Kometen bevatten ingrediënten voor leven op aarde

Topic gezien door 1674 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 28 mrt 2012 - 21:17

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Kometen bevatten ingrediënten voor leven op aarde

Er is nieuw bewijs ontdekt dat de kometen die onze aarde vele jaren geleden bombardeerden de ingrediënten bevatten voor leven. Het nieuwe onderzoek werd bekend gemaakt op de 243de editie van de National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS). "Ons onderzoek laat zien dat de bouwstenen voor leven, intact kunnen blijven ondanks de enorme schokgolf en de gewelddadige omstandigheden bij een inslag van een komeet," vertelt Jennifer Blank, de teamleider. "Kometen zouden de ideale pakketten geweest zijn om de ingrediënten voor de chemische evolutie, waarvan men denkt dat deze resulteerde in leven, te leveren. Wij zijn voorstanders van dit scenario omdat het alle ingrediënten bevatte voor leven: aminozuren, water en energie."



Onderzoek
De wetenschappers simuleerden, met behulp van krachtige laboratorium-'wapens' en computermodellen, de condities binnenin de kometen toen zij de atmosfeer van de aarde met ongeveer 25.000 mijl per uur raakten en vervolgens neerstortten. Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek dat probeert te begrijpen hoe de ingrediënten voor de eerste organismen terecht kwamen op een aarde die miljarden jaren geleden onvruchtbaar en verlaten was. In één van de experimenten, werden gaswapens gebruikt om de hoge temperaturen en krachtige schokgolven te simuleren. Deze wapens wegen duizenden ponden en raken objecten met sterke luchtstromen van gas die bewegen met supersonische snelheden. Het team schoot op capsules, gevuld met aminozuren, water en andere materialen. En wat bleek? De aminozuren braken niet, ondanks de hitte en de schokgolven. Wat ze wel deden? De zuren vormden 'peptidebindingen', deze bindingen knopen aminozuren aan elkaar om zo te veranderen in proteïnen. En juist proteïnen zijn de werkpaarden voor iedere vorm van leven. De druk die ontstond tijdens de inslag zorgde voor de energie die nodig is om peptiden te creëren.

Wetenschappelijk bewijs suggereert dat het leven op aarde 3,8 miljard jaar geleden begon, na een hevig bombardement van kometen en asteroïden. De aarde zou daarvoor te warm zijn voor een levend wezen om te overleven. De oudste fossielen, die een bewijs zijn van leven op onze planeet, dateren van zo'n 3,5 miljard jaar geleden. De onderzoekers vragen zich af hoe leven zo snel kon ontstaan, omdat er weinig bewijs is dat de aarde voor de inslag water bevatte of dat er aminozuren gebouwd werden. Blank denkt dat het ook mogelijk is dat dat er meerdere leveringen van ingrediënten door de jaren heen werden gedaan.

Bron Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal