Onweerskansen 2017 - Algemene Vooruitzichten

Topic gezien door 52586 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, zo 01 jan 2017 - 16:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2017?

< 10 (Buitengewoon weinig)
8 (8.5%)
10-15 (Zeer weinig)
10 (10.6%)
15-20 (Weinig)
6 (6.4%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
12 (12.8%)
25-30 dagen (Normaal)
24 (25.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
14 (14.9%)
35-40 dagen (Veel)
13 (13.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
7 (7.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

Armand

Hier ditmaal ook een mooie cluster met plensbuitjes en onweer. Laat me inderdaad aan de herfst denken, ook die temperatuur... 12 graden  :o

Unknown-user1778

hier inderdaad ook wat onweersbuitjes en toch een rake klapper hier en daar waar ik best nog van uit mn slof schrok omdat ik het niet verwachtte. Zo zie je op een dag met Tx van 14 graden wel lukken wat op dagen met 30+ niet lukt  ::)

edit: en idd herfstachtig weer. maar we hebben nog 1 zomerse maand te gaan. laten we hopen op een mooie maand augustus  ::) :P

Eric

Citaat van: dennis089 op ma 24 jul 2017 - 16:48
hier inderdaad ook wat onweersbuitjes en toch een rake klapper hier en daar waar ik best nog van uit mn slof schrok omdat ik het niet verwachtte. Zo zie je op een dag met Tx van 14 graden wel lukken wat op dagen met 30+ niet lukt  ::)

edit: en idd herfstachtig weer. maar we hebben nog 1 zomerse maand te gaan. laten we hopen op een mooie maand augustus  ::) :P
Uit je slof schrikken? ????????????????????????????????

flyineddy

Morgenavond weer een klein kansje op een paar onweersbuien.
Niets grootschaligs of bijzonders, maar soms moet je gewoon het beste maken van de kleine dingen. :)
KNMI Guidance:

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 27 juli 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag boven Tsjechië trekt langzaam oostwaarts, het grondlaag trekt van Polen langzaam noordwaarts en vult iets op. Een rond het laag gedraaide occlusie reikt tot over ons land. De occlusie wordt steeds minder actief en verlaat overdag ons land. Een rug van hoge druk nadert vanuit het westen en wordt in de middag boven ons land verwacht. Een volgend frontensysteem (eerst een occlusie en gelijk daar achteraan een volgend occluderend systeem) komt vanavond naderbij en trekt in de nacht naar donderdag nacht oostwaarts over ons land. Donderdag overdag passeert eerst een rug alvorens in de avond een kortgolvige hoogtetrog overtrekt.

Modelbeoordeling:
Modellen geven een licht neerslagsignaal in de middag nog een zwak neerslagsignaal, dit heeft te maken met restanten van de occlusie die nog lang boven ons land aanwezig blijven, actueel valt er ook nog steeds wat. Timing van de frontale neerslag vanavond en de nacht naar donderdag loopt ook wat uiteen in de modellen. Hirlam is nog steeds het snelst lijkt ook nog enige regen te produceren op het oude occlusiefrontje dat nog voor het warmtefront aanwezig is. Beide Harmonies geven deze neerslag niet, maar zijn sowieso niet sterk in lichte frontale neerslag. Overigens geeft EC ook pas vrij laat de eerste neerslag. Ook donderdag overdag produceren de diverse modellen een licht neerslagsignaal, gezien de progtemps kan dit niet meer zijn dan wat lichte regen uit wat dikkere Cu/Sc. Op de hoogtetrog donderdagavond laten de modellen alleen een duidelijk buiensignaal zien.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Overdag met meer zon op veel plaatsen Tx van rond de 22 graden, donderdag weer enkele graden lager.

Wind:
Woensdagavond op nadering van het warmtefront seinen voor ZW 6 Bft, hetzelfde zien we donderdagavond op nadering van de hoogtetrog.

Bewolking:
Bij de restanten van de occlusie blijft een band met Cu/Sc over een deel van het land liggen, met in het oosten en zuidoosten ook stratus. Harmonie 36 lijkt dat wat te zwaar aan te zetten. Overdag door dagelijkse gang weer meer Cu-bewolking, in de middag door subsidentie ook deels oplossen. In de avond van het westen uit toenemende frontale bewolking met daarbij ook weer toenemende kans op stratus. Ook donderdag overdag Cu/Sc. In de avond op de hoogtetrog Cb's met toppen tot ca. FL250.

