Zomer discussietopic 2015

Topic gezien door 418052 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 08 feb 2015 - 09:33

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Edwin

Citaat van: Weerfreak op wo 29 jul 2015 - 11:13
Als het maar onweert.  8)

Euh..nee! Onweer mag, maar ben die gvd herfst nu al zat ;) gewoon 26-30 met onweer. Het was hier net een uur lang rond de 10 graden.
Never Stop Exploring

Weerfreak 1337

Citaat van: Edwin op wo 29 jul 2015 - 11:38
Euh..nee! Onweer mag, maar ben die gvd herfst nu al zat ;) gewoon 26-30 met onweer. Het was hier net een uur lang rond de 10 graden.

Oh zeker, haha. Liefst natuurlijk warmbloedig onweer.  :D

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.


lander20

zo dan natte maand voor delen van Nederland in juli! plaatselijk 200mm neerslag!

Joep

Citaat van: winter67 op wo 29 jul 2015 - 11:08
Zo goed ziet het er niet uit na maandag gewoon weer buien en dalende temperaturen

Valt mee hoor


Joep


Joep


Joep

GFS wat positiever dan EC model



F.Fredje

Brrr, koud vanmorgen; 5,2 graden om kwart voor zeven.

strandwacht

Knmi vandaag en morgen
Zon en stapelwolken wisselen elkaar vandaag af. Het blijft droog. Zaterdag eerst vrij veel zon, later ook sluierbewolking

Toch een klein regenbuitje hier,dus dat van het blijft droog kunnen ze niet waar maken.

Marsel

We staan aan de vooravond van een uiterst aangename periode zo laten de rekenbreinen ons deze ochtend geloven. Al enkele dagen zat de weersverbetering in de berekeningen en gezien oa de EPS output van de laatste runs mogen we stellen we vanaf vandaag t/m waarschijnlijk ergens eind van de komende werkweek warm (tx > 20C) zomerweer tegemoet kunnen zien.

Het aardige is daarbij dat er wordt aangestuurd op een repeterend patroon waarbij de Benelux een week lang in de opgaande tak van een langgolvige Atlantische hoogtetrog vertoeft waarbij dan afwisselend cyclonale en anticyclonale bovenluchtpatronen elkaar afwisselen. Maar grosso modo blijft het synoptische plaatje met een hoogtetrog ten westen van ons en een rug ten (zuid)oosten gehandhaafd.

Aan de grond zien we uitlopers vanuit het Azorenhoog via onze omgeving eigen filiaaltjes vormen waarna met het naar (noord)oost passeren de warme lucht aan hun westflank ons land in wordt gestuurd. Vervolgens volgt cyclonale invloed in de vorm van (thermische) vores en een KF passage waarbij onweerskansen toenemen en we tijdelijk in koelere lucht komen. Vervolgens volgt een nieuwe rug vanuit het Azorenhoog die het weer snel stabiliseert, doortrekt en weer warmere lucht ons land in pompt waarna de onweerskans weer toeneemt.

Dit patroon wordt vandaag voor het eerst in gang gezet waarbij het eerste hogedrukfiliaaltje vanmiddag zo'n beetje pal boven NL ligt. Het systeem trekt oostwaarts waardoor we morgen in een zadelgebied liggen. Lagedrukinvloed reikt daarbij niet ver genoeg om buien te laten onstaan. Zowel vandaag als morgen dus rustig weer en oplopende temps naar 20-25C op zaterdag. Zondag volgt een nieuw hogedrukgebied welke wederom via onze omgeving (noord)oostwaarts trekt waarna, in samenwerking met een ontwikkelende thermische vore ten westen van ons, sterke WAA optreedt aan de westflank. Dat betekent zondag en maandag warmer (zondag zomers, maandag tropisch) met vanaf maandagavond toenemende onweerskansen als de vore onze omgeving nadert. Details volgen in een separaat onweerstopic.

En zo gaat het spelletje na maandag waarschijnlijk door met op dinsdag de passage van de vore en het KF waarna op woensdag een volgend filiaaltje van hogedruk zich weer via onze omgeving oostwaarts beweegt en we dus waarschijnlijk wederom tijdelijk de warme lucht in gaan en onweerskansen later weer toenemen. Opzich een uitermate fijn patroon aangezien het overwegend veel zon, warmte en periodiek onweersachtig zomerweer geeft. De snelle stabilisatie aan de polaire kant geeft daarbij ook aan dat we tijdens de relatief koele dagen (na KF passage) veel zon en al met al dus aangenaam weer zullen hebben. Genieten van de komende dagen dus!

Marsel

EC00 hieronder vertaalt heel mooi bovenstaand bericht. Dubbele piek in de maak, beiden aan de westflank van trekhogen terwijl we bovenin constant in die opgaande tak van de hoogtetrog blijven zitten. Dergelijke setup levert al snel relatief warm weer op. Aardig om te zien dat het beschreven patroon zich de komende 5-7 dagen in meer of mindere mate 3x herhaalt. Heerlijk warme en af en toe onweersachtige week voor de boeg dus!

Koen-IJM

Citaat van: Marsel op vr 31 jul 2015 - 13:03
EC00 hieronder vertaalt heel mooi bovenstaand bericht. Dubbele piek in de maak, beiden aan de westflank van trekhogen terwijl we bovenin constant in die opgaande tak van de hoogtetrog blijven zitten. Dergelijke setup levert al snel relatief warm weer op. Aardig om te zien dat het beschreven patroon zich de komende 5-7 dagen in meer of mindere mate 3x herhaalt. Heerlijk warme en af en toe onweersachtige week voor de boeg dus!

Vind EC wel wat laag zitten voor morgen en zondag, maar verder erg mooie pluim  :)

Koen-IJM

GFS gaat helemaal los volgende week vrijdag  ;D

Marsel

Citaat van: Koen-IJM op vr 31 jul 2015 - 13:08
Vind EC wel wat laag zitten voor morgen en zondag, maar verder erg mooie pluim  :)

Tja, tel er op die zonnige dagen morgen en overmorgen vwb Tx gewoon maar 2-3C bij op inderdaad. Morgen op veel plekken 22-24C en zondag 25C.

Overigens is het vanaf de nacht naar dinsdag even bekijken wat het gedrag van de thermische vores zal zijn. Die bepalen uiteraard hoe warm het met name 2e helft van volgende week wordt. Alles hangt samen met de timing van die dingen. Dat verklaart de spreiding na woensdag. Als eea goed valt hebben we zo weer een paar zeer warme dagen te pakken. We gaan het volgen.

Joep

Bijna schaatsen? Koud vannacht in Brabant

foto Steve Nieuwenhuis

Joep

Let op de blauwe maan vanavond!

Wikipedia:

Blauwe maan

Als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt, wordt de tweede volle maan een blauwe maan genoemd. Dit verschijnsel komt ongeveer om de twee à drie jaar voor. In de 21e eeuw zijn er blauwe manen geweest in november 2001, juli 2004, juni 2007, december 2009 en augustus 2012.[6]

Ongeveer om de twintig jaar zijn er twee blauwe manen in een jaar. Die vallen dan in de maanden januari en maart, wanneer februari geen volle maan heeft. Voor het laatst gebeurde dit in 1999. In 2018 zal dit opnieuw het geval zijn.

De naam blauwe maan (in het Engels Blue Moon) had oorspronkelijk een andere betekenis en wordt in feite ten onrechte op de hierboven beschreven manier gebruikt, ten gevolge van een fout in het blad Sky and Telescope in 1946. In 1999 werd er in hetzelfde blad een artikel aan deze fout gewijd.[7] Het is al lang gebruikelijk om de volle manen namen te geven die verwijzen naar een gebeurtenis of activiteit die rond die periode plaatsheeft, zoals de 'Harvest Moon' en de 'Hunter's Moon' in de herfst. De namen van de volle manen hangen samen met hun plaats in het seizoen: de laatste volle maan van de winter bijvoorbeeld is de 'Lenten Moon' .[8] In principe heeft ieder seizoen drie volle manen. Als er in een seizoen vier volle manen vallen, dan is de naam voor de laatste van de vier al vergeven en wordt de derde volle maan aangeduid als blauwe maan. Deze blauwe manen vallen altijd rond de 21e van de maand februari, mei, augustus of november, en zijn dus heel andere dan de tweede volle maan in één kalendermaand.

Joep

De pluim is kouder eind volgende week


Arend

Citaat van: Joep op vr 31 jul 2015 - 23:35
De pluim is kouder eind volgende week

Vind het wel een prima pluimpje zo. Echt koud wordt het niet, schaalverdeling mag wel een tandje omlaag geeft enigszins vertekend beeld.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

vossejongk

Gewoon een best grote kans op nachtvorst.. in AUGUSTUS -_-

Powered by EzPortal