Herfst discussietopic 2017

Topic gezien door 41604 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, vr 01 sep 2017 - 08:42

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Unknown-user1778

vanaf vrijdag stoomt de nazomer nog een laatste maal binnen met enkele 20tigers, zondag mogelijk zelfs 25 graden!  :o :o :o

Arend

Citaat van: dennis089 op ma 09 okt 2017 - 17:30
vanaf vrijdag stoomt de nazomer nog een laatste maal binnen met enkele 20tigers, zondag mogelijk zelfs 25 graden!  :o :o :o

Afgelopen nacht hier vorst aan de grond. Mooi contrast met de verwachte opleving van de temperaturen vanaf aanstaande vrijdag. Na het zomerse voorjaar en de herfstige zomer krijgen we dan nu de voorjaarsachtige herfst?  :)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Armand

Hier de pluim voor Zuidoost:


Wat een pluim, lijkt eerder op een pluim voor september dan oktober... Optimaal proberen te genieten van de laatste warmte dit jaar, ook ideaal voor de warmte in huis te krijgen en de verwarming zo weer even uit te kunnen laten.

Zaterdag, zondag en maandag 20 tot zelfs 25 graden mogelijk. Denk dat we hier in Zuidoost de 25 graden weer best kunnen halen. Ook in de nieuwe week nog steeds kansen op 20 graden, we komen voorlopig nog niet onder de 15 graden voor een lange periode.


TaL

Heerlijk  ;D Telkens je denkt dat we de laatste 20tiger gehaald hebben komt er een nieuwe periode.

Ik heb een opdracht van de universiteit om een herbarium te maken van 30 blaadjes. Daar in de winter geen blaadjes zijn en het om verse groene blaadjes gaat moet dit nu gebeuren. Dit mooi en rustig weertype zal de bladafval vertragen dus dit komt alleen maar als geroepen, en blaadjes plukken tijdens zonnig weer klinkt altijd toffer dan het te moeten doen in regen.

Laat maar komen , die kou komt vanzelf wel  8)
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Armand

Dit heb ik eigenlijk nog nooit gezien sinds ik het weer volg:


Een mogelijke orkaan voor de kust van Europa..

Tam

Citaat van: Armand op wo 11 okt 2017 - 11:19
Dit heb ik eigenlijk nog nooit gezien sinds ik het weer volg:
-
Een mogelijke orkaan voor de kust van Europa..

Het komt niet vaak voor, slechts zelden

vossejongk

De koers die deze volgt maakt het zo bizar, eerst noordoost, dan noord en buigt vervolgens af naar noordwest en ri groenland. Compleet het tegenovergestelde als wat er normaal heerst op de oceaan :o

JerryL

Aardig nazomer-weer in de planning. Iets later dan vele hadden verwacht/gehoopt. De vraag is echter welke prijs we er daarna voor betalen; gaat het weer hozen of blijft het daarna rustig herfst-weer. Volgens weer.nl volgt na dinsdag een langdurige regenperiode.

Er zijn echter ook hints op een meer winderig weerbeeld; Bron weer.nl

''Ook storm in Nederland?
Hurricane Ophelia zal begin volgende week waarschijnlijk verder noordwaarts trekken richting Ierland. Aan de zuidzijde van het grootschalige lagedrukgebied berekent de laatste ECMWF-uitvoer de ontwikkeling van een kleiner, maar pittig lagedrukgebied. Er zijn zelfs een paar berekeningen die het rond volgende week donderdag tot een storm laten komen langs onze kust. Hoewel het voorlopig onwaarschijnlijk is dat dit uitkomt, is het voorn de liefhebber wel interessant om de ontwikkelingen te blijven volgen.''

Gaat er hier nog een apart topic aan worden gewijd of is daarvoor de speculatie te groot??

Tam

Laatste prognose is recht op Ierland.

vossejongk

Citaat van: JerryL op do 12 okt 2017 - 13:37
Gaat er hier nog een apart topic aan worden gewijd of is daarvoor de speculatie te groot??

Nu nog te ver weg, 3-4 dagen van te voren eens opnieuw kijken ;)

flyineddy

Citaat van: vossejongk op vr 13 okt 2017 - 01:21
Nu nog te ver weg, 3-4 dagen van te voren eens opnieuw kijken ;)

We zitten nu precies 4 dagen voordat de storm (naar verwachting) midden boven Ierland ligt. ;)

Ik ben wel benieuwd hoe dit gaat lopen en volg dit ook minstens dagelijks.
Toch erg ongebruikelijk om een tropische storm/orkaan een dergelijke koers te zien gaan.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

In de laatste run van EC gaat Orphelia net iets westelijker, trekt niet pal over Ierland. Hieronder beide modelruns, oudste eerst.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Citaat van: flyineddy op vr 13 okt 2017 - 01:50
We zitten nu precies 4 dagen voordat de storm (naar verwachting) midden boven Ierland ligt. ;)

Ik ben wel benieuwd hoe dit gaat lopen en volg dit ook minstens dagelijks.
Toch erg ongebruikelijk om een tropische storm/orkaan een dergelijke koers te zien gaan.

Eddy.

Klopt! Al moet gezegd worden dat tropische systemen die in het verleden in hetzelfde gebied als Ophilia ontstaan zijn (dus noordelijker dan gebruikelijk) wel vaker vroegtijdig opgepikt werden door de circulatie op de gematigde breedtes. Toch is deze track inderdaad wel een zeldzame, vooral ook de snelheid waarmee het systeem zondag aan de voorzijde van een uitzakkende hoogtetrog noordwest van Spanje 'ineens' wordt aangeslagen, vervolgens zeer snel uitdiept en noordwaarts wordt afgevoerd is opmerkelijk.

De warme kern blijft overigens tot nabij Ierland aanwezig maar dan is het uitdiepen al gestopt en vangt het opvullen van het laag, als de dynamische support in de bovenlucht wegvalt, langzaam aan. Daarmee lijkt de meeste wind zich in het extra-tropische stadium met name tijdens het aanslagmoment van de hoogtetrog voor te gaan doen (11-12bft). Neemt niet weg dat het systeem voor Ierland naar alle waarschijnlijkheid nog steeds een forse storm op gaat leveren (details zullen nog moeten volgen). Lijkt me een mooie shapiro-keyser depressie te gaan worden (hybride) met een indrukwekkend windveld en, zoals gezegd, de meeste wind boven zee ten noordwesten van Spanje.

Overigens is de warmte van zondag en maandag toch wel uitzonderlijk te noemen. Zeker maandag heeft potentie om records te doen sneuvelen. Gezien de T850 van rond 15C tijdens de middag hoeft de wind alleen maar aflandig en niet al te sterk te zijn om icm veel zon een Tx in het zuiden van rond 24, misschien wel 25C te behalen (hoewel die kans me niet al te groot lijkt). De vraag is alleen even in hoeverre de wind ook daadwerkelijk in de zuid(oost) hoek staat. Zowel GFS als EC laten de wind aan de noordwestflank van de rug, nog voordat Ophilia ook bij ons de stroming beïnvloedt, nog even wat meer naar zuidwest ruimen om vervolgens pas in de loop van de dag naar zuid tot zuidoost te draaien. Dat zou die extreem hoge Tx wat minder waarschijnlijk maken. Draait de wind op tijd naar zuid is 24-25C met voldoende zonneschijn mogelijk. Hoe het ook gaat lopen, voor hen die er van houden (ik voorop  ;D ;) ), wordt het maximaal genieten tijdens die paar dagen! Het zijn de laatste van het jaar!

GeneralDuke

Citaat van: Marsel op vr 13 okt 2017 - 11:03
Hoe het ook gaat lopen, voor hen die er van houden (ik voorop  ;D ;) ), wordt het maximaal genieten tijdens die paar dagen! Het zijn de laatste van het jaar!

