Berichtgeving over de winter van 2014/2015

Topic gezien door 7777 bezoekers
Gestart door zorba, wo 29 okt 2014 - 20:13

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Aangepaste dienstregeling NS duurt gehele dag bij extreem weer

De komende winter blijft bij extreem weer de aangepaste dienstregeling van NS de hele dag van kracht. De spoorvervoerder wilde het beperken tot één dagdeel, maar uit onderzoek blijkt dat de hinder voor reizigers hierdoor uiteindelijk juist zou toenemen. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Om de problemen in de winter beter aan te kunnen, zijn verder op 55 risicolocaties de wissels verbeterd. Op nog eens zestien locaties wordt daaraan gewerkt.

Verder is de verwachting dat het aantal treinen dat met anti-icing kan worden behandeld met 10 tot 15 procent zal toenemen ten opzichte van vorig jaar. Door anti-icing valt minder sneeuw en ijs van treinen tussen wissels. Het verlengen van een aantal perrons om langere treinen te laten rijden tijdens een aangepaste dienstregeling is geen optie. Dat zou tientallen miljoenen kosten.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Weerfreak 1337

Komt er een koude winter aan?

Was het bij ons in de vandaag eindigende oktobermaand vooral warm, veel verder naar het oosten in Siberië heeft zich de afgelopen 4 á 5 weken in hoog tempo een indrukwekkend sneeuwdek opgebouwd. Kijken we naar de totale oppervlakte van het inmiddels besneeuwde gebied daar, dan is een plek in top 3 van oktobermaanden met de meeste sneeuw (sinds het begin van de satellietwaarnemingen) mogelijk. Niet alleen de totale oppervlakte van het besneeuwde gebied spreekt tot de verbeelding, ook het tempo waarmee er in de gebieden ten zuiden van de 60ste breedtegraad sneeuw is gevallen, mag er zijn. De cijfers volgen binnenkort. Volgens de theorie van de SAI, de Snow Advance Index, neemt bij ons de kans op een koude winter hiermee toe. Vier weken geleden was op deze site al een verhaal te lezen over het mogelijke verband dat er bestaat tussen het tempo waarmee Siberië in de oktobermaand besneeuwd raakt en de overheersende drukverdeling in de winter die binnenkort op Noordelijk Halfrond. De crux was dat hoe sneller Siberië besneeuwd raakt, hoe groter de kans is op geblokkeerde drukverdelingen in de winter en op herhaalde uitbraken van kou, vanuit het noordpoolgebied zuidwaarts. Om niet te hoeven zoeken, nemen we delen van het verhaal van toen hieronder nog een keer over.

Scepsis
Seizoensverwachtingen worden door veel mensen binnen en buiten de meteorologie – om begrijpelijke redenen – met de nodige scepsis bekeken. Het klimaatsysteem op het noordelijk halfrond is zo chaotisch en grillig dat het heel lastig is om een factor binnen of buiten het systeem te isoleren waarvan de invloed zo groot is dat die boven de grilligheid uit stijgt. Toch moeten zulke factoren er zijn. Het is niet voor niets dat we ons ieder jaar afvragen of er een zachte, of misschien wel een strenge winter aankomt. Blijkbaar is de richting van de grilligheid en de chaos in het weer, die er altijd zijn, het ene jaar anders dan het andere. Maar wat bepaalt die richting? Als we dat zouden weten, worden seizoensverwachtingen ineens een stuk leuker. Nu zijn we hier bij MeteoGroup in Wageningen niet de enigen die hiernaar op zoek zijn. Wereldwijd wordt gewerkt aan het verbeteren van seizoensverwachtingen en dat op allerlei manieren (zie daarvoor ook ons verhaal van 4 september). Eén van de mensen die veel belangstelling hebben voor het verbeteren van seizoensverwachtingen is de Amerikaanse onderzoeksmeteoroloog Judah Cohen, die werkt voor het instituut Atmospheric and Environmental Research (AER). Zijn interesse gaat vooral uit naar de relatie tussen de snelheid waarmee het sneeuwdek op het Euraziatische continent zich (in oktober) opbouwt en het type stromingspatroon daar in de winter op volgt.

NAO- en AO-index
De indices die de verschillen in de overheersende stromingspatronen gedurende de winters van het Noordelijk halfrond het best beschrijven zijn de NAO- en de AO-index. Beide geven een indicatie voor de plek waar we de belangrijkste hoge- en lagedrukgebieden terugvinden. De NAO-index doet dit voor het zeegebied tussen IJsland en de Azoren (de oceaan), de AO-index voor het Noordpoolgebied.
Is de NAO-index positief dan is de luchtdruk bij IJsland laag en de luchtdruk bij de Azoren hoog. In dat geval is de westelijke stroming boven de oceaan sterk en hebben we in Europa gedurende de wintermaanden vaak met zacht en wisselvallig weer te maken. Een negatieve NAO-index laat de omgekeerde situatie zien, met hogedruk in het noorden bij IJsland en lagedruk in de buurt van de Azoren. Doet zich in de winter een negatieve NAO-index voor, dan is de kans op noordoostelijke winden op het Europese continent een stuk groter en komt vaker winterweer voor. De AO-index beschrijft de drukverdeling in het Noordpoolgebied. Is de AO-index positief, dan is de luchtdruk boven de Noordpool laag. De poolwervel, de straalstroom in de stratosfeer om het poolgebied heen, is dan sterk en de winden, die het lagedrukgebied in het poolgebied in draaien, houden de koude lucht daar goed op zijn plaats. De kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden is daarmee een stuk kleiner. De kou blijft dan in het poolgebied, op de continenten er omheen is het juist vaak zacht. Is de AO-index negatief, dan ligt boven het Noordpoolgebied een hogedrukgebied. De poolwervel is in dat geval zwak en de winden rond het hogedrukgebied, die naar buiten toe waaien, zorgen er voor dat de kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden juist groot is. Het relatief zachte weer zit dan in het poolgebied, de kou er vaak omheen.

Snow Advance Index
Eerder onderzoek van Cohen had al als resultaat opgeleverd dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de hoeveelheid sneeuw op het Euraziatische continent in het najaar (eigenlijk Siberië, want vooral daar sneeuwt het dan al) en het teken van met name de AO-index in de winter daarop. Een speciale situatie deed zich voor, voorafgaande aan de koude en sneeuwrijke winter van 2010 die door recordlage AO- en NAO-indices werd gedomineerd. In het najaar van 2009 was het niet de sneeuwbedekking van Siberië als geheel die opviel, maar het tempo waarin dat sneeuwdek zich toen opbouwde. En dat zette Cohen op het spoor van de nieuwe Snow Advance Index. De Snow Advance Index beschrijft het tempo waarin het sneeuwdek in Siberië zich, ten zuiden van de 60ste breedtegraad, opbouwt gedurende globaal de oktobermaand. Er wordt nog een beetje gesteggeld over de vraag of je nu de weken 39 tot en met 44 of 40 tot en met 44 moet nemen. Onderzoek moet uitwijzen welk van de periodes uiteindelijk het beste resultaat biedt. Op basis van een relatief korte meetperiode (van 1997 tot en met 2010) is Cohen tot de conclusie gekomen dat zijn aan het einde van iedere oktobermaand bepaalde Snow Advance Index (SAI) ongeveer 75 procent van de variaties in de AO-index tijdens de winters erop beschrijft. Dat mag je gerust een spectaculair resultaat noemen. Breid je de periode verder in het verleden uit (maar door gebrek aan meetgegevens moet dan met een beperktere SAI worden gewerkt), dan is het resultaat overigens wat minder goed, maar volgens Cohen en de zijnen nog steeds ruimschoots goed genoeg.

Ingewikkeld proces
Eigenlijk werkt het zo: hoe sneller het gebied ten zuiden van 60 graden noord in Siberië tijdens de oktobermaand onder een sneeuwlaag verdwijnt, deste groter is de kans op een negatieve AO-index in de winter erop, en dus op een winter met veel kou-uitbraken. Er zit een ingewikkeld proces achter dat te maken heeft met de grote hoeveelheden zonlicht die door sneeuw worden gereflecteerd zodra er een sneeuwlaag aanwezig is. Het gebied waar de sneeuw ligt, wordt dan kouder. Gevolg hiervan is dat het Siberische hogedrukgebied, dat gedurende de wintermaanden altijd van de partij is, eerder dan anders groot en sterk wordt en daarmee ook eerder dan anders het stromingspatroon op het noordelijk halfrond naar zijn hand kan zetten. Er volgt een kettingreactie die erin resulteert dat warme lucht via de stratosfeer tot het Noordpoolgebied kan doordringen – tijdens de wintermaanden. En het is die warme lucht op grote hoogte die er uiteindelijk toe leidt dat zich in de winter in de Noordpoolregio het hogedrukgebied vestigt dat tot de negatieve waarde van de AO-index leidt. Horend bij het snelle dichtsneeuwen van het gebied in Siberië ten zuiden van de 60ste breedtegraad, gedurende de oktobermaand. Daarmee is het cirkeltje rond. Als dit alles blijft staan, ook de komende jaren, is er mogelijk dus eindelijk een factor gevonden die richting geeft aan de chaos en grilligheid van het winterweer op het Noordelijk halfrond. Dat zou een grote stap voorwaarts zijn voor het kunnen maken van winterverwachtingen.

Nog steeds vragen
Overigens blijven er nog genoeg moeilijkheden en vragen over. Zo leiden een negatieve AO- en NAO-index lang niet in alle gevallen op dezelfde plaatsen tot koud winterweer, ook in onze omgeving niet. In tijden van een negatieve AO- of NAO-index kan het bij ons ook gewoon zacht zijn. Een andere moeilijkheid is waarom juist het tempo, waarmee het sneeuwdek zich opbouwt, de belangrijke factor is en niet de totale grootte van dat dek. Want stel dat er begin oktober in Siberië al veel sneeuw ten zuiden van de 60ste breedtegraad aanwezig is, dan is de kans op een verdere, snelle opbouw in de oktobermaand, natuurlijk kleiner dan in een situatie waarbij oktober begint met nog geen sneeuw ten zuiden van 60 graden noord. Het zal de komende jaren hopelijk allemaal blijken.

De komende winter
En wat betekent dit nu allemaal voor de komende winter? Als de theorie van Cohen klopt (en dat lijken we nu meteen een keer goed te kunnen gaan testen) dan bestaat de kans dat we vanaf december al met kouder wee te maken krijgen, als het Siberische hogedrukgebied zich westwaarts zou uitbreiden, iets wat de laatste jaren in vergelijkbare gevallen al eerder is gebeurd. De tweede helft van de winter zou vervolgens door een zogenoemde SSW, een 'sudden stratospheric  warming', een plotselinge en snelle opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool gedomineerd kunnen gaan worden. Met de opbouw van een sterk hogedrukgebied boven de pool en als gevolg daarvan diverse uitbraken van koude lucht vanaf de Noordpool naar het zuiden. De laatste keer dat dit bij ons gebeurde was in de winter en in het (bijzonder koude) voorjaar van 2013.

Garanties?
Kunnen we uit dit alles dan concluderen dat we nu zeker een koudere dan normale winter tegemoet gaan? Het antwoord op die vraag is nee. Ook als het allemaal volgens de hiervoor beschreven theorie verloopt, dan nog zijn binnen de te verwachten trend drukverdelingen mogelijk die het in Nederland zacht laten blijven. Een mooi voorbeeld daarvan is de winter van 1976/1977. Ook toen vormde zich boven het poolgebied een sterk hoog, maar kwam het bij ons nauwelijks tot winterweer van enige importantie. Dus, ook al weten we nu misschien al meer dan ooit, dan nog kan het vriezen en kan het dooien.

Bron: MeteoGroup Klik op de link hiernaast voor het artikel op de site

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Jan van Ooijen

Eerste strooiwagens de weg op

Op diverse wegen in het land rukken vanavond en vannacht de eerste strooiwagens van deze winter uit. In Nijmegen wordt zelfs al sinds vanmiddag preventief gestrooid. Volgens de weersverwachting kan het komende nacht landinwaarts gaan vriezen en ook elders is er kans op vorst aan de grond. Dat kan met name op lokale en provinciale wegen en op bruggen en viaducten zorgen voor gladheid. De gemeente Apeldoorn heeft al aangekondigd te zullen strooien, in Nijmegen zijn de strooiwagens 'preventief' uitgerukt.  De provincie Overijssel zegt de situatie in de gaten te houden. Daar rukken de strooiwagens zodra het glad wordt.

