alle schijn van dat dit een bijzonder periode gaat worden met elke dag verspreid over het land forse windstoten. Dat wordt een groot aandachtspunt komende runs. Als dit erin blijft zitten gaan we komende dagen een apart topic openen voor de stormkansen.

riddler

Citaat van: Armand op di 04 feb 2020 - 11:48Inderdaad een gemiddelde dat al op de 100km/u ligt voor komende zondag/maandag, ook in het binnenland. Gezien de nog redelijk lange termijn is dat best uitzonderlijk te noemen. Bovendien zien we de gehele periode van zondag tot en met woensdag/donderdag meerdere kansen op zware en zeer zware windstoten. Het heeft er alle schijn van dat dit een bijzonder periode gaat worden met elke dag verspreid over het land forse windstoten. Dat wordt een groot aandachtspunt komende runs. Als dit erin blijft zitten gaan we komende dagen een apart topic openen voor de stormkansen.
storm zit er voor zondag vrij consequent in, de sneeuw volgende week lijkt mij fantastisch, vanaf de 15e ben ik met Pieter78 in het sauerland en een paar dagen kunnen skiën zou super zijn

Pieter78

Bring it on riddler😎🙏

GeneralDuke

Hier de guidance meerdaagse:

Synoptische ontwikkeling
Een hogedrukgebied ligt donderdag met het centrum net zuid van ons land en verplaatst zich geleidelijk oostwaarts. het hoog houdt tot en met zaterdag nog zijn invloed op onze omgeving. Vanaf zondag komen we onder van een omvangrijk en diep lagedrukgebied nabij IJsland. De stroming die op zaterdag nog zwak zuidelijk is draait op zondag naar zuidwest en neemt sterk sterk toe, tegelijkertijd passeert er dan een slepend frontaal systeem. Volgende week hebben we aan de zuidflank van een sturend laag bij IJsland te maken met een krachtige westcirculatie waarin van tijd tot tijd randstoringen oostwaarts bewegen richting Scandinavië. Met name rond woensdag kan er mogelijk een randstoring een wat zuidelijker koers over de Noordzee volgen met een krachtig windveld boven onze omgeving.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met zaterdag 8 februari hebben we te maken met een stabiel, rustig en droog weertype onder de invloed van een langzaam passerend hogedrukgebied. Daarbij komen de temperaturen tijdelijk in de buurt van het langjarig gemiddelde uit (met een duidelijke dagelijkse gang) en blijft het tot en met vrijdag droog, EPS-kansen van bijna 0%. Daarbij staat er ook vrij weinig wind, hetgeen mogelijk zou kunnen leiden tot mist in de nachten/ochtenden. Op zaterdag mogelijk al wat neerslag en geleidelijk toenemende wind. Op zondag vindt de grote omslag plaats met in de loop van de dag perioden met regen en een sterk toenemende wind. De kans op zware windstoten is gelijk al ruim 80%, in het noordwesten nagenoeg 100%. De kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur loopt uiteen van 20% in het zuidoosten tot ca. 60% in het noordwesten. Zelfs de kans op windstoten van meer dan 120 km/uur ligt nog rond de 10%. Dit alles geschiedt in een krachtig uniform windveld aan de zuidoostflank van een diep lagedrukgebied van ca. 930 hPa bij IJsland. Tot en met donderdag blijft de kans op zware tot zeer zware windstoten groot. Vooral op de woensdag zou de genoemde randstoring voor een zeer krachtig windveld kunnen zorgen, koers, sterkte en timing zijn uiteraard onzeker. De kans op zeer zware windstoten is vergelijkbaar met zondag, maar we zien op deze dag wel een handvol leden met extreme uitschieters van boven de 140 km/uur. Ook gedurende de rest gehele verwachtingsperiode is de onzekerheid opmerkelijk gering, tot aan het einde van de periode overheerst een zuidwestelijke windrichting. De kans op zware windstoten blijft aanwezig, de temperaturen blijven boven het langjarig gemiddelde en de neerslagkans blijft met ca. 70% vrij hoog.

Samenvatting meerdaagse-periode
Tot en met zaterdag een rustig en droog weertype met 's nachts mogelijk lichte vorst en overdag maxima van ca. 8 °C. Op zondag overgang naar een wisselvallig en onstuimig weertype met perioden met regen en kans op (zeer) zware windstoten. De temperaturen liggen vanaf zondag weer boven het langjarig gemiddelde.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans (ca. 80-90%) op voortzetting van het wisselvallige en zachte weertype met van tijd tot tijd veel wind met kans op (zeer) zware windstoten.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 04/02/2020 13.37 uur LT




P.S. Sinds wanneer wordt deze overdag geüpdatet? Is dit eenmalig vanwege deze mogelijke stormkansen, of wordt hij al langer (ook) overdag bijgewerkt?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Citaat van: GeneralDuke op di 04 feb 2020 - 17:50P.S. Sinds wanneer wordt deze overdag geüpdatet? Is dit eenmalig vanwege deze mogelijke stormkansen, of wordt hij al langer (ook) overdag bijgewerkt?

Ik heb de Guidance Meerdaagse al eens vaker overdag geüpdatet zien worden, maar lang niet altijd. Ik weet niet of daar een bepaalde gedachte of voorwaarden aan zitten.
De Guidance Modellenbeoordeling wordt sowieso meerdere keren per dag geüpdatet.

Bedankt voor het delen.
Toch wel even goed in de gaten houden.
Het mag dan wel geen winterinval zijn, er gebeurt tenminste weer iets spannends. :D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

wat een verschil 1 run kan maken, vorige run had geen storm, nieuwe run wel weer.




Koen-IJM

Nog steeds meerdere dagen storm in de laatste GFS run. Wat er echter voor woensdag wordt berekend is gewoon bizar. :o

TMCThomas

natte Sneeuwkaartjes ook nog steeds aanwezig.
voor storm:


Na/tijdens Storm:



Waarom het tot natte sneeuw kan komen is ook wel duidelijk:


al vindt ik de temperatuur kaartjes die bij de storm horen horen wel lastig te geloven:



Of GFS onderschat afkoeling door neerslag, of het is hele natte sneeuw.

GeneralDuke

Citaat van: TMCThomas op di 04 feb 2020 - 23:57al vindt ik de temperatuur kaartjes die bij de storm horen horen wel lastig te geloven:

Of GFS onderschat afkoeling door neerslag, of het is hele natte sneeuw.

Dan gok ik idd dat neerslagafkoeling wordt onderschat. We gaan het zien. Lijkt er in ieder geval op dat de komende tijd de Deltawerken zich weer eens mogen laten gelden.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Extremissimorum

Citaat van: Armand op di 04 feb 2020 - 11:48Inderdaad een gemiddelde dat al op de 100km/u ligt voor komende zondag/maandag, ook in het binnenland. Gezien de nog redelijk lange termijn is dat best uitzonderlijk te noemen. Bovendien zien we de gehele periode van zondag tot en met woensdag/donderdag meerdere kansen op zware en zeer zware windstoten. Het heeft er alle schijn van dat dit een bijzonder periode gaat worden met elke dag verspreid over het land forse windstoten. Dat wordt een groot aandachtspunt komende runs. Als dit erin blijft zitten gaan we komende dagen een apart topic openen voor de stormkansen.

Open dat stormtopic maar, Armand. Zondag gaat in ieder geval een 'leuk' dagje worden, zeker hier in Noord-Holland. 8)

120 km/u alsof het niks is. :o
Ook flink wat regen.

Woensdag lijkt wat afgezwakt, maar is nog zeer onzeker.

Koen-IJM

Nieuwe pluim. Kansen op windstoten >120 km/h zelfs voor het midden van het land aardig aanwezig.

GeneralDuke

Nog maar een paar leden die nog wat voor woensdag verwachten, maar zondag lijkt inderdaad een ruige dag te worden.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

TMCThomas

EC (control en waarschijnlijk oper) komt met lente op lange termijn, dankzij een hoog ten oosten van ons krijgen we een zuidelijke stroming en een hoop zon. zorgt voor typische lente weer met overdag al aangename temperaturen van dit geval 15 graden (Met zonkracht van tegen die tijd al weer hoger dan 1 niet slecht) en 's nachts rond het vriespunt.





wat mij betreft mag het.

GFS laat voor volgende week nog steeds de sneeuw zien, EC doet dat nog steeds niet.





GFS laat vooral intensieve sneeuw zien op donderdag tijdens/na de storm.



sneeuw tot aan parijs



Als dit zou lukken dan krijg aardige hevige sneeuwval met 5-9cm per uur.
Met een sneeuwvalgrens van minder dan 100 meter door neerslagafkoeling kun je dan best een witte wereld krijgen, neem dit allemaal met een strooiwagen zout. GFS is de enige en de termijn is relatief lang. En het moet allemaal goed vallen willen we ook echt iets van sneeuw te zien krijgen. Maar vindt het leuk om de kaartjes in elk geval te zien.


EDIT:
Windstoten voor zondag ook bij GFS nog steeds flink


Armand

Citaat van: TMCThomas op wo 05 feb 2020 - 11:49GFS laat voor volgende week nog steeds de sneeuw zien, EC doet dat nog steeds niet.


Inderdaad wel een aparte situatie. Ik heb mijn visie op de situatie hieronder uitgelegd.

De sneeuw die GFS hier laat zien zal eerst vooral bestaan uit enkele winterse buien. Na de frontenpassage op zondag/maandag (later meer), draait de aanvoerrichting iets meer richting west-noordwest en bereikt, met name op hoogte, koelere lucht onze omgeving. Het frontale neerslagsysteem is dan al richting het oosten verdreven, maar enkele (winterse) buien zijn dan wel mogelijk. Nieuwe randstoringen later op de dinsdag/woensdag/donderdag kunnen voor nieuwe frontsystemen zorgen waar GFS ook af en toe sneeuw op berekend. Toch is het een vrij uitzonderlijke situatie waar de modellen ook niet echt raad mee weten.

De temperatuur op 850hPa is namelijk koud vanaf dinsdagnacht; tussen de -4 en -8 graden. Deze waardes zijn ruim voldoende koud genoeg voor sneeuwval. Op grondniveau is de wind echter afkomstig van de Noordzee en Atlantische oceaan en dus beduidend warmer. Je ziet dat bijvoorbeeld ook aan de berekende temperaturen van GFS tijdens de sneeuwval, die liggen dan ruim boven 0. Het is dan zeer de vraag hoe goed de koudere lucht op hoogte kan afzakken richting grondniveau. Door neerslagafkoeling tijdens intensievere regenval kan de koudere lucht op hoogte (en daarmee de sneeuwvalgrens) op regionale schaal wel zakken. We zagen dat enkele weken terug in Groningen al eens gebeuren. In dit geval hebben we echter wel te maken met een stevige westelijke wind, die mogelijk weer voor menging van de dalende koudere lucht kan zorgen, waardoor de sneeuwvalgrens misschien toch niet laag genoeg kan geraken. Heel veel onzekere factoren dus nog, ik kan me ook niet echt herinneren dat we zo'n situatie eerder gezien hebben.

De onzekerheid zie je dus ook terug in de modellen. Laten we bij EC beginnen, die berekent ook koude temperaturen op 850hPa (ook -4 tot -8), maar geen sneeuw. GFS berekent dan wel sneeuw, maar weer hogere temperaturen op 2m hoogte wat elkaar tegenspreekt. Het kan zijn dat EC het gewoon bij het rechte eind heeft en de smeltlaag op grondniveau te groot en te warm is voor sneeuwval. GFS is wat ingewikkelder, er zit ergens wellicht een kleine bias in het model. Het kan zijn dat GFS ook een grote smeltlaag berekent (want temperaturen op 2m ruim boven 0), maar dat het model de neerslagvorm anders berekent op basis van meerdere factoren waarbij de temperatuur op 850hPa voor het model een doorslaggevende factor biedt voor sneeuw als uitkomst. In dit geval zit hier dan de bias van het model en zal de neerslag komende runs waarschijnlijk meer en meer regen worden. Anderzijds kan het zijn dat GFS de neerslagafkoeling niet doorvoert in de 2m temperatuur, waardoor het model in de werkelijkheid lagere waardes verwacht dan de waardes weergegeven.

Ben wel benieuwd wat er uiteindelijk dan gaat gebeuren, we zullen het moeten afwachten.

Vanmiddag/vanavond zal ik een apart topic openen voor de stormkansen

TMCThomas

Ben ook erg benieuwd in elk geval weer eens een interessante situatie, net even buitengezeten, was gewoon goed te doen uit de (al zwakke) wind in de zon is gewoon prima te doen.

Zie nu trouwens pas de kaarten van EC, windstoten van 120+ km/u (orkaankracht) in het binnenland is niet niks



ICON ook zoiets, vooral bijzonder hoe groot het windveld wel niet is, ben benieuwd naar het topic armand!


Extremissimorum

Windstoten druk je niet uit met de schaal van Beaufort. Niet doen. Gewoon niet. En ICON is ook niet bepaald een betrouwbaar model. Windveld is waarschijnlijk niet zo groot... toch?

TMCThomas

Citaat van: Extremissimorum op wo 05 feb 2020 - 17:30Windstoten druk je niet uit met de schaal van Beaufort. Niet doen. Gewoon niet. En ICON is ook niet bepaald een betrouwbaar model. Windveld ia waarschijnlijk niet zo groot.
Dat doet ook niemand toch?

EDIT:
Sneeuw staat er nog in:

Sneeuwbuien:



Storing (minder intensief):



Op lange termijn doet gfs mee met het lente idee van EC:


Armand

Het aparte topic voor de stormkansen te bespreken is geopend:

Stormkansen zondag 9 februari t/m woensdag 12 februari

In dit winterdiscussietopic kunnen we natuurlijk eventuele winterse kansen blijven bespreken ;)

Powered by EzPortal