Zomer discussietopic 2015

Topic gezien door 418094 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 08 feb 2015 - 09:33

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 9 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Eindelijk weer wat normaler weer, telkens weer terug te zien op de kaarten. Ook NAVGEM liet al iets doorschemeren echter maar een keer geen aandacht aangegeven omdat het model bij sommige gevoelig ligt
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Zomer keert eind van de week weer terug


Tegen het einde van de week kan Nederland zich weer opmaken voor prima zomerweer. Vanaf woensdag wordt het iedere dag een paar graden warmer. De komende dagen moeten we echter nog flink herfstweer trotseren en is vakantie in eigen land zeker geen pretje.


Dinsdag koudste 28 juli sinds 1965

Vandaag en een groot deel van morgen is het ronduit herfstachtig. Vandaag is al koud, sinds 1993 was het niet zo fris op deze dag. Morgen lijkt het zelfs de koudste 28 juli sinds 1965 te worden met 16,0 graden. Wind, buien en regengebieden overheersen en niets doet denken aan zomer. Aan de kust komen zelfs zware windstoten voor van 75 km/u. Ook valt er veel neerslag, 30 millimeter lijkt plaatselijk geen uitschieter (3 emmers water per vierkante meter).

Woensdag valt er nog af en toe een bui en vanaf donderdag wordt het echt rustiger hoewel het met 18 graden nog te koud is voor de tijd van het jaar. Normaal zou het 22,6 graden moeten zijn.

Vanaf vrijdag op het terras, zondag weer op het strand

Na de donderdag kunnen we weer het terras opduiken en zondag is het strand weer een optie. Vrijdag klimt de temperatuur naar 21 graden met af en toe flinke zonnige perioden en in het weekend lijkt de zomer aan een nieuwe opmaat te beginnen. Zaterdag wordt het gemiddeld 23 graden en zondag staan plaatselijk weer zomerse temperaturen op het programma.

Na het weekend lijkt de zomer weer echt op stoom te komen. Met potloot kunnen we volgende week dinsdag alvast een tropische dag in onze agenda's noteren.

weer-online

Joep

GFS dinsdag a.s. lekker warm


Marco uit Hangar 5

Man, zeur niet!

We hebben notabene al een hittegolf achter de rug, en als ik naar mijn zweefvliegdagen kijk, ik heb nog nooit zo een goed seizoen gehad! Het is dus vaker mooi weer gewweest dan slecht, nu gaan we even door een mindere periode (die zoals het er nu naar uitziet a.s. woensdag alweer voorbij is) en gelijk wordt de hele zomer afgeschreven... de meesten hebben een geheugen als een goudvis wat weer betreft.


Citaat van: dondertje127 op za 25 jul 2015 - 00:35
Zo mooi als de zomer begon de laatste dagen van juni, zo wisselvallig is het de laatste weken. Niet warm genoeg om buiten te zwemmen, en vaak zelfs te fris. Kwakkelzomer, al moet ik zeggen dat de vrijdag weer een hele lekkere dag was, zoals er af en toe tussendoor ook wel wat warmere daagjes tussen zaten.

Ik mag hopen dat augustus een stuk zomerser wordt met zomerse tot tropische temperaturen. De eerste week van augustus (vanaf 31 juli) ben ik in Döttesfeld (Rheinland Pfalz) ruwweg tussen Koblenz en Bonn en iets ten Oosten ervan. Zover het er nu uit ziet op de lange termijn zie ik bijna alle dagen daar temperaturen van 25-26 graden staan. Laten we hopen dat het nog warmer wordt om de zomer alsnog extra goed te maken, ook in Nederland.
Helaas onweert het er vrijwel nooit. Die ene keer dat er onweer kwam had ik gewoon puur geluk 4 jaar geleden toen ik daar een week logeerde. Laten we hopen op nog een verassing.

Op deze manier slinkt het aantal onweersdagen ook weer natuurlijk zonder veel hitte. Ook hier is de hoop gevestigd op augustus. Maar goed als het vannacht of morgen ook kan onweren, dan is er toch nog iets wat het een dagje kan opschroeven, ook al is het dan geen onweer van de hitte. De 30 moet dit jaar toch haalbaar zijn weer, aangezien hier nu 7 maanden op rij minimaal 1 dag per maand onweer is geweest. Dat is dus ongeveer 2,14 onweersdagen per maand op dit moment als je het zou verdelen :)
Marco Nierop
http://zweef.nl/

Joep

Wolkbreuk in Zwolle

Volgens Weerplaza viel er in 2 uur tijd 30 mm regen!


Joep


Slaat augustus een andere weg in?

27-07-2015 door Jordi Bloem


Het is een kwestie van tijd en geduld, maar uiteindelijk keert de zomer eind deze week voorzichtig terug.
   
Na de bijzondere zomerstorm van afgelopen zaterdag is het nog niet gedaan met de herfstperikelen in de zomer. Een stevige westelijke stroming voert nu de ene na de andere bui aan. Bovendien krijgt de zon nauwelijks ruimte en is het behoorlijk koel. Het is echt een kwestie van geduld en tijd, want eind deze week volgt een omslag naar goed zomerweer.



