Onweerskansen 2017 - Algemene Vooruitzichten

Topic gezien door 52645 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, zo 01 jan 2017 - 16:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2017?

< 10 (Buitengewoon weinig)
8 (8.5%)
10-15 (Zeer weinig)
10 (10.6%)
15-20 (Weinig)
6 (6.4%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
12 (12.8%)
25-30 dagen (Normaal)
24 (25.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
14 (14.9%)
35-40 dagen (Veel)
13 (13.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
7 (7.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

flyineddy

Vannacht en morgen overdag inderdaad kans op onweer.
Hieronder de knmi guidance.
Kort samengevat; kans op onweersbuien met kleine hagel. Zullen (zeker vannacht) waarschijnlijk elevated onweersbuien zijn. Windstoten vallen waarschijnlijk mee, tenzij er sprake is van lijnvorming. Lokaal wel kans op vrij veel neerslag.

Edit: nieuwe Guidance (van 11.12 uur) toegevoegd.
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 09 juni 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden beweegt richting Noorwegen en vult op. Bijbehorend warmtefront lag om 10 UTC NW-ZO georienteerd over het noorden van de FIR en verlaat spoedig de FIR. In de warme sector wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd, die aanvankelijk middelbaar onstabiel is opgebouwd. Het golvende koufront nadert vannacht het westen en wordt voorafgegaan door een (thermische) vore/convergentielijn en warmte-advectie rond 850 hPa (ThetaW-850 rond 14 graden). Vanuit het westen loopt tevens een scherpe hoogtetrog mee en de rechteringang van een jetstreak. Door de combinatie van warmte-advectie en dynamische forcering wordt boven onze omgeving een convectief complex verwacht dat vannacht en morgenochtend van west naar oost over het land trekt. Het koufront verlaat morgen om 12 UTC het oosten waarna met een westelijke stroming polaire lucht wordt aangevoerd. Hierin loopt eerst nog een trogje mee, gevolgd door een rug.

Modelbeoordeling:
Condities (met name wolkenbasis) op de Noordzee bij het warmtefront al de hele ochtend slechter dan de modellen berekenen, al gaf Ha38 wel een signaal voor mist. Verklaring lijkt te vinden in het onderschatten van afkoeling en condensatie door doorvallende neerslag. Belangrijkste aandachtspunt betreft de convectie voor vannacht en morgenochtend. Alle modellen laten run-op-run een stevige activatie zien, in grote lijnen ziet het beeld er eenduidig uit. Alle modellen geven indicatie voor twee complexen die boven ons land samenkomen. Beide Harmonies springen wel behoorlijk in timing en positie, vooral gebaseerd op Hir/EC houden we nu eind van de avond/vannacht aan voor de westkust. Het koufront zelf lijkt vrij inactief, pas op dagelijkse gang boven Duitsland lijkt deze weer op te leven. Overigens, de (thermische) vore/convergentielijn einde van de middag/vanavond zit in alle modellen, maar verschilt qua timing behoorlijk. Deze onzekerheid is weergegeven in de GA-verwachtingen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
Langs de kust nog 6 Bft, vandaag afnemend en vrijdagmiddag/avond langs de zuidwestkust weer terugkomen. Aandachtspunt voor vannacht en morgen zijn eventuele windstoten bij convectie. Ha36 is het meest fors met lokaal zelfs > 48 kn. Ha38 is veel rustiger met max. 30 kn. Laatste scenario lijkt me realistischer al is in geval van een downdraft zeer lokaal een zwaardere uitschieter niet uitgesloten. Later vanmiddag en vanavond vorming van een thermische (o.a. zeewindeffect) vore/convergentielijn die een groot deel van het land gaat aandoen. De plotselinge windsprong naar west/noordwest is relevant voor met name kleine luchtvaart.

Bewolking:
Nabij het warmtefront lage ST-bewolking, vlak achter wat middelbare onstabiliteit (geen CB's verwacht, hooguit AC). Vannacht en morgenochtend geclusterde, mogelijk ingebedde, CB's met een hoge basis voor (ongeveer FL070) met toppen tot FL350. Op het koufront lijkt de kans op forse CB's niet groot meer, morgenmiddag neemt de onstabiliteitsdiepte af naar FL080 op nadering van de (hoogte)rug. Nabij het koufront kan overigens lokaal ook ST voorkomen.

Neerslag:
Nabij het warmtefront lichte (mot)regen, er vlak achter nog wat middelbare onstabiliteit met lichte regen. Vannacht en morgenochtend waarschijnlijk een of meerdere convectieve complexen. Onstabiliteit lijkt niet groot, MUCAPE in de orde van een paar honderd J/Kg, eff. windschering rond 25 kn. Dynamische forcering (zie synoptische situatie) ruimschoots aanwezig. De vraag is of de dynamische forcering het relatieve gebrek aan onstabiliteit kan compenseren. Waarschijnlijk niet, de kans op grote hagel (weinig CAPE) en zware windstoten (enkel als gevolg van een downdraft) zijn daarmee niet groot. Er kan lokaal wel veel neerslag vallen als gevolg van langdurige regenval bij tamelijk hoge intensiteiten, intensiteiten van > 50 mm/h zijn niet waarschijnlijk (PW-Ha36 slechts orde 30 mm). Toch blijft het oppassen gezien de dynamische forcering voor de vorming van een lijnvormig (squall) systeem met daarmee op grotere schaal (zware) windstoten. Koufront waarschijnlijk vrij inactief, morgen overdag nog een enkele geïsoleerde bui.

Zicht:
Bij het warmtefront nog nevel, mist zit nu net ten noorden van de FIR. Bij de buien morgen mogelijk slechte zichten.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Johannes96

Wat een rust hier, stilte voor de storm?

Svanos

Kleine update:

Voor de komende nacht en (vroege) ochtend grote onweerkansen met daarbij, vreemd genoeg, toch behoorlijke onzekerheid in de verwachtingen en verschillen in de modelresultaten. We zijn in de warme sector van een laag ten westen van de UK beland en vannacht wordt deze warme lucht weer verdreven bij passage van een trog op hoogte en een vore vooruit het koufront - en dit alles bij een voor convectie gunstige positie onder de hoogtestroming (jet). Dat betekent de nodige aanjagers (forcering) voor buien maar ertegenover staat dat de onstabiliteit beperkt is en de ruime DLS waarde maar deels kan worden benut omdat de buien vanaf enige hoogte (ruim 2km) zullen ontstaan. De vraag is of de forcering voldoende zal zijn om bij deze onstabiliteit de echt zware onweersbuien te laten ontstaan. Als dat lukt is er kans op veel ontladingen, hagel, veel neerslag, windstoten en mogelijk lijnvormige organisatie (squalline). Maar misschien blijft het bij enkele lichtere exemplaren met wel nog steeds onweerkans. Timing is ook onzeker, in de meeste verwachtingen wordt uitgegaan van eind van donderdagavond voor het uiterste zuidwesten, waarna de buien oostwaarts trekken om in de loop van vrijdagochtend NL te verlaten.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over heel NL voor onweer met lokaal veel neerslag en windstoten. Estofex tekent een level-1 in over o.a. NL m.u.z. van het noordoosten: "A level 1 was issued for northern Spain to France, Benelux countries mainly for large or very large hail and severe wind gusts.".

Al met al kans op de eerste echt grote onweersituatie van dit jaar, aan onze waarnemers dus extra oplettendheid gevraagd voor de Skywarn aandachtspunten (met vlgns verwachtingen meest relevante meldcriteria ): vnl. blikseminslag (schade door, of minstens 60 ontladingen/minuut), zware neerslag (intensiteit of overlast door) en hagel (stenen of gesloten dek, beiden minstens 2cm).

Bron: http://www.skywarn.nl/
Laagste gemeten temperatuur winter 2017 : -7.1°C
Davis Vantage Pro 2 plus

martijn

Donderdag weer onweerskansen, maar is in de gaten houden

Giso84

Citaat van: martijn op di 13 jun 2017 - 20:34
Donderdag weer onweerskansen, maar is in de gaten houden

Denk persoonlijk dat er volgende week meer potentie is voor onweer, al hoop ik natuurlijk dagelijks op onweer  ;)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Armand

KNMI Guidance geeft duidelijk aan hoe complex de onweerssituatie morgen is. Zelden zo een lap tekst gezien bij 'Neerslag'. Als de energie nuttig gebruikt wordt, kan het plaatselijk flink tekeergaan. Echter de onzekerheid is heel erg groot:

Neerslag:

Geen significante neerslag tot aan de passage van de vore op donderdagmiddag. In het westen laten EC en Hirlam al wat buiigheid op hoogte zien (AC hoogte). In het oosten is er nabij de vore ontwikkeling van buien mogelijk vanaf de grond. Vooral Harmonie 36 is erg actief. Of de buien ontstaan is afhankelijk van diverse factoren: Wat de buienontwikkeling tegen kan houden is de aanwezigheid van een zwakke inversie zoals door enkele modellen (Harmonie 38 en Hirlam) gesuggereerd wordt. Tevens is er op enige hoogte sprake van een behoorlijk droge laag waardoor de ontwikkelende CU ook zou kunnen verdampen. Verder is ook het moment van doorkomen van de vore cruciaal; na passage van de vore kunnen de buien nl. niet meer vanaf de grond gevoed worden. De modellen berekenen tevens wolkenvelden wat de temperatuur zou kunnen temperen. Verder zijn er ook diverse factoren aanwezig die de buiigheid juist kunnen aanjagen; temperatuur hoog genoeg om het in het oosten vanaf de grond te laten komen, de extra forcering die er is door het naderen van beide koufronten, PVA door de naderende hoogtetrog en tevens de aanwezigheid van zowel een rechteringang van een jet boven het noordoosten van het land als ook de linkeruitgang van een jet die aan het einde van de middag boven het zuiden van het land ligt. Als de buien zich ontwikkelen zoals in Harmonie 36 kunnen de toppen reiken tot een hoogte van zo'n FL350, lokaal zelfs FL400. CAPE waardes zijn het hoogst in het zuidoosten van het land (1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000 J/kg), tevens is er sprake van veel schering (rond 40 kn). Dit maakt dat er dan sprake kan zijn van goed georganiseerd multicells of zelfs supercells. Het is zeker een situatie die potentie heeft; met dit soort modi kan er sprake zijn van veel onweer, (grote) hagel en ook kans op forse windstoten. Of dit zich ontwikkelt is dus afhankelijk van de hiervoor benoemde factoren. Het is een situatie om goed in de gaten te houden. Na passage van de vore arriveren de koufronten, daarop is ook enige buiigheid mogelijk, maar dit zal veel minder om het lijf hebben dan nabij de vore. In alle modellen lijken beide fronten weinig actief te zijn.

