Organisatie van buien in een opwarmende atmosfeer

Topic gezien door 2340 bezoekers
Gestart door GeneralDuke, za 25 jun 2016 - 17:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

GeneralDuke

Woord vooraf aan alle klimaatsceptici: als dat voor jou beter werkt, lees dit topic dan alsof ik het over een hypothetische situatie heb. Mijn doel is niet om hier een discussie los te maken over of het klimaat aan het veranderen is of niet.

We weten dat we op meer buien mogen rekenen als het warmer wordt. Warmere lucht kan immers meer vocht vasthouden, dus er zal ook meer hemelwater naar beneden komen.
Wat mij in ieder geval nog niet helemaal duidelijk is, is of de organisatiegraad van buien ook zal veranderen. Je hoort mensen zeggen dat we vaker 'van die stevige regen- en onweersbuien' gaan krijgen, maar speelt daarbij ook mee dat er vaker goedgeorganiseerde buien gaan vallen, bijvoorbeeld zoals die van afgelopen donderdag?
Heeft een warmere atmosfeer ook invloed op de hoeveelheid schering die beschikbaar is voor een bui? Ik zie zo gauw geen verband tussen die twee dingen, maar wellicht zie ik een effect over het hoofd.
Wat ik me wel kan indenken, is dat er tegenwoordig best vaak vrij veel schering is, maar slechts 700-1000 J/kg CAPE. Als straks die CAPE-waardes vaker hoger liggen, dan kan de schering vaker optimaal benut worden en zullen er vaker georganiseerde buien ontstaan. Maar is er dus ook een direct effect op de schering zelf?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Citaat van: GeneralDuke op za 25 jun 2016 - 17:05
We weten dat we op meer buien mogen rekenen als het warmer wordt. Warmere lucht kan immers meer vocht vasthouden, dus er zal ook meer *knip*

Interessante stelling.
Ik heb er over nagedacht en ik zie eigenlijk ook geen verband. In principe is het namelijk zo dat schering het grootst is nabij barokliene zones, daar waar drukvlakken een helling vertonen en waar we de jet terugvingen. Ga je verder een luchtmassa in neemt de schering over bijvoorbeeld de 0-6km snel af. Het feit dat de atmosfeer opwarmt zou in principe niets aan deze gegevens moeten veranderen.
Immers, het warmt mondiaal op, dus zowel aan de polaire als de tropische kant van het polaire front. Een direct verband tussen opwarming en toenemende schering zie ik dan ook niet.
Sterker nog, wat ik regelmatig voorbij zie komen is dat het juist de polen zijn waar de opwarming het meest intens is. Dan zou je zelfs kunnen stellen dat de polaire jet uiteindelijk zou kunnen verzwakken (en meer meanderen), hetgeen uiteraard niet meewerkt aan convectieve organisatie gezien vanuit scheringsoogpunt.

Iemand anders die hier een idee bij heeft, want ik doe hier uiteraard ook een paar aannames.

Remy

Bij een warmer klimaat is er meer kans op zwaardere buien,hoe en waar die vallen is van heel veel dingen afhankelijk.Wat we voornamelijk kunnen verwachten is vooral extremer weer,het kan dus net zo goed extreem warm als extreem koud worden.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Powered by EzPortal