Berichtgeving over de droogte in Nederland

Topic gezien door 18090 bezoekers
Gestart door Arend, zo 24 jun 2018 - 11:23

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel bedraagt het neerslagtekort van 1 april tot 1 oktober?

0 tot 150mm
0 (0%)
150 tot 200mm
1 (3.2%)
200 tot 250mm
0 (0%)
250 tot 300mm
2 (6.5%)
300 tot 350mm
12 (38.7%)
350 tot 400mm
10 (32.3%)
meer dan 400mm
6 (19.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

Stemmen gesloten: ma 30 jul 2018 - 16:00

Arend

Recorddroogte in delen van Nederland

AMSTERDAM - Het lijkt erop dat deze junimaand de droogste wordt in lange tijd, mogelijk zelfs sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901. Dat melden de weerbureaus Weeronline en Weerplaza.

Vooral in het midden en (zuid)westen van het land is sprake van recorddroogte. De buitjes die in de afgelopen dagen zijn gevallen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Het grootste neerslagtekort is in Twente, de Achterhoek, het noorden van de Veluwe en delen van Noord-Limburg.

De rest van de maand gaat zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

In Noord-Limburg mogen boeren al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat dan de waterstand te veel zou dalen. De droogte kan ook leiden tot uitdroging en verzwakking van veendijken.

Bron: Telegraaf
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Arend

Juni wordt recorddroog

De maand juni verloopt op veel plaatsen in ons land droog tot zeer droog. We beleven momenteel zelfs één van de droogste junimaanden, zo niet, de droogste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901.

Juni wordt recorddroog

Op veel plaatsen in ons land is de maand juni tot nu toe zeer droog verlopen. Alleen in het oosten en noordoosten, waar in het begin van de maand nog flinke regen- en onweersbuien vielen, vinden we neerslagsommen rond of boven 35 millimeter terug.

Tot nu toe is er in De Bilt 12,1 millimeter gevallen. De droogste juni sinds het begin van de metingen is juni 1939 met slechts 14,9 millimeter. Om onder het huidige record te blijven, mag er nog 2,7 millimeter vallen in De Bilt. Met de droge week voor de boeg, lijkt het record dus zo goed als zeker.

De minste neerslag viel deze maand tot nu toe in Vlissingen. Tot en met gisteren is daar slechts iets meer dan 1,1 millimeter gevallen. De kans is groot dat het daar dit weekend, maar ook volgende week ook droog blijft. Het record voor de regio Vlissingen is 4,7 millimeter (1962), dat lijkt dus flink verbroken te worden! Ook op veel andere plaatsen in het midden en zuidwesten van het land is het recorddroog.

Lokaal 180 millimeter te weinig

Het neerslagtekort loopt op sommige plaatsen in ons land op tot ongeveer 180 millimeter. Een neerslagtekort in het zomerseizoen is vrij normaal, maar tot en met 22 juni hoort dit zo'n 30 millimeter te zijn.

De grootste neerslagtekorten zien we in Twente, de Achterhoek en in delen van Noord-Limburg en Noord-Gelderland. In het westen en noorden is het neerslagtekort minder groot door de grote neerslaghoeveelheden eind mei en begin juni.

Mogelijk problemen door droogte

De droogte kan in ons land voor problemen gaan zorgen. Zo geldt er in Noord-Limburg al een tijdje een beregeningsverbod om ervoor te zorgen dat de waterstanden niet nog verder dalen. Ook in delen van Brabant is het inmiddels verboden om water te onttrekken.

De droogte kan ook problemen opleveren in gebieden met veendijken. Door het zeer droge weer drogen deze dijken langzaam uit, waardoor ze zwakker kunnen worden. Een voorbeeld is de dijkdoorbraak bij Wilnis in 2003.

Bron: Weerplaza
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Tam

Omdat deze er nog niet bijstaat:



Voor alsnog nog niet bij de 5% droogste jaren. Laatste jaren was vooral het voorjaar droog en sloeg het ergens in de zomer om.

Armand

Zoals bovenstaand plaatje laat zien gaan we ruim tussen de 5% droogste jaren terecht komen. Als er regen mag vallen komende 2 weken, dan is dat waarschijnlijk in de vorm van buien en dus ook meer lokaal/regionaal dan landelijk, waardoor ook in dat geval het neerslagtekort landelijk gezien voorlopig dus blijft toenemen.

Wel een zeer groot contrast. Eind mei/begin juni voornamelijk hier in Zuid-Limburg maar ook in het Noordoosten van Nederland stevige plensbuien met lokaal honderden millimeters aan regenwater in een paar dagen tijd. Toen dacht ik nog dit kan wel eens plaatselijk een onstabiel en nat seizoen gaan worden. Inmiddels blijkt het tegendeel uit te komen.

Afgelopen jaren in inderdaad ook vaker gebleken dat na een droge juni/juli, de maand augustus letterlijk in het water valt. We gaan zien of dat dit jaar ook het geval zal zijn, voorlopig in elk geval nog droog.

Overigens is bij de EC00z Oper heel erg goed te zien waar de hogedrukinvloed het grootst is. Eén groot wit gebied met dus 0 tot 1 mm aan voorspelde regen over een periode van 10 dagen. Niet alleen bij ons in Nederland, maar ook een groot deel van Duitsland, Tsjechië, het westen van Polen en Scandinavië. Heel apart om te zien dat de Noordzee ook droog lijkt te blijven, Middellandse Zee 2.0?...  ;D

Verder zijn er ook twee duidelijke plekken waar lagedrukgebieden meer invloed krijgen, namelijk Frankrijk/Alpen en een grote strook over Oostelijke Europa. Daar wel veel neerslag, vaak in de vorm van buien met tussendoor ook hete temperaturen. De straalstroom is zeer noordelijk terug te vinden, over IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië

Koen-IJM

Bizzare verwachting voor het noordelijke deel van Europa. Er is werkelijk in geen enkel weermodel een noemenswaardige neerslag accumulatie te vinden voor de komende 2 weken.
Overigens lijkt dit jaar qua verloop van het neerslagtekort behoorlijk op het recordjaar 1976...

Tam

Nog even wat interessante info over de neerslaghoeveelheden over het eerste half jaar. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek staat 2018 tot nu toe op plaats 34 t.o.v. de totalen met 293,4 mm net iets onder het dubbele van de nummer 1, 1929 met 158,7 mm. Recordjaar 1976 staat op nummer 6 op deze lijst.

Bron: https://weerstatistieken.nl (onderaan de pagina)

Arend

Droogte-alarm waterbedrijven: geen badjes, niet sproeien, kort douchen

Drinkwaterbedrijven roepen miljoenen Nederlanders op: wees zuinig met water. Door de aanhoudende droogte moeten de waterbedrijven een recordaantal liters oppompen. Bruin water en een lage waterdruk dreigen: ,,Tijdens piekuren niet de tuin sproeien of de auto wassen.''

Vooralsnog zijn er geen problemen met de levering van drinkwater, maar toch waarschuwen waterbedrijven als Vitens (ruim 5 miljoen aansluitingen) en PWN (bijna 1 miljoen): wees wijs met drinkwater, zeker tijdens de piekuren.

In een e-mail aan klanten en via social media vragen de leveranciers om 's ochtends tussen zes en negen uur en 's avonds tussen zes en tien niet te veel te verbruiken: drinken blijft natuurlijk belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen, zwembadjes vullen en vaatwassers aanzetten kan beter op een ander moment: ,,Het verbruik is groot, zo'n veertig procent meer dan normaal'', zegt een woordvoerster van PWN. ,,Als we dan allemaal ook nog de badjes gaan vullen en de tuin gaan sproeien wordt het erg veel. Het moet allemaal ook maar door de leidingen.''

Het risico van massaal grootverbruik op piekmomenten: lagere waterdruk of bruin (maar wel drinkbaar) water. ,,En dat willen we voorkomen.'' De levering van drinkwater is volgens de woordvoerster niet in gevaar. ,,Maar we willen het wel in goede banen leiden.''

Zoals vaker bij een warmtepiek adviseren waterbedrijven dus zuinig aan te doen. Drinkwatergigant Vitens heeft ook nog een aantal kleinere praktische tips:
gebruik de bespaarknop op de wc, douche niet langer dan vijf minuten per keer en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

'Cacaodoppen tussen de planten' en andere besparingstips
-Tijdens piekuren beter geen waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen. Let op: blijf wel genoeg water drinken.
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Vang voor het douchen eerst het koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven.
-Strooi cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en bovendien helpen ze tegen onkruid.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.
-Toch de auto wassen? Gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Bron: AD
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Arend

Brandweer druk door droogte: alarmfase twee in natuurgebieden

Door de aanhoudende droogte geldt nu in meer dan de helft van Nederland de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Op verschillende plekken moet de brandweer aan de bak om grote en kleine branden te blussen.

De afgelopen dagen was het al op verschillende plekken raak, met kleine heidebranden in onder meer Noord-Brabant en Limburg. In het Overijsselse Hengelo woedt een zeer grote brand bij een afvalverwerker, zelfs Defensie moet daar helpen met bestrijding van het vuur.  De Chinook blust met tienduizenden liters tegelijk. In het Brabantse Alphen was een bosbrand uitgebroken waarbij veel rook vrijkwam. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, de brand is inmiddels weer onder controle. 

De droogte, hitte en de wind vormen een gevaarlijke combinatie: ,,Het waait aardig, dus een brand kan heel snel uitbreiden'', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland.

Alarmfase twee

Inmiddels geldt de hoogste alarmfase twee (voorheen code oranje/rood) in grote delen van Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Utrecht, Noord-Holland en Friesland. Er wordt extra gepatrouilleerd in natuurgebieden, er zijn meer waterputten geslagen, met Defensie zijn afspraken gemaakt over de inzet van blusheli's.

Met de voorspelde aanhoudende hitte adviseert de brandweer aan bezoekers van natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn: ,,Gooi bijvoorbeeld geen flesje weg: dat kan werken als een loep. En als je de auto parkeert in hoog gras kan de warme katalysator ook tot een brand leiden.''

2018 bij 5 procent droogste jaren

Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline.

Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Water-rantsoen

De droogte betekent ook werk aan de winkel voor voor drinkwaterbedrijven. Zij moeten deze dagen recordaantallen liters oppompen en roepen hun miljoenen klanten op tot spaarzaamheid. Voldoende drinken blijft belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen en zwembadjes vullen kan beter buiten de piekuren, zeggen de waterleveranciers. Als teveel mensen tegelijkertijd de kraan openzetten, kan de waterdruk verminderen.

Tips om water te besparen

-Tijdens piekuren (ochtend tussen zes en negen, avond tussen zes en tien) beter niet de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen.
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.


Bron: AD
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Tam

Op onderstaand kaartje (bijgewerkt tot 3 juli) is goed te zien hoe het neerslagtekort flink op is gelopen. Zie de tweede post voor de standen van 24 juni.

Tam

Even een update voor de archieven.

Zoals op onderstaande grafiek en kaart te zien is loopt zoals verwacht het neerslagtekort nog verder op.

2018 heeft tot nu toe 293,5 mm neerslag ontvangen, een kleine 100 mm meer dan 1996 (zie tabel). Helaas kan ik via de site van het knmi niet de neerslagtekort grafiek van 1996 vinden (geschiedenis gaat terug tot 2000) om deze er naast te zetten. Aangezien het neerslagtekort wordt berekend met verdamping vs neerslag zijn natuurlijk de warme temperaturen die voor een versnelde verdamping zorgen.

Armand

Overigens een update van het neerslagtekort aan de hand van de laatste uitvoer. Mochten de droogste opties uitkomen, dan kunnen we zelfs al voorbij gaan aan 1976. Tevens ook te zien dat mochten de natste opties uitkomen, het neerslagtekort over 2 weken tijd nog steeds verder oploopt..


Armand

Ik zie overigens dat bovenstaand kaartje automatisch updatet. Je ziet dat we nog maar enkele tientallen millimeters verwijderd zijn van het recordjaar. Recordjaar 1976 kreeg wel een lange, droge periode in augustus, dus of we ook boven 1976 blijven zitten blijft even afwachten. Dat zijn natuurlijk zorgen voor later. Wat opvalt is dat er eigenlijk vanaf begin juni dit jaar landelijk gezien geen noemenswaardige neerslag is gevallen, het tekort stijgt in deze periode immers constant. In 1976 zie je wel nog een paar knikjes in de grafiek. Laten we in elk geval maar hopen dat het KNMI de legenda niet naar boven hoeft uit te breiden...  :o

winter67

Citaat van: Armand op do 19 jul 2018 - 13:30
Ik zie overigens dat bovenstaand kaartje automatisch updatet. Je ziet dat we nog maar enkele tientallen millimeters verwijderd zijn van het recordjaar. Recordjaar 1976 kreeg wel een lange, droge periode in augustus, dus of we ook boven 1976 blijven zitten blijft even afwachten. Dat zijn natuurlijk zorgen voor later. Wat opvalt is dat er eigenlijk vanaf begin juni dit jaar landelijk gezien geen noemenswaardige neerslag is gevallen, het tekort stijgt in deze periode immers constant. In 1976 zie je wel nog een paar knikjes in de grafiek. Laten we in elk geval maar hopen dat het KNMI de legenda niet naar boven hoeft uit te breiden...  :o
De kans dat we boven het record komen is denk 70% en hopelijk zal dat tijdelijk zijn want dit weer is gewoon weg extreem

JerryL

De natuur zal voorlopig niet herstellen. Veel bomen zijn dusdanig aangetast dat ze dood gaan of sowieso te weinig vrucht dragen. Dat heeft dan weer uitwerking op dieren die daarvan moeten eten.

Door de droogte zitten wormen te diep voor meeuwen. Her en der vallen vogels daardoor gewoon dood uit de lucht.

Mooie kleuren met de herfst kunnen we dit jaar wel vergeten.

Zie het droogte record wel verbreken. Misschien net als met de Hellmann een poll maken? Ik zet in op een neerslagtekort van 450mm

zwoof

Ondertussen is bij de NOS alvast een artikel te lezen over waar de precaire plaatsen ivm wateroverlast zijn.  :D

https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html

JerryL

Citaat van: zwoof op vr 20 jul 2018 - 11:22
Ondertussen is bij de NOS alvast een artikel te lezen over waar de precaire plaatsen ivm wateroverlast zijn.  :D

https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html

Hahahah die is wel nodig voor als straks de moeson deze zomer komt uitbetalen. We zijn maar aan het drogen en drogen, de bak is een keer gevuld en wordt dan weer geleegd. In een keer en ongenadig.

Armand

Er wordt verwacht dat we komende dagen al boven het verloop van recordjaar 1976 uit gaan komen. Uiterst droog te noemen dus. Misschien zaterdag of de dagen erna een onweersbui die wat verlichting brengt, maar waarschijnlijk loopt het tekort verder op.

Bovenaan dit topic staat een poll nu, waar iedereen kan stemmen wat het uiteindelijke neerslagtekort gaat worden op 1 oktober dit jaar. Let op, de poll sluit over precies 1 week. ;)

PS: Het tekort bedraagt actueel 251mm

Remy

CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Arend

Vandaag is dan het neerslagtekort van 1976 tot zover geëvenaard. Het blijkt wel dat de droogte onder steeds meer bevolkingsgroepen zorgen oproept:

Christenen bidden voor regen
Gortdroge periode blijft aanhouden

We hebben te maken met de grootste droogte van deze eeuw. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976. In veel kerken in Overijssel wordt daarom gebeden voor regen, meldt RTV-Oost: "Hoe meer naar het oosten, hoe droger, hoe meer er wordt gebeden om regen," zegt Mink de Vries van het Platform voor Kerken in Overijssel.

Social media

Ook op social media roepen christenen elkaar op om te bidden voor regen. "Laten we gaan bidden voor regen. Het komt niet goed zo. Bid met me mee," schrijft Jacqueline op Facebook. "Mooie oproep," reageert Ronny. "Onze God is de God van hemel en aarde, tot Wie anders zouden we heengaan?"
Maar niet iedereen is het eens met deze oproep. Ahjo reageert: "Wie zijn wij dat wij gaan bepalen of het moet regenen? De seizoenen heeft de Here bepaald. Kijk naar de vogels, ze maaien niet en oogsten niet. Toch voedt onze Hemelse Vader hen. Hoeveel temeer zal Hij voor Zijn meesterwerk zorgen? De Almachtige weet wat wij nodig hebben. Vertrouw daarop!"

Regengebed

Ook moslims in Nederland zouden vrijdag massaal moeten bidden voor regen. Die oproep doet de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) aan alle voorzitters en imams van moskeeën in ons land, schrijft het AD. In Marokko, waar het vaker droog is, wordt wel vaker bij droogte een regengebed gehouden, maar in Nederland zou dit de eerste keer zijn. Tijdens zo'n regengebed in de moskeeën, het zogeheten salat al-istisqa, richten moslims zich in een gezamenlijk gebed tot Allah om hem om regen te vragen tegen de droogte. Volgens woordvoerder Saïd Bouharrou van de RMMN is dat niet meer dan logisch, gezien de weersomstandigheden in Nederland.

Klimaatverandering

Klaas van der Kamp, classispredikant voor Overijssel van de Protestantse Kerk Nederland, heeft van verschillende collega's gehoord dat ze de droogte komende zondag benoemen in de kerk, bijvoorbeeld in de preek of tijdens de voorbede. "In onze regio werken veel mensen in de landbouw. Er zijn agrariërs die nu al weten dat het dit jaar financieel krap zal zijn of dat ze verlies gaan lijden. Niet alleen op de hoge gronden zoals Overijssel en Gelderland, ook in Flevoland hebben boeren het zwaar.
Maar het onderwerp leeft bij meer mensen dan alleen de boeren. De hitte is ook een probleem voor de zieken en zwakken. Er zijn mensen die vrezen voor hun leven. Als je al ziek bent, kan de hoge temperatuur erbij te veel worden. En er zijn mensen die zich zorgen maken over de klimaatverandering. Hoewel het voor de mensen die op vakantie zijn in eigen land juist lekker is om goed weer te hebben."

Bron: EO
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Tam

Omdat we vandaag het neerslagtekort van 1976 voorbij zijn gegaan weer even een update. Zoals te zien is in de grafiek is het tekort nu opgelopen tot 256 mm waarbij de 15 daagse verwachting uitkomt op een tekort van 295.7 mm.

Onder de grafiek heb ik een tabel van weerstatistieken geplaatst waarin te zien is dat we qua totale neerslag dit jaar op de 11e plaats staan met 293.5 mm. Dit houdt dus in dat mogelijkerwijs er meer te kort is dan dat er in totaal is gevallen.

Daaronder nog het kaartje met de tekorten waarbij Nederland diep rood gekleurd is.

Even een vraagje voor de kenners. Is het recordjaar 1976 gebaseerd op de piek van 344.5 of de totaalstand op 1 oktober?

Powered by EzPortal