Onweerskansen maandag 27 februari 2017

Topic gezien door 5773 bezoekers
Gestart door Wilfred Janssen, za 25 feb 2017 - 22:24

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Wilfred Janssen

Het is alles behalve een grote situatie, maar het is tot nu toe de meest interessante setup van dit jaar tot nu toe. De onweerskansentopics maar weer eens een nieuw leven in blazen dit jaar ;)

Een langgolvige hoogtetrog, geflankeerd door een sterke polaire straalstroom, bereikt maandagmiddag ons land. De stromingsdivergentie in het linker-uitgang-regime wordt versterkt door de negatieve tilt van de trogas, hetgeen een goede upper level forcing impliceert.

Door warmteadvectie in de grenslaag en de lage temperaturen op het 500hPa-vlak worden behoorlijk steile lapse rates geïnitieerd. Met deze opbouw komt er voor convectie een ruime 250J/kg aan energie vrij. Het lijkt niet veel, maar in een regime met 30-35 m/s DLS en 10-15 m/s LLS is in met name een geïsoleerde modus toch leuke convectieve activiteit mogelijk. Boogsegmenten in het koufront, maar ook low-topped supercells behoren tot de mogelijkheden. In geval van backing winds nabij de boundary (in dit geval een relatief zwak KF), zijn low level kinematics gunstiger voor schade door windstoten.

De 0-1km SREH is aan de marginale kant, waardoor de kans op tornado's vrij klein is. Het grootste gevaar zit momenteel in de convectieve windstoten. IVENS laat 18-23 m/s zien. De potentieel onstabiele opbouw, het koude EL en de aanwezige low- en upper level forcing, geven ook een goede kans op onweer en hagel.


Wilfred Janssen
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Armand

Laat maar komen zou ik zeggen. Wisselvallig wordt het toch, doe dan maar van die leukere (onweers)situaties!

Jan van Ooijen

Laat maar komen, is al weer even geleden
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Wilfred Janssen op za 25 feb 2017 - 22:24
*knip*

Je bent er vroeg bij Wilfred ;).

Ik zie het overigens wel wat minder rooskleurig in. Zeker vwb het koufront. Het systeem ligt namelijk tijdens binnenkomst, aan het begin van de maandagmiddag, enigszins uit fase met jet. Er zijn twee streaks te vinden waarbij de meest noordelijkste in betekenis afneemt en de RI voor ons dus minder van belang zal worden naarmate de tijd verstrijkt.

Tegelijkertijd komt de tweede streak in de loop van de maandagmiddag, zoals je terecht opmerkt, ten zuidoosten van NL terecht met de LU boven onze hoofden. Pas dan zien we in samenwerking met de naderende hoogtetrog een duidelijke PVA lobe het land passeren. Direct laait de activiteit van het KF op. Maar tegen de tijd dat dat gebeurt ligt het systeem al over O-NL en aangezien activatie optreedt vanuit het noord(oost)en van FR lijkt mij de genoemde lijnconvectie niet meteen haalbaar voor heel NL. Modellen suggereren die mogelijkheid eigenlijk allemaal alleen voor het zuidoosten van het land.

Scheringwise klopt het allemaal, maar er ontbreken een paar factoren om het boven ons land volledig lijnvormig te maken,. Lijkt me dan ook dat het KF voor onze omgeving eerder stratiform zal zijn, met mogelijk een paar embedded buien, waarbij pas later op de middag in het zuidoosten lijnvormige convectie het overneemt als de jet de juiste positie inneemt en de forcering dus sterker wordt. Het zal met name O- BE en NO-FR zijn waar het KF erg actief zal zijn. Ik denk dan ook dat wij ons moeten focussen op de postfrontale luchtmassa.

Daar zien we de koudste bovenluchten, diepste onstabiliteit en redelijke ondersteuning van de hoogtetrog zelf icm de LU. Modellen suggereren dan ook allemaal de ontwikkeling van pittige (onweers)buien in de polaire lucht boven NW-FR en W-BE tijdens de maandagmiddag, deels dynamisch ondersteund. Op hun weg naar NL zal eea zich waarschijnlijk in een onderbroken lijnvorm presenteren, conform de vorm van de dynamische triggers, en eind van de middag via ZW-NL zich tot over de rest van het land uit weten te breiden.

Het zullen met name die buien zijn die onweer en hagel kunnen bevatten in mijn optiek. Windschering in de postfrontale luchtmassa is sterk maar vooral unidirectioneel hetgeen voor ons land zoals gezegd waarschijnlijk uitmond in buien die zich langs de troglijn zullen rangschikken (multicel).
Een enkeling zou indien geïsoleerd blijvend even afwijkend gedrag kunnen vertonen (links of rechts uit de flank met gekantelde updraft) maar gezien het initiatie gebied niet direct boven ons land ligt zie ik de dreiging op low topped supercells niet meteen groot en wijdverspreid worden. Maar in deze setup kan dat geïsoleerd natuurlijk best even gebeuren.

Ik ben het dus tot op zekere hoogte met je eens, maar vermoed dat de nadruk vwb onweer en hagel voor Nederland op de postfronatle buien komt te liggen. Zware windstoten zullen met name op het KF over O-BE/NO-FR en mogelijk ZO-NL optreden. Gezien de timing zal de dreiging vwb zware windstoten in de postfrontale buien niet gek groot meer zijn (het is namelijk nog maar februari), maar lokaal kan de wind ook bij die buien venijnig uithalen. Leuk om te volgen in ieder geval!

Jan van Ooijen

Vanuit de Guidance

Langs de kust 6 tot 7 Bft. Aan de zuidkant van het laagje berekent Hirlam boven de Noordzee een 8 Bft en is daarmee een uitbijter. Verder is de wind vlagerig. EC berekent voor het koufront uit al zware windstoten boven het uiterste zuiden van Limburg en de Ardennen. De andere modellen doen dit niet meer. Harmonie berekent al meerdere runs zware windstoten op de buien achter het koufront, maar mogelijk ook op een kleine golftop die het zuidoosten aan het einde van maandagmiddag passeert. Ook Hirlam laat bij (de in dit model wat latere trog) zware windstoten zien. Het zuidoosten is qua ligging het meest favorabel voor zware windstoten. De linkeruitgang van de jet ligt in de buurt, de muCAPE (400-700 J/kg) is er het hoogst en er staat het meeste wind in de onderste niveaus. De zwaarste windstoten zullen voorkomen op de trog, grootste kans zware windstoten in het zuiden en zuidoosten.

Voor het koufront uit voornamelijk (mot)regen. Op het koufront regen en kans op ingebedde buien. Onweerkansen lijken dan nog beperkt, ontstabilliteitsdiepte neemt erachter verder toe. Daar onweersbuien. De zwaarste complexen komen normaal gesproken voor boven het zuidoosten, vanwege eerder genoemde redenen. De convectiemodus is duidelijk multicel. Bij de trog van dinsdag boven het zuiden is er een minder gunstige setting voor georganiseerd onweer. Dinsdag laten de diverse NESO's zwakke signalen zien voor natte sneeuw, iets waar het ECEPS ook al een aantal dagen mee komt. De sneeuwfracties zijn echter zeer gering en gladheid wordt daardoor niet verwacht.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op ma 27 feb 2017 - 08:10
Vanuit de Guidance
*knip*

Mooi, ik zie grote overeenkomsten met de post vlak boven je. Dat geeft de burger moed. Toch koppelen ze in mijn optiek de buiigheid boven het zuidoosten onterecht aan de hoogtetrog, dat zou de activatie van het KF onder LU moeten zijn (lijnconvectie met zware windstoten), wellicht met enige alliantie met de hoogtetrog.

Maar goed, even terug naar nu.
In principe loopt alles nog zoals het zou moeten lopen. Het KF ligt inmiddels tegen de westkust en brengt met name stratiforme neerslag, oftewel perioden met (mot)regen. Op radarbeelden zijn zo af en toe een paar embedded buien aanwezig, maar veel spektakel zal dat voorlopig niet opleveren. Het KF trekt dus zonder significant weer het overgrote deel van het land door.

Pas eind van de middag komt de LU in beeld en nadert de hoogtetrog. Daarop volgt activatie van het front zoals hier besproken over het zuidoosten. Daar dan de mogelijkheid op zware windstoten. Modellen suggereren deze ontwikkeling allemaal in grove lijnen. Anders is dat voor C-/O-BE en NNO-FR. Daar ligt de LU gunstiger en is het KF later vanmiddag erg actief met opgelijnde convectie en mogelijk een paar bow-echo's en dus zware windstoten of een geïsoleerde hoos. Voor ons land is dat, mogelijk op het zuidoosten na, dus allemaal niet zo spannend.

De buien onder de invloed van de hoogtetrog achter het KF zijn overigens ook al duidelijk zichtbaar op de laatste satellietbeelden. Op de voorkant van de hoogtetrog loopt een mooi PVA maximum mee hetgeen er voor zal zorgen dat de buien zich in de loop van deze middag meer en meer rangschikken langs een lijn. Aan de grond loopt er bijna vanzelfsprekend ook een trogje mee (windsprongetje ZZW -> ZW) waarlangs de buien zich zullen ophouden (multicel).

Timing is voor ons land echter vrij ongunstig. Waarschijnlijk komt eea pas eind van de middag het zuidwesten binnen. Ondanks de dynamische forcering lijkt het me aannemelijk dat de activiteit naarmate de buien het land overtrekken afneemt. De kans op onweer, korrelhagel en (zware) windstoten is vwb de postfrontale buien dan ook het hoogst over NW-FR, W-BE en ZW-NL, richting NO langzaam afnemend. We zullen even moeten kijken in hoeverre de buien straks goed het land in komen maar tot halverwege de avond zou een enkele cel wellicht even low topped sc trekken kunnen hebben. Maar, nogmaals, zoveel verwacht ik er daar boven ons land in ieder geval niet van.

vlerk


F.Fredje

Het eerste onweer van het jaar is een feit.  ;D

Marsel

Citaat van: F.Fredje op ma 27 feb 2017 - 16:09
Het eerste onweer van het jaar is een feit.  ;D

Hoe was de wind tijdens passage? Er zaten namelijk een paar bow echo's in boven BE en N-FR. Voor NL lijkt t mee te vallen vwb wind, maar de wind kan bij die lijnvormige convectie soms ineens uithalen.

ron12

Onweer hagel, en veel wind in Nijmegen, eerste onweer ook hier een feit 8)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

F.Fredje

Citaat van: Marsel op ma 27 feb 2017 - 16:37
Hoe was de wind tijdens passage? Er zaten namelijk een paar bow echo's in boven BE en N-FR. Voor NL lijkt t mee te vallen vwb wind, maar de wind kan bij die lijnvormige convectie soms ineens uithalen.
Hier viel het ook wel mee. Vlagen maar niet zo hard als de storm van afgelopen week.
De electriciteitsmasten stonden wel te fluiten maar dat is hier eerder regel dan uitzondering bij onweer.

ron12

Zuid oost Belgie ook rotatie in wolken, bui trekt richting Duitsland ;) Ben benieuwd of daar nog berichten van schade te horen krijgen.
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Eric

En onweer in Zuid Limburg.... 1 flits en 1 donder!!!

mochino

Hier in Zwolle (stadshagen) toch een soort van downburst denk ik rond 17:20. De klikos vlogen door de straten en de regen ging horizontaal door de straat. Je zag geen hand voor ogen door de regen en wind. Duurde 5 minuten. Of het een echye downburst was weet ik niet. Het had er alle schijn van in ieder geval.

Gerard1995

Hier heeft de wind dus wel enorrrm uitgehaald!!!! Hele wijk in een verderopliggend dorp heeft enorm veel (met name dak) schade....

http://barneveldsekrant.nl/lokaal/vliegende-klikos-door-valwind-voorthuizen-216556
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Marsel

Citaat van: Gerard1995 op ma 27 feb 2017 - 18:21
Hier heeft de wind dus wel enorrrm uitgehaald!!!! Hele wijk in een verderopliggend dorp heeft enorm veel (met name dak) schade....

Dat is inderdaad best pittig. Schadebeeld is klassiek voor dit soort KF passages in een low cape-high shear setting. Is vandaag op behoorlijk wat meer plekken gebeurd, maar dan met name buiten de Nederlandse grenzen. Het lijkt me overigens een geïsoleerde downburst (RIJ). Radarbeelden tonen enkele cellen langs het grondfront op of net na zo'n beetje hun maximale intensiteit ten tijde van passage bij jullie, eventjes een beetje LEWP-achtig. Dat is bij uitstek het moment om een RIJ nabij de grond te krijgen. In theorie zou een zwakke QLCS-tornado ook tot de mogelijkheden behoren, maar als ik zo de berichten zie en met de wetenschap dat een LEWP niet goed uit de verf kwam lijkt een zeer lokaal 'straight line wind' event(je) agv een downburst me aannemelijker. Eea zal nog even uitgezocht moeten worden.

Hoe dan ook, erg vervelend voor hen die schade hebben. Domme pech, want de kans op een dergelijk exces was niet gek groot, zeg maar gerust klein, in jullie regio.

Weerfreak 1337

Citaat van: Gerard1995 op ma 27 feb 2017 - 18:21
Hier heeft de wind dus wel enorrrm uitgehaald!!!! Hele wijk in een verderopliggend dorp heeft enorm veel (met name dak) schade....

http://barneveldsekrant.nl/lokaal/vliegende-klikos-door-valwind-voorthuizen-216556

Da's behoorlijk!

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Gerard1995

Citaat van: Marsel op ma 27 feb 2017 - 19:34
Dat is inderdaad best pittig. Schadebeeld is klassiek voor dit soort KF passages in een low cape-high shear setting. Is vandaag op behoorlijk wat meer plekken gebeurd, maar dan met name buiten de Nederlandse grenzen. Het lijkt me overigens een geïsoleerde downburst (RIJ). Radarbeelden tonen enkele cellen langs het grondfront op of net na zo'n beetje hun maximale intensiteit ten tijde van passage bij jullie, eventjes een beetje LEWP-achtig. Dat is bij uitstek het moment om een RIJ nabij de grond te krijgen. In theorie zou een zwakke QLCS-tornado ook tot de mogelijkheden behoren, maar als ik zo de berichten zie en met de wetenschap dat een LEWP niet goed uit de verf kwam lijkt een zeer lokaal 'straight line wind' event(je) agv een downburst me aannemelijker. Eea zal nog even uitgezocht moeten worden.

Hoe dan ook, erg vervelend voor hen die schade hebben. Domme pech, want de kans op een dergelijk exces was niet gek groot, zeg maar gerust klein, in jullie regio.

Bedankt voor het duidelijke verhaal, leer er altijd weer wat bij hier! T was idd pure pech (of geluk) hier in dit stukje...
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Marsel

Zijn er toevallig foto's gemaakt in de omgeving van Voorthuizen vlak voor het KF overtrok?

Aangezien ik de radarbeelden niet meteen overtuigend vind als het gaat om een verklarend fenomeen zou een foto van de arcus oid misschien een hint kunnen geven over wat die lokale windsnelheid omhoog heeft geschroefd. In deze situaties zijn er meerdere fenomenen die op zeer lokale schaal huis kunnen houden. Loopt vaak uiteen van microburst/afzakkende RIJ tot zwakke mesovortex tornado's en opgerekte wervels langs de voorzijde van de bui.

Ik laat het topic nog even open, misschien dat iemand een waardevolle bijdrage heeft.


daan197611

Citaat van: Marsel op di 28 feb 2017 - 12:39
Zijn er toevallig foto's gemaakt in de omgeving van Voorthuizen vlak voor het KF overtrok?

Aangezien ik de radarbeelden niet meteen overtuigend vind als het gaat om een verklarend fenomeen zou een foto van de arcus oid misschien een hint kunnen geven over wat die lokale windsnelheid omhoog heeft geschroefd. In deze situaties zijn er meerdere fenomenen die op zeer lokale schaal huis kunnen houden. Loopt vaak uiteen van microburst/afzakkende RIJ tot zwakke mesovortex tornado's en opgerekte wervels langs de voorzijde van de bui.

Ik laat het topic nog even open, misschien dat iemand een waardevolle bijdrage heeft.

Stukje van Weer.nl

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-02-28-valwind-treft-noordwest-veluwe/

Powered by EzPortal