'Doelstelling duurzame energie onhaalbaar'

Topic gezien door 6020 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, za 04 okt 2014 - 13:41

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Weerfreak 1337

'Doelstelling duurzame energie onhaalbaar'


Windmolens bij Urk. © anp.

De doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat blijkt volgens RTLZ uit een rapport dat is opgesteld door onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau.

In het rapport, dat officieel dinsdag wordt gepresenteerd, staat dat Nederland met het voorgenomen beleid voor de komende jaren uitkomt op 12,4 procent duurzame energie in 2020. Als het huidige energiebeleid onveranderd wordt doorgevoerd, komt het percentage niet verder dan 10,6 procent. Eerder sprak het kabinet met de Europese Unie af om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken. Deze doelstelling werd al snel bijgesteld tot 14 procent. Dit zou nu mogelijk ook te ambitieus zijn.
Het ministerie van Economische Zaken wilde vandaag niet reageren op het bericht. 'Wij wachten totdat het rapport wordt gepresenteerd', aldus een woordvoerster. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer uitten afgelopen maand al kritiek op de uitvoering van het Energieakkoord, waarin de duurzaamheidsdoelstelling is opgenomen. Volgens onder meer GroenLinks is minister Kamp van Economische Zaken de regie over het akkoord kwijt en moet premier Mark Rutte zelf de uitvoering ter hand nemen.

Bron: AD

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Remy

Sja ca 20% van ons energieverbruik is stroom,waarvan ca 4% naar huishoudens gaat. Om dus 20% te halen met windmolens moet 100% van onze stroom "duurzaam" worden.Duidelijk dat zo iets met die paar lullige windmolentjes niet gaat lukken.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Weerfreak 1337

Ik deel de mening met je dat windmolens niet de oplossing gaan bieden voor een duurzame toekomst.

Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in onze gratis energie- en warmtebron: de Zon.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

dondertje127

Wat Weerfreak zegt :)
Die gedachte heb ik ook al tijden.

Remy

Wind energie is gewoon een dure kansloze hobby van de politiek en milieu maffia.
En wat ze nu flikken is helemaal schofterig:
http://www.groenerekenkamer.nl/4230/leiden-in-last/
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Jasneker

Nogal wat "getekende" rapporten o.a. een vereniging die vrij uitzicht op zee wil houden en zo..
Ook vreemd dat in Duitsland wind en zonne energie wel werkt en nu al goedkoper is als gas/kolen centrales......
NIMBY gedrag ( not in my backyard) maar wel zeuren als over een decennia of zo de dijken weer omhoog moeten vanwege de zeespiegel stijging en de kosten ook de pan uit rijzen...en het uitzicht er ook niet fraaier op wordt.

Doelstellingen zijn leuk maar dan moet dezelfde regering die deze doelstellingen proclameert wel er achter staan en investeren....
Landen als Denemarken Spanje en Portugal halen nu al 40-50% duurzaam energie aandeel van hun stroom.

Maar goed, zolang we nog op een bel aargas wonen is het goedkoper ( belasting) voor de regering het bij het oude te houden toch?



Wertha

Citaat van: Jasneker op za 28 feb 2015 - 12:33
Nogal wat "getekende" rapporten o.a. een vereniging die vrij uitzicht op zee wil houden en zo..
Ook vreemd dat in Duitsland wind en zonne energie wel werkt en nu al goedkoper is als gas/kolen centrales......
NIMBY gedrag ( not in my backyard) maar wel zeuren als over een decennia of zo de dijken weer omhoog moeten vanwege de zeespiegel stijging en de kosten ook de pan uit rijzen...en het uitzicht er ook niet fraaier op wordt.

Doelstellingen zijn leuk maar dan moet dezelfde regering die deze doelstellingen proclameert wel er achter staan en investeren....
Landen als Denemarken Spanje en Portugal halen nu al 40-50% duurzaam energie aandeel van hun stroom.

Maar goed, zolang we nog op een bel aargas wonen is het goedkoper ( belasting) voor de regering het bij het oude te houden toch?




Het heeft weinig met goedkoper te maken. Wat veel Nederlanders niet beseffen is dat wij maar een armetierig landje zijn zonder die aardgasbaten. Het gaat hier wel om vele miljarden euro's die anders enkel door middel van gewone belastinginkomsten geint kunnen worden.

Geniet nog maar even van de mooie wegen tot op lokaal niveau aan toe. Over 20 jaar is het voorbij en zitten er net zulke gaten in de wegen als in België. Tenzij we, als volk zijnde, net zulke hoge belastingtarieven accepteren als de Scandinaviërs dat doen.

Dat wordt nog wat hier..
Het mooi weer spelen met achtereenvolgens slavernij, handel in het verre oosten, steenkool (Limburg) en aardgas is op een dag voorbij. Dan kan Nederlandse politiek de grote mond gauw sluiten.
Aantal onweersdagen 2024: 9 | 2023: 17 | 2022: 21

Jasneker

Hoeveel aardgas hebben we nog in Nederland? De geschatte voorraad in ons land is gas voor zo'n 50 jaar.
http://aardgas-update.nl/2013/04/aardgasvoorraad/
Bovendien is het spotgoedkoop LNG te importeren en op te slaan en weer te verkopen, zijn we meesters in hier.

Dus de "gaten in de dijken als in Belgie" zal nog wel ff meevallen.
Buiten de aargas baten om is onze economie als agrarisch land en techniek en als "deur" voor Europa meer belangrijk als je denkt.
Voor het kleine landje waren we de 18e grootste economie in de wereld, en niet alleen van de aargas baten.
According to the World Bank and the International Monetary Fund, the Netherlands was the 18th largest economy of the world.


Jelte

Twee problemen staan in de weg voor een grootschalige energieomslag:
1. Grootschalige opslag. Natuurlijke energiebronnen zijn vaak grillig. Zonder technische rendabele oplossing om de pieken op te vangen om de dalen mee te vullen schiet het niet op.
2. Onze economie is verslaafd aan energiebelasting. Als we werkelijk al onze eigen energie zouden produceren gaat er te weinig geld naar de schatkist. Daarom worden veel initiatieven op het gebied van alternatieve energie in werkelijkheid tegengehouden.

Remy

Ik ga niet verder in op een oeverloos kern energie debat. Maar wat kolen betreft is in Nederland het bijna net zo schoon als aardgas.
De verplichte filters halen nagenoeg alle fijnstof en zwavel(we stoken tegenwoordig al zwavel arme kool bdw)uit de rookgassen.
Uit de schoorsteen komt CO2 en een heleboel waterdamp ten gevolge van het gas wassing proces.
Zelfs de vuilverbrander in Amsterdam scoort wat uitlaatgas betreft hoge ogen!
Duitse laag rendement bruinkool of India en heel China met duizenden kolencentrales dat is pas een milieuprobleem. En niet om de CO2 maar om de andere troep die die landen als geheel de lucht in blazen.In China komt er bijna iedere dag een nieuwe centrale bij! Onvoorstelbaar hoe hard daar wordt uitgerold.Ik vraag mij werkelijk af waar die energie allemaal blijft.In ons land duurt het vijftien jaar voor een vergunning rond is.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Jasneker

Niet zo moeilijk, sind de westerse landen en de USA bijna alle productie hebben overgeheveld naar lage lonen landen als china moet daar veel meer energie voor hun productie worden opgewekt.

Door al dat werk hebben steeds meer Chinezen het economisch beter en willen ook meedoen aan de consumptive maatschappij net als hier in de 50 er jaren de aanloop begon met de betere economie en mensen geld hadden te besteden aan radio's en tv.s en wasmachines en zo.

China heeft ondertussen ook wel door dat het met de vervuiling niet zo kan, en energie belasting ingevoerd en Co2 tAX.
Verder worden en in hoog tempo zonnne energie panelen op grote schaal ingevoerd/gemaakt voor inlandig gebruik, en andere schone energie bronnen versneld ingevoerd.

Kolen centrales brengen nog steeds zware metalen en gifstoffen in de lucht, ondanks de filtering, o.a. Chroom6 arseen, kwik om maar een paar te noemen.
Verder wordt het opgevangen verontreinigde vliegas vrolijk weer vervuild en al in de beton toegevoegd, heb je het nog om je heen...
En komt deels vrij bij het maken van beton of het slopen van gebouwen.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jasneker

Opgeklopt verhaaltje, klinkt goed maar rammelt aan alle kanten.
Neodynium magneten worden in veel consumenten producten gebruikt, luidsprekers, koptelefoons etc en vinden in veel meer industrieele producten een toepassing.
https://www.kjmagnetics.com/uses.asp voor eeen gedeeltelijke lijst.....
http://www.whatareneodymiummagnets.com/uses.html en nog een.

Om dan  dat zielige verhaal toe te schrijven aan de windmolen productie is heel erg kort door de bocht.
Of ga je nu ook alle in je huis aanwezige neodymium magneten bevattende producten wegdoen?

Andere kant van het verhaal, het is de Chinese overheid die verantwoordelijk is voor de millieu technische staat daar.
Wij als consumenten vragen nu eenmaal zo goedkoop mogelijke producten voor onze energie ( dus ook in de generatoren in de kolen en gas centrales) en je harde schijf voor je pctje en je koptelefoon of luidsprekers. etc.

Met je vingertje wijzen naar de toestand daar en dan klakkeloos verklaren dat het alleen de schuld is van de windmolens schiet je je doel ver voorbij.
Kortom het gebruik voor windmolen generatoren is het neodymium gebruik op het total zeer gering en zit er in een ieders huis in consumenten electronica veel meer van dat spul.
Bovendien word het maar in een deel van die wind turbines gebruikt, de direct drive types.
Van de turbines die de laatste jaren worden geplaatst zit er geen neodymium meer in.
Neodynium word na afloop levensduur ook nog eens gerecycled.
www.nwea.nl/.../Factsheet%20Windenergie%20en%20het%20gebruik%

Verder is de hoeveelheid giftige stoffen die bij gas/kolen/olie verbruik bij centrales veel groter die nu worden vervangen door de energie van de windmolen turbines.
Netto een win/win situatie dus.


Remy

Overal zit wel iets naars in,maar die windmolens gebruiken er per stuk echt heel veel van.Maar dat boeit niet,windmolens leveren nu al te veel stroom op ons west Europese stroomnet als het waait en te kort bij geen wind dus elke molen meer is niet alleen volledig zinloos,het kost CO2 zeg maar gewoon veel geld en energie om er nog meer bij te zetten.Zonder buffers variatie en een goed management stevent de EU nu keihard op een black-out af.Conventionele centrales houden nu reserves van gigawatts aan wat dus als die niet worden aangesproken voortdurend ca twee tot drie keer dat vermogen aan chemische energie nodig heeft.
Sowieso vergeet niet dat stroom maar een fractie van ons totale energieverbruik is.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

ron12

Het groene gedoe gaat ons bakken met geld kosten in de toekomst http://www.energie-planeet.nl/prijs-van-energie-gaat-omhoog/ Trek je portemonnee maar vast  :o
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jasneker

Broodje aap verhaal.

Ook nu moet er veel geregeld worden doordat veel bedrijven en mensen energie op verschillende tijden en hoeveelheden benutten.
Juist door de geode beheersing van de extra groene energie zullen pieken beter kunnen worden opgevangen en de uitstaande centrales besparen weer geld.

Energie planet, zogenaamd onafhankelijk maar wil wel graag geld verdienen....zoek maar eens op dat cluppie...

Powered by EzPortal