Winterdiscussietopic 2016/2017 Deel 1

Topic gezien door 173061 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 26 okt 2016 - 17:25

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 7 gasten bekijken dit topic.

DSDLimburg

Het volgen kan weer beginnen 8)
seizoen 2018/2019

Armand

GFS 06 heeft zich toch al verbeterd vergeleken met GFS 00. De leden boven de 10 graden op termijn zijn op één hand te tellen en de sneeuwkansen nemen ook gestaagd toe. Om nou al te spreken van een eerste winterprik durf ik niet aan, dat is nog te ver en qua gemiddelde nog te hoog.


winter67

Zou mooi zijn als dit gebeurt met kerst. Gfs 12z ook niet slecht met temperaturen onder/rond 5 graden

Jan van Ooijen

Op de Wadden de eerste winterse neerslag van het nieuwe seizoen?





Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Armand

Citaat van: Jan van Ooijen op vr 28 okt 2016 - 20:17
Op de Wadden de eerste winterse neerslag van het nieuwe seizoen?

Het positieve is dat dit de tweede keer op rij is dat GFS met winterse neerslag komt. Het negatieve is dat de pluim van 12z niet echt meewerkt.

Zomerliefde

Citaat van: Armand op vr 28 okt 2016 - 21:01
Het positieve is dat dit de tweede keer op rij is dat GFS met winterse neerslag komt. Het negatieve is dat de pluim van 12z niet echt meewerkt.
Tja...
Maar het valt me op dat de gfs pluimen altijd zo ongelooflijk springerig zijn.
Dan is het gemiddelde weer 10 graden en de volgende run is het gemiddelde weer 6 graden...

Valt geen peil op te trekken

ron12

Zelfde verloop als vorig jaar wat temperatuur betreft op 30 hpa, over 3 drie weken ietsjes kouder weer hier, https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2015 nu maar hopen dat die blijft stijgen die temperatuur daar
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

joboy52

Prachtige blokkade te zien bij gfs op lange termijn

winter67

Gfs behoorlijk koud en het is niet de eerste keer

Jan van Ooijen

Waarom we op de valse SSW na hoopvol moeten zijn voor winter 2016-2017

Voor diegenen die er totaal niet mee vertrouwd zijn: een SSW ontstaat doordat heel hoog in de stratosfeer (luchtlaag van 10 tot 50 km hoogte) de poolwervel, die normaal gezien vanaf deze maand weer op gang komt, plots heel erg begint te wiebelen. Zo kunnen er golven in ontstaan net zoals golven op de zee. En wanneer zo'n golf te hoog wordt kan die achterwaarts omslaan en breken. OK, dat achterwaarts omslaan zie je dan weer niet op zee natuurlijk, maar met je fantasie kan je je er wel een en het ander bij voorstellen. Een gevolg van dat omslaan, is dat de lucht samengeperst wordt en daardoor opwarmt waardoor heel de poolwervel verstoort wordt of zelfs helemaal stilvalt en omkeert van richting.

Lees het gehele interessante artikel op Wintersportweerman

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Zomerliefde

GFS komt weer met een groenlandhoog op de proppen. Benieuwd hoe de run zich verder evolueert.


Edit: deze run is erg goed met een duikend laagje en zelfs sneeuwkansen..

Jan van Ooijen

Winter door extreem warme Noordpool?

We schreven er de afgelopen week al vaker over. De komende winter. Is er iets zinnigs te zeggen over de huidige patronen in de atmosfeer in relatie met het komende winterseizoen. We hadden al geconcludeerd dat een herhaling van vorig jaar erg onwaarschijnlijk is. En dat er met name in de beginfase van de winter misschien wat meer winterweer zou optreden. Daar houden we aan vast. Maar interessant is een recent wetenschappelijk artikel, dat misschien meer licht laat schijnen op het veel te warme weer in het Poolgebied en juist kouder weer op andere plaatsen van de wereld.

Polar Vortex
In dit onderzoek, dat vorige week werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature, kijkt men heel specifiek naar de locatie van de 'Polar Vortex'. De Polar Vortex is in feite een groot lagedrukgebied dat zich ophoudt in het Noordpoolgebied, zoals de naam al doet vermoeden. Het is gevuld met koude lucht. En heeft een sturend effect op de weerpatronen op de gebieden die de pool omringen. Tot aan de gematigde breedten aan toe. Dus ook van belang voor het weer in onze omgeving. Een goed ontwikkelde Polar Vortex in het Noordpoolgebied bevordert een sterke westelijke stroming op gematigde breedte. En verkleint de kans op koud winterweer in ons land.

Donkere poolwinter
De Polar Vortex ligt met zijn centrum  normaliter vrij dicht bij of recht boven de geografische Noordpool. De reden zou moeten zijn, dat deze koude luchtwervel zich graag ophoudt boven het koudste deel van de wereldbol. In het gebied dat in de poolwinter zo min mogelijk straling van de zon ontvangt. En feitelijk alleen maar warmte uitstraalt. Als het zeewater op de Noordpool in het winterhalfjaar grotendeels is dicht gevroren, kan het er in feite even koud worden als op een continent. Diepvriestemperaturen van tientallen graden onder nul zijn dan geen bijzonderheid.

Run-away warming

Maar de wereld verandert. Het klimaat warmt wereldwijd snel op. En de poolgebieden blijken nog veel sneller op te warmen. Dat geldt voor de Zuidpool, maar nog veel meer voor de Noordpool. Op de Noordpool spelen krachtige zichzelf versterkende effecten een rol. Als het warmer wordt, blijft er minder ijs over op zee. Waardoor de opwarming kan versnellen. En er nog minder ijs over blijft. Enzovoort. Sommige klimaatwetenschappers spreken van het risico van een 'run-away warming'.



Momenteel ligt er veel te weinig ijs in het Noordpoolgebied. Minder dan ooit waargenomen. Vooral daarom is het er ook veel warmer dan normaal. De komende week zijn er grote gebieden waar het 15 tot 20 graden warmer is dan normaal. Op het vasteland kan het wel goed afkoelen. Siberië is tientallen graden kouder dan enige plek in het Noordpoolgebied.  Ook in het noorden van Canada vriest het her en der al 15 tot 25 graden.

Terug naar het onderzoek. Op basis van metingen en modelberekeningen heeft men geconcludeerd, dat de Polar Vortex niet meer zo trouw is aan de Noordpool. Het systeem is gemiddeld zwakker dan in de vorige eeuw. Maar is ook verplaatst. Met name in de richting van Eurazië. Laten we zeggen richting Siberië. De onderzoekers leggen een verband met het steeds verder slinken van de hoeveelheid zee-ijs. En leggen ook een verband met de toename aan sneeuw in Eurazië.

Meer sneeuw
Die toename van sneeuw kan op zich zelf verband houden met een in toenemende mate ijsvrije Noordpool. Boven open water kan de atmosfeer meer warmte en vocht oppakken. Als die lucht het continent binnendringt, kan er veel meer neerslag vallen. In de vorm van sneeuw wel te verstaan. Door een toename aan sneeuw op het vaste land kan het land juist verder afkoelen. Waardoor het meer en meer zo wordt, dat de Noordpool zelf echt beduidend veel warmer is dan de continentale gebieden die duizenden en duizenden kilometer verderop liggen.



Gespleten Poolwervel
Momenteel zien we patronen die sterk overeenkomen met wat de onderzoekers aan het licht brengen. De Polar Vortex ligt niet boven de Noordpool. Maar is gespleten. Een deel ligt boven Eurazië, een ander deel boven het noorden van Canada. Bovendien is met name Eurazië veel en veel kouder dan normaal. Afwijkingen van 10 tot 15 graden onder de norm zijn er geen uitzondering. Niet verwonderlijk, er ligt ook meer sneeuw dan gebruikelijk. Zowel in Eurazië als in Canada. Dit is geen toeval. Het houdt verband met de afwijkende patronen als hierboven beschreven.



Warmte veroorzaakt koude
Interessant is tenslotte ook, dat men in het onderzoek concludeert, dat de koudere gebieden in Eurazië en Canada (Noord Amerika) voor een deel de wereldwijde opwarming iets tegenwerken. Dus anders gezegd: Het smelten van de Noordpool bevat mee koppelingsmechanismen. Mechanismen die een verdere opwarming van de Noordpool alleen maar helpen. Maar dit opwarmen van de Noordpool veroorzaakt elders juist een afkoeling. Op zich lijkt het redelijk om te veronderstellen, dat met een verdere afname van het Poolijs, de kans op een uitbraak van winterkou bij ons niet perse kleiner wordt. Misschien zelfs wel groter. Immers, boven Eurazië zal vaker een fiks koude reservoir kunnen worden gevormd. Zoals nu trouwens ook al gebeurt.

Schaatsen
Het enige wat dan nog nodig is om bij ons schaatsijs te krijgen, is een dagenlang transport van die kou. Daar hebben we een oostenwind voor nodig. Ofwel, hogedrukgebieden boven Scandinavië of aangrenzend Rusland/Siberië. Met het verzwakken en verplaatsen van de Poolwervel, en daarmee het zwakker worden van westelijke stromingen, zou het zo maar kunnen dat dit soort hogedrukgebieden in de toekomst makkelijker kunnen ontstaan. Ofwel, of het komende winter tot schaatsijs komt, moeten we afwachten. Maar als u schaatsliefhebber bent: ik zou de schaatsen zeker nog niet definitief aan de wilgen hangen of op Marktplaats zetten.
[ur=http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-10-29-winter-door-extreem-warme-noordpooll]
Weer.nl[/url]
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Borislav




Wat een mooie kaart!

Note: afbeeldingen graag tussen de "[img /img]" tags plaatsen.
Borislav Lekic

zwoof

Weet iemand of er nog weer een Hellmann winterwedstrijd in de planning ligt?

Jan van Ooijen

Citaat van: zwoof op za 29 okt 2016 - 19:07
Weet iemand of er nog weer een Hellmann winterwedstrijd in de planning ligt?

Oh goed dat je het zegt. Zal het eens vragen
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

AFTH14

Reuze interessant allemaal, top!

winter67

Gfs 12 utc mooier op korte termijn met temperaturen onder de 5 graden

Weerextrem

Citaat van: winter67 op za 29 okt 2016 - 19:45
Gfs 12 utc mooier op korte termijn met temperaturen onder de 5 graden

Ho Ho.... onder 5 graden wil ik nog niet zo noemen, maar wel onder 10 graden. Gezien dat de wind uit visbak komt.... (warm oid)
Bij stevige buien zal het wel dalen naar 3-5 graden. bij aflandige wind zou dit zeker heleboel veranderen.

Oxize

Dat worden weer lekker frisse nachtes onder mijn lekkere warme dekbed :D
Oxize Fotografie -  Bokehlicious! - Stormchasing and Skywarn Certified - Astrofotografie -  APEC Member

Weerfreak 1337

Citaat van: Marsel op wo 26 okt 2016 - 20:55
Haha. Ik zou er nogal van staan te kijken als het de komende winter net zo zacht als voorgaande jaargangen zou worden. Die kans lijkt me vrij klein aangezien de zachte winters van de afgelopen jaren in de klasse uitzonderlijk zacht konden worden ondergebracht. Het kon bijna niet zachter zou je denken. Maar goed, we'll see.

Statistisch gezien zou het inderdaad heel bijzonder zijn als we nog zo'n zachte winter zouden krijgen, echter het weer blijft zijn grillen houden. Alles is mogelijk zullen we maar zeggen  ;D

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Powered by EzPortal