Bron: KNMI

flyineddy

Je bent me net voor, Armand. Ik was ook net de Guidance aan het lezen.  :-X
Inderdaad een complexe situatie. Zal interessant zijn om te zien wat er gaat gebeuren.
Hopelijk kan er een mooie bui ontstaan. En het liefst op een voor mij gunstig(e) plaats en tijd, zodat ik er ook echt wat van mee krijg. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Eric

Onweer net ten zuiden van mij, wel dikke druppels regen! CC en CG's waargenomen.

Unknown-user1778

weer een dagje net niet zo lijkt het in limburg  ;D het begint weer een gewoonte te worden dit jaar haha. so close but so far  ::)

ron12

Citaat van: dennis089 op do 15 jun 2017 - 16:10
weer een dagje net niet zo lijkt het in limburg  ;D het begint weer een gewoonte te worden dit jaar haha. so close but so far  ::)
Dit kan goed het laatste onweer van deze maand zijn, komt een lange periode van droogte aan >:(
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Eric

Citaat van: ron12 op do 15 jun 2017 - 16:43
Dit kan goed het laatste onweer van deze maand zijn, komt een lange periode van droogte aan >:(
Volgens de "duitser"? ????

ron12

Citaat van: Eric op do 15 jun 2017 - 16:47
Volgens de "duitser"? ????
jawohl, en de Belg ook trouwens ook, maar die kijken maar 8 dagen vooruit. ;)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Unknown-user1778

het is gewoon zo typisch. open lightningmaps op dit moment. en de conclusie is, onweer HAAT nederland. een grote lijn van machtige buien net na Nederland ontstaan.

ron12

Citaat van: dennis089 op do 15 jun 2017 - 16:54
het is gewoon zo typisch. open lightningmaps op dit moment. en de conclusie is, onweer HAAT nederland. een grote lijn van machtige buien net na Nederland ontstaan.
Wel mooie luchten ver boven Duitsland te zien vanuit Niijmegen. Kan helaas geen foto op sturen werkt niet :-\
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

ron12

Redelijk veel wind in Nijmegen dat wel, word door de buien boven Duitsland aan gezogen, Daar is noodweer in de maak ;)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Giso84

Citaat van: dennis089 op do 15 jun 2017 - 16:54
het is gewoon zo typisch. open lightningmaps op dit moment. en de conclusie is, onweer HAAT nederland. een grote lijn van machtige buien net na Nederland ontstaan.

Sorry dat ik het zeg maar klagen is ook een vak.
Je zit, zat er dichtbij. Je had er ook achteraan kunnen gaan.
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

TaL

Zo dan, gisteren op die bui gezeten in Malhay/Bra in de Ardennen, wat een knetters vielen daar. Grootste steen: 3.5 cm
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

vossejongk

Auto nog wel heel of is dat een poffertjespan geworden?

Giso84

Daar heb je vast een aantal deukjes aan overgehouden (?)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Marsel

Zit net voor de gein even door GFS06 te bladeren. Wat een berg CAPE wordt er door het model voor komende donderdagavond t/m vrijdag berekend zeg  :o. Meteen even EC erbij gepakt, en dan zien we toch een iets ander beeld. De setup is in grove lijnen wel hetzelfde met aan de westflank van een vlak Europees hoog een EML die noordwaarts tot over de Benelux wordt getransporteerd, maar bij EC aanmerkelijk minder hoge Td's en dus een véél minder uitgesproken CAPE.

Daar waar GFS06 in z'n oper met absurde Td's van 20-22C komt zien we het bij EC tot hooguit 15-18C komen. Verder een thermische vore ten westen van het land in beide rekenbreinen maar ook een zeer uitgesproken anticyclonaal patroon in de bovenlucht (hoogterug overhead). Weinig significante triggers dus, op de windsprong nabij de vore na dan. Voorlopig dus nog niet in hoezee stemming vwb de periode donderdagavond - vrijdagmiddag, maar hooguit als aandachtspunt aanmerken. We gaan het volgen....

Powered by EzPortal