Onweerskansen 2017 - Algemene Vooruitzichten

Topic gezien door 52720 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, zo 01 jan 2017 - 16:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2017?

< 10 (Buitengewoon weinig)
8 (8.5%)
10-15 (Zeer weinig)
10 (10.6%)
15-20 (Weinig)
6 (6.4%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
12 (12.8%)
25-30 dagen (Normaal)
24 (25.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
14 (14.9%)
35-40 dagen (Veel)
13 (13.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
7 (7.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

flyineddy

Hier in Hoogeveen komt er ook behoorlijk veel water naar beneden. Hier bij mijn werk nog geen overlast (zoals straten blank o.i.d.), maar mijn zicht is zeer beperkt.
Als het zo door gaat kan het best hier en daar tot overlast leiden.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Marsel

Dank Johannes. Verbaast me niks. Overigens mooi  conform verwachting, dit was precies waar de dreiging vanuit ging.

Gerard1995

hier in de regio west veluwe over de hele dag nu 37 mm opgevangen.. eindje verderop richting Apeldoorn stroken waar er meer dan 50 is gevallen... moessonhoeveelheden  :o en dan te bedenken dat we morgen tot en met zondag nog dagelijks neerslag erbij krijgen.... 8)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

matroesjka-world

Citaat van: Gerard1995 op wo 28 jun 2017 - 17:32
hier in de regio west veluwe over de hele dag nu 37 mm opgevangen.. eindje verderop richting Apeldoorn stroken waar er meer dan 50 is gevallen... moessonhoeveelheden  :o en dan te bedenken dat we morgen tot en met zondag nog dagelijks neerslag erbij krijgen.... 8)
Enorm grote wolkbreuk in Wolvega en omstreken, ze kunnen er met bootjes door de straten varen  :o

In Wolvega in een uur tijd 40 mm   :o

EDIT mod: even samengevoegd ;).
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

Arend

Bij het totaal van 10 mm van vanmorgen is er hier vandaag nog 9 mm bijgekomen. Een bescheiden maar mooi resultaat. Het zal morgen een hele interessante landelijke KNMI neerslagkaart opleveren wanneer de gegevens van de waarnemers zijn verwerkt.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Unknown-user1778

is het eigenlijk zo dat na een lange periode van droogte, wanneer er dan een plotselinge plens water valt dit makkelijker of juist moeilijker wordt opgenomen door de grond?

Armand

Ik denk dat bij droogte water moeilijk wordt opgenomen door de grond en dat je sneller kans hebt op overstromingen en grote waterplassen. In de praktijk komt dit bijvoorbeeld ook voor bij (moes)tuiniers:
Vul maar eens een pot of stuk grond met potgrond en laat dit bijvoorbeeld een week zonder water. De grond wordt dan "harder". Als je dan ernaast een pot of stuk grond met verse potgrond vult en dan beiden een flinke plens water geeft, zie je het bij de verse potgrond vrijwel direct weglopen terwijl bovenop de droge grond direct een laag water gaat zitten en slechts langzaam "leegloopt".

Lijkt me dat dit in de (gras)velden er ook zo aan toe gaat eigenlijk ;)

vossejongk



neerslagkaartje van gister. 72mm in Bergummerdam :o

Johannes96

Hier in Friesland waar dus het meeste regen is gevallen, gaat weer een dikke bak regen krijgen. Vandaag weer 10-20mm op sommige plekken en nu komt er weer een bak water met hoge intensiteit deze kant op. Activerend door het Ijsselmeer (?) Zo lijkt het in ieder geval. Klap onweer nog mogelijk? ::) ::)

Armand

Grappig om te zien actueel: De buien boven de Ardennen bewegen van zuid naar noord. De buien aan de kust van west naar oost. Het regengebied bij de Noordzee komt heel langzaam van noord naar zuid.

Drie verschillende trekrichtingen in zo'n klein gebied ;)

AFTH14

Citaat van: Armand op vr 30 jun 2017 - 15:13
Grappig om te zien actueel: De buien boven de Ardennen bewegen van zuid naar noord. De buien aan de kust van west naar oost. Het regengebied bij de Noordzee komt heel langzaam van noord naar zuid.

Drie verschillende trekrichtingen in zo'n klein gebied ;)

Inderdaad, best apart.

Der RoX

Ziet er interessant uit, iemand in voor een uitleg?
WiNtEr!!11!1!@

Johannes96

Citaat van: der rox op vr 30 jun 2017 - 18:23
Ziet er interessant uit, iemand in voor een uitleg?

Lijkt me te maken te hebben met de verschillende windrichtingen op 1000-2000m.

Marsel

Onweerskansen maandag 10 juli 2017, woord vooraf
Voor morgenmiddag en -avond wederom een onweerskans. Niet al te grootschalig dus daarom een eervolle vermelding in het algemene topic. De door een hoogtetrog geïnduceerde convectie ten zuiden en zuidoosten van ons land trekt de komende nacht via O-BE richting W-DU. Daarbij krijgt misschien het uiterste zuidoosten een schampschot, maar het zwaartepunt blijft volgens alle 12z output net buiten onze landsgrenzen. Eigenlijk verwacht ik voor ons land geen bijzonderheden de komende nacht. Daarom vooral even de focus op morgenmiddag/-avond.

Kort synoptisch
Ons land bevindt zich momenteel aan de warme zijde van het polaire front. De eerste onweersgolf gaat vannacht dus via het zuidoosten aan onze neus voorbij, zie woord vooraf. Het is wachten op het KF dat zich op dit moment nog boven de UK bevindt. Het systeem wordt op de hielen gezeten door een kortgolvige hoogtetrog. Beide systemen staan morgen tijdens de namiddag en avond gepland om het land vanuit het westen te passeren. Tot die tijd bevinden we ons in een warm en vrij gradientloos gebied waarbij al voor het KF uit de wind in de loop van de middag vanaf zee gaat waaien, deels agv thermische processen (zeewind) maar vooral door drukdalingen ten noorden van ons. Eerst een vrij zwakke (noord)westcomponent dus, maar in de loop van de middag sterker wordend.

In de voorkamer van het KF zijn nu al brede opklaringen aanwezig. Modellen simuleren morgenmiddag tussen de velden hoge- en middelbare bewolking door dan ook voldoende zon om het nog eenmaal zomers warm te laten worden. De prefrontale warme tong (theta-e  50-55C) strekt zich 's middags uit vanaf N-FR tot over C- en O-BE en trekt tijdens de namiddag en vroege avond door tot over het zuidoosten en oosten  van het land. We kunnen meteen stellen dat de grootste onstabiliteit zich met name in die regio's ophoudt.
CAPE tijdens de middag daar oplopend naar waarden tussen 1.0-1.5KJ/Kg, verder naar het westen en noorden is het met 500 tot 1000 Joule wel bekeken. Diepe schering is met 25-30kt (hoogste waarden in het oosten) aan de matige kant. De windprofielen laten ten tijde van maximale destabilisatie zowel absoluut als stormrelatief weinig boeiends zien en worden onderin ook deels verstoord door de naar WNW draaiende grondwind. PW in de warme tong ligt over het zuidoosten rond 30mm, elders veelal <30mm.

Triggers en onweerskansen
Als we dan naar triggers kijken zien we dat in het oosten van het land, alwaar de wind vanuit het westen het laatst invalt, puur op dagelijkse gang op verschillende plekken vrije convectie (vanaf de grond dus) mogelijk is tijdens de tweede helft van de middag. Tot die tijd is een inversie rond FL080 in staat om de deksel erop te houden. Progtemps tonen dan, na het eroderen van deze capping inversie, ook meteen toppen tot rond FL350. Verder simuleren modellen in hun 12z output vrijwel allemaal enkele onweersbuien wanneer het KF eind van de middag en begin van de avond het zuidwesten binnen trekt. Onderlinge verschillen komen met name voort uit oa de sterkte van de prefrontale westelijke wind (en dus afkoeling) en de mate van noordwaartse verplaatsing van de theta-e tong. Bovendien is de invloed van de hoogtetrog direct achter het front niet overal even eenduidig. Lokale convergentiezones agv invallende westelijke wind én relief moeten we in situaties als deze, waarbij de convectietemperatuur bijna bereikt is ook als potentiële triggers zien.

Alles optellend kunnen we stellen dat morgen in de loop van de middag met name over de oostelijke helft (inclusief het zuidoosten dus) convectie vanaf de grond mogelijk is welke zich, gezien de matige schering, ergens in de range van single- tot matig georganiseerde multicell zal organiseren. Bij deze buien dan al snel matige tot relatief hoge bliksemfrequenties en lokaal gusts 25-30kt. Kans op hagel tot 2cm is klein en eigenlijk alleen bestaand in de warme tong over BE en OZO-NL. Terwijl deze buien zich op lokale schaal voordoen komt tweede helft van de middag het KF het land op in het zuidwesten. Vermoedelijk laait de activiteit langs of vlak voor het systeem vanuit BE langzaam noordwaarts op. Zwaartepunt over BE en het zuid(oost)en, later mogelijk het oosten ivm de gunstigere positionering van de thete-e rug én de hogere temperaturen ten tijde van KF passage. Bovendien is de invloed van de hoogtetrog voor die gebieden wat eenduidiger. Anderzijds, zou een wat vroeger aanslagpunt van het KF door de trog ook voor het westen en midden enkele (onweers)buien tot gevolg kunnen hebben. Dit is bijvoorbeeld wat Harmonie38 en EC laten zien. Uiteraard zullen die exemplaren dan (veel) minder actief zijn tov verder naar het zuidoosten.

Qua organisatiegraad moeten we dan denken aan een zone met rommelige multicells. Op lokale schaal  behoorlijk actief met gusts tot rondom 30kt en forse bliksemactiviteit. Gezien de redelijke doorstroming op de midlevels, matige PW en haakse orientatie tov de stromingsrichting hoeven we niet meteen aan grootschalige wateroverlast oid te denken. Treksnelheid 25-30kt. Toch kan over BE en het zuidoosten toch even flinke plens in korte tijd naar beneden vallen.

Het KF verlaat het noordoosten eind van de avond. In de polaire lucht kunnen tijdens de nacht, onder invloed van de uitzakkende langgolvige hoogtetrog boven het relatief warme zeewater enkele buien ontstaan. Ik verwacht daar eigenlijk weinig onweersactiviteit op gezien de minimale CAPE en lage toppen (FL150).

Skroei


Marsel


Marsel

Borrelt lekker in omgeving van de Veluwe. Torens zijn van hieruit te zien. Duurt niet lang meer tot de eerste bui lijkt me. Wel een domper voor BE en daarmee ook mogelijk het verdere verloop voor de aandachtsgebieden in NL. Die Belgische buienrestanten waren niet voorzien....en daarmee is t juist daar een stuk koeler en stabieler. Waarschijnlijk dat voor de buienzone uit in de nu nog warme gebieden richting het binnenland straks nog t eea ontstaat. Zie bijvoorbeeld de Ardennen nu.

jandeventer

Citaat van: Marsel op ma 10 jul 2017 - 14:06
Borrelt lekker in omgeving van de Veluwe. Torens zijn van hieruit te zien. Duurt niet lang meer tot de eerste bui lijkt me. Wel een domper voor BE en daarmee ook mogelijk het verdere verloop voor de aandachtsgebieden in NL. Die Belgische buienrestanten waren niet voorzien....en daarmee is t juist daar een stuk koeler en stabieler. Waarschijnlijk dat voor de buienzone uit in de nu nog warme gebieden richting het binnenland straks nog t eea ontstaat. Zie bijvoorbeeld de Ardennen nu.

kijk nu richting zwolle daar topt die al af aan de bovenkant en vorm n lichte aambeeld nu,groet als kool ook

Martijn1978

Dat kan ik bevestigen Marsel.
Ten westen, zuiden en oosten van hier flinke stapelwolken die aan de onderkant al lekker donker worden.
Ben benieuwd.

jandeventer

Citaat van: Martijn1978 op ma 10 jul 2017 - 14:40
Dat kan ik bevestigen Marsel.
Ten westen, zuiden en oosten van hier flinke stapelwolken die aan de onderkant al lekker donker worden.
Ben benieuwd.
[/quote

als de radar klopt heb je daar nu onweer iig in de buurt van ede

Powered by EzPortal