Herfst discussietopic 2017

Topic gezien door 41595 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, vr 01 sep 2017 - 08:42

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Armand

Hier in Maastricht op een lokaal weerstation de 25 graden net gehaald. Voelt zomers benauwd aan ook meteen. Ben benieuwd of we straks misschien wat klappen onweer kunnen meepikken. Tot dusver nog niks ontstaan met onweer..

Marsel

Zo mensen, daar komt de waarschijnlijk laatste vore van het seizoen het land op. In Zeeland momenteel abrubte windruiming en -toename icm daling van de temperatuur. Td's blijven nog behoorlijk op niveau hetgeen verraadt dat het daadwerkelijke KF nog moet passeren. Komende uren activeert de prefrontale zone met vooral richting het midden en oosten toenemende onweerskansen.

jornonweer

Citaat van: Marsel op vr 29 sep 2017 - 17:12
Zo mensen, daar komt de waarschijnlijk laatste vore van het seizoen het land op. In Zeeland momenteel abrubte windruiming en -toename icm daling van de temperatuur. Td's blijven nog behoorlijk op niveau hetgeen verraadt dat het daadwerkelijke KF nog moet passeren. Komende uren activeert de prefrontale zone met vooral richting het midden en oosten toenemende onweerskansen.
momenteel al onweer in het westen :)
Danger is real, fear is a choice.

Marsel


geldersscheepje

Gouda een enkele donderklap, temperatuur van 23 naar 18 graden nu

pietjelol

Behoorlijk actief onweer op dit moment

vossejongk

Hier een klapje of 5 gehad, stelde weinig voor, wel heel veel water :P

Der RoX

Het ziet er naar uit dat we niks meekrijgen vandaag van oude orkanen.
WiNtEr!!11!1!@

Marsel

Citaat van: der rox op ma 02 okt 2017 - 09:48
Het ziet er naar uit dat we niks meekrijgen vandaag van oude orkanen.

Klopt!
Bijzonder hoe sommige output, grotendeels door niet professionele websites, te letterlijk of zonder sidenote naar buiten werd gebracht. Vervolgens gaat het vergrootglas van de media er overheen et voila...een nieuwe hoax is geboren. Als de operationele run van met name EC een enkele keer op D+5 een diepe stormdepressie erg dicht in de buurt van de Benelux laat komen, waar eventueel restanten van een Lee of Maria in verwerkt zijn, is dat natuurlijk meteen 'breaking news'. Echter, als men toen verder had gekeken kon je de grote onzekerheid hieromtrent in het EPS al ontwaren. Bovendien, modellen zijn vwb dergelijk kleine systemen altijd minder betrouwbaar....

Als je dan een stuk in een niet nader te benoemen landelijke krant leest waarin maar twee scenario's inclusief slagingspercentages worden geschetst, plus het noemen van de term 'zeer zware storm', mis je op die termijn wat mij betreft volledig de boot. Het is natuurlijk makkelijk schieten achteraf, en de beste stuurlui staan aan wal, maar soms ontbreekt enige nuance.

Maargoed, genoeg geklaagd, even terug naar onze ex-orkanen.
Lee, of althans wat er van over was, is gisteravond en vannacht in de frontale constructie (WF) over W-FR getrokken. Het systeem was louter herkenbaar aan een rommelige band met hoge en middelbare bewolking in de warme sector (visueel gisteravond bijna lijkend op een dubbelconstructie). Een klein maximum in T850 verraadde de locatie van dit kleine ex-tropische systeem, maar het heeft verder weinig betekend voor het Europese weer.

De restanten van Maria liggen nu verpakt als golf in het polaire front ten zuidwesten van Ierland. Eea trekt vanavond naar verwachting langs grofweg dezelfde track als Lee Frankrijk in, met een flinke plens regen aldaar tot gevolg. Verder ook op dit systeem weinig bijzonderheden, ondanks dat een verscherpende hoogtetrog aan de achterzijde de boel aanwakkert.

Enige wat nu dan wel opvallend is is de bulk warmte op hoogte. Met een straffe westelijke bovenstroming wordt, ondanks dat we op dit moment al achter het KF in polaire lucht zitten, nog een behoorlijke hoeveelheid subtropische lucht meegevoerd. Het FZL ligt tot eind van de middag nog rond FL100(!), dat is in polaire lucht toch ongebruikelijk. Pas als de restanten van Maria vanavond FR intrekken normaliseert het temperatuurverloop met de hoogte zich weer en komt het FZL uiteindelijk uit op een gebruikelijke FL050.

De weersomslag die we op dit moment meemaken, van rustig hogedrukweer naar depressieweer, heeft dan ook weinig met deze ex-orkanen te maken, daar dergelijke systemen maar relatief kleine schermutselingen op het veel grootsere synoptische weerpodium zijn. Het is de imposante depressie ter hoogte van de Faeröer Eilanden (icm het doortrekken van de hoogtetrog erboven) die hiervoor verantwoordelijk is. Alleen in bijzondere gevallen kunnen ex-orkanen uitdiepen tot venijnige stormdepressies (regelmatig conform het conceptuele model van shapiro-keyser), maar dan moet de timing en locatie tov het dan geldende bovenluchtpatroon perfect zijn. Gelukkig gebeurt dat vaker niet dan wel. We moeten ons er dan ook bewust van zijn dat ondanks de vernietigende kracht van orkanen aan de andere kant van de Atlantische oceaan ze hier op de gematigde breedten over het algemeen ver ondergeschikt zijn aan de veel grotere koudbloedige systemen, en dat ze vaak maar op kleine schaal het weer bepalen. Die enkele uitzondering daargelaten...

Unknown-user1778

Wat een verschil tussen EC en GFS op 240u. Het is de start van de herfstvakantie voor velen. Wij gaan dan een weekje naar kleinwalsertal. Lekker genieten met hopelijk nog wat mooie dagen in de bergen. Wie zal het zeggen :) ik ben benieuwd wat voor scenario het wordt

Marsel

Morgen weer wat reuring in de atmosfeer boven ons landje in de vorm van een zeer compact maar fel windveldje aan de achterzijde van een snel uitdiepende randstoring. Details zullen nog ingevuld moeten worden maar het noorden zal er morgen toch kortdurend goed van langs krijgen met gusts (ver) boven 100km/h en waarschijnlijk een dikke 10bft als uurgemiddelde...

flyineddy

Zou wel eens venijnig kunnen worden, vooral voor het noordelijk kustgebied, al zijn er nog duidelijke verschillen tussen de modellen. Nog even een slag om de arm houden dus. ;)

Hier de guidance van het knmi:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 05 oktober 2017 24.00 locale tijd


Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De belangrijkste ontwikkeling voor de komende 48 uur betreft de cyclogenese van Atlantische warmtefrontafloper ten westen van Ierland. Dit vindt plaats onder de rechter ingang van een jetstreak. Vanaf donderdagochtend tot het begin van donderdagmiddag trekt de lagedrukkern oostwaarts ten noorden van ons land naar Duitsland. Met name aan de achterzijde van dit laag wordt een fors windveld berekend. Vandaag hebben we te maken met een koufront dat vanochtend het noorden van de FIR bereikt, zuidwaarts trekt en vanavond boven het noorden van het land blijft slepen. In de nacht naar donderdag beweegt dit koufront als warmtefront noordoostwaarts de FIR uit.

Modelbeoordeling:
De koers van het laag verschilt per model niet veel, maar in de timing en met name de sterkte van de windstoten zijn er nog verschillen zichtbaar. Met name EC en Harmonie36 laten een zeer venijnig windveld zien boven de noordelijke kustgebieden. De laatste runs is er een tendens te zien naar steeds hogere waardes. Harmonie36 komt nu met een gebied met meer dan 160 km/uur (86 knopen), bij een gemiddelde windsnelheid van 12 Bft (orkaankracht)! Op deze termijn is code geel gerechtvaardigd voor het grootste deel van het land, al is Noord-Brabant een randgeval. De timingsverschillen tussen de modellen zijn duidelijk groter geworden. De huidige waarschuwingen (geel) beginnen nu om 6 uur lokale tijd, maar Hirlam is enkele uren later. Hirlam heeft ook een zuidelijkere koers, waardoor het maximale windveld (overigens wel sterker geworden) eveneens een stuk zuidelijker komt. We gaan op dit moment uit van EC en nemen daarbij mee dat het EPS de oper duidelijk ondersteunt. Op deze termijn zijn de extreme oplossingen zoals die in Harmonie36 zichtbaar zijn niet meer dan uitbijters. Komende nacht zal moeten blijken hoe het laag zich echt ontwikkelt.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden

Wind:
Vanaf donderdagochtend zware windstoten 75-100 km/uur. Vanaf de ochtend in de westelijke provincies en Flevoland, halverwege de ochtend in de rest van het land m.u.v. het zuidoosten. Zwaarste windstoten op het koufront, vanwege onstabiele opbouw en veel wind in de verticaal. In de middag neemt de wind van het westen uit weer af. Vanmiddag langs de noord(west)kust 7 Bft. De windstoten van circa 75 km/uur later vanavond in het Waddengebied zitten er nog wel in, maar de kans is te klein om ook voor te waarschuwen.

Bewolking:
Op nadering van het laag Sc, op het koufront ook TCu met toppen FL090. Erachter vooral in het noordwesten en noorden Cb's met toppen FL150. Vannacht TCu en SC. Vandaag overdag: bij en achter het koufront (ingebedde) Cb's met toppen FL100-150.

Neerslag:
Op nadering van het laag langdurige regen. Totale hoeveelheden (grote lijnen) boven land variëren van 30 mm in het noorden tot 5 mm in het zuiden. Op het koufront is de opbouw onstabiel, maar de diepte ervan is klein (tot FL090). Erachter neemt de onstabiliteitsdiepte toe, maar is de lucht aanvankelijk vrij droog. Vooral in het noorden en noordwesten komen wel enkele buien voor. Grootste neerslagintensiteit bevindt zich aan de noordzijde van het laag boven zee, daar wordt heel lokaal meer dan 70 mm berekend. Vandaag: enkele lichte buien, maar verder afnemend, m.u.v. het noorden. Vanmiddag en vanavond op nadering van het koufront van het noorden uit af en toe regen en enkele ingebedde buien.

Zicht:
In neerslag matig.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 04/10/2017 05.19 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Hoe doen de WRF modellen het doorgaans? Die vind ik bijvoorbeeld op meteociel.fr en hebben een hoge resolutie (tot wel 2 km).
Die zijn toch wat milder met de mogelijke stormkracht morgen, volgens mij halen ze 9Bft net aan op de Waddeneilanden. Windstoten wel >75 km/h in het binnenland.

Edit: Ook de WRF van Weerplaza geeft veel minder harde wind.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Citaat van: GeneralDuke op wo 04 okt 2017 - 13:15
Hoe doen de WRF modellen het doorgaans? Die vind ik bijvoorbeeld op meteociel.fr en hebben een hoge resolutie (tot wel 2 km).
Die zijn toch wat milder met de mogelijke stormkracht morgen, volgens mij halen ze 9Bft net aan op de Waddeneilanden. Windstoten wel >75 km/h in het binnenland.

Edit: Ook de WRF van Weerplaza geeft veel minder harde wind.

Ik heb er helaas geen statistieken van. Belangrijker is in mijn optiek om nu te kijken naar de algehele setup. Bekijk de output als het ware door je wimpers, probeer de rode draad te vinden en vergeet vooral niet te kijken naar de opbouw in onderste 2km ten tijde van het windmaximum. Lijkt me helemaal geen vreemde gedachte om in dat licht voor de noord(oost)elijke kustgebieden (en zeker de Wadden) windstoten tot rondom 120km/h te verwachten in een zeer smalle band aan de zuidwestflank van het laag. Zeker gezien de ruime 60kt op lage hoogte (2000-3000ft) en de onstabieler wordende opbouw langs en vlak achter het KF. Richting de Duite bocht en N-DU mogelijk zelfs nog hogere snelheden in het meest optimale geval.

Uiteraard is eea nog deels afhankelijk van de daadwerkelijke uitdiepsnelheid en uiteindelijke track, maar iets dergelijks lijkt me goed mogelijk. Vanavond en vannacht meer eens verder kijken als het laag ook daadwerkelijk in het aandachtsgebied aankomt. Een gevalletje om op de voet te volgen want als die uitdieping ook maar iets sneller gaat dan nu door bijvoorbeeld Hirlam en EC wordt gesuggereerd is een harmonie scenario, ondanks de zelfs dan nog steeds niet echt indrukwekkende kerndruk, geenszins uit te sluiten (daar kerndruk uiteindelijk wegvallend in de richting van 980hPa).

GeneralDuke

Citaat van: Marsel op wo 04 okt 2017 - 17:16
Zeker gezien de ruime 60kt op lage hoogte (2000-3000ft) en de onstabieler wordende opbouw langs en vlak achter het KF.

Hoe gaat die toenemende instabiliteit de wind beïnvloeden? Door mogelijk convectie en bijbehorende downdrafts tijdens hevige neerslag?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Citaat van: GeneralDuke op wo 04 okt 2017 - 20:54
Hoe gaat die toenemende instabiliteit de wind beïnvloeden? Door mogelijk convectie en bijbehorende downdrafts tijdens hevige neerslag?

Verticale uitwisseling van impuls, ook zonder buien in de buurt. Bij buien dan uiteraard wel agv downdraft. Maar een onstabiele grenslaag staat in principe garant voor betere uitwisseling en dus meer vlagerige wind dan in stabiele situaties.

Giso84

Vandaag genoten van een echt lekkere Herfstdag.

Mooie wolkenluchten, geen-schade wind en schone ramen aan de (n)west kant van het huis  ;D
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

AFTH14

Tis wel heel herfstachtig vandaag in Alkmaar e.o. Gister nog wel n lekker zonnetje, nu geen klap aan. Eind volgend week iets rustiger, aangenamer weer naar ik begrijp.

vossejongk

Als dit herfst moet wezen? 1 tint grijs motregen en wind. Waar een mens maar van kan houden haha. Doe mij maar diepvries of sauna :P

flyineddy

Het was hier vanavond stralend weer!

Dikke stralen water!  :P ;)

Vrijdagmiddag vond ik overigens wel mooi, zeker tussen de buien door.
Toen waren er best wel fraaie aambeelden te zien. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal