Zomerdiscussie topic 2017

Topic gezien door 60138 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, do 01 jun 2017 - 16:40

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 12 gasten bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Leuk om nu de luchten in de gaten te houden. Boven Duitsland slaan de NLC echo's  (lichtende nachtwolken) lichtjes uit. Denk zelf dat we vannacht wat NLC veldjes mogen verwachten.

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar. bron: nl.m.wikipedia.org/wiki/Lichtende_nachtwolk
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Unknown-user1778

het ziet er allemaal toch heerlijk uit in de vooruitzichten. Marsel; We mogen eindelijk weer eens gaan genieten van warm zonnig weer. We worden zowaar bijna zelfs verwend lijkt het na het belabberde voorjaar  :D ;D

Armand

Opvallend tussen GFS en EC is nu dat de beide pluimen juist wel op elkaar lijken. Zondag, maandag en dinsdag hoogzomers met in het zuidoosten kans op 30 graden. Daarna zit er niet echt een afkoeling in de pluim. Beide pluimen van zowel EC als GFS tikken ook na dinsdag vrijwel elke dag de 23-25 graden aan (voor Zuidoost). Helemaal niet verkeerd dus.

EC:


GFS: (temperaturen in deze pluim vallen vaak nog enkele graden hoger uit)


Wat verder opvalt is dat de neerslagkansen de komende 2 weken nog steeds erg klein zijn. De droogte zal dus verder toenemen. Zelf begin ik dat ook te merken bij het water geven van planten. De regenton begint namelijk leeg te raken, wat niet al te vaak voorkomt.

ron12

Droogte wordt een probleem in Duitsland, volgende week dik 30 plus graden, mogelijk 35 graden (west/zuidwest Duitsland op Dinsdag. Bij zeer veel zon gemiddeld 15 uur per dag . Kans dat na vandaag de rest van de maand Juni zeer droog en warm gaat verlopen. Dit jaar geen schaap scheerders kou. :o bron diverse Duitse media ;)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Tam

Citaat van: Kwadrant op wo 14 jun 2017 - 12:07
Duitsers hebben het alweer over een storm front;

http://www.wetter.com/videos/kolumnen/fronleichnam-so-zieht-die-stuermische-gewitterfront/593fd55bcebfc0b2388b457c

|Wordt allemaal heimelijk overdreven de laatste tijd. Vond de laatste frontpassages allemaal vrij normale verschijnselen, zal wel iets met klimaat hysterie te maken hebben. Kunnen ze straks wijzen naar de artikelen die deze onzin voorspellen.

misschien wat overdreven taalgebruik van hen maar ze zitten er toch goed op... Voor Duitsland dan.

Jasneker

Storm achtige buien hoorde ik, geen volle storm, in Duitsland meet zomer onweer normaal dat het in de bergen en met hun warmte wat meer waait.
Windkracht 7 tijdens die hoosbuien daar heb ik vaak meegemaakt in de zomer.
Heeft niks met klimaat etc tee doen, beetje overdreven.

Energizer85

Hallo allemaal...

Ff een kleine tussentijdse evaluatie... Ik ben al weken erg blij met het weer.. na een moeizame eerste periode van de lente, hebben we het daarna heerlijk gehad volgens mij. Heerlijke temperaturen. Veel zonuren (hier in de kustgebieden sws!) En aangenaam weer. Wat ook mij opvalt is de droogte... weken zonder noemenswaardige neerslag volgen elkaar op. Ik ben benieuwd hoe lang dit hogedruk weer zich de komende periode gaat handhaven... maar van mij mag het tot oktober zo doorgaan...

Marsel

Citaat van: Energizer85 op do 15 jun 2017 - 21:21
Hallo allemaal...*knip*
Helemaal mee eens! Lange periode van alleraardigst weer zonder echt sombere of frisse dagen. Genieten! Voorlopig lijkt daar niet meteen een eind aan te komen al is het volgende week vanaf dinsdag wel even oppassen voor noordelijke winden.

Eerst even naar nu. We zien dat na een periode van onduidelijkheid en veel onderlinge verschillen tussen de modellen er nu een eensgezind beeld voor de komende 3-4 dagen wordt neergezet door zowel EC als GFS. Prettig om te zien is dat er wederom een (korte) thermische climax aan zit te komen voor de periode zaterdag - maandag. Op dit moment is daar nog weinig van te merken omdat de Benelux zich aan de noordoostflank van het richting W-Europa uitgestrekte Azorenhoog bevindt. De stroming is (noord)westelijk en voert polaire lucht aan. Tx vandaag dan ook niet hoger dan een graad of 20C.

Morgen bouwt het Azorenhoog verder richting onze omgeving op agv WA in de voorkamer van een opvullende Atlantische hoogtetrog. Een aparte kern wordt morgenmiddag verwacht ter hoogte van het Kanaal terwijl 'over de rug heen' aanmerkelijk warmere lucht vanuit het (noord)westen de Benelux binnen stroomt. T850 veelal 10-13C. Ondanks de aanlandige wind morgen dan ook hogere temperaturen dan vandaag: 20-25C. Zondag en maandag trekt de hogedrukcel richting onze omgeving en zien we uiteindelijk een W-O georiënteerde rug aan de grond ontstaan waarbij verschillende kerntjes zichtbaar zullen zijn. De as komt daarbij over NL te liggen waardoor we weinig wind en hoge temperaturen mogen verwachten: landelijk 25 tot 30C, in het zuiden mogelijk dik tropisch met >30C op maandag. Met een beetje mazzel komt de rugas over het noorden van het land uit en kunnen we één of twee dagen met zwakke aflandige winden verwachten en is het overal goed toeven. Anderzijds zou bij een zuidelijkere positie de mogelijkheid op een zwak (noord)westelijk windje bestaan met in de kustgebieden een tempering van de warmte.

Dinsdag zien we echter een verschuiving plaatsvinden waarbij het zwaartepunt van het hogedrukgebied zich richting de omgeving van Ierland verplaatst. De rug kantelt daarbij een beetje en trekt zuidwaarts. De stroming gaat dinsdag dus om van zwak veranderlijk naar NNO. De vraag is daarbij even waar de rug tegen die tijd precies komt te liggen. Zuid van de as houdt de warmte zich op en blijft de stroming NO, terwijl noord ervan de wind direct NNW wordt en het aanmerkelijk frisser en wordt. Maxima dan terugvallend naar waarden rond 20C of daar ruim onder in het noorden met meer bewolking (Cu/Sc). Lijkt er op dat dinsdag het midden en noorden vanuit het noorden al ten prooi vallen aan de noordelijke winden waarna op woensdag het hele land in de frissere zeelucht vertoeft.

De dagen erna zien we dat zowel EC als GFS het afbrekende hogedrukgebied weer (zuid)oostwaarts terug laten keren naar een voor ons gunstigere plek met op donderdag en vrijdag weer oplopende temperaturen. Hoe warm het dan wordt is logischerwijs nog onzeker ivm de termijn en de afwezigheid van uitgesproken drukstyemen aan zowel de hoge- als de lagdrukzijde. Doordat de warme lucht dichtbij blijft (N-FR) is een kortdurend zuidelijk georiënteerd stromingpatroon genoeg om de temperatuur weer op zomers niveau te krijgen. Dat zullen we echter nog even moeten afwachten....

Bovenstaand verhaal in één plaatje in de onderstaande EC00 pluim weergegeven.

Armand

Dank voor de uiteenzetting Marsel! Wat mij opvalt dit seizoen is dat een warme periode toch vaak verdreven wordt door een westelijke tot noord(oostelijke) wind, zonder een al te hevige overgang, vaak zelfs geruisloos! Ik mis toch die (thermische) lagedrukgebiedjes met een knallende overgang naar de koelere lucht. Achja, de astronomische zomer moet nog beginnen zullen we maar zeggen ;)

ron12

Morgen wordt in het zuiden van Spanje 45 graden verwacht, vandaag tegen de 43 graden geweest daar.
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Tam

Waarbij er hier weinig neerslag valt is het ook in andere delen van Europa erg droog waaronder in Belgie en Frankrijk waar de situatie zodanig is dat er maatregelen genomen moeten worden;

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170615_02926922
http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874870/droogte-in-belgie-en-frankrijk

Nog niet zo extreem hier gelukkig maar we beginnen al weer aardig richting de 5% droogste jaren trend te gaan.


Arend

Citaat van: Tam op vr 16 jun 2017 - 22:19
Waarbij er hier weinig neerslag valt is het ook in andere delen van Europa erg droog waaronder in Belgie en Frankrijk waar de situatie zodanig is dat er maatregelen genomen moeten worden;

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170615_02926922
http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874870/droogte-in-belgie-en-frankrijk

Nog niet zo extreem hier gelukkig maar we beginnen al weer aardig richting de 5% droogste jaren trend te gaan.

Het KNMI heeft er vandaag ook een artikel aan gewijd:

http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/grote-droogte-in-zuid-en-west-europa

Het in het artikel en hieronder getoonde plaatje laat wel zien wat de grote boosdoener is van deze ellende. Voorlopig wordt het alleen maar erger. Vandaag brachten de wind en bewolking hier weer wat verkoeling maar tevens zorgde diezelfde wind voor verdere uitdroging. Komende dagen weinig wind en bewolking, maar veel zon en hoge temperaturen. Van de regen in de drup dus... oh wacht.  ::) De aangekondigde temperatuurdip voor volgende week ziet er in opeenvolgende runs ook steeds minder overtuigend uit. De pluim van De Bilt hieronder spreekt boekdelen.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Marsel

Citaat van: Arend op vr 16 jun 2017 - 23:03
*knip*De aangekondigde temperatuurdip voor volgende week ziet er in opeenvolgende runs ook steeds minder overtuigend uit. De pluim van De Bilt hieronder spreekt boekdelen.
Niet getreurd, de compensatie lijkt in de loop van de laatste decade van juni in te zetten. Vrijwel alle rekenbreinen, inclusief LT modellen, geven een significante toename van depressie activiteit over de noordelijke Atlantische oceaan vanaf grofweg het weekend van 24/25 juni. Als je deze output louter als signaalfunctie gebruikt lijkt het me op dit moment relatief veilig om te stellen dat we tegen die tijd in ieder geval tijdelijk de overheersende hogedruk plaats zien maken voor depressies met duidelijk vergrootte neerslagkansen over NW-Eur en bovendien lagere temperaturen.

De vraag is natuurlijk of dit dan meteen hét omslagpunt is (hoewel best aannemelijk). Dat zullen we af moeten wachten maar met het doorschuiven van de Rossbygolf (fase verandering) zal het me niet verbazen als we een significant ander (lees: natter en winderiger) weertype gaan krijgen tegen die tijd. En dan kan het zomaar eens een langere periode minder mooi zijn tov de afgelopen weken/maanden. Ik hoop persoonlijk dan ook op het falen van deze aftakeling.


Arend

Het is vandaag de Dag van de Droogte. Nee, ik maak geen geintje. Weerplaza besteedt er hier aandacht aan:

https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/kans-op-natuurbranden-groeit/3349/

Officieel heet deze dag: World Day to Combat Desertification and Drought (Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Day_to_Combat_Desertification_and_Drought)

Dichtbij huis wordt er ook actie ondernomen om de (structurele) droogte te bestrijden. Het doel is om uiteindelijk 20% van alle naaldbomen in de provincie Overijssel te kappen.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/270346/opmerkelijk-overijssel-bestrijdt-droogte-met-grootschalige-kap-van-naaldbomen



Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Eveline

Nou Marsel, dat is toch ook eigenlijk weer niet te hopen dat het weer dan om gaat slaan, zal je zien als de zomervakantie gaat beginnen...

Het is heerlijk afgelopen weken, vandaag ook weer genieten!

ron12

Waarschijnlijk een heet weekje voor de boeg, eerst temperatuur rond de dertig graden, later zelfs 34 graden in de loop van de week. Zomer zet meer en meer de vaart erin  8) 8) EFFE off topic  40 doden bij bosbranden in Portugal, vele dorpen ingesloten, meer doden worden verwacht, zware nood situatie aldaar. http://nos.nl/artikel/2178755-zeker-39-doden-bij-bosbranden-portugal-dorpen-ingesloten.html :'( :'( :'( Ook bizarre temperaturen in dat gebied
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen



Armand

Als je de neerslagpluim bij Weerplaza bekijkt, dan valt op dat deze run op run beetje hetzelfde blijft. De echte neerslagpieken blijven op LT zitten. Fantastisch nieuws voor de zon- en droogteliefhebber, maar voor de natuur ziet het er niet geweldig uit. De mediaan blijft ook een groot deel van de pluim op 0, dat betekent dat minstens de helft van de leden voor dat moment geen neerslag berekent...

Marsel

Citaat van: Armand op zo 18 jun 2017 - 22:49
Als je de neerslagpluim bij Weerplaza bekijkt, dan valt op dat deze run op run beetje hetzelfde blijft. De echte neerslagpieken blijven op LT zitten. Fantastisch nieuws voor de zon- en droogteliefhebber, maar voor de natuur ziet het er niet geweldig uit. De mediaan blijft ook een groot deel van de pluim op 0, dat betekent dat minstens de helft van de leden voor dat moment geen neerslag berekent...

Vind je? De omslag naar een ander weertype, zoals hier al eerder aangehaald, kruipt steeds dichterbij. Vrijwel alle modeloutput die ik tot beschikking heb laat ons weer voor langere tijd door Atlantische depressies aangestuurd worden vanaf grofweg het weekend van 24/25 juni. Dit in tegenstelling tot wat we de afgelopen weken hebben gezien.

Als je goed kijkt zie je tegen die tijd ook een overduidleijke trendbreuk vwb neerslag en nemen de signalen met de tijd in frequentie en intensiteit toe naarmate de laatste dagen van juni wegtikken. Verder is het zo dat in vrijwel alle ensembles de (zuid)westelijke component in de wind overheersend wordt.

Het moge duidelijk zijn dat de scherpste kantjes van deze warme periode er richting volgend weekend af gaan. Koud wordt het niet meteen natuurlijk zolang we geen NW'er op de kaarten hebben. Maar natter en in vergelijking met de huidige warmte een stuk koeler lijkt toch wel aannemelijk. Ik vermoed dat we uiteindelijk naar standaard Tx'en van grofweg 19 tot 24C gaan met zo af en toe evt een korte oprisping van warmte inclusief onweerskansen in de voorkamer van een depressie als de wind naar zuid draait.

Details zullen we uiteraard later moeten invullen maar dat we nog maar even van deze heerlijke bijna ononderbroken zomerperiode moeten genieten is wel duidelijk. Het kan namelijk zomaar voor langere tijd gedaan zijn met de warmte en droogte als het patroon eenmaal op de schop gaat. Zo gaat dan nu eenmaal in Nederland. Grote zomers, met maanden vrijwel aaneengesloten warmte/hitte, zijn nog steeds zeldzaam. Zie EC12 en GFS12 hieronder, lijkt me weinig twijfel meer mogelijk.

Powered by EzPortal