Neerslag:
Op de occlusie nog steeds heel lichte buitjes, kan tot in de middag voortduren. Pas in de loop van de de avond en in de nacht naar donderdag nu en dan regen of motregen bij het frontale systeem. Donderdag overdag mogelijk af en toe wat lichte regen, gezien de progtemps lijkt dit weinig voor te stellen. Donderdagavond enkele buien op de hoogtetrog, daarbij een kleine kans op onweer. De CAPE bij de hoogtetrog tijdelijk rond 1000 J/kg en schering rond 30 kn, derhalve multicells.

Zicht:
In de vroege ochtend vooral in het oosten nevelig met lokaal grondmist. Overdag in de polaire lucht goede zichtcondities.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 26/07/2017 04.57 uur LT.

Edit: in de nieuwe Guidance worden de kansen vooral beperkt tot het kustgebied:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 27 juli 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een rug van hoge druk boven het westen van het land en wordt om 12 UTC boven het midden van ons land verwacht. Aan de westflank van de rug bereikt een oostwaarts trekkende occlusie rond 18 UTC het westen van het land. Een lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland beweegt langzaam richting Schotland. Bijbehorend warmtefront loopt in op de eerder genoemde occlusie en bereikt rond 21 UTC de westkust om vervolgens oostwaarts over het land te trekken. Dan wordt er met een zuidwestelijke stroming ook warmere en vochtigere lucht aangevoerd (theta-w rond 17 °C). In de loop van de nacht naar donderdag wordt het warmtefront gevolgd door een koufront. Achter het koufront wordt er met een westelijke stroming drogere lucht aangevoerd. Donderdagmiddag trekt er een zwakke rug over het land. Donderdag 12 UTC ligt er een hoogtetrog boven Engeland en trekt in de avond en de nacht naar vrijdag oostwaarts over Nederland.

Modelbeoordeling:
Het eerste aandachtspunt is de grenslaag bij de occlusie, het warmtefront en in de warme sector. Alle modellen geven hier een eenduidig beeld wat betreft het voorkomen van ST. Hirlam berekent wel meer neerslag bij de occlusie (voor het warmtefront uit), Hirlam kan deze neerslag ook beter oplossen, aangezien D11 en U11 hier allebei mee komen gaan wij ervan uit dat het in het westen van Nederland om 18 UTC al licht regent. Het tweede aandachtspunt zijn de buien op donderdag voor en bij de hoogtetrog, de modellen lopen uiteen wat betreft de locatie, timing en intensiteit van de buien, hier zit dus nog enige onzekerheid in.

Aandachtspunten

Temperatuur:
-

Wind:
Vanavond op nadering van het warmtefront seinen voor ZW 6 Bft, hetzelfde zien we donderdagavond op nadering van de hoogtetrog. Vanavond en in de nacht naar donderdag in de kustprovincies (in de warme sector) windstoten van 25-30 knopen. Donderdagavond op nadering van en bij de hoogtetrog zijn (bij buien) windstoten mogelijk van 30-35 knopen, met name in de kustprovincies. Aandachtspunt is HARM36 die boven zee bij een bui lokaal met 41 knopen komt, de andere modellen geven dit niet aan, vooralsnog gaan wij er niet vanuit dat dit boven land gaat gebeuren.

Bewolking:
Bij de occlusie, het warmtefront en in de warme sector kom ST voor, alle modellen geven dit aan. Alleen HARM36 berekent vanmiddag boven de Noordzee ook ST, aangezien hij de enige hierin is en het ook niet wordt waargenomen, lijkt dit niet waarschijnlijk. Vanaf donderdagmiddag/-avond op nadering van en bij de hoogtetrog CB's met basis rond 2000 vt en toppen tot FL200-250.

Neerslag:
Aan de oostflank van de rug berekenen alle modellen een lichte bui boven de oostelijk helft van Nederland. Als je kijkt naar de progtemps, haal je dat er niet uit, daarnaast wordt het ook niet waargenomen terwijl de modellen het wel berekenen, dus wij gaan ervan uit dat het droog blijft. Pas bij de occlusie, het warmtefront en het koufront valt weer (mot)regen. Vanaf donderdagmiddag/-avond op nadering van de hoogtetrog en bij de hoogtetrog enkele buien. Vooral in de kustprovincies kunnen deze buien vanaf donderdagavond gepaard gaan met onweer, dit wordt ondersteund door progtemps en de onweersproducten (Harmonie onweersplaatjes en INDECS). Met een schering van 20-30 knopen en CAPE van 200-400 J/kg (aan de kust lokaal rond 1000 J/kg) is de convectiemodus voornamelijk multi cell.

Zicht:
Goede zichten, in regen/buien matig zicht, mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: blij

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

SniperEye

Morgen wordt het heel spannend even tuin zuidoosten van ons land. Grote kans op een level 3 van Estofex.

Wellicht ziet Marsel of iemand anders tijd om de situatie iets gedetailleerder toe te lichten?

Tam

Citaat van: SniperEye op ma 31 jul 2017 - 11:28
Morgen wordt het heel spannend even tuin zuidoosten van ons land. Grote kans op een level 3 van Estofex.

Wellicht ziet Marsel of iemand anders tijd om de situatie iets gedetailleerder toe te lichten?

Vaak verschuift het ongunstig voor ons, laten we hopen dat het voor het zuidoosten nou eens gunstig 100 km NNW verschuift.

SniperEye

Ik bekijk het dan ook niet vanuit ons land. De afstand Rotterdam Eindhoven is hetzelfde als de afstand Eindhoven Düsseldorf. Ons land is dusdanig klein dat het bijna micro-meteorologie is als het over het weer gaat.


ThaGhostNL

Citaat van: SniperEye op ma 31 jul 2017 - 13:39
Ik bekijk het dan ook niet vanuit ons land. De afstand Rotterdam Eindhoven is hetzelfde als de afstand Eindhoven Düsseldorf. Ons land is dusdanig klein dat het bijna micro-meteorologie is als het over het weer gaat.

Zoals Tam het al aangaf, het geheel en in het bijzonder de rand ervan is een stuk oostelijker komen te liggen in vergelijking met de verwachting van gisteren. Iets wat eigenlijk al te voorzien was. Vond Estofex erg "paniekerig" met de verwachting en mogelijkheid naar level 3. Ik verwacht daarom in het zuidoosten en oost niet al te veel, hooguit wat stappelbewolking die uitgroeit tot een regen bui. Kwa onweer zal je het toch meer in het midden van Duitsland moeten zoeken. Koblenz - Frankfurt.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

SniperEye

Die hoek was ik voornemens om op te gaan zoeken. Overigens is de laatste alinea van Estofex wellicht de belangrijkste en laat zien dat het niet "paniekerig" bedoeld was:

Ik citeer:
Citeer
This forecast has few limitations that during the next 2 days may strongly modify the scenario. These concern:
1. Timing and the amplitude of the shortwave which will be crucial in terms of CI, its placement and convective mode. This is probably the most important factor which should be carefully followed in the next model updates.
2. CIN values that may inhibit convective activity
3. LL moisture that may be overestimated in NWP models and result in a lower instability.
4. Cloud cover in the morning hours, which may limit diurnal heating, decrease instability and complicate CI.

Unknown-user1778

Wat een pech toch weer he. Niks voor Nederland. 300km oostelijk en level 3. Ik blijf bij mijn conclusie; dit is één van de verschrikkelijkste zomers ooit voor Nederland.

Marsel

Het is begonnen bij onze oosterburen. Rappe ontwikkeling ten (noord)westen van Stuttgart met meteen enorme bliksemactiviteit. Komende uren worden van groot belang, met name de grens tussen de opklaringen + vrij droge hitte over O-DU en de convectieve restanten + hoge Td's wat verder westelijk. Die Td's zijn aan de warme kant overigens iets lager dan de meeste modellen aangaven, al komt vanuit het westen nu wel wat meer vocht binnen en gaat de forcering de komende uren sterker worden, zowel vanaf de grond als in de bovenlucht.

Ik vermoed dat het level 3 gebied nu in werkelijkheid iets zuidoostelijker ligt dan in de initiële verwachting. Veel scheelt het niet waarschijnlijk. Mocht het straks vanaf de grond lukken, dan is het gezien de 12z soundings van ETGI en ETGB meteen raak met supercellulaire convectie met zo'n beetje het hele scala aan intense randverschijnselen, later opschalend naar de squall/bow-echo variant (50kt op 700hPa!). Supercell Tuesday zouden ze aan de andere kant van de plas zeggen. Ben benieuwd!

Johannes96

Mijn gevoel zegt dat er steeds grotere verschillen zijn tussen het zeeklimaat van ons en het landklimaat van Frankrijk-Duitsland. Een beetje vanaf die strook waar gisteren die buien waren, daar alleen maar warmer en warmer, hier alleen maar koelen (voor het gevoel i.i.g.) Steeds net niet en/of 1 dag tropisch (hier in het noorden niet eens). In Brabant en Limburg zijn nog aardig wat zomerse en tropische dagen geweest, maar ook onder de norm denk ik (?). Hier maar een paar dagen echte warmte gehad en die was dan wel in eind mei. We hebben nog 2 decades augustus natuurlijk waarin wat kan gebeuren, en een decade september waarvan we weten dat die zeer heet kan zijn zoals vorig jaar. 2e decade was dat zelfs. Schrijf de zomer niet af, maar tot nu toe is het erg matig, en zeker op korte termijn niet veel verbetering. Niet dit weekend maar aankomend weekend lijkt het dan wat beter te worden maar ook van korte duur, zaterdag 12 en zondag 13 wellicht 23-29 graden. Maar is nog te ver weg natuurlijk.

Let's keep hoping!  8)

TaL

Er staan enkele onstabiele en kletsnatte dagen te wachten volgende week :)
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Tam

Leveltje 1 vandaag hier.

CiteerFor Benelux and W Germany, near the core of the low-pressure system, locally enhanced overlap of CAPE-DLS can also lead to large hail and severe wind gust events in the afternoon.


GeneralDuke

Misschien morgen wat interessants. KNMI Guidance:
Vanaf dinsdagochtend enkele regen- en onweersbuien. Lokaal kan er schering voorkomen van 30-40 knopen en met een CAPE (in het oosten) oplopend van 1000 J/kg naar 2000-2500 J/kg in de middag is de convectiemodus goed georganiseerde multi cell, mogelijk SQL. Er kan lokaal veel regen vallen, HARM36 berekent lokaal een Precipitable Water inhoud van 40+ mm en in de Harmonie uitvoer enkele spots met 20+ mm/u, de andere modellen blijven hiermee nog achter. Voorlopig een aandachtspunt, de ontwikkeling zit aan het eind van de range.

Modelonzekerheid:
Aandachtspunt zijn de onweersbuien die dinsdag kunnen ontstaan. Al in de ochtend wordt de opbouw onstabiel. Forceringen zijn PVA aan de voorzijde van de trog, warmteadvectie, het thermisch lagedrukgebied en dinsdagmiddag ook dagelijkse gang. Wat tegen kan werken is dat dinsdagochtend de rechteruitgang van de Jet boven onze omgeving ligt. De modellen lopen behoorlijk uiteen wat betreft de intensiteit, locatie en timing van de buien, hier zit dus nog onzekerheid in.

Even in de gaten houden dus.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Wilfred Janssen

Als ik er tijd voor kan vinden, dan post ik later vandaag een korte update over de situatie van morgen. Om een lang verhaal toch even kort te maken: in potentie een best leuke situatie, maar waarschijnlijk doet ochtendconvectie alles de spreekwoordelijke das om. Even afwachten!
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Eric


vossejongk


flyineddy

Er is van dinsdag op woensdag mogelijk kans op onweer, dus ik plaats even de laatste Guidance van het KNMI.

Citeer
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 29 augustus 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Duitsland beweegt oostwaarts. Een rug in de bovenlucht trekt vandaag overdag van west naar oost over Nederland. Een grootschalige bovenluchttrog positioneert zich dinsdagavond boven de oostelijke Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden, in de nacht naar woensdag komt de trogas boven Ierland te liggen. Om 10 UTC bevindt zich een thermische vore boven Bretagne en bereikt in de loop van dinsdagmiddag of -avond de westkust en beweegt oostwaarts over het land. In de grootschalige bovenluchttrog ligt een koufront en bereikt de westkust in de nacht naar woensdag om vervolgens zeer langzaam oostwaarts te trekken.

Modelbeoordeling:
HARM36 berekent momenteel mist/ST boven de Noordzee en het IJsselmeer. Gezien het feit dat HARM36 dit al een tijd lang berekent terwijl er niks gemeten wordt en de andere modellen dit ook niet berekenen, lijkt dit zeer onwaarschijnlijk. De modellen berekenen de vore allemaal op een andere positie en lopen behoorlijk uiteen qua timing. De situatie is dus nog uiterst onzeker. De modellen verschillen onderling dus ook behoorlijk qua neerslag bij de vore en het koufront. Alleen Hirlam en ECMWF berekenen al neerslag op dinsdagavond, gezien de progtemps zou het wel kunnen dat er wat buiige regen of een (onweers)bui voorkomt. Wel is het de vraag of het de grond bereikt gezien de droge laag onderin. In de nacht naar woensdag komen alle modellen wel met regen en/of buien bij het koufront, maar verschillen behoorlijk qua timing, intensiteit en locatie.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag en morgen op veel plekken overdag zomers warm.

Wind:
Tot in de loop van de middag in de Vikingbank tijdelijk Zuid 7 Bft. Boven land komen de Harmonies in de nacht naar woensdag met lokaal 41 knopen windstoten (ECMWF en Hirlam niet), het verschilt per run of dit net binnen of buiten onze landgrenzen is. Het is iets om even in de gaten te houden, het is niet geheel uitgesloten dat dit binnen de landgrenzen komt.

Bewolking:
Bij het koufront kan ST voorkomen, dinsdagavond al boven de Noordzee, in de nacht naar woensdag ook boven land. Nabij de vore aan het begin van dinsdagavond hebben de CB's een basis rond 3000-4000 vt en toppen tot aan FL300. Later op de avond bij de vore en nabij het koufront hebben de CB's een hoge basis (rond 6000 vt) en toppen tot aan FL300.

Neerslag:
Nabij de vore buiige regen en/of buien, op enige hoogte bevindt zich een inversie, als de bui er net aan voorbij kan schieten is onweer niet uitgesloten. INDECS komt ook dinsdagavond al met onweerskansen. Harmonie geeft geen onweerssignaal op de vore, wat wel logisch is, aangezien deze op de vore ook geen neerslag berekent. Convectiemodus is met 15-20 knopen schering en een CAPE rond 1000 J/kg single cell, lokaal multi cell. Bij het koufront buien, mogelijk met onweer en hagel. Ondersteund door INDECS, Harmonie onweersplaatjes en Harmonie graupel plaatjes. De convectiemodus is met 20-25 knopen schering en een CAPE rond 1500 J/kg voornamelijk multi cell. Aandachtspunt is hierbij de kans op grote neerslaghoeveelheden, Harmonie Precipitable Water plaatjes komen lokaal met 45 mm en Hirlam & ECMWF uurlijkse neerslagsommen komen lokaal op 5-10 mm uit, HARM36 zelfs lokaal met een uursom van 20-40 mm.

Zicht:
Komende nacht kan lokaal ondiepe grond(mist) ontstaan, de progtemps geven goed aan dat dit om een zeer ondiepe mistbank gaat gezien de inversie op geringe hoogte. In de regen en/of buien bij de vore en het koufront matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: blij

Uitgifte: 28/08/2017 10.32 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Woensdag kans op veel regen, vooral in het noordwesten.
Ook kans op onweersbuien.
Mogelijk is er woensdag een grote spreiding in temperatuur, met in het zuidoosten misschien nog wel zo'n 30 graden, maar in het noordwesten slechts tussen de 15 en 20 graden in de langdurige regen.

Zie hier de laatste Guidance:

Citeer
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 29 augustus 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Ons land bevindt zicht in een zadelgebied tussen een lagedrukgebied nabij IJsland, een thermisch lagedrukgebied boven Spanje, het Azorenhoog en een hoog boven Oost-Europa. Het laag nabij IJsland koerst richting Noorwegen, het thermisch laag koerst noordwaarts en komt woensdagochtend of -middag aan boven Nederland. Dit laag heeft aan de noordoostkant een vore. Het gevolg hiervan is dat steeds warmere en vochtigere lucht onze kant op komt, terwijl een golvend koufront dat bij het IJslandse laag hoort dinsdagochtend NO-ZW georiënteerd het noorden van de FIR bereikt, maar ons land tot woensdagmiddag nog niet. Boven het aandachtsgebied vindt zeer veel convergentie van vocht plaats (precipitable water in Harmonie en EC 40-50 mm). Op 500 hPa verlaat een hoogterug in de nacht naar dinsdag ons land, waarna een hoogtetrog ten zuiden van IJsland naar Ierland kan zwaaien, waardoor er boven onze omgeving een krachtige zuidwestelijke bovenstroming op gang komt.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt zijn de regenhoeveelheden voor woensdag. Tot woensdag 12Z zijn de hoeveelheden in de laatste modelruns als volgt: D11(12): maximum boven het noordwesten, 40-70 mm, Ha36 en 38(12): maximum boven zuidwesten en noordwesten 20-40 mm, EC06: gelijk aan D11. EPS-kansen voor 10-30 mm landelijk groot. Dit kijkende zijn de GlamEPS-kansen op meer dan 10/20 mm in 24 uur veel te laag. Gezien de stijgbewegingen die plaats gaan vinden a.g.v. convergentie is ook niet uit te sluiten dat er onweer voorkomt, maar als het gaat om de zwaarste randverschijnselen lijkt het gebied aan de zuidoostflank van het thermisch laag de grootste kans te maken, vooral als buien in de middag vanaf de grond tot ontwikkeling kunnen komen (zie progtemp D11 EHBK van 30/12Z). De grootste onzekerheid voor woensdag is de precieze koers en treksnelheid van het laag, dat ziet er op deze termijn uiteraard nog wisselend uit.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx morgen van 25°C op de Wadden tot lokaal 31°C in het zuidoosten. De nacht naar woensdag wordt a.g.v. toenemende bewolking een tropische in het zuidoosten van het land, waar de minima lokaal niet onder de 21°C uitkomen. Tx voor woensdag nog onzeker, omdat die bereikt wordt aan de zuidoostflank van het laag. In Hirlam zien we bijvoorbeeld een T om 12Z van 32°C in het zuidoosten omdat in dit model het laag noordelijker koerst. In langdurige regen komt het maximum nauwelijks hoger dan het minimum, waardoor de verschillen van noordwest naar zuidoost nog weleens fors kunnen uitpakken. Dat de grens tussen lage en hoge maxima ergens boven ons land terechtkomt wordt meteen duidelijk als de grote spreiding in de temperatuurpluim van het EC bekeken wordt.

Wind:
Aan de zuidoostflank van het thermisch laag komen in potentie de zwaarste windstoten voor in een omgeving met hoge CAPE en schering, plus vrij veel wind (50 kn) in de luchtkolom. Voor dit moment voorzien de fijnmazige Harmoniemodellen echter nog niet dat dit gebied binnen de landsgrenzen ligt. Verder zullen aan de noordwestflank van het laag, ten zuiden van het koufront zessen (NO) komen te staan in de kustdistricten.

Bewolking:
Nabij het koufront boven zee St. In de zone waarin het langdurig en veel gaat regenen zal de grenslaag dusdanig verzadigd raken dat ook daar de bases tot St-niveau zullen zakken. De toppen zijn hoog, FL300 en hoger. Door warmteadvectie rond 925/850 hPa ontstaat er een potentieel onstabiele opbouw. Optilling als gevolg van convergentie en PVA aan de oostflank van de hoogtetrog kan dan ingebedde Cb's opleveren met evenzo hoge toppen. Met het dichterbij komen van het koufront zien we dat door het binnenlekken van koudere lucht onderin de opbouw van de troposfeer steeds stabieler wordt; de progtemps (bijvoorbeeld van EHAM) beginnen steeds meer voorover te hellen.

Neerslag:
Vanaf dinsdagavond regen. Het eerst in het noordwesten, geleidelijk verder landinwaarts uitbreidend.Enkele ingebedde onweersbuien aan de zuidoostrand van het regengebied zijn mogelijk. Harmonie, INDECS geven ook voldoende aanleiding om dat te geloven. Aan de zuidoostflank van het thermisch laag kunnen in de middag enkele buien vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Convectieve modus voor deze buien lijkt met CAPE > 1000 J/kg en schering rond 40 knopen de supercelcategorie te kunnen halen. Vooralsnog is het gezien de modellen waarschijnlijker dat deze buien in Duitsland tot ontwikkeling gaan komen, alhoewel ze in Hirlam net mogelijk zijn in het zuidoosten van het land. Totale hoeveelheden regen zijn het grootst in de noordwestelijke helft. Aangezien EC t/m +72 een nieuw regengebied van het zuidwesten uit laat naderen zou het dagtotaal in de noordwestelijke helft uit kunnen komen boven de 50 mm, wat het criterium is voor code geel. De onzekerheden zijn op dit moment echter te groot om een hiervoor noodzakelijke kans van minimaal 60% ergens in een SGG te halen.

Zicht:
Komende nacht grondmist, lokaal een ondiepe mistbank. Grootste afkoeling in het noorden. Woensdag in langdurige neerslag steeds slechtere zichten, uiteindelijk 1500-3000 m door verticale vochtadvectie.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal