Winterdiscussie topic 2018/2019 Deel 1

Topic gezien door 141148 bezoekers
Gestart door Armand, ma 12 nov 2018 - 17:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Armand

Inmiddels gaan we alweer hard richting het einde van 2018, wat betekent dat het winterseizoen steeds dichterbij komt. De eerste virtuele winterkaarten worden alweer zichtbaar op LT en de kans op een eerste winterprik(je) neemt steeds wat toe. Voor vele leden leuk, spannend, interessant en zelfs emotioneel om over te discussiëren. Dit geeft voor mij aanleiding om eens dieper in te zoomen op een eerste kans op een gevoelig kouder weertype van dit winterseizoen, hetgeen ik gebruik als openingspost van dit topic. ????

Zo halverwege volgende week begint er hogedrukopbouw te ontstaan boven het vaste land van Europa. De as ligt in eerste instantie op gelijke hoogte van onze omgeving. We komen daarbij in een stroming terecht tussen zuid en oost, aflandige en relatief warme lucht. In de nachten kan het wel al afkoelen tot rondom het vriespunt, maar overdag kan de temperatuur zelfs nog (ruim) boven de 10 graden komen.



Volgend weekend verschuift de as van hogedruk ten noorden van onze omgeving wanneer het hoog boven Europa een korte connectie maakt het hoog boven Groenland. Hieruit ontstaat er tijdelijk een behoorlijk sterk Scandi-hoog met in onze omgeving een aanwezige oostelijke wind. De aangevoerde lucht wordt steeds minder warm, nog geen transportkou daarvoor is het nog wat te vroeg, waardoor de kans op nachtvorst wat groter wordt en ook overdag de temperaturen richting de 5 graden gaan. Het blijft daarbij grotendeels droog. De kans op neerslag is erg klein, mocht er neerslag vallen dan kan dat misschien wel als een winterse vorm.



Tot hier is de betrouwbaarheid groot en de spreiding klein. We gaan dus vanaf volgende week onder invloed komen van een hogedrukgebied dat zich gaat ontwikkelen tot Scandi-hoog. Daarbij eerst nog redelijk zachte temperaturen, maar vanaf het weekend gaat de temperatuur gevoelig onderuit. De nachten zijn deze periode redelijk fris, met name na het weekend neemt de kans op nachtvorst ook toe.

Vanaf ongeveer 20 november neemt de onzekerheid behoorlijk toe. Een meerderheid laat het Scandi-hoog alweer verdwijnen, waarbij de as van het hoog zich verplaats. Daarbij zijn er verschillende opties mogelijk, maar een voorkeur valt nog niet bepaald aan te wijzen. We kunnen wel kijken naar de as van hogedruk. Blijft deze ten noorden of westen van onze omgeving, dan blijft het ook relatief koud. Verplaatst de as zich meer ten zuiden of oosten van onze omgeving, dan wordt het opnieuw weer wat zachter. Met deze indeling zijn de koudere opties momenteel wel in de meerderheid, maar gezien de termijn valt daar weinig over te zeggen.

Al met al ziet het er dus niet slecht uit en de kans op een koeler weertype (licht winters?) neemt wel steeds toe. We gaan het zeker allemaal volgen ????

Een tweede aandachtspunt is wat er in de stratosfeer gaat gebeuren. De temperatuur op deze grote hoogte van 10hPa geeft een indicatie voor de sterkte van de straalstroom. Een koude temperatuur op 10hPa geeft een groot temperatuurverschil met de verschillende luchtlagen en daarmee een sterke straalstroom en minder kans op langdurig winterweer in onze omgeving.

Het is vrij normaal dat dit patroon zich in deze tijd van het jaar gaat ontwikkelen, daarbij zien we dus een egale afkoeling op 10hPa met het koudste punt rondom de Noordpool. Dit geeft dan een boost aan de straalstroom, waardoor onze winters dus meestal redelijk zacht verlopen. Momenteel is dit proces ook aan de gang en zien we volgend weekend dit normale patroon:



Een vrij egale afkoeling met het centrum boven de Noordpool. Echter op LT vindt er een kleine opwarming plaats; een bel met wat warmere lucht beweegt via Rusland in de richting van Alaska. De afkoeling op 10hPa verliest daarbij haar typische ronde vorm en het centrum van de afkoeling verplaatst zich wat meer in de richting van Europa.



Een kleine opwarming van de stratosfeer dus. Dit kan mogelijk op langere termijn de straalstroom iets verzwakken en verplaatsen, vaak heeft zo'n verandering in de stratosfeer pas enkele weken later effect op grondniveau. Garantie op winterweer geeft het zeker niet, maar het krachtsverlies van de straalstroom kan wel helpen voor blokkades. De verwachte opwarming momenteel voor de stratosfeer is bovendien niet heel geweldig te noemen. Het is klein, maar mogelijk wel genoeg om het e.e.a. wat om te gooien of aanzet te geven op een grote opwarming van stratosfeer. Ook dit blijft dus interessant om de komende tijd te volgen!

zwoof

Ah, daar is het wintertopic,  ruim voor de officiële winter begint.   De eerste kaarten met vorst en zelfs sneeuwopties geven in elk geval gelijk al kriebels.   Ik ga het serieus volgen komende tijd. Fijne winter all! 8)

TMCThomas

Ik heb er al weer zin in!  ;D
Zeker als we vaker zien dat de straalstroom vanuit het oosten blaast deze winter  ;)

Invicta

Jeeeejjjj, daar issie dan. Tijd om weer dagelijks even te spieken.

TMCThomas

Nou word het helemaal mooi!  :o Kijk EC Control is ff gaan! Dat is gewoon een regelrechte winter inval. control zit helemaal onderaan in de ensemble maar alle opties zijn nog open!


Dat de atmosfeer de komende tijd weer op slot gaat is ook goed te zien bij de nao en ao waardes beide worden sterk negatief!

DSDLimburg

Ja hij is er weer het winter topic, hebben er weer zin in ::). Kaartjes weer volgen ;D En ik wens een ieder een leuk seizoen toe!  8)
seizoen 2018/2019

zwoof

Ook GFS 00Z laat sneeuwopties zien volgende week.



EC 00Z:






Edit:
En de EC Pluim 00Z (de Bilt)

Armand

Poeh, de kaarten hebben er al lang niet meer zo spannend uit gezien. Er staan meerdere potentiële koude-uitbraken vanuit het hoge noorden bij zowel EC als GFS in de verwachtingen. Beide modellen laten het Scandi-hoog op langere termijn naar Groenland trekken, waardoor lagedrukgebieden boven de noordpool en Rusland de kans krijgen om naar het zuiden te zakken en daarmee behoorlijk koude luchtmassa's Europa in te sturen. Vanwege de termijn blijft dit voorlopig virtueel genieten, maar het geeft hoop dat GFS en EC met dit scenario komen. Exacte posities van de luchtdruksystemen bepalen tevens ook waar de koude luchtbel terecht gaat komen, ook dat blijft afwachten. Veel mitsen en maren dus aan het verhaal, maar er broeit weldegelijk iets op langere termijn. We gaan er even verder naar kijken ;)

Eerst even de luchtdruksituatie, beginnende met EC:


EC laat het hoog iets verder richting Groenland trekken dan GFS, waardoor de koude luchtbel vanuit het noorden wat verder Europa binnen kan trekken. Hier de luchtdruksituatie van GFS06, rond dezelfde periode:


We zie dus behoorlijk wat overeenkomsten, maar bij GFS ligt het hogedrukgebied meer op de oceaan, waardoor de koudste luchtmassa's zijn weggelegd voor Scandinavië en Rusland.

T850hPa EC:

Koude luchtmassa's stromen vanuit Scandinavië in de richting van Centraal en West-Europa.

T850hPa GFS:

Hier verschuift alles net iets meer naar het oosten, waardoor de koude luchtmassa's meer in Oost-Europa blijven. Echter door een oostelijke aanvoer blijft het ook in Centraal en West-Europa redelijk koud in dit scenario.

Een potentiële koude-uitbraak dus in zowel EC als GFS rond dezelfde tijd. Zeker iets om in de gaten te houden!

Verder komt GFS06z op ultra-LT met een zeer bijzondere situatie aanzetten. Het model laat langzaam een gordel van hogedrukgebieden vormen vanuit de Oceaan tot diep richting het noordpoolgebied. Lagedrukgebieden met daartussenin een behoorlijke glijbaan van koude lucht en veel sneeuw trekt langzaam wat verder zuidwaarts. Mocht deze hogedrukgordel zich verder ontwikkelen, dan zullen de lagedrukgebieden verder naar het zuiden zakken en breekt er een periode aan met veel sneeuw en ijskoude bovenluchten. Dan moet er wel nog het e.e.a. ontwikkelen en gezien de enorme termijn kunnen we daar weinig uitspraak over doen, maar het laat zeker zien dat er best wat spannende opties tussen zitten zo vroeg in het seizoen  ;D De voorpret is al begonnen ;D

Koen-IJM

Het is mooi om te zien dat de kaarten/pluimen al dagenlang nagenoeg consistent zijn v.w.b een vroege winterval. Blijft het bij een virtuele winter of duiken we er vol in? :) Een "echte" WC hebben we eigenlijk al maandenlang niet meer gehad. Hopelijk blijft ie nog een paar maandjes uit  ;)

Snowfreak

wat hoop ik dat die kaarten uitkomen! jammer dat het nog LT is maar we zullen het opvolgen. spannend !

TMCThomas

Nieuwe GFS run is minder koud maar sneeuwrijk isie zeker!
21 november al een beetje door een laagje dat zich helemaal om het grote hoog heen werkt


En daarna nog veel meer!



Maargoed hou de termijn en wispelturigheid van gfs wel in het achterhoofd. Vindt dat het allemaal per run nog sterk verschilt.

Erg benieuwd wat ECMWF vanavond doet!

winter67

Citaat van: TMCThomas op di 13 nov 2018 - 17:59
Nieuwe GFS run is minder koud maar sneeuwrijk isie zeker!
21 november al een beetje door een laagje dat zich helemaal om het grote hoog heen werkt

En daarna nog veel meer!

Waargoed hou de termijn en wispelturigheid van gfs wel in het achterhoofd. Vindt dat het allemaal per run nog sterk verschilt.

Erg benieuwd wat ECMWF vanavond doet!
Vind de oper pluim pittig koud hoor van gfs ja na de 19e komt ie ff met een warme piek dat is wel 1 van de weinige warme uitbraken volgens de algemene pluim

Eveline

Leuk een wintertopic!! Benieuwd wat de winter na deze extreem warme zomer gaat brengen :)

winter67

Mooie kaart op lt van gfs 18z laat een hele koude bel Europa induiken in Duitsland bijv -5 overdag in nl ijsdagen en mogelijk sneeuw virtueel ziet het er allemaal mooi uit

Koen-IJM

Allemachtig, wat is dit toch weer een prachtpluim :) Strakke oostenwind i.c.m. aardig wat zon en nauwelijks neerslag de komende weken. 's Nachts ruim onder nul en overdags zal het voor het gevoel ook volop winter zijn. De vroege winterinval lijkt niet alleen virtueel te gaan toeslaan  ;)

Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat het nog een een week wachten is...;-)

TMCThomas

Vergeet de sneeuwkans niet!



Oper heeft toch al wel leuk wat sneeuw in de kaarten zitten, vooral in het zuiden daar kan best eens 5cm vallen volgens de huidige berekening.



Contol laat de sneeuw vooral in limburg en bij de oosterburen vallen daar dan 10+ Cm
Kan me al een tijd niet herinneren dat we zulke virtuele voorpret hadden in november  :D
EDIT:
De kans op deze sneeuwval komt allemaal door het laagje dat nu nog zo'n beetje onder ijsland op de oceaan ligt, deze trekt helemaal om het hoog heen om uiteindelijk met de stroming mee bij ons aan te komen, boven onze regio lijkt hij nog wat uit te diepen waardoor er wat sneeuw zou kunnen vallen. Als het allemaal gaat volgens plan, animatie is overgins van GFS maar het idee is hetzelfde.



De uitkomst bij EC is net iets anders waardoor daar nu wel sneeuw in de verwachting zit, afwachten dus!

Armand

Inderdaad een zogenaamde koudeput; een gebied met koude bovenluchten die wordt meegevoerd met de stroming. De koers en diepte van de koudeput is natuurlijk erg bepalend of er ook neerslag (sneeuw?) uit kan vallen. EC berekent nu wat sneeuw daarbij, GFS deed dat voornamelijk gisteren ook al (momenteel in de 00z niet meer). Die koudeput kan dus inderdaad voor de eerste vroege sneeuwval in Nederland/België kunnen zorgen, maar zoals ik al zei blijft de koers en uitdieping nog even afwachten gezien de termijn. De Oper en Control worden tevens nog niet echt ondersteund.

Overigens een zeer apart plaatje in de zuidoost pluim van EC vanmorgen. De Control valt een week lang bijna geheel samen met de 0 graden lijn, zo'n constante temperatuurverwachting zie je ook niet vaak ;D


Tyshane

Jeetje wat gaat het rap ineens. Iets meer dan een maand geleden hier nog een discussie over het wisselen van het zomer- naar het herfsttopic, toen ging ik het ziekenhuis in voor een maand, 25 graden was het toen, ik kom gisteren thuis, heerlijk maar koel herfstweer, en nu neem ik hier even een kijkje en het wintertopic staat er al! :P

Mooie openingspost en extra aanvullingen Armand, je weet het interessant en inspirerend te brengen. Alle liefhebbers van winterweer staan zich te verkneukelen op de mooie verschijnselen die deze prachtige maanden met zich mee kunnen brengen. Heb er zo'n zin in!  8)

Gisteren van die prachtige luchten, ook wat blauw, een harde wind en regelmatig een bui. Genieten was het, maar nu nog wat kouder en vlokken erbij. Ik betrapte me erop dat ik gisteren al aan het lantaarnpaalstaren was, niet logisch, maar een eerste automatische check ofzo. Je weet maar nooit.  ::)

Laten we er een mooi seizoen van maken met zijn allen hier en ondanks de eventuele koude buiten, hopelijk veel warmte en gezelligheid op het forum! :)

winter67

Wat een run van gfs 12z! Alles klopt wat een winter perfect zou maken eerst zoals bekent een scandihoog vervolgens blokkeert het hoog heel de oceaan een laagje oostelijk van ons wat naar het zuiden koerst waardoor de windrichting no oostelijk woord en een flinke bel kou word Europa ingestuwd

gilleeesss

Maar hoe zit het met dat hogedruk gedoe boven groenland, berekent GFS dat altijd te hoog of? Ik zie 'm al een week aan een stuk voor volgende week ofzo boven de 1050hPA berekenen boven groenland

Powered by EzPortal