Deze zomer ontbreekt het tot nu toe aan een standvastig hogedrukgebied, bijvoorbeeld ook ten noorden van ons, zoals boven Scandinavië. Wanneer daar wel een solide hogedrukgebied komt te liggen, hebben wij over het algemeen gedurende enige tijd stabiel, fraai zomerweer met oostelijke winden die warme en droge lucht aanvoeren. Maar een (lange) periode met oostenwind hebben wij eigenlijk al lange tijd niet meer en zal er voorlopig ook niet komen...

Scandinavische hitte
Vorig jaar rond deze tijd en ook in 2013 was er nog sprake van hoogzomerweer in Scandinavië. Een zeer krachtig hogedrukgebied zorgde beide keren voor volop zonneschijn en (extreem) hoge temperaturen; tot voorbij de poolcirkel werd het toen 25 tot 30 graden, lokaal warmer. In Norilsk, gelegen op 69ste breedtegraad en qua inwoners de grootste stad boven de poolcirkel, is het overdag in juli gewoonlijk zo'n 16 graden. Nu werd het daar juli 2013 dagen achtereen meer dan 30 graden. En in Svetlogorsk op de 67ste breedtegraad werd het van 15 t/m 27 juli 2013, 13 dagen op rij dus, tropisch warm: op enkele dagen ruim 33 graden!

Hogedrukblokkade
Een (sterk) hogedrukgebied boven, onder meer, Scandinavië leidt meestal tot standvastig, fraai weer bij ons. In de zomer is het, over het algemeen, dan lange tijd warm en in de winter juist koud. In dit geval worden oceaanstoringen gedwongen een andere koers te volgen en laten ons land ongemoeid. Zij worden dus geblokkeerd door het hogedrukgebied, de hogedrukblokkade. De wind waait dan enige tijd uit de oosthoek en daarmee is in de zomer de aanvoer van warme en droge lucht gegarandeerd. Maar in plaats van hogedrukgebieden maken depressies in Noorwegen, Zweden en Finland de dienst uit. Je zou kunnen zeggen dat daar in plaats van een hogedrukblokkade nu een lagedrukblokkade aanwezig is. De blokkade is gevuld met vrieslucht op grote hoogte in de atmosfeer.

Bij de maandwisseling herstel
Aan de zuidflank van dat gebied met lage luchtdruk waait bij ons een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind en worden buienstoringen vanaf de oceaan aangevoerd. Bovendien is de aangevoerde lucht (behoorlijk) fris. De maximumtemperaturen komen niet hoger uit dan 17 tot 20 graden en op woensdag is het met 15 tot 19 graden nog wat koeler. Het ziet er naar uit dat dit weerpatroon tot en met donderdag aanhoudt. Op vrijdag, de laatste dag van juli, verschijnt er (eindelijk) een hogedrukgebied in onze omgeving. Het maakt onderdeel uit van een brede zone met hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren via Frankrijk naar Polen. Zaterdag 1 augustus blijft deze zone min of meer op zijn plek. Dus gaat weer niet naar Scandinavië.

Ook voor de langere termijn, gedurende de eerste week van augustus, zijn er geen duidelijke signalen die wijzen op een hogedrukblokkade boven Noord-Europa. Daarentegen zijn er ook nauwelijks berekeningen die zinspelen op een terugkeer van de koele, sterke westcirculatie bij ons. Daarmee is de kans op een terugkeer van het koele en wisselvallige weer van nu klein. Het lijkt een vrij mooie zomerse periode te worden: geregeld zonneschijn, meestal droog weer en middagtemperaturen die rond of lokaal iets boven de 25 graden uitkomen. Een prettig vooruitzicht voor de vakantievierder in eigen land.

Bron: MeteoGroup.

Extremissimorum

Citaat van: Jan van Ooijen op zo 26 jul 2015 - 22:52
Eindelijk weer wat normaler weer, telkens weer terug te zien op de kaarten. Ook NAVGEM liet al iets doorschemeren echter maar een keer geen aandacht aangegeven omdat het model bij sommige gevoelig ligt

En terecht. 43 graden was niet echt waarschijnlijk en dat bleek ook zo.

Ik heb niets te klagen over de zomer. Lekker weertje meestal, niet te warm, ook niet te koud. En dagen zoals deze met veel wind en regenbuien zijn ook boeiend.

Voor elke dag zomers en tropisch weer, verhuis naar het zuiden.  ;)

peter 76

Stadskanaal meld 64 mm en still counting :)

Jan van Ooijen

Citaat van: Extremissimorum op ma 27 jul 2015 - 21:30
En terecht. 43 graden was niet echt waarschijnlijk en dat bleek ook zo.



Ieder model heeft zijn gebreke ;) GFS en EC idem
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Extremissimorum

Citaat van: Jan van Ooijen op ma 27 jul 2015 - 22:09
Ieder model heeft zijn gebreke ;) GFS en EC idem

Zeker waar, maar die zaten er dichter bij.

