Winterverwachting 2017/2018

Topic gezien door 78918 bezoekers
Gestart door Wghstrfg, za 30 sep 2017 - 10:01

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Jasneker

Eigenlijk is het simpel.
Verwachtingen langer als 5 dagen vooruit zijn altijd met de nodige tonnen wegenzout te nemen, zeker lange termijn verwachtingen, het is gewoon gissen=missen.

Er is altijd wel een schare leesvolk te vinden die met samengeknepen tenen zit te wachten op een winterse voorspelling op lange termijn, al is het alleen maar "clickbait"

De laatste jaren hebben we genoeg weervoorspellende sterren voorbij zien komen met "winters des doods", actic temperatures, meters sneeuw, nieuwe ijstijd voorspellingen allemaal gebaseerd op onderbuik gevoel en 0 kennis.
Het weer en klimaat laten zich niet dwingen, de gemiddelde temperatuur is eenmaal gestegen dus een winter zal eerst deze horde moeten nemen, en voor ons zeeklimaat wat gematigd is zullen heel wat steentjes in de goede volgorde moeten liggen voor hier een werkelijke winterse periode voordoet, zie de laatste jaren.....

Ik volg het forum, en mijn weerstation, en trek 's morgens de gordijnen open en zie wel wat weer het is ;)
Laten we eerlijk zijn, een strenge winter periode met schaatsbaar ijs op grachten en meren en redelijk wat liggenblijvende sneeuw is eenmaal de uitzondering.

Ik reken nergens op, dan valt het nooit tegen, komt er wat heb ik de 4 seizoenenbanden onder de auto ;)

Voor een gegarandeerde strenge winter met bakken sneeuw is een verhuizing naar Siberie nodig....
Of de herinnering aan de winter van 1963 die ik meemaakte als 11 jarig jongetje ;), wat al aangeeft hoe uitzonderlijk dit soort winters is.

Wghstrfg

Het opstellen van winterverwachtingen is een kwestie van vallen en opstaan. Tegenwoordig is er nog geen operationele methode ontwikkeld, maar het veld is volop in ontwikkeling en het is goed mogelijk dat dat in de toekomst leidt tot zoveel kennis en  inzicht, dat voldoende betrouwbare winterverwachtingen wel opgesteld kunnen gaan worden. Niet geschoten is mis geschoten, in het proces kunnen altijd nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden opgedaan worden. In ieder geval is er tegenwoordig al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat gebruikt kan worden bij het opstellen van een winterverwachting.

Een van de pioniers is Judah Cohen, met zijn sneeuwonderzoek. Inmiddels is de SAI (Snow Advance Index) bekend. Een lage SAI zou moeten corresponderen met een hoge AO en andersom.



Op grond van de SAI hoeven we niet veel te verwachten van deze winter. Wel is de betrouwbaarheid van de index niet hoog. De laatste drie jaar brachten een positieve AO, na overvloedige sneeuwval in oktober. De SCE (Snow Cover Extent), de gemiddelde sneeuwbedekking van oktober in Euraziƫ is wel boven normaal. Een tegenstrijdig signaal dus (zie ook twitter @judah47)

Een interessante verwachting voor de winter is te vinden op https://www.americanwx.com/bb/topic/50432-griteaters-winter-outlook-17-18/. Griteater gebruikt een transparante methode en beroept zich op wetenschappelijk onderzoek, jammer alleen dat zijn verwachting zich beperkt tot Noord-Amerika. Opmerkelijk is dat hij geen gebruik maakt van de methodiek van Cohen.


Kermisspin

Heey goedemorgen.

Zie net een foto voorbij komen op Facebook dat het in Oostende (West-Vlaanderen) een beetje wit is op straat. Gebroken wit weliswaar.

Hagel of natte sneeuw.......ik weet het niet.  ;D
Volvo for life!

winter

Ochtendpluim ECMWF showt al een paar leden die met wintersweer komen vanaf de 15e kans op matige vorst en overdag <5 graden.
A.s. Wo max +-7 graden wordt al behoorlijk koud dus.


vossejongk

Nou zo vroeg winter hoeft van mij ook weer niet haha! Doe maar vanaf de jaarwisseling een maand, da's wel genoeg :P

hesselsjoerd

Ik vind de kaarten op lt al interessanter worden. Ook noa ao gaan waarschijnlijk negatief worden.

Wghstrfg

Een andere benadering, een korte studie uitgaande van de anomalie van een warme oktober en relatief koele september, zoals we die dit jaar meemaakten. Ik kies de temperatuur september-oktober <2,6 graad, gemeten te De Bilt. Vanaf 1931 kom ik tot de volgende uitkomst:



Oktober patroon dit jaar:



Jaren uit de eerste reeks, maar dan met vergelijkbaar patroon: hoog boven Britse Eilanden en/of Golf van Biskaye. Lijkt sterk op de conclusie van Griteater (https://www.americanwx.com/bb/topic/50432-griteaters-winter-outlook-17-18/)

     

Hoog boven Groenland/Scandinaviƫ. [edit: dit is een correctie op het bericht van vanmorgen]

Nou maar hopen dat het uitkomt  ;).

hesselsjoerd

Ook laatste run (12z) van gfs eindigde weer interessant naar mijn mening.

TMCThomas

Kansen op een (licht) winterse situatie voor na half november worden nu toch steeds iets groter. NAO & AO gaan allebei naar ruim negatief. Daarnaast geeft GFS al een aantal runs een licht winters signaal aan in de kaarten. Ook op de pluimen is deze kans terug te vinden door een groepje leden dat lager zit dan de rest.


EDIT: Temperatuur gaat nu trouwens ook al lekker onderuit op 10cm!

Armand

GFS 12z is wel een lichtpuntje, kijk die blokkade op termijn  :o


De pluim oogt nog onzeker, vrij logisch natuurlijk met zo'n termijn, maar er zijn aardig wat leden met temperaturen tussen een graad of 0 tot 8. Voor november best aardig in de richting naar de koudere kant.

Overigens zorgt deze kaart van GFS12z niet direct voor all-in winterweer met temperaturen (ruim) onder 0, daarvoor is er te weinig kou en sneeuw in Oost-Europa. Desalniettemin is in deze situatie licht winters weer wel mogelijk met eerder kwakkeltemperaturen en misschien in het gunstigste geval wat sneeuw. Geen slecht begin als je het mij vraagt ;) Tevens kan met dit soort kaarten de koudestroom wel op gang gebracht worden.

Het blijft natuurlijk nog allemaal afwachten en nog veel te vroeg om in details te gaan, maar zeker de moeite waard om te volgen (en dat doen we toch al zo te zien ;D)

AFTH14


Lucifer

Citaat van: Armand op ma 06 nov 2017 - 19:59
Tevens kan met dit soort kaarten de koudestroom wel op gang gebracht worden.
Het blijft natuurlijk nog allemaal afwachten en nog veel te vroeg om in details te gaan, maar zeker de moeite waard om te volgen (en dat doen we toch al zo te zien ;D)

En de stroom op het forum ook  ;)


OT: Toch best wel mooie pluimpjes voor november. Vandaag de eerste nachtvorst hier en zowel GFS als EC komen met goede prognoses om de temperaturen te laten zakken onder de 10 graden overdag. Kijk eens naar die onderste pluim voor Munchen. Na het weekend daar  - eventjes - amper boven 0 overdag. In de Alpen wordt het dan opnieuw diep winters met sneeuw tot in de dalen.

We gaan er stilletjes aan beginnen, dames en heren!


winter67

Ik weet niet waar iedereen het vandaan haalt dat het winter word rond half november. Maar we gaan gewoon temperaturen rond normaal krijgen en af en toe nachtvorst voor de rest niks bijzonders. Af en toe idd mooie kaarten maar dan kijken we 300+ vorig jaar ook zat mooie kaarten op lt wat niet uit kwam. Ze kunnen nog geen eens een week voorspellen laat staan 2 weken

JerryL

Ah joh.... maak je niet druk. Het weer doet wat het wil. Later we duimen dat deze voorspellingen uitkomen. Anders hebben we tenminste de voorpret gehad.


Wghstrfg

Citaat van: JerryL op di 07 nov 2017 - 10:43
Ah joh.... maak je niet druk. Het weer doet wat het wil. Later we duimen dat deze voorspellingen uitkomen. Anders hebben we tenminste de voorpret gehad.

;D

Ik heb voor de aardigheid eens gekeken naar de november, volgend op een koele september en een warme oktober. Daar rolt dit plaatje uit:



De winter is nog ver weg. Ook in het selectieve plaatje, als de stromingspatronen van oktober lijken op die van dit jaar (zie mijn bericht hierboven):



Wel is de drukverdeling hier wat spannender. Misschien is het wel leuk om alle koude winters op een hoop te gooien en te kijken wat de november in die jaren deed. Als ik de tijd ervoor heb zal ik het nazoeken.



Armand



Dit is de verwachtte gemiddelde luchtdruk van de GFS12z leden. Duidelijk te zien dat de kans groot is op een blokkade bij Groenland. Zit al een tijdje in de kaarten. Helaas heeft de blokkade weinig effect als de drukgebied zo gaan liggen, zoals nu verwacht wordt.

De kans op een blokkade bij Groenland is ondanks de termijn toch redelijk te noemen, alleen of dat ook daadwerkelijk voor een eerste winterprik gaat zorgen betwijfel ik ten zeerste. Er is nog genoeg tijd, dus het eea zal natuurlijk nog gaan veranderen, maar die blokkade wordt in elk geval toch steeds wat zekerder.

TMCThomas

Aankomende zondag eerst (natte) sneeuwval? De pluim van ECWMF duidt op een klein kansje. EDIT: wel gek dat de tempraturen op dat moment erg hoog zijn met 5 graden.

AFTH14

Ik ga de lucht op dat moment, goed in de gaten houden :)

Basxt

Citaat van: Armand op di 07 nov 2017 - 18:43maar die blokkade wordt in elk geval toch steeds wat zekerder.

Hoelang houdt zo'n blokkade meestal aan als die d'r is?

Powered by EzPortal