Zondag wadlopen, beste timing ooit! ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Even terugkomend op Ophelia. Er wordt her en der beweert dat de orkaan, want dat is ze op dit moment nog steeds, maandagmiddag als cat 1. 'landfall' maakt in het zuidwesten van Ierland. Wel nu, onze breedtes kennen geen tropische systemen juist vanwege de niet toereikende zeewatertemperaturen om de machine in het hart van een dergelijke storm aan de praat te houden (het vrijkomen van enorme hoeveelheden latente warmte rondom het oog). Wel kennen we restanten ervan, zogenaamde hybrides.

Zoals al eerder aangegeven vallen de meeste orkanen snel weg tegenover de synoptische weersystemen als ze eenmaal op gematigdere breedtes aangekomen zijn. Het zijn relatief kleine en rap afzwakkende fenomenen die vaak in het polaire front worden opgenomen nog voordat ze Europa bereiken. Vaak vallen ze na verloop van tijd, op hun hogere neerslagefficiëntie en een bulk warmte en vocht op enige hoogte na, eigenlijk nauwelijks meer op. Alleen wanneer de timing perfect is kan een tropisch systeem zich aan de dynamiek van de gematigde breedtes tegoed doen en kunnen de grote hoeveelheden potentiële energie die het van oorsprong bezit (lees warmte en vocht) omgezet worden in enorm snelle uitdieping met sterk windveld als gevolg.

Ophelia is in dat opzicht zo'n geluksvogel die een kortdurend tweede leven toebedeeld krijgt. Het systeem bevindt zich op het moment van schrijven als orkaan nog aan de warme kant van het polaire front en trekt de komende avond en nacht ten zuidoosten van de Azoren noordoostwaarts. Ze komt daarbij in toenemende mate onder invloed van een inmiddels ver uitgezakte hoogtetrog welke vannacht de as rond 20W heeft. Aan de voorzijde spant de hoogtestroming aan en zien we een sterk PVA maximum met dito bovenlucht divergentie.

Ophelia zal morgen overdag dan ook rap noordwaarts versnellen terwijl de tropische circulatie in toenemende mate verstoord wordt door de sterker wordende schering en dalende zeewatertemperaturen. Tegelijkertijd met deze snelle dood ondervindt ze echter wel een vrijwel instantane doorstart als ze precies onder het PVA max van de trog terecht komt. De ideale plek om snel uit te diepen. Verder zal de doorgaande opname van het systeem in het polaire front morgenavond een zeer belangrijke transitie markeren: van latente warmte als belangrijkste aandrijving naar bovenluchtdynamiek en barokliene onstabiliteit.

Met name vanaf morgenavond t/m maandagochtend zullen bovenstaande fenomenen het uitdiepingsproces in hoog tempo plaats laten vinden. Zowel EC als GFS laten de kerndruk als direct gevolg hiervan uiteindelijk ten westen van Frankrijk snel wegvallen en de wind rondom de kern, met name aan de zuid(oost)flank, weer 'gemakkelijk' aanwakkeren naar 11-12bft. Wat bovendien aanvangt is het occlusieproces, of in dit geval de vorming van een warme seclusie. Dit fenomeen doet zich voor bij met name hybride systemen (type shapiro-keyser) welke veelal zuid van 50N hun oorsprong kennen. In dit geval was de warme kern natuurlijk al aanwezig maar wat we zullen zien is dat de kern op een gegeven moment vrijwel volledig omringd zal zijn door indraaiende koele(re) lucht bij aankomst in Ierland.

Het visueel vormen van de seclusie wordt gekenmerkt door het indraaien van de 'occlusie', in werkelijkheid eigenlijk een soort van back bent WF, terwijl zuid van de kern frontolyse over dit front optreedt. Modellen simuleren dat indraaimoment maandagochtend, zie uitstulping in theta-e signatuur. Dat is vaak de fase waarin alle processen in optimale vorm werken om de hybride storm perfect te laten functioneren. Met andere woorden juist dan zullen we in de extra tropische fase de hoogste windsnelheden terugvinden. Deze fase duurt echter relatief kort, meestal maar 3 tot 6u, dus tegen de tijd dat ex-Ophelia Ierland zal passeren lijkt het hoogtepunt al geweest te zijn (net zuid van het eiland).

