Zomer discussietopic 2019

Topic gezien door 67305 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 17 jun 2019 - 23:36

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jenkie

Iemand die zich aan een update durft te wagen? Buienradar geeft 40 graden hier voor woensdag 🙄 Of is het nog steeds afwachten?

Armand

Citaat van: Jenkie op za 22 jun 2019 - 11:31Iemand die zich aan een update durft te wagen? Buienradar geeft 40 graden hier voor woensdag 🙄 Of is het nog steeds afwachten?

Eigenlijk is er t.o.v. gisteren niet veel veranderd omtrent de situatie. EC komt nog steeds met een vroegtijdige afkoeling vanuit het noorden (waarbij het overigens nog steeds 25-30 graden kan worden, zeker in het zuidoosten). GFS blijft vasthouden aan een extreem heet scenario en komt zelfs enkele runs nu al met een lokale 40 graden aanzetten.

Vanaf vandaag kan in het zuidoosten de (zeer waarschijnlijke) hittegolf van start gaan als daar de zomerse grens van 25 graden overschreden wordt. Morgen doen we daar nog wat bovenop en hebben we landelijk 25 tot 30 graden te pakken. Maandag en dinsdag gaan we op veel plekken de tropische grens van 30 graden overschrijden, in het zuidoosten wordt het dinsdag wellicht al 35 graden, misschien zelfs een graadje warmer.

Vanaf woensdag wordt het onzekerder, aangezien EC dan begint af te wijken van GFS. Er zijn grofweg twee factoren die zullen bepalen of we de tropische hitte vasthouden en hoe extreem deze zal worden. Allereerst de sterkte van de warmteadvectie, oftewel hoe warm wordt de aangevoerde luchtbel op grotere hoogte (850hPa). Dit beeld is in alle modellen duidelijk, het gaat namelijk een serieuze warmte-opstoot worden vanuit Zuid-Europa. De T850hPa loopt ruim op boven de 20 graden, zelfs tot 28-30 graden in de meeste modellen boven Spanje en Frankrijk. Dit gegeven is vooral van belang over de extremiteit van de hitte. Een wellicht belangrijkere factor is de positie van dit gebied met zeer warme lucht en de windrichting op grondniveau. Dat is juist het punt waar EC afwijkt van GFS, hoe dit komt staat in de update van gisteren uitgebreid uitgelegd.

Als toevoeging zal ik de geschetste situatie van 5 betrouwbare modellen gebruiken om te kijken hoe het er nu voor staat. Ik pak hierbij als termijn komende donderdag/vrijdag, aangezien dat potentieel de warmste dagen kunnen worden.

Allereerst EC:

Je ziet duidelijk de scherpe begrenzing van de tropische lucht en de aanzienlijk minder warme lucht boven Nederland liggen. In het zuiden waar T850hPa boven de 16 uitkomt, zijn nog temperaturen in de buurt van de 30 graden mogelijk afhankelijk van de wind op grondniveau. Verder zien we wel dat de bel met warme lucht goed ontwikkelt boven Frankrijk ligt, niet heel ver van de Benelux verwijderd.

GFS berekent de bel juist wel boven onze omgeving:

GFS komt dan direct ook met extreem hoge temperaturen op 850hPa, in het zuiden zelfs (ruim) boven de 24 graden. Dat staat garant voor 35-40 graden op 2m niveau, misschien wel wat meer in het ideale geval.

UKMO berekent de bel ook vol over de Benelux:

Ook hier weer extreem hoge temperaturen, iets minder dan GFS, maar nog steeds zijn in dit scenario temperaturen van 35-38 graden goed mogelijk.

GEM lijkt qua positie en sterkte van de warme luchtbel erg op GFS:

Opnieuw een T850hPa boven Nederland en dus volgens GEM ook temperaturen van 35-40 graden.

Als laatste ICON:

Deze geschetste situatie lijkt een beetje op EC, alleen ligt hier de grens tussen de twee verschillende luchtmassa's net wat noordelijker. Daardoor zijn er volgens ICON dan nog steeds tropische temperaturen mogelijk in Nederland, in het zuidoosten met deze kaarten wellicht ook weer 35 graden.

We kunnen dus concluderen dat EC momenteel een beetje de vreemde eend tussen de modellen is. Dit model laat de bel niet zo ver noordelijk komen i.c.m. een verfrissende wind uit de noordhoek. De overige modellen laten de extreem warme lucht wel verder over Nederland komen met dus het aanhouden van tropische temperaturen van grofweg 30-36 graden landelijk. Als het aan GFS en GEM ligt zou het in het zuidoosten zelfs 36-41 graden kunnen worden.

De situatie is hierdoor erg complex, gezien de toch wel grote meerderheid voor een voortzetting van de tropische temperaturen als we kijken naar 5 betrouwbare modellen. Echter misschien wel het betrouwbaarste model, EC, komt juist met een net wat ander scenario dat grote gevolgen heeft in het temperatuurverloop. Dat is voor mij de rede om nog steeds geen zekerheid te kunnen uitspreken over wat er vanaf woensdag gaat gebeuren. Het is namelijk moeilijk te zeggen of EC fout zit en komende runs gaat bijdraaien, of dat EC juist wel het licht heeft gezien en dat steeds meer andere modellen gaan volgen. Wel moet men in het achterhoofd houden dat er mogelijk toch een uitzonderlijk hete hittegolf aan kan komen. Komende runs zal er langzaam meer duidelijk gaan volgen hopelijk ;)

Jenkie


htoutenh

Prima uitleg weer! Bedankt! Benieuwd hoe dit gaat verlopen. Een 40+ in Nederland zou toch wel heel bijzonder zijn!

htoutenh

GFS 12Z komt nu ook met een flinke dip op donderdag..........!

Jenkie

Hoewel ik van extremen hou, ben ik ook wel opgelucht....

zwoof

EC gisteravond 12Z Run. Goddank!
Nu maar eens ff kijken vandaag of we nog ergens een midweek Den Helder kunnen boeken. 8)


Joep

Dat het extreem heet wordt a.s. dinsdag is nog steeds de verwachting, Lokaal 36 graden. Hierbij komt nu dat zeer lokaal een wolkbreuk kan ontstaan, later in de middag bij 'n (thermisch) lagedrukgebiedje. In onstabiele en dus hete lucht.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Weer.nl

Armand

Citaat van: Joep op zo 23 jun 2019 - 11:48Dat het extreem heet wordt a.s. dinsdag is nog steeds de verwachting, Lokaal 36 graden. Hierbij komt nu dat zeer lokaal een wolkbreuk kan ontstaan, later in de middag bij 'n (thermisch) lagedrukgebiedje. In onstabiele en dus hete lucht.

Weer.nl

Inderdaad, maandag en dinsdag wordt het op veel plaatsen tropisch en zeker in het zuidoosten en oosten plaatselijk boven de 35 graden op dinsdag. Er is inderdaad ook een kans op een zeer lokale bui, maar ik schat deze kans behoorlijk klein in. Waarschijnlijk blijft het gewoon overal droog.

Gisteren rond deze tijd leken de meeste modellen nog te gaan voor een voortzetting van de tropische temperaturen, maar de afgelopen runs zijn GFS en andere modellen bijgedraaid richting EC. Dat betekent concreet dat in de loop van woensdag de wind naar meer noordelijke richtingen gaat draaien en het dus flink gaat afkoelen vanuit het noorden.

Allereerst dus nog vandaag tot en met dinsdag landelijk erg warm. Woensdag draait de wind dan naar noordelijke regio's en dan begint de afkoeling die ook donderdag en vrijdag lijkt aan te houden. De temperatuur is dan afhankelijk van de sterkte van de wind en hoe ver de warme lucht (ook op 850hPa) naar het zuidoosten wordt verdrongen. Grofweg levert dat voor woensdag tot en met vrijdag de volgende temperaturen op zoals de meeste modellen er nu voorstaan: In het uiterste noorden en de Wadden rond of misschien zelfs net geen 20 graden. In een overgroot gedeelte van het land een aangename 20-25 graden. In het zuiden, zuidoosten en mogelijk ook nog oosten een zomerse 25-30 graden, in Limburg misschien nog gewoon tropische temperaturen. Dat kan uiteindelijk een behoorlijke tweedeling gaan opleveren met in het uiterste geval nog geen 20 graden op de Wadden en een ruime 30 in Zuid-Limburg!

Toch hangt er nogsteeds een beetje onzekerheid in de ENS van GFS en EC, waarmee het nog niet uit te sluiten valt dat deze grens van tropische lucht en beduidend minder warme lucht nog wat gaat verschuiven. Dat kan betekenen dat de koelere lucht nog verder het land opdringt en het in Limburg ook 'slechts' maximaal 25 graden wordt, of dat de wind niet sterk genoeg is en de tropische lucht in het zuidoosten gewoon de gehele week blijft hangen. Dat zullen we verder moeten afwachten.

Mogelijk krijgen we volgend weekend wel opnieuw te maken met tropische hitte als de wind toch nog even naar het zuidoosten draait, voordat de definitieve afkoeling zijn intrede doet. In het zuidoosten zou het daarmee theoretisch gezien vanaf vandaag een gehele week 30 graden of warmer kunnen worden.

Er is dus overigens veel temperatuurspreiding en onzekerheid, maar onafhankelijk van de temperatuur lijkt het gewoon droog en zonnig te blijven. Mogelijk dat alleen in het noorden wat bewolking vanaf zee kan binnendringen volgende week, maar dat blijft ook even afwachten. De zon gaan we komende week in elk geval veelvuldig zien en deze is immers op z'n maximale sterkte van Nederland. Dus wie de zon in gaat, goed insmeren! ;)

Unknown-user1778

Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <

4seasons

Citaat van: dennis089 op zo 23 jun 2019 - 15:22Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <


Officieel is nu wel het hitteplan van de RIVM geactiveerd:
Publicatiedatum 23-06-2019

Citaat van: undefinedHet is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico's met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  vanaf 23 juni 2019 het hitteplan voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbanden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.



Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden. Vanaf morgen zelfs meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.


Zie verder info:
https://www.rivm.nl/nieuws/hitteplan-actief-delen-nederland

en op:
https://www.knmi.nl/producten-en-diensten/verhalen/Nationaal-Hitteplan-als-warm-weer-een-risico-is





TMCThomas

het scheelt niet veel, maar de echte hitte lijkt ons grotendeels bespaard te blijven, de echte warmte op 850hpa bereikt ons net niet, tenminste nog niet. Wellicht later deze week op zaterdag wel als we GFS mogen geloven.



Dat betekent echter niet dat het bij ons koud wordt, de bovenlucht is nog steeds aardig warm. Omdat de grens zo dichtbij Nederland ligt betekent dat dat de verschillen binnen ons land zeer groot zullen zijn (van woensdag tot en met vrijdag) 16 graden op de wadden tot 30+ in het zuid oosten is goed mogelijk, kunt goed zien op het plaatje hieronder dat de temperatuur snel veranderd zodra je zuid gaat, elke lijntje op de afbeelding hieronder is +1 graden. Ook is te zien waar de echte warmte gebleven is, die zit nu boven Duitsland. Maar met gemiddeld 25 graden plus zon zal het zeker nog zomers aanvoelen, plus de situatie hoeft maar een klein beetje te veranderen om toch die hitte over ons heen te krijgen.



De pluim voor midden Nederland ziet er vooralsnog zo uit:



GFS ging liet de warme lucht op 850 hpa eerst nog wel noordelijker komen, en kwam wel de hele week met 30+, echter heeft het model zich nu bedacht en volgt nu netjes EC, wat wat mij betreft weer laat zien dat EC toch het superieure weermodel is.



Zo extreem als het eerst voorspelt werd word het dus niet, maar dat betekent niet dat het niet zweten geblazen is, zeker voor het zuiden en belgie!

vlerk

Citaat van: dennis089 op zo 23 jun 2019 - 15:22Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <

Ik werk liever met dit weer, wij hebben hier heerlijke airco op kantoor. (gelukkig)

Kwadrant

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Don`t feed Angry Wolves

Armand

De warme lucht houdt inmiddels al stevig huis in Nederland. Vannacht werd op veel plekken niet koeler dan 18/19 graden en momenteel zit de zuidoostelijke helft al in de tropische temperaturen. Ook elders in het land kunnen tropische temperaturen gehaald worden de komende uren, terwijl in het zuidoosten en oosten het kwik nog enkele graden in de 30 kan oplopen.

Vannacht wordt een echte plaknacht, aangezien de temperatuur dan op de meeste plekken waarschijnlijk niet eens onder de 20 graden gaat komen. Morgen zal het daarbij dan al snel opwarmen tot ruim boven de 30 graden op de meeste plekken. In het zuidoosten en oosten wellicht ergens 35 graden. In de loop van de middag steekt er misschien al een zeewind op vanuit het westen met daar afkoeling.

Deze afkoeling zet in elk geval op woensdag door en zorgt daarmee dat de echte hitte het land zal verlaten. In het uiterste noordwesten zal het met moeite 18-20 graden worden, terwijl het woensdag in zuidoost Nederland nog 30 graden kan worden. Elders in het land een aangename 20-25 graden met veel zon. Donderdag en vrijdag idem dito, dan ook in het zuiden waarschijnlijk net geen 30 graden, eerder 25-28 graden. Boven Spanje en Frankrijk bevindt zich deze dagen dan de echt extreem warme lucht, daar gaat op meerdere plekken de 40 graden overschreden worden! In Nederland brengen we het er dus gelukkig een stuk koeler vanaf en zullen de nachten ook weer wat frisser worden. In het weekend krijgen we nog even te maken met de warmere lucht boven Frankrijk. De extreem warme lucht zal ons niet gaan bereiken, maar toch kan het dit weekend op meer plekken weer 25-30 graden worden, in het zuidoosten wellicht weer tropisch.

Dit maakt dat we een landelijke hittegolf waarschijnlijk niet gaan halen, maar een regionale hittegolf in het zuidoosten is goed mogelijk.

Dan over de neerslag, of eerder het gebrek eraan... Komende 48 uur is er een zeer kleine kans op een enkele bui in het zuidwesten en westen, maar ik schat die kans echt niet groot. Mocht er iets ontstaan en zich goed kunnen ontwikkelen, dan kan het gelijk ook even stevig doorplenzen met onweer en windstoten. Echter dat blijft dus slechts een aandachtspunt en heeft zeer weinig kans van slagen.
De afkoeling die vanaf morgenmiddag volgt gaat ook geruisloos aan ons voorbij. Het zal overal droog blijven. Pas vanaf zondag zijn er weer kleine neerslagsignalen, maar de kans is groot dat er weinig tot geen neerslag zal vallen de komende twee weken.

Kijken we dan naar het neerslagtekort, dan mogen we van geluk spreken dat juni tot dusver landelijk gezien redelijk nat verlopen is:


De verschillen in Nederland zijn echter wel redelijk groot. Gemiddeld bedraagt het neerslagtekort nu 79mm. In een strook van Noord-Holland over Zuid-Holland en Utrecht richting het westelijk deel van Noord Brabant ligt het tekort wat lager. Daar is dus meer neerslag gevallen vanaf 1 april. Elders ligt het neerslagtekort op de meeste plekken boven het gemiddelde van 79mm. Met name gebieden in Oost- en Noordoost Nederland zitten al ruim over de 100mm.

Unknown-user1778

Wat een hitte zeg... Ik was net even buiten met de pauze... Waar blijft ons onweer toch met dit soort dagen :( wel veel extremen maar niet met onweer 😂 dat is elk jaar extreem karig 😂😂

htoutenh


Citaat van: Armand op ma 24 jun 2019 - 15:02Kijken we dan naar het neerslagtekort, dan mogen we van geluk spreken dat juni tot dusver landelijk gezien redelijk nat verlopen is:


Inderdaad is de situatie in het (uiterste) oosten totaal anders. In tegenstelling tot het westelijk deel van Nederland waar op veel plekken in juni 150 mm of meer is gevallen is hier nog geen 30 mm naar beneden gekomen. Met het droge jaar 2018 en een droog voorjaar wordt de situatie hier opnieuw nijpend. Helaas is dat in de neeerslagmonitor niet zichtbaar omdat voor het KNMI Nederland alleen bestaat uit de Bilt.

Unknown-user1778

Sterkte met de plaknacht der plaknachten :o

Armand

Citaat van: htoutenh op di 25 jun 2019 - 15:47Inderdaad is de situatie in het (uiterste) oosten totaal anders. In tegenstelling tot het westelijk deel van Nederland waar op veel plekken in juni 150 mm of meer is gevallen is hier nog geen 30 mm naar beneden gekomen. Met het droge jaar 2018 en een droog voorjaar wordt de situatie hier opnieuw nijpend. Helaas is dat in de neeerslagmonitor niet zichtbaar omdat voor het KNMI Nederland alleen bestaat uit de Bilt.

Inderdaad, het grafiekje voor het neerslagtekort is het landelijk neerslagtekort en kan een vertekent beeld geven. Wel is het zo dat niet de gegevens van De Bilt worden gebruikt, maar een gemiddelde van 13 stations verspreid over het land. Het geeft daarmee een gemiddelde aan van de situatie in het land en laat vooral zien wanneer er droge en natte periodes waren.

Zoals eerder gezegd is het neerslagtekort in het westen (m.u.v. Zeeland) veel lager dan in het oosten. Lokaal loopt het neerslagtekort in het oosten inmiddels al op tot boven de 150mm. Onderstaand kaartje van het KNMI geeft daarbij een beter beeld van de situatie in de verschillende delen van het land:


zwoof

Nog steeds grote verschillen tussen GFS en ECMWF komend weekend. 

Powered by EzPortal