Herfst discussietopic 2018

Topic gezien door 53948 bezoekers
Gestart door Armand, do 20 sep 2018 - 12:21

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 6 gasten bekijken dit topic.

Snowfreak

winter verwachting van accuweather.. voor wat het waard is..


TMCThomas

Hey dat had ik niet verwacht, volgens Harmonie zou een deel van het land (Limburg, stukje van brabant) toch wat (natte) sneeuw kunnen krijgen.
Eerst maar eens afwachten of andere modellen Harmonie gaan volgen, momenteel staat ie er nog grotendeels alleen voor maar is wel interessant!



Ook in het oostelijke deel van België en in Luxemburg zou er volgens harmonie wat kunnen vallen.



blabla

Citaat van: Snowfreak op za 27 okt 2018 - 11:02
winter verwachting van accuweather.. voor wat het waard is..

Voor het voorjaar voorspelden zij een heel nat voorjaar voor het westen van Italië, en dat is het ook geweest daar.

Tam


Armand

Inderdaad een erg fris nachtje, hier momenteel ook nog amper 5 graden. Het is dus even gevoelig kouder, slechts zeer tijdelijk.

Vannacht koelt het onder de overheersende bewolking weer enkele graden af tot waardes net boven het vriespunt. Een warmtefront nadert de Ardennen en Limburg. In de Ardennen valt er wat lichte (natte) sneeuw, in Limburg zal het voornamelijk regen zijn al bestaat er in de heuvels ook een kans op wat natte sneeuw. Gladheid wordt er niet verwacht binnen de Nederlandse grenzen. Morgen een kille en frisse dag, de temperatuur blijft op veel plekken steken op maximaal 4-6 graden. Met name langs de oostgrens kan er in de ochtend en begin van de middag nog wat regen vallen.

Dinsdag wordt een echte herfstdag. In de nacht naar dinsdag nadert er een vrij fors neerslaggebied dat een groot deel van de dag boven ons land hangt en verder noordwestwaarts trekt. Daarbij kan het bovendien flink gaan waaien, een gure herfstdag dus. De temperaturen zullen aan het begin van het front nog rond de 2-3 graden liggen en naar verwachting verder oplopen.

Een aandachtspunt is dat boven delen van Noord-Frankrijk en België de neerslag aanvankelijk als (natte) sneeuw kan gaan vallen. Daar is de temperatuur het laagst en de timing het beste. Tijdens intensieve neerslag zou het in deze gebieden zelfs even tot accumulatie kunnen komen. Momenteel lijkt het er niet op dat de neerslag ook in Nederland eerst als (natte) sneeuw gaat vallen. De modellen zijn vrij consistent, maar een kleine verschuiving heeft wel grote gevolgen. Ik ga er dus niet vanuit dat we hier komende dinsdag ook sneeuw gaan zien vallen, maar helemaal onmogelijk is het niet. Je ziet bij de verschillende modellen dat de berekende (natte) sneeuw slechts tientallen kilometers verwijderd is van het uiterste zuiden van Nederland;

Hirlam:


ICON:


Harmonie:


Ook tussen deze modellen dus nog subtiele verschillen over waar er (natte) sneeuw kan gaan vallen. Noord(oost) Frankrijk lijkt vrijwel zeker, evenals de Ardennen en Zuidelijk België. Voor Centraal België blijft het even afwachten en voor West België en het uiterste zuiden van Nederland blijft de kans op (natte) sneeuw slechts een aandachtspunt. Als er op deze plekken (natte) sneeuw valt, dan kan het voornamelijk op de hogere plekken en de gebieden in Noord(oost) Frankrijk tijdelijk accumuleren. Mocht er (natte) sneeuw gaan vallen in Centraal België, West België of het uiterste zuiden van Nederland dan acht ik daar de kans op tijdelijke accumulatie klein.

AFTH14

Sneeuwt het al? :) Vandaag was fris, maar toch ook een heerlijke dag, niet?

Arend

De runs van de modellen worden er niet beter op wat betreft dinsdag. De hoeveelheden millimeters en wind/stoten worden run na run weer vakkundig afgebouwd. Ik laat me graag verrassen, maar als hier dinsdag minder dan 10 mm neerslag valt, zou dat de zoveelste aanfluiting zijn. Het zuidwesten lijkt momenteel de beste papieren voor een flinke slok regenwater te hebben.

Edit: Dit maken de modellen er van in de 12z runs van vandaag wat betreft totale neerslaghoeveelheden.

Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

TMCThomas

voor degene die  zich afvragen of daar dan ook nog wat sneeuwval bijzit. Helaas in Nederland zit dat er waarschijnlijk niet in. Alleen in het zuiden van Brabant en Limburg zou er mogelijk nog wat (zeer) natte sneeuw voor kunnen komen als de intensiteit van de neerslag hoog genoeg is. Blijven liggen zal het echter door de te hoge temperaturen niet doen. Bij onze zuiderburen is de kans op (natte) sneeuw een stuk hoger. Het verschilt nog hevig per model, maar als je bijvoorbeeld harmonie hier pakt is er genoeg intensiteit om de temperatuur richting de 0 graden te doen dalen waardoor het zelfs even wit kan worden. Echter verschilt dit ondanks de korte termijn nog hevig. Harmonie is hier nog het meeste gunstige geval.  Het zal voor de belgen dus snowcasten worden. Als ik daar in midden België maar ook de wat hogere gelegen gebieden zoals de ardennen zou wonen dan zou ik de wekker in elk geval iets eerder zetten ;)

Harmonie: Best aardige sneeuwkans


Alaro: Zit wat meer oostelijk


Arpege:

Armand

Inderdaad even wat sneeuwkansen voor onze Zuiderburen, grootste kans daarop aan de grens met Frankrijk. Bij het doortrekken van het laag richting de Noordzee warmt het ook daar al gauw op. Met name in het zuidwesten kan er zoals Arend al aangaf best een aardige plens water vallen, ook elders best wat regen op het programma.

Daarna is dit korte, koude intermezzo snel voorbij. Komende weken overheersende zuidelijke en westelijke stromingen. Daarbij lijkt het weer redelijk droog te worden, voornamelijk in het binnenland.

Armand

Met uitzondering van het uiterste noorden en oosten is er op veel plekken al meer dan 10 millimeter gevallen, aan de westkust en in het zuidwesten plaatselijk al meer dan 20 millimeter. Op verschillende plekken in Zuid-België en de Ardennen viel er ook de eerste sneeuw van het nieuwe seizoen die bij hevigere intensiteit ook bleef liggen.

Momenteel krult de neerslagband over het uiterste westen van Nederland, richting België en Noord-Frankrijk tot aan West-Duitsland. In de loop van de dag trekt deze neerslagband vanuit Frankrijk en België weer verder noordwaarts en valt er dus opnieuw weer landelijk wat regen. De voorlopige millimeterstanden zijn dus nog zeker niet definitief voor vandaag. Daarbij gaat door het uitdiepen van het laag de wind ook aansterken met kans op zware windstoten aan de kust en in Zuid-Limburg. Wind in combinatie met regen en de wintertijd kunnen na een record-drukke ochtendspits ook gaan zorgen voor een behoorlijk onrustige avondspits..

Lothiriel

We hebben wat vlokjes gehad hier op de middag, meer niet :P

Voorts valt de hoeveelheid regen echt wel goed mee, het is niet de voorspelde zondvloed geworden. Hopelijk blijven we de komende tijd niet te lang vastzitten in saai grijs weer met 10 graden, though. Al zit ik ook niet te wachten op enorm veel regen. November is nooit zo geweldig in onze landjes...
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

TMCThomas

Wind is in zeeland aangekomen, staat nu een al stevige windkracht 7 langs de kust. Temperatuur is daar in Vlissingen ook ineens omhoog geschoten (van 4 naar 10 graden) dankzij het westen windje.



Zodra het laag mee noordwaards koerst krijgt ook de rest van het land te maken met stevige wind +windstoten. Met volgens harmonie aan de kust windstoten van zo'n 90+ kilometer per uur. Ook in het binneland kan het even flink gaan waaien ook daar windstoten tot 80 kilometer per uur.


Armand

Mooi om te zien; voor de neerslagzone uit relatief koud met 5-6 graden, in het neerslagfront even een markante afkoeling naar een graad of 3 (waterkoud!) met daarachter een temperatuurstijging naar waardes richting de 10 graden. Er zit dus een 'verscholen' gebied met koudere lucht vooraan in de neerslagzone. Dit was het gebied waarbij eerder in delen van België ook sneeuw uitviel, het was dus allemaal een kwestie van de juiste timing. Ook in Nederland de eerst natte sneeuw van het seizoen gevallen in Zuid-Limburg. Voor wat het waard is een kort filmpje ervan bij het Drielandenpunt, nog lang niet wat we verwachten natuurlijk ;)



Nieuwe sneeuwkansen komende 2 weken zijn nagenoeg gelijk aan 0. Ook de kansen op regen nemen weer significant af de komende periode. Vandaag dus wel een dag met behoorlijk wat regen, momenteel over de 30 millimeter in Zeeland. Met uitzondering van het noordoosten elders ook ruim 10 millimeter, terwijl het langzaam vanuit het zuiden weer droger gaat worden komende uren.

Roy85

eindhoven waait het soms goed apart zomaar uit niets

Global warming

Dag winter/herfst, welkom lente/zomer......heerlijk weer op komst  8)

Adrie

Citaat van: Global warming op wo 31 okt 2018 - 00:13
Dag winter/herfst, welkom lente/zomer......heerlijk weer op komst  8)
Klopt wat je zegt ,alleen je vergeet er bij te zeggen dat de lente in maart begint.Dus ga maar weer verder met je winterslaap .

Arend

Heeft iedereen gisteren genoten van de onvervalste herfstdag? Mooi zo!  ;) De uiteindelijke neerslaghoeveelheden zijn uiteindelijk toch best goed te noemen. Zelfs hier is meer dan 10 mm in de pluviometers beland. Grote hoeveelheden neerslag lijken er de komende tijd niet op het programma te staan, dus we moeten hier maar weer een tijdje op teren.

Citaat van: Global warming op wo 31 okt 2018 - 00:13
Dag winter/herfst, welkom lente/zomer......heerlijk weer op komst  8)

Of we dan ook nog weer records gaan bijschrijven? Dat is onderhand meer regel dan uitzondering.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Jasneker

Al met al de 7e maand afgesloten die te warm was met meer zon als normaal en te droog.
Lijkt wel een trend te worden... ;D

TMCThomas

oh wat een leuke kaartjes van GFS paralell, Scandihoog brengt in dit scenario midden november koude lucht met zich mee.


Helaas is de normale GFS run het er nog niet mee eens, die laat het hoog veel te oostelijk komen waardoor de kou niet veel verder dan polen komt, ook bij het ECMWF ligt ie niet goed voor een mooie oostelijke stroming, maar het laat wel zien dat er mogelijk in die regio ergens een hoog gaat vormen en mocht dat gunstig uitpakken er wel eens kou naar Nederland zou kunnen komen, maar het is natuurlijk allemaal nog ver weg en onwaarschijnlijk. Toch leuk om te volgen!

Joep


Paulusma: zeer koude winter

AMSTERDAM - Natuurlijk, het is pas november, maar voor weerman Piet Paulusma is het zo klaar als een klontje: de winter van 2018/2019 wordt een strenge.

Dat zegt hij tegen Omroep Friesland. Volgens Paulusma kan het zomaar -20 graden worden deze winter. De maand december zal zich kenmerken door veel sneeuw, januari wordt een beetje kwakkelen, maar in februari gaat het los: ijzige kou met een langere periode waarin schaatsen op natuurijs mogelijk is.

Veel meteorologische instituten als het KNMI, WeerOnline en WeerPlaza wagen zich in het algemeen niet aan langetermijnvoorspellingen, maar er zijn ook wetenschappers die zonneactiviteit (of het gebrek daaraan) koppelen aan koude winters. De gemiddelde hoeveelheid zonnevlekken - een maat voor de zonneactiviteit - verschilt van jaar tot jaar en houdt een cyclus aan van gemiddeld 11 jaar.

De laatste vier Elfstedentochten vielen samen met periodes van minimale zonneactiviteit.

Toeval of niet, de laatste vier Elfstedentochten vonden plaats in jaren op of rond minimale zonneactiviteit. En ja - daar is dit jaar ook sprake van...



Powered by EzPortal