Winterverwachting 2017/2018

Topic gezien door 78912 bezoekers
Gestart door Wghstrfg, za 30 sep 2017 - 10:01

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 8 gasten bekijken dit topic.

Wghstrfg

Inleiding
Winterenthousiastelingen wensen zich ieder jaar opnieuw een koude winter, maar koude winters zijn een zeldzaamheid. Bijvoorbeeld een koudegolf of zelfs een simpele vorstperiode zijn geen vanzelfsprekendheid. Dat geldt voor het huidige opgewarmde klimaat en zelfs voor het vroegere klimaat. Vergelijking van het huidige klimaat met dat van vroeger behoeft wel een kanttekening, de verhoudingen zijn niet zo simpel als ze lijken. In het reecnter verleden hebben we een behoorlijk aantal koude en zelfs strenge winters mogen beleven, te denken aan de tijd van 1938 tot en met 1987. Echter in de periode daarvoor, neem 1896 tot en met 1937, was het winterweer behoorlijk minder koud, vergeleken met de halve eeuw erna: slechts 6 koudegolven bijvoorbeeld van 1901 tot en met 1937 tegenover 24 van 1938 tot en met 1987. De winters van 1963, 1947 1940 en 1942 (extreem veel sneeuw) kunnen gewoon wedijveren met de hele 19e eeuw, zelfs met de tijd ervoor, zeer extreem was trouwens ook  februari 1956. Alleen 1929 komt in de buurt daarvan.

plaatje van het Algemeen Handelsblad van 17 februari 1940; Loosdrechtse Plassen.

Daarom heeft de recente opwarming van klimaat voor het gevoel ook zo hard toegeslagen, omdat we van een zo hoog niveau winterweer komen. Daar komt nog bij dat de huidige periode, begonnen in 1988, ongeëvenaard zacht is. Niet is alleen de vorst veel minder, zo mogelijk nog harder worden we gepakt op de sneeuw. Vaak blijft het bij maar een paar sneeuwdekdagen per seizoen; sneeuwloze winters – ik bedoel winters zonder sneeuwdek van meer dan 1 centimeter - zijn inmiddels al geen bijzonderheid meer (https://www.weerwoord.be/m/2177150). Alleen 2010 tot en met 2013 brachten enige verlichting in de sneeuwarmoede.

Winterverwachtingen opstellen in dit licht is tegenwoordig eigenlijk helemaal niet zo moeilijk meer, je verwacht gewoon een zachte winter en je zit bijna altijd goed. Toch is er niet zo heel veel nodig om het winterseizoen interessant te maken. Een beetje goede blokkade doet al wonderen, zoals de surprise van 2012 aantoonde. 2013 viel te laat, maar bracht desondanks ongekend koud weer voor de tijd van het jaar. Het wachten is op een doorbreking van de sterke zonalitiet van de winter, voor mijn gevoel kan het nog steeds. Een mooie in deze vind ik de uitspraak van Helga de Leur, die bij haar laatste weerpraatje doodleuk nog een Elfstedentocht aankondigde, zowaar vóór 2030. Als dat nou eens zou kunnen...

Het opstellen van winterverwachtingen is tegenwoordig ook een serieuze wetenschappelijke bezigheid en niet langer exclusief voorbehouden aan hobbyisten. Verschillende methodes zijn er ontwikkeld om tot een verwachting te komen. In drie delen breng ik in deze inleiding op ons topic dit onderzoeksveld in kaart; eerst bespreek ik de numerieke methode, dan volgt een beschouwing over verwachtingen op basis van wetenschappelijk onderzoek naar verbanden met met name de stratosfeer, de zonne-activiteit, de sneeuwbedekking en zeewatertemperaturen en als laatste komt de methode aan bod, die zoveel mogelijk informatie met elkaar te combineert. Voor zover mogelijk kijk ik tussendoor ook even naar de effectiviteit van de verwachtingen.

De numerieke methode, via computermodellen, uitgaande van de meest recente synopsis. Ik som er een aantal op:

1.   Winterverwachtingen metoffice op basis van het model GLOSEA5
http://www.metoffice.gov.uk/research/climate/seasonal-to-decadal/gpc-outlooks/ens-mean
2.   Het CFS, met maand-op-maand berekeningen, zie http://meteociel.fr/
3.   Het NOAA, zie http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/CFSv2_body.html
4.   Het NMME, zie http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/NMME/seasanom.shtml
Het NMME is een ensemble (Numerical Multi Model Ensemble). In de laatste link worden ook een flink aantal andere modellen weergegeven. Het ECMWF doet ook winterverwachtingen, maar die zijn niet publiekelijk toegankelijk. Een bepreking uit tweede hand is te vinden op youtube, zoekterm gavsweathervids. Van alle modellen is de betrouwbaarheid voor zover mij bekend niet erg groot, op die van het NMME wordt later ingegaan. Enige skill zou GLOSEA5 hebben, de verwachting van Metoffice. Afgelopen winter viel de prestatie echter tegen:

. (http://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/)

Geen optimale verwachting. De kou van Zuidoost-Europa en West-Rusland, evenals westelijk VS ontbreekt, Noord-China wordt koud berekend, maar was warm. Noord-Scandinavië is wel OK. Het ECMWF scoorde ook niet geweldig, afgelopen winter, daarvan heb ik geen preciese data.

Verwachtingen op basis van wetenschappelijk onderzoek naar verbanden.
Er is aardig wat onderzoek gedaan naar alternatieve methodes, anders dan de puur numerieke, om tot een goede winterverwachting te komen. Ik bespreek er drie.

1.   De sterkte van de stratosferische poolwervel is van betekenis voor het windveld in de troposfeer, ook in de gematigde gebieden, met name in de winter. Een sterke stratosferische poolwervel begunstigt de westelijke winden in de troposfeer, in de gematigde gebieden. De Duitse wetenschapper Karin Labitzke stelde eind tachtiger jaren vorige eeuw vast dat de temperatuur van de stratosfeer boven de Noordpool (en dus de kracht van de poolwervel) afhankelijk is van de Quasi-Biennial Oscillation (de QBO is de stratosferische windrichting boven de equator) zowel als van de activiteit van de zon gemeten naar de elfjarige zonnevlekcyclus. Veel zonne-activiteit met een westelijke QBO geeft een zwakke poolwervel, weinig zonne-activiteit en een oostelijke QBO geeft eveneens een zwakke poolwervel. Het laatste verband is wel veel minder significant dan het eerste.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/GL014i005p00535/abstract een vervolgartikel: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.393.7345&rep=rep1&type=pdf

Ondanks kritiek hierop staat dit verband nog steeds overeind. De te zachte winters van de afgelopen vier jaar bijvoorbeeld passen goed in het beeld van het onderzoek van Labitkze. Hoe staan we er dit jaar voor? Deze winter beleven we een oostelijke QBO  (http://www.geo.fu-berlin.de/en/met/ag/strat/produkte/qbo/ ). Daarnaast zitten we nog steeds in de dalende trend voor de zonnevlekken, maar de zonneactiviteit is inmiddels al tamelijk laag (http://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression, zie plaatje). Gecombineerd is de uitgangspositie dit jaar beter voor koud winterweer dan in de afgelopen vier jaar.



2.   Een tamelijk recent Fins onderzoek (V. Maliniemi e.a.) legt een veel directer verband met de activiteit van de zon. Daarbij wordt het winterweer van het noordelijk halfrond onderzocht voor verschillende fases van de elfjarige zonnecyclus. Het duidelijkste patroon wordt niet gevonden tijdens het maximum of minimum van de cyclus, maar in de dalende fase. Dan matcht het temperatuurpatroon sterk met een positieve NAO, een slechte uitgangspositie voor koud winterweer dus. Het maakt niet uit hoe hoog het maximum geweest is, hetzelfde verband blijkt ook aanwezig bij cyclussen met een lage zonneactiviteit (onderzoek vanaf 1868). In de plaatjes hieronder zie je de uitkomsten van het onderzoek. Links de temperatuurafwijking van normaal in de winter per fase, midden de NAO per zonnecyclus onderverdeeld per fase (nu zitten we in cyclus 24), rechts de temperatuurafwijking bij positieve en negatieve NAO.
]

Sinds de daling van de zonneactiviteit vanaf het laatste zonnevlekkenmaximum hebben we opnieuw te maken gehad met overwegend positieve NAO in de winters, dit is te lezen als een bevestiging van de uitkomst van het Finse onderzoek (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2013JD021343/abstract).

3.   Judah Cohen richt zich net als Karin Labitzke op de veranderingen in de stratosfeer voor zijn winterverwachting, maar hij oordeelt de oorzaak daarvan in de toename van de sneeuwbedekking in een specifiek gebied van Eurazië, in oktober. Simpel gezegd heeft veel sneeuwtoename een negatieve AO tot gevolg, andersom een positieve. Een hele reeks publicaties heeft hij aan dit onderwerp gewijd en ieder jaar brengt hij op grond hiervan en van factoren als de ijsbedekking, zeewatertemperaturen inclusief de fase van de ENSO (Southern Oscillation) en een index voor de kracht van het Siberische hogedrukgebied een verwachting uit (http://www.vwkweb.nl/index.php?page=1325 ). Zijn verwachtingen kunnen gevonden worden op https://www.nsf.gov/news/special_reports/autumnwinter/predicts.jsp

Zijn visie op het weer houdt hij regelmatig bij op zijn weblog:http://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation
Voor de ontwikkeling van de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond: http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2017&ui_day=259&ui_set=2

Judah Cohen heeft een uitgebreide analyse van zijn winterverwachting gegeven op zijn weblog (http://www.aer.com/winter2017 en http://www.aer.com/winter2016). Hieronder geef ik de temperatuurverwachtingen van Cohen voor 2016 en 2017, samen met de werkelijk opgetreden temperaturen. Daaronder de verwachtingen van een numeriek model, van het NMME, overgenomen van Cohen.
             
                                                 

De verwachting voor 2016 was niet goed, 2017 was wel beter, maar nog steeds niet goed genoeg. Voor onze regio voldeed hij redelijk. In beide gevallen viel er veel sneeuw in Siberië, in de herfst, maar kwam dat niet tot uitdrukking in de winter die erop volgde. De sneeuwbedekking had wel invloed op het winterweer, aldus Cohen, maar niet zo dat het er in de daarvoor gevoelige gebieden kouder door werd. In 2017 wijt hij de discrepantie (min of meer in lijn met de theorie van Labitzke) aan de negatieve QBO.
De NMME doet het overall beter dan Cohen, voor deze twee jaar, maar berekent wel systematisch te hoge temperaturen, globaal genomen. Een pluspunt van Cohen dat in dit verband nog vermeld mag worden is dat hij publiekelijk zijn verwachtingen evalueert. Seizoenverwachtingen zijn in hoge mate experimenteel. Daarom hoort weerbureau dat zich met dit soort verwachtingen bezighoudt zijn prestaties naar zijn publiek te evalueren.

[Edit] Aansluitend hierbij is er door Chinese onderzoekers ook een index voor de sneeuwbedekking van China ontwikkeld, die voor november goed correleert met blokkades boven de Grote en Atlantische Oceaan http://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/JCLI-D-16-0830.1. [/edit]

De combinatiemethode.
Het combineren van wetenschappelijke theorieën zoals die van Labitze en Cohen met de resultaten van de numerieke modellen is een alternatieve methode die gebruikt wordt door veel opstellers van winterverwachtingen. Ik bespreek de verwachting van Netweather en Meteogroup van het afgelopen seizoen:

Verwachting Netweather  http://www.netweather.tv/index.cgi?action=winter-forecast-2016;sess=
In december en januari verwachtte Netweather een vergrote kans op kouder dan normaal weer (60%-70%) als hogedruksystemen gesitueerd zullen zijn in de buurt van het Verenigd Koninkrijk, of ten noorden ervan. Dit wijst in de richting van een verhoogd risico op koude luchtmassa's uit het noorden of oosten. Een lagere kans is er dat de temperaturen in deze periode de temperaturen omstreeks normaal zullen zijn, maar zelfs dan nog relatief koude periodes kunnen bij tijden worden verwacht, zeker vergeleken met december 2015 en januari 2016. Er is een potentie voor een overgang naar zachter weer later in de winter, maar dat is op het moment dat deze verwachting wordt opgesteld nog onzeker. 
Voor wat betreft Engeland is deze verwachting zeker niet uitgekomen, met uitzondering van februari. Koud werd het wel in Midden-Europa, wij in Nederland kregen hiervan ook een veeg mee (vergelijk bovenstaande plaatje Judah Cohen).

Winterverwachting Meteogroup: Een winter in twee delen? http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-11-16-wordt-het-een-winter-in-twee-delen/ :

Gooien we nu alles op een hoop, dan zijn er (zoals we in het verhaal van oktober ook al schreven) nog steeds veel parameters die wijzen op een zachte (vooral tweede helft van de) winter. Voor de eerste helft is het beeld (door de ontwikkelingen in oktober) nu een stuk gecompliceerder geworden. Misschien moeten we het inderdaad maar op een winter in twee delen houden, met de grootste kans op één of twee opvallend winterse perioden in december en in januari. Maar met tegelijkertijd tussendoor toch ook zoveel zacht weer, dat het geheel uiteindelijk wel als zacht en relatief nat de boeken in zal gaan. Zonder enige vorm van garantie, dat wel. Maar dat mag intussen duidelijk zijn.

Een tussenevaluatie: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-12-27-december-was-zacht-en-de-rest-van-de-winter/. Men is teleurgesteld in de uitkomst van de verwachting.

Uiteindelijk is de forecast helemaal niet slecht, gezien de winterse periode in januari. Het latere deel van de winter was inderdaad zacht, zoals verwacht.
Meteogroup doet het niet slecht voor Nederland, Netweather faalt voor het VK. Alles bij elkaar genomen blijkt opnieuw dat het opstellen van winterverwachtingen een uitdagende professie is. Het opstellen van winterverwachtingen verkeert nog steeds in de experimentele fase en dat zal nog wel een aantal jaren (zo niet langer) zo blijven.

Samenvatting voor de komende winter:
1.   Nemen we Labitzke, dan hebben we met lage (hoewel niet helemaal minimale) zonne-activiteit en een oostelijke QBO, beslist een betere uitgangspositie voor een boeiende winter dan de afgelopen vier winters.
2.   De zonne-activiteit kent nog steeds een dalende trend, vergelijkbaar met elf/twaalf jaar geleden is dat in de cyclus vergelijkbaar met 2006/2007, niet best. Kijkende naar het genoemde Finse onderzoek, dan hebben we, zij het minder van in voorgaande jaren, nog steeds last van de voorkeur van de atmosfeer voor een positieve NAO.
3.   De sneeuwindex van Judah Cohen moet nog bepaald worden, eind oktober weten we meer. De geringe ijsbedekking noordwestelijk van Siberië is op zich wel bevorderlijk voor een snelle sneeuwaangroei, net als de voorgaande jaren, maar dan moet de synopsis wel meewerken.
4.   De numerieke modellen zijn voor het merendeel pessimistisch voor de aanstaande winter. Metoffice is zeer pessimistisch in zijn berekeningen (zie plaatje), evenals het NOAA. Alleen de ECMWF toont kans op winterweer, met een duikende jet en een depressiekerkhof boven onze omgeving. Zoals altijd geeft het CFS wisselende kansen, niet per se zacht. 




Aan de numerieke verwachtingen hecht ik minder waarde dan aan de andere indicatoren, zeker op deze termijn. Op grond van de andere twee indicatoren ben ik licht positief gestemd voor winter, winterser zou het moeten kunnen worden vergeleken met wat we de afgelopen vier jaar beleefd hebben. Voor wat het waard is natuurlijk, want de marge is (nog?) altijd groot, bij winterverwachtingen, en zeker in dit stadium.
Later in de herfst wordt het beeld waarschijnlijk duidelijker, en ook minder tegengestrijdig. In ieder geval wordt begin november de sneeuwindicator van Cohen (SAI) bepaald (op twitter @judah47). Hopelijk schuiven de modellen in oktober en november ook wat meer richting een koude winter.

Met deze aftrap van het winterseizoen zullen we het wat mij betreft vooralsnog moeten doen. Ongetwijfeld ben ik niet volledig geweest in mijn opsomming en commentaar, ik verheug me op eventuele suggesties en aanvullingen, of gewoon jullie eigen winterverwachting. Veel forumplezier in ieder geval gewenst, voor het komende winterseizoen!

Edit Marsel: topic op verzoek verplaatst naar 'het weer in het algemeen'.

TMCThomas

Mooi topic! Altijd leuk dat winter gerelateerde leesvoer!  :)

Armand

Bedankt Wghstrfg voor de zeer duidelijke en uitgebreide intro van het winterdiscussie topic! Nu oktober is aangebroken begint het 'stiekem' vooruitkijken naar de winterverwachtingen toch te komen. Het blijft inderdaad makkelijk om te zeggen dat we een te zachte winter krijgen, maar ik hoop dat we weer eens een uitzondering in die regel krijgen ;)


Wghstrfg

Een goed artikel van Reinier van den Berg, waarin de betekenis en invloed van de stratosferische poolwervel wordt uitgelegd. Ook een oorzaak, waardoor hij sterker of minder sterk is, in de winter. In het kort en in eenvoudige woorden wordt de theorie van Judah Cohen onder de aandacht gebracht.

Ik citeer:

Poolwervel

Als de Poolwervel goed is ontwikkeld, staat er in de stratosfeer een zeer sterke westelijke stroming die als het ware rond de Noordpool raast. Deze sterke westenwind bevordert de westelijke stroming in de troposfeer. En dat is de luchtlaag die bepalend is voor het weer. Als we daarin een sterke westelijke stroming zien op noordelijke breedten, blijft de ijzige kou goed geconcentreerd in het Poolgebied zelf. Met een sterke westelijke stroming is de kans op zacht en wisselvallig winterweer in ons deel van Europa groot. Zodra de Poolwervel gaat verzwakken of zelfs geheel verdwijnt, zie je weldra ook dat de westelijke stroming op geringere hoogte gaat verzwakken. Zodra dit gebeurt, ontstaan er grote lussen in de westcirculatie. Takken waar de lucht noordwaarts stroomt, maar ook takken waar de lucht juist vanuit het (hoge) noorden naar het zuiden beweegt.

Vroege sneeuw

Wetenschappers vermoeden een verband tussen de opwarming van de aarde en het verzwakken van de poolwervel.  Nu er steeds minder ijs in de poolzeeën overblijft, kan er, zeker in de herfst, meer warmte ontsnappen vanaf open zee naar de atmosfeer erboven. Deze extra warmte zou het ontstaan van de poolwervel tegenwerken, is de gedachte. In een recent onderzoek wordt zelfs geconstateerd dat de winters in 'EurAzië' (Scandinavië en het westelijke deel van Siberië) sinds de negentiger jaren kouder zijn geworden. Wat in ieder geval ook een gevolg blijkt te zijn van meer open zee in de herfst, is sneeuwval! In de herfst bevordert open zee ten noorden van Siberië de hoeveelheid vocht in de atmosfeer, en dat resulteert op het snel afkoelende continent in met name oktober in hevigere sneeuwval. Waardoor de winter in feite eerder kan invallen in delen van Siberië. Op dit moment zien we ook dit jaar op de kaarten al het relatief koude Siberië in vergelijking met de kustwateren ten noorden hiervan. Ongetwijfeld is er ook al heel wat sneeuw gevallen inmiddels.


De link naar het volledige artikel: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-09-30-winterkou-door-smeltend-poolijs/

Energizer85

Wat een super leuk stuk om te lezen. Ook voor de iets minder kundige weerfanaten (zoals moi ????) prima te volgen!

Bedankt!

JerryL

Ge-wel-dig leesvoer! Ja kriebelt enorm. Vooral na het noodweer in de Zaanstreek van afgelopen vrijdag groeit het besef dat de winter in aantocht is.

De twintig-graden-dagen verdwijnen uit de weersverwachtingen, de lampen kunnen vlak na en soms tijdens het avondeten alweer aangezet worden, de thermostaat is weer ingesteld, de kermis van Assendelft is begonnen, aankomend weekend is de Zaanse Bokketocht..... het wordt langzaamaan winter.


Wghstrfg

De sneeuw gaat hard in Oost-Azië. Kaartje van het GFS voor +120 uur, 06 run.

Veel te koud weer ook voor heel de regio, vertrouwd patroon is het inmiddels voor deze tijd van het jaar.


GeneralDuke

Koffiedik kijken blijft leuk :) CFS van gisterochtend 6Z geeft de volgende koude-uitbraak voor 5 januari. In de run van 12Z komt-ie een week later maar ach, wat is nou een week op die termijn ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Wghstrfg

Citaat van: GeneralDuke op wo 04 okt 2017 - 09:43
Koffiedik kijken blijft leuk :) CFS van gisterochtend 6Z geeft de volgende koude-uitbraak voor 5 januari. In de run van 12Z komt-ie een week later maar ach, wat is nou een week op die termijn ;D

Zou een herhaling kunnen betekenen van het wintertje van afgelopen januari, voor wat het waard is  ;).



Een volle week schaatsgenot bracht de afgelopen januari hier in het midden van het land, kort onderbroken door een lichte dooi. Weinig winters hadden zo prachtig schaatsijs als de afgelopen winter. Spiegelglad, kilometers lang, zonder enige drukte. En dat in een schitterend berijpt landschap. Geweldig gegleden heb ik, zelfs de laatste zaterdag nog, voordat de dooi inviel.

Hier een sfeerplaatje geknipt van RTV Oost, zoals je ze maar weinig ziet.

Vergelijkbaar mooi was de schaatservaring in de winter van 2008/2009, ook toen rijp en spiegelglad ijs, zonder sneeuwperikelen. Een andere prachtige schaatsperiode was natuurlijk die van 1996/1997, wel een maand lang kon je toen vrijuit schaatsen, ook nog op sommige dagen nadat de dooi die licht bleef ingevallen was.

Als er sneeuw valt, kun je die het beste hebben bij aanvang van een vorstperiode, en daarna gewoon sneeuwloze vorst. Zoals in 1976, wat was die prachtig. Jammer alleen dat ik toen nog niet zo goed kon schaatsen  :-[.

Giso84

Ik als zomerliefhebber kijk toch ook stiekem uit naar een koude en witte winter.

Sneeuw met onweer, wat ik meerdere malen heb gezien afgelopen jaren is zéér welkom, wat een machtig fenomeen is dat om te zien!
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Wghstrfg

Oostelijke La Nina grote kans op negatieve NAO, centrale La Nina lage kans.
Samenvatting van onderzoek uit 2015:

Abstract
The present work identifies two types of La Niña based on the spatial distribution of sea surface temperature (SST) anomaly. In contrast to the eastern Pacific (EP) La Niña event, a new type of La Niña (central Pacific, or CP La Niña) is featured by the SST cooling center over the CP. These two types of La Niña exhibit a fundamental difference in SST anomaly evolution: the EP La Niña shows a westward propagation feature while the CP La Niña exhibits a standing feature over the CP. The two types of La Niña can give rise to a significantly different teleconnection around the globe. As a response to the EP La Niña, the North Atlantic (NA)–Western European (WE) region experiences the atmospheric anomaly resembling a negative North Atlantic Oscillation (NAO) pattern accompanied by a weakening Atlantic jet. It leads to a cooler and drier than normal winter over Western Europe. However, the CP La Niña has a roughly opposing impact on the NA–WE climate. A positive NAO-like climate anomaly is observed with a strengthening Atlantic jet, and there appears a warmer and wetter than normal winter over Western Europe. Modeling experiments indicate that the above contrasting atmospheric anomalies are mainly attributed to the different SST cooling patterns for the two types of La Niña. Mixing up their signals would lead to difficulty in seasonal prediction of regional climate. Since the La Niña-related SST anomaly is clearly observed during the developing autumn, the associated winter climate anomalies over Western Europe could be predicted a season in advance.

Impacts of two types of La Niña on the NAO during boreal winter. Available from: https://www.researchgate.net/publication/271737956_Impacts_of_two_types_of_La_Nina_on_the_NAO_during_boreal_winter [accessed Oct 11 2017].



https://www.researchgate.net/publication/271737956_Impacts_of_two_types_of_La_Nina_on_the_NAO_during_boreal_winter

Auteurs: Baoqiang Xiang en vier anderen.

Ander, verwant artikel hierover: http://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-16-0376.1.

Wghstrfg

Over de invloed van de fase van de QBO en de zonnecyclus op de MJO (Madden-Julian oscillation). De MJO betreft de oostwaartse verplaatsing van een gebied van grote onstabiliteit in de equatoriale zone. Er wordt een aantal fases onderscheiden, die verbonden zijn met bepaalde stromingspatronen op het noordelijk halfrond. De eerste fases begunstigen zonaliteit, de latere meridionaliteit.

QBO/solar modulation of the boreal winter
Madden-Julian oscillation: A prediction
for the coming solar minimum. 

Uit: Geophysical Research letters; RESEARCH LETTER 10.1002/2017GL072832 van Lon L. Hood.

Results of this initial study indicate that, in addition to the stratospheric QBO, which has previously been found
to influence the amplitude of the MJO during northern winter [Yoo and Son, 2016], the 11 year solar cycle also
significantly modulates the occurrence rate of strong MJO events during this season. Static stabilities in the
warm pool region of the lowermost stratosphere are also modulated, which is consistent with the hypothesis
that solar forcing, like that of the QBO, involves changes in tropical upwelling rate. The solar influence is apparently
not negligible since mean occurrence rates for MJO events during DJF with amplitudes >1.0 are about
1.8 times larger under QBOE/SMIN conditions than under QBOW/SMAX conditions (Figure 2). When amplitudes>2.0
are considered, the difference increases to a factor of about 5 (Figures 4a and 4b). In contrast, when
the QBO and solar forcings are opposed to one another (QBOE/SMAX and QBOW/SMIN), the differences for
either amplitude limit become statistically insignificant. It is therefore concluded that the phases of both the
QBO and the solar cycle will probably need to be considered when estimating the expected occurrence rate
of strong MJO events during a given winter season.

In een QBO oost en een SMIN (solar minimum) is de MJO beduidend sterker van bij QBO oost en SMAX en bij QBO west en SMIN.

Deze winter kan dus meer invloed van de MJO op ons weer verwacht worden.





Een behoorlijk verschil tussen de winters van 2010 tot en met 2013 en die van de afgelopen vier jaar.

       

Kaartjes: https://www.esrl.noaa.gov/psd/cgi-bin/data/composites/printpage.pl

Metoffice wil nog steeds niets weten van enig winterweer, dit is de meest recente run, die van oktober.




Sneeuwbedekking (en ijs) NH van 8 oktober (links) vergeleken met nu (rechts). Rechter is enbedded.
Linker kaartje is kopie van de 120 prog van 3 oktober.

     


4 berichten samen gevoegd. Niet dubbel posten AUB!


Hector Pascal

Nul bestaat niet.

TMCThomas

Dat is inderdaad mooi, hoop echt weer op een koude en het liefst ook witte december. Vind dat in december zo rond de kerstperiode nog net ff wat meer sfeer hebben dan als in januari/februari.
EDIT:
Weerkaarten zien er zowiezo niet slecht uit richting eind november, natuurlijk zover weg dat je er eigenlijk weinig waarde aan kan hechten maar leuk om te zien.

winter

Hele mooie voorbeschouwing, met een gemakkelijke maar zeer educatieve tekst.
Zoals je eigenlijk concluderen is het een ratatouille en weten wij en de weermodellen het gewoon weg niet.
Vaak kan op korte termijn 3 dagen van te voren een redelijke indicatie gegeven worden, maar qua neerslaghoeveelheden is dat totaal niet het geval.
Daarnaast heb de kaarten bekeken en vanaf het einde van deze week kan het al behoorlijk fris worden met maxima's rond de 10 en zelfs lichte vorst voor een paar dagen.
Gelukkig hebben we afgelopen weekend lekker weertje gehad :)
Maar nu tijd om langzaam de winter in te duiken, met flink wat sneeuw hopelijk :)

Jasneker

Mijn verwachting:
Versleten zomerbanden eraf, en 4 nieuwe Vredestein Quatrac 5 all seizoen banden onder de auto gezet.
Kan niemand mij vertellen dat ik er geen moeite voor heb gedaan ;)

GeneralDuke

Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

JerryL

jahaha het komt langzaamaan dichterbij..... duimen voor een Witte Kerst!! ::) ;D

Armand

Heerlijk om die bekende wetteronline kaartjes weer te zien met de roze vlekjes erbij  ;D

Alleen hopen op heel veel roze deze winter  :D

TMCThomas

GFS komt met nog iets mooiere kaarten voor die dag  :D

Powered by EzPortal