Wat daarbij wel een goede mogelijkheid is, is dat de indraaiende frontale structuur in een latere fase zich helemaal om de nog warme kern heen draait en daarbij wellicht de valse illusie wekt van een 'oog'. In werkelijkheid is er van een echt oog dan geen sprake meer daar het systeem de tropische status al verloren heeft. Neemt niet weg dat het er mogelijkerwijs vreemd uit kan gaan zien met een ver ingedraaide band bewolking nabij de kern. Hoogste wolkentoppen aan de (zuid)westkant van de kern, laagste in het zuidoostelijke kwadrant. Wat verder ook duidelijk is, is dat Ierland de volle mep krijgt maandagmiddag. Details moeten nog volgen maar een (zeer) zware storm 10-11, kleine kans 11-12bft, met zeer zware windstoten (mogelijk >150km/h, 80-90kt) en bijbehorende schade lijkt me toch wel een waarschijnlijk iets. Vwb exacte kerndruk, track en dus de precieze windsnelheden zullen we echter even moeten wachten.

Ophelia als cat 1. aan land is dus een fabel. Een zeer zware hybride storm, met mogelijk (nadruk op mogelijk) windsnelheden die tijdelijk orkaankracht halen...dat dan weer wel.

AFTH14


TaL

GFS komt met een pittig laag voor volgende week za
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

vossejongk

Ophelia is dus met Cat3 de sterkste orkaan ooit gemeten op dit deel van de oceaan. Bijzonder!

Marsel

Zeldzaam mooie oktoberdag was dit zeg! Wat deze tijd van het jaar nog wel eens wil gebeuren is dat de grenslaag zelfs met volop zon 's middags vochtig en nevelig/heiig blijft. Dat vind ik altijd zo weemoedig aandoen met dat fletse najaarszonnetje. Maar niets daarvan vandaag! Knalblauw, mooie vergezichten, felle zon en ruim 22C hier! Dat alles icm een matige zuidelijke bries, heerlijk! Het deed echt zomers aan. Morgen nog maar even genieten met waarschijnlijk 25C of zelfs 26C(!) in het zuiden....want dit zijn de laatste echt warme dagen van het jaar!

Vwb Ophelia. Daar gaat de transitie van tropisch naar baroklien nu in rap tempo. Het oog is ze inmiddels kwijt en ook de windsnelheden vallen terug (nog net cat 1 nu). Vanavond vangt dan de doorstart aan, zie m'n vorige post hierboven, en zal de uitdieping van het dan inmiddels hybride systeem morgenochtend tot een nieuwe windpiek ten westen van Europa leiden alvorens Ophelia morgenmiddag net na haar hoogtepunt Ierland aan zal doen. Mooi om te volgen. Verder loopt alles nog volgens plan.

Armand

Het was inderdaad erg warm en aangenaam vandaag. Het station van Maastricht heeft zelfs de 26 graden vandaag al aangetikt! Hier in eigen tuin is het gebleven bij 24,8. Morgen nog een warme tot zomerse dag. Geniet er wel maar van, want daarna wordt het waarschijnlijk een flink stuk kouder, natter en winderiger. Dan komen we weer rond normaal, misschien zelfs wat onder normaal terecht.

De Control van ECMWF is wel een hele flinke uitschieter naar beneden. Dat zou wat zijn; van 25 graden naar nachtvorst in 2 weken... Niet geheel onmogelijk, maar dat soort taferelen zie je (naar mijn weten) eerder in het voorjaar dan in het najaar.
Hier nog even de pluim van vanmorgen:

Powered by EzPortal