GFS (en EC ook wel) laat voor volgende week weer een hittegolf ontstaan. Kan nog wel interessant worden, volgende week donderdag naar de 35 graden.

Is alleen nog te ver weg voor gegronde conclusies, maar wel  iets om in de gaten te houden de komende dagen.

Jan van Ooijen

Citaat van: Extremissimorum op ma 27 jul 2015 - 22:11
Zeker waar, maar die zaten er dichter bij.

GFS (en EC ook wel) laat voor volgende week weer een hittegolf ontstaan. Kan nog wel interessant worden, volgende week donderdag naar de 35 graden.

Is alleen nog te ver weg voor gegronde conclusies, maar wel  iets om in de gaten te houden de komende dagen.

Ook GFS kwam destijds met 40tigers, maar goed lekkere vooruitzichten iig
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Pluim, temps ene dag 25, volgende dag 30 en dan weer 20 graden gevolgd door 25 graden  ???

Joep

Grote verschillen in neerslag Nederland vandaag




Weerfreak 1337

Citaat van: Joep op ma 27 jul 2015 - 22:50
Pluim, temps ene dag 25, volgende dag 30 en dan weer 20 graden gevolgd door 25 graden  ???

De luchtdrukverdeling is niet echt standvastig, het gevolg is: veel afwisseling. Hopelijk gaat dat natuurlijk ook weer de nodige onweersbuien opleveren. :) Maar daar is het nu nog te vroeg voor om over te oordelen.
Echter, het is duidelijk dat we in ieder geval een warmere fase ingaan! :)

@ Joep

:o

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

tunman

Mmm weerstation geeft 46mm haskerhorne (naast joure friesland)heeft Weerplaza die laatste buienlijn wel meegenomen was constante wolkbreuk?of ging die lijn tussen de meetstations door.vragen vragen :)

Weerfreak 1337

Citaat van: tunman op ma 27 jul 2015 - 23:13
Mmm weerstation geeft 46mm haskerhorne (naast joure friesland)heeft Weerplaza die laatste buienlijn wel meegenomen was constante wolkbreuk?of ging die lijn tussen de meetstations door.vragen vragen :)

Waarschijnlijk net langs de meetstations. :P

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Jan van Ooijen

Daar komt de zomer weer aan





Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Volgende week donderdag tot aan zee 30 graden, hopen dat het in de kaarten blijft


Tyshane

Ziet er prima uit! :)

---

Knmi, Guidance / Beoordeling lange termijn, 30 juli tot 11 augustus

Synoptische ontwikkeling

Tot en met donderdag bepaalt een laag met diverse kernen boven de Noordzee het weer in ons aandachtsgebied. Op vrijdag en zaterdag krijgt hoge druk van het westen uit meer en meer invloed en trekt het laag oostwaarts weg. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven Oost-Europa. Dan zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond ontwikkelt zich vanaf zondag een hogedrukgebied boven Oost-Europa, met een zuidoostelijke stroming stroomt dan warme lucht naar onze omgeving gestuurd. Maandag op dinsdag lijkt dan een (zwakke) vore te passeren, waarna zich opnieuw een hoog boven onze omgeving ontwikkelt.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De overgang naar meest droog weer vanaf vrijdag zien we in vrijwel alle EPS-leden terug. De vore die maandag of dinsdag passeert, lijkt niet al te actief. We zien vanaf maandag 3 augustus wel behoorlijk veel spreiding ontstaan in de diverse elementen, vooral in temperatuur en windrichting. De meerderheid van de leden, ongeveer 70% heeft in ieder geval duidelijke hogedruk-invloed met temperaturen op of boven de normale waarden. Onzekerheid lijkt dan ook vooral te zitten in de positie van het hoog.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Donderdag nog kans op een bui, vanaf vrijdag overwegend droog en perioden met zon. Met een middagtemperatuur van ca. 18 graden is het aanvankelijk koel, maar vanaf vrijdag wordt het warmer.

Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans (ca. 70%) op een overwegend rustig en droog weertype met temperaturen rond of boven normaal. Daarnaast is er nog een kleine kans (ca. 30%) op wisselvalliger weer met temperaturen iets beneden normaal.

Uitgifte: 28/07/2015 03.51 uur LT

strandwacht

De zomer is steeds het zelfde liedje,met een uitzakkend laag op de oceaan de straalstroom er met een boog onderdoor en hier wat  benauwde hitte brengen met een hoge luchtvochtigheid ,onderstaande moeten we hebben anders word het nooit geen zomer.

Hogedrukblokkade
Een (sterk) hogedrukgebied boven, onder meer, Scandinavië leidt meestal tot standvastig, fraai weer bij ons. In de zomer is het, over het algemeen, dan lange tijd warm en in de winter juist koud. In dit geval worden oceaanstoringen gedwongen een andere koers te volgen en laten ons land ongemoeid. Zij worden dus geblokkeerd door het hogedrukgebied, de hogedrukblokkade. De wind waait dan enige tijd uit de oosthoek en daarmee is in de zomer de aanvoer van warme en droge en diep blauwe lucht gegarandeerd.

Powered by EzPortal