RTL Nieuws
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Vanaf dit weekend begint het steviger te vriezen'

Wie deze ochtend vroeg weg moest met de wagen, heeft wellicht de ijskrabber kunnen boven halen. De temperaturen hebben voor het eerst een duik onder het vriespunt genomen. 'Vorige week vrijdag was het op plaatsen in Limburg al op plekken aan het vriezen', vertelt het KMI. 'Maar deze nacht was het over geheel Limburg bijna prijs.'

'Het is ook logisch dat het weer strenger wordt, aangezien we steeds dichter bij december komen. Vanaf dit weekend treedt de vorst pas echt in actie. Zaterdagochtend zal het dus lokaal zeker en vast krabben worden.' Het is niet uitzonderlijk dat de temperaturen nu pas een duik naar beneden nemen. In België komt het wel vaker voor dat in oktober en november nog erg zacht weer is, om dan in december plots een ommezwaai te kennen.

Nieuwsblad

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Eerste sneeuw van deze winter is gevallen

De winter komt nu echt bijna aankloppen aan onze voordeur. Mutsen en sjaals worden weer bovengehaald en ook uw auto doet best zijn winterschoenen weer aan. De eerste sneeuwmelding is intussen een feit: de Luxemburgse gemeente Sint-Hubert gaat met de primeur lopen, meldt weerstation Maasmechelen.

De eerste lichte (smeltende) sneeuw viel al om 19u, maar ook de komende uren en ook morgen wordt volgens weerstation Maasmechelen nog wat sneeuwval verwacht. De slee bovenhalen hoeft voorlopig niet, daar is het op dit moment nog net te warm voor. Met nachtelijke temperaturen rond vijf graden blijft de sneeuw natuurlijk niet liggen.

Nieuwsblad
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Eerste sneeuwdek op Vaalserberg

In het begin van maandagavond werden de hoogste delen van Zuid-Limburg boven 250 meter hoogte bedekt met sneeuw. Op het Drielandenpunt lag om 19:00 uur 3 centimeter sneeuw en ook in het Vijlenerbosch ligt sneeuw. Dit is volgens Meteo Limburg het eerste sneeuwdekje van deze meteorologische winter.



Vorig week dinsdagavond 2 december vielen de eerste sneeuwvlokken van deze winter, die door de hoge grondtemperatuur niet bleven liggen. De sneeuw op 'het dak van Limburg' zal niet blijven liggen en dinadag smelten. Vanaf woensdag wordt het overdag weer 7 tot 10 graden in Limburg.

L1
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Een witte Kerst nog niet volledig verkeken

Tot de kerstdagen is de kans op dwarrelende sneeuwvlokken verwaarloosbaar klein. Met een, vaak flinke, westenwind wordt zachte en vochtige oceaanlucht aangevoerd. Naast relatief hoge temperaturen brengt dat ons vooral bewolking en regen. Het weerbeeld is dan ook herfstachtig en bestaat niet uit een winterzonnetje op wit besneeuwde velden.
Zachte herfstdagen

Donderdag en vrijdag wordt het zelfs extreem zacht en kan zomaar weer een warmterecord worden verbroken. De verwachte middagtemperaturen van 14 graden en minima van een graad of 10 liggen dicht bij de huidige dagrecords. Daarbij is het bewolkt en regenachtig met op vrijdag meer regen dan op donderdag. In het weekend wordt het minder zacht met maxima van een graad of 8.
Witte Kerst

Na het weekend wordt de verwachting iets meer onzeker, waarschijnlijk wordt het eerst zachter alvorens het weer iets kouder wordt. Er bestaat een klein kansje dat enige kou tezamen met neerslag ons land al tijdens de kerstdagen bereikt en enkele plaatsen met een wit laagje bedekt. Een (plaatselijke) witte Kerst is dus nog niet geheel uitgesloten.

Weeronline
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Zaterdag kans op natte sneeuw in Nederland

Zaterdag lijkt een onstuimige dag te worden, met kans op natte sneeuw. Dat meldt weeronline.nl woensdag. Volgens het weerbureau laat Nederland woensdag het zachte winterweer achter zich. Er trekt een regengebied over het land, dat plaats maakt voor koudere lucht.  Eerste kerstdag belooft een regenachtige dag te worden, met kans op onweer en hagel, waarna tweede kerstdag een stuk rustiger lijkt te verlopen met lichte vorst en zonnige perioden.

Zaterdag zorgt een depressie vooral voor regen, met later op de dag mogelijk natte sneeuw.  Het KNMI spreekt woensdag ook van "een vrij grote kans op veel wind en substantiële (natte)sneeuwval op zaterdag".  Na het weekeinde lijkt een winters weertype aan te houden met vooral in de nacht vorst en overdag temperaturen rond de nul graden.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Weerfreak 1337

Rijkswaterstaat waarschuwt voor nachtelijke gladheid

De strooidienst van Rijkswaterstaat is in de nacht van donderdag op vrijdag zeer alert op gladheid. Vanwege temperaturen onder het vriespunt wordt er preventief gestrooid.  Dat meldt RTL Nieuws.

''We verwachten dat het vanaf vijf uur vannacht gaat vriezen'', stelt een woordvoerder. ''Als dat zo is sturen we tussen 1 en 3 uur strooiwagens de snelwegen op om preventief te strooien.'' Een bijkomend probleem is dat het kan gaan regenen. Hierdoor kan het zout weer te snel van de wegen afspoelen. Deze situatie geldt niet alleen voor de nacht van donderdag op vrijdag, maar ook voor het weekend. Het is overigens nog niet duidelijk of het ook overal in Nederland gaat sneeuwen. Het KNMI waarschuwt ook voor gladheid door natte sneeuw op zaterdag. Het weerinstituut heeft code geel afgegeven voor alle provincies behalve Flevoland, Overijssel en Noord-Nederland. Behalve het KNMI verwachten ook andere weerbureaus een onstuimige zaterdag, met kans op sneeuw.

Bron: Nu.nl



Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Weerfreak 1337

Waarschuwing: vannacht al glad, morgen sneeuw



Een auto rijdt in de nacht van eerste op tweede kerstdag door de sneeuw over de ring van Groningen. De sneeuw die viel in Groningen bleef liggen, omdat de temperatuur beneden het vriespunt was. © anp.

De diverse weerdiensten in Nederland waarschuwen vandaag nog eens voor gladheid vannacht en mogelijke overlast door sneeuwval. Met name in het zuiden en midden van het land kan morgen een flink pak vallen.
De eerste neerslag bereikt volgens Weerplaza.nl tegen middernacht al Zeeland, in de vorm van regen, en breidt zich in de nacht verder over het land uit. In de loop van de nacht gaat de neerslag over in natte sneeuw en later sneeuw. Morgenochtend kan het in diverse regio's al glad zijn door de sneeuwval. Ook het KNMI verwacht dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag van het zuidwesten uit kans is op gladheid door natte en later ook droge sneeuw.

Zware sneeuwval
De sneeuwval houdt een groot deel van de ochtend en middag aan. In Limburg wordt het pas in de avond droog. Af en toe is er sprake van zware sneeuwval waarbij er in een uur tijd enkele centimeters sneeuw kan vallen, met name in delen van Brabant en Limburg. De neerslag gaat samen met een vrij krachtige tot krachtige wind waardoor het zicht soms erg slecht is. De combinatie van wind en sneeuwval maakt het lastig op de wegen, daarom is er op dit moment al een waarschuwing voor gevaarlijk weer, code geel. Naarmate de verwachting van de sneeuwval zekerder wordt, kan de grens voor een extreemweer waarschuwing mogelijk overschreden worden. Code oranje zal dan uitgegeven worden.  Hoeveel sneeuw er in het midden en oosten van het land valt is nog onzeker. De meteorologen van Weerplaza gaan uit van enkele centimeters. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 10 cm. In de Limburgse heuvels is er zelfs kans op meer dan 20 cm sneeuw. Ten noorden van de lijn Alkmaar-Zwolle valt vrijwel geen neerslag.

Sneeuw in het buitenland
Niet alleen Nederland krijgt met de sneeuwval te  maken. Ook België (met name de Ardennen), het noordoosten van Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk krijgen sneeuw. De Belgische weerdienst heeft voor de Ardennen inmiddels al code oranje uitgegeven. Ook de Duitse weerdienst gaat morgen zeer waarschijnlijk code oranje geven. Weerplaza benadrukt dat een rit van of naar de Alpen morgen een zeer lastige rit zal worden, en adviseert op haar website om vandaag te gaan of pas zondag.

Bron: AD

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Ramon Oost

Morgen verkeershinder door sneeuw, minder treinen

De weerdiensten voorspellen voor morgen sneeuw in Midden- en Zuid-Nederland. Vooral de combinatie van sneeuwval, gladheid en een vrij krachtige wind veroorzaakt waarschijnlijk aanzienlijke hinder voor het verkeer. Met het oog daarop geldt voor het grootste deel van het land code geel. De treinen rijden morgen volgens een aangepaste dienstregeling, heeft de NS bekendgemaakt. Dat betekent voor de passagiers dat er op drukke trajecten elk halfuur een trein rijdt in plaats van elk kwartier. De eerste neerslag valt de komende nacht in Zeeland, in de vorm van regen. In de loop van de nacht breidt het neerslaggebied zich uit en gaat de regen over in natte sneeuw.



Zuidelijke provincies
Morgenochtend en -middag gaat het echt sneeuwen, vooral in Noord-Brabant en Limburg. In delen van die provincies kan in totaal meer dan tien centimeter vallen, in de Limburgse heuvels meer dan 20 centimeter. Ten noorden van de lijn Alkmaar - Zwolle valt nauwelijks neerslag, verwachten de meteorologen.

Treinen
De aangepaste dienstregeling voor het treinverkeer van de NS geldt alleen voor Midden- en Zuid-Nederland. In de noordelijke provincies en in Zeeland rijden de treinen normaal. Ook als de weersomstandigheden morgen blijken mee te vallen, is de aangepaste dienstregeling van kracht, aldus de NS. Treinen en personeel zijn inmiddels elders ingedeeld, en die wijzigingen kunnen niet meer worden teruggedraaid.       

Buitenland
Ook in de Ardennen wordt forse sneeuwval verwacht. De Belgische weerdienst heeft voor dat gebied al code oranje afgegeven. Ook de Duitse weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijke situaties op de weg als gevolg van sneeuwval. Mensen die morgen van plan zijn naar de Alpen te rijden, of juist uit dat gebied willen terugkeren, krijgen het advies ófwel vandaag te rijden ófwel pas zondag in de auto te stappen.   

Bron: NOS

Jan van Ooijen

Aanrijding door gladheid A28

Op de A28 tussen Meppel en Hoogeveen in de buurt van Zuidwolde zijn op de avond van tweede kerstdag meerdere auto's op elkaar gebotst. Het begon met een aanrijding tussen twee auto's op de rechter rijstrook. In de file die daarna ontstond, zijn nog enkele auto's op elkaar geklapt.

Volgens de politie kwam dit door een combinatie van de gladheid en een hoge snelheid. Er zijn enkele gewonden gevallen en veel auto's raakten beschadigd. Het verkeer dat naar Groningen moet, werd omgeleid via de richting Leeuwarden. Rond acht uur was de weg weer vrij.

DVHN
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Lente komt in natuur al weer op gang

We zitten midden in de winter, maar door de relatief hoge temperaturen komt in de natuur al weer de lente op gang. Op diverse plaatsen bloeien onder andere al speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Wageningen University meldt dinsdag op de website natuurbericht.nl dat eigenlijk de 'voorlente' al is begonnen. Dat is ruim een maand vroeger dan normaal. December was ruim een graad Celsius warmer dan normaal en de eerste twaalf dagen van januari zelfs 2,4 graden.

De gemiddelde temperaturen van de afgelopen anderhalve maand zijn vergelijkbaar met een gemiddelde maartmaand, maar dan vijftig jaar geleden. Bij sommige planten lijkt het vorige groeiseizoen over te gaan in het nieuwe groeiseizoen. Vorig jaar bleef de winter helemaal uit. Mocht het nu alsnog volop winter worden dan kunnen (tuin)planten en bomen vorstschade oplopen.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal