Onweerskansen seizoen 2014

Topic gezien door 217148 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 06 feb 2014 - 14:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Weerfreak 1337

*** Onweerskansen 29 en 30 september 2014 ***

Morgen kunnen de camera's weer uit het stof en de ramen weer open, want de kansen op onweer nemen weer wat toe. :)
Op nadering van een hoogtetrog(je), en daarmee wat koelere lucht die aangevoerd wordt, neemt de kans op buien toe.
Morgenavond bereiken waarschijnlijk de eerste buien het zuidwesten van het land, en trekken dan, al dan niet in activiteit afnemend richting het noordoosten. Groot landelijk spektakel hoeven we dus zeker niet te verwachten, maar elke onweersbui is er ééntje zullen we maar zeggen :). Vandaar dus ook een korte update met de hoofdpunten.





Al met al dus weer een kansje voor de boeg. :) Ben benieuwd!

Nog even een paar stukjes uit de KNMI Guidance voor de liefhebbers:

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het centrum van een hogedrukgebied bij de Alpen verplaatst zich gedurende deze verwachtingsperiode richting Balkan. Met een zuidelijke, aan de grond aanvankelijk zuidoostelijke, stroming wordt warme en vrij droge lucht aangevoerd. Morgenavond passeert er van het zuidwesten uit een zwakke hoogtetrog.

NEERSLAG:
Droog, maar later morgenmiddag -avond van het zuidwesten uit kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. CAPE-waarden dan 200-400 J/kg en schering rond 20 kn, convectiemodus multicell. Onweerskansen zijn gering, INDECS komt met kansen van rond 30% voor het zuiden en het signaal in Harmonie is miniem.

--- Actuele weersituatie ---



Bronnen:
MeteoGroup
KNMI

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Weerfreak 1337

*** Onweerskansen 4 en 5 oktober 2014 ***

Er is vanavond en vannacht een kleine kans op onweer in vooral het (noord)westelijk kustgebied en later ook wat verder landinwaarts. :)
Dit gebeurt op nadering van een redelijk actief koufront (qua neerslag) wat nu nog boven de UK (Britse Eilanden) ligt. Op en net voor het koufront is de lucht onstabiel van aard, waardoor een buiige regenband ontstaat. Eventueel zou er vóór of op het koufront dus een bui kunnen zitten met onweer.



Het koufront vormt bovendien direct de grens tussen de warme en droge lucht waar we tot vandaag in zitten (20+ graden en flink wat zon) en de polaire lucht waar we dus na het koufront in komen te zitten. Morgen (zondag), breidt een uitloper van een hogedrukgebied nog tijdelijk uit over ons land, waardoor we er nog weinig van merken, maar vanaf maandag neemt de buiigheid flink toe. Meer daarover de komende dagen.

*** Weersituatie vandaag ***




Deze update is tevens weer een poging om het forum tot leven te wekken. Lekker discussiëren, waar een forum voor bedoeld is, zien we graag. Hopelijk kan dit weer een startsein zijn, ookal is het maar een kleine update, maar dat is logisch voor een niet al te grote kans op onweer. :)
Ben je nog niet geregistreerd? Registreer je dan en praat mee. :)


Groeten, Weerfreak


Voor de Guidanceliefhebbers:

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een golvend frontaal systeem, behorend bij een IJslands laag, ligt boven de Britste Eilanden, trekt oost en passeert ons land zaterdagavond en zondagnacht. Aan de voorzijde van dit systeem staat boven onze omgeving een zuid tot zuidoostelijke stroming waarmee vrij droge en warme lucht wordt aangevoerd. Net voor het front uit ontstaat een vrij scherpe grondtrog en de wind zal dan ook voor frontpassage al gaan ruimen naar een west tot noordwest richting. Een uitdiepende golf in het frontale systeem beweegt overdag via Fladengronden en Vikingbank noordwaarts. In het koufront dat de Noordzee op trekt ontstaat boven Doggersbank een tweede uitdiepende golf, dit proces vindt plaats onder de rechter ingang van een jet-as aan de voorzijde van een scherpe hoogtetrog.

MODELBEOORDELING:
Belangrijkste aandachtspunt is de tweede golf die in het koufront boven de Noordzee ontwikkelt. Hirlam houdt ook deze run de noordwest 8 Bft in stand, de overige modellen zitten een stuk lager. Vooralsnog houden we de 8 Bft in ons achterhoofd en beperken ons tot 7 Bft. Alle modellen laten zien dat voor de neerslag uit een vrij scherpe grondtrog ontstaat. Wat de neerslag betreft zitten de modellen ook op een lijn. Hirlam genereert de komende uren nog wat ST boven land, actueel niets aanwezig.

Aandachtspunten.

WIND:
Zie beoordeling. Vooralsnog Hirlam negeren voor wat de 8 Bft betreft.

BEWOLKING:
Weinig bewolking. In de middag van het westen uit toenemende hogere frontale bewolking, het dikkere frontale pakket is vrij scherp begrenst rondom het koufront. Progtemps aan de voorzijde van het koufront zien er potentieel onstabiel uit, tezamen met de dynamische forcering bij het koufront (grond- als hoogtetrog) is een enkele Cb niet uitgesloten.

NEERSLAG:
Op het koufront morgen een smalle band met (buiige) neerslag. Op het koufront boven zee langs de noordwestkust zien we een CAPE van 200-400 J/kg en een schering in een begrensd gebiedje van 30-40 kn. Boven land mogelijk single/multicell modus. Harmonie laat bij het boven genoemd gebiedje een signaal voor onweer zien, niet boven land. INDECS komt langzaam bij en is van 70 % teruggegaan naar 30 tot 60 % voor de westkust.

ZICHT:
Nevelig. De aangevoerde lucht wordt iets droger en de windsnelheid neemt iets toe, ook de geowind neemt toe van 10-15 naar 20-25 kn. Verder verslechterende condities zie ik dan ook niet zitten. Overdag goede zichten, in de frontale neerslag/buien teruglopende zichten.

TEMPERATUUR:
Dagelijkse gang is in werkelijkheid duidelijk groter dan de modellen aangeven. Vannacht Tn rond 11 graden, Overdag opnieuw rond 22 graden. In de nacht naar zondag 1 a 2 graden koeler en zondag komt het kwik niet hoger dan een graad of 16-17.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 04/10/2014 05.28 uur LT.


Bronnen:
Buienradar
KNMI

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Dennis

KF mooi te zien : London vlakbij de 10 graden grens bij ons nog 20+


Marcel

Het KNMI heeft code geel voor de westelijke provincies afgegeven



Kans op onweer   
Geldig: zaterdag 04 oktober 2014 vanaf ca 17 uur gedurende ca 3 uur



Met vriendelijke groet,
Marcel  Mijn hobbypagina: https://www.flickr.com/photos/marcelwestland/

Weerfreak 1337

Sterke buienontwikkeling op het moment!  :D

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Oxize

Mooi lijntje Multicellen!
Oxize Fotografie -  Bokehlicious! - Stormchasing and Skywarn Certified - Astrofotografie -  APEC Member

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Tyshane

Prachtig zo die lijn inderdaad. Als deze nou even over heel Nederland gaat met flinke donders dan is dat een mooie afsluiter van het zomerseizoen. :)

Weerfreak 1337

Zware regen en veel wind op het moment. :o 8 BFT wordt op HvH (vlakbij hier) gehaald nu.

Afbeeldingen alleen voor geregistreerde leden.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Marsel

Ging inderdaad even hard Weerfreak! Ook hier te Woensdrecht werd zojuist de nazomer met geweld de deur gewezen. Tijdelijk zware tropische regen en flinke windstoten, jammer genoeg zonder onweer. Temperatuur viel plots ook voelbaar enkele graden naar beneden.

Weerfreak 1337

Dat voelde ik met je mee, het is nu gewoon serieus "koud" buiten. :o Het blijft een wonder/bijzonder om dat telkens weer mee te maken. :P
In ieder geval: daar ga je zomer, tot volgend jaar!  :'( :)

Ach, deze tijd van het jaar heeft ook weer wat, lekker knus binnen/in de kroeg, buiten regen en storm. :D

Edit: ik zat me al helemaal te verheugen op het onweer, totdat ineens al het onweer doofde. Leek wel of het kwam door de "uitsmering" van de buien. Maargoed, in ieder geval een monstershelf gehad. Foto's zal ik morgen even plaatsen.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Giso84

Poef*
Half uurtje geleden werd het een potje benauwd, windstil en heerlijk genieten in de tuin.
Even naar de weg gelopen met uitkijk op de duinen nabij Schoorl.
Kort en gedimpt weerlicht gezien, verder niks.

Toch even binnen kijken op de radar en zag een pitje naderen.
Weer naar buiten, de schuur in om rookwaar te pakken.
Draai me om om naar buiten te gaan en ... Spetter spetter gevolgt door dikke vette regen met pittige windvlagen.

De iepen staan hier nog vol in blad en gingen behoorlijk plat.
Kwartiertje schuurhangen en weer naar binnen om vervolgens te zien dat dàt het wel was voor mij.

Niks geen onweer maar wel weer even lekker om de "spanning" te voelen of het gaat komen.

Slappe thuischase, nu bankplakken en filmp kijken  ;D
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

zorba

Doemt iets op van een shelfcloud hier, alleen te donker om goed te kunnen zien. Hoor de wind gieren op hoogte.. dadelijk ook tropische stortbui hier :)
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Duitje

Jammer inderdaad dat er geen onweer meer in zat maar dat mag de pret niet drukken :-) Shelfcloud Egmond aan Zee.
@Kees_Zwaan

Marsel

@ Duitje, mooie plaat! Apart licht zo vlak voordat de volledige duisternis inviel. Herkenbaar overigens, ook hier shelf-achtige structuren aan de voorzijde van het KF gisteren.

Overigens, een dynamisch ogende buiendag binnen zowel EC als GFS lijkt komende dinsdag te worden.
Hoewel nog wat vroeg voor exacte setup-details, lijkt het eea synoptisch wel redelijk vast te liggen en mogen we lokaal uitgaan van enkele pittige (onweers)buien, al da niet met dynamisch tintje.

Even een korte schets:
Het 'status quo' dat zich vandaag en morgen tussen enerzijds het noord Europese hoog en anderzijds een uitdiepende Atlantische depressie boven ons land afspeelt wordt dinsdag, onder een hernieuwde impuls (doortrekkende W-E georiënteerde langgolvige hoogtetrog) vanuit het Atlantische laag, eindelijk opgeruimd.

Het frontensysteem dat hiervoor moet zorgen passeert naar alle waarschijnlijkheid dinsdagochtend van SW naar NE het land. Daar vooruit blijft het verder frontolyserende systeem wat nu over over E-NL ligt over onze omgeving aanwezig. Achter de eerder genoemde actieve frontale zone stroomt koele en onstabiele lucht ons land binnen. Duidelijk zichtbaar is dit proces in oa de verwachte Td's en theta-E/-W voor later op de dinsdag en tijdens de avond (zie dip in ENS).

In die koele polaire lucht wordt onder invloed van eerder genoemde hoogtetrog en de daarbij behorende koude bovenluchten (T500 rond -25C) typische luchtsoort convectie verwacht (enkele honderden J/KG aan CAPE). De as van de sterke polaire jet komt daarbij tijdens de middag grofweg over SSE-NL te liggen waarbij het midden en vooral het noord(oost)en onder de linkeruitgang komt te liggen. Hetgeen uiteraard gunstig is voor een portie geforceerde optilling alsmede het opkrikken van vooral diepe schering (>40kt).

Enkele zwaar weer indices slaan dan ook lichtelijk uit tijdens de middag, vooral richting het midden en noord(oost)en alwaar de LU en de invloed van de hoogtetrog aardig samen lijken te vallen. Eerder op de dag lijkt dit tijdelijk ook zuidelijker het geval te zijn. Al met al een redelijke setup voor een paar dynamische koudbloedige buien.

Voor nu even genoeg (druk nu). We houden het de komende runs rustig in de gaten. Details volgen later.



Dennis

Dinsdag -kaart

Guidance: De trog op dinsdag verdient de nodige aandacht. Deze loopt samen met een linkeruitgang van de 300 hPa jet en laat CAPE waardes zien van 700 tot 1000 J/kg, een klein gebiedje van >1000 J/kg in de middag in het IJsselmeergebied. De schering komt dan tot 30-35 kn.

Dinsdagochtend nadert na koufrontpassage een trog in de polaire lucht,  dat resulteert in een Multicel/Squall line modus.



Weerfreak 1337

Wegens de situatie van morgen (vrij interessant), zijn we in overleg of er een apart onweerstopic wordt aangemaakt. We houden jullie op de hoogte.  :) ;)

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Marsel

Maandag maar weer even in de gaten houden als het gaat om flinke neerslagsommen en mogelijk onweer.

Zowel EC als GFS zinspelen, ook in hun ensebles, namelijk op een uitdiepend Spaans laag aan de voorzijde van een atlantische hoogtetrog. Het grondlaag moet zich daarbij grofweg vanaf Spanje richting de Benelux verplaatsen. Exacte pad, en daarmee de positie van de warme en onstabiele luchtmassa aan de oostzijde van het laag is daarbij uiteraard nog enigszins onzeker.

Gewoon een heads-up, iets om te volgen. :)

lander20

ec komt rond 18-19 oktober wel met erg warme lucht aanzetten! :o 15-17° 850 hpa, zal wel en warme uitbijter zijn?

Weerfreak 1337

Citaat van: Marsel op do 09 okt 2014 - 11:17
Maandag maar weer even in de gaten houden als het gaat om flinke neerslagsommen en mogelijk onweer.

Zowel EC als GFS zinspelen, ook in hun ensebles, namelijk op een uitdiepend Spaans laag aan de voorzijde van een atlantische hoogtetrog. Het grondlaag moet zich daarbij grofweg vanaf Spanje richting de Benelux verplaatsen. Exacte pad, en daarmee de positie van de warme en onstabiele luchtmassa aan de oostzijde van het laag is daarbij uiteraard nog enigszins onzeker.

Gewoon een heads-up, iets om te volgen. :)

Interessante ontwikkelingen, nog warmbloedig ook!

Overigens, vanavond en vannacht een kleine kans op onweer behorend bij buien en een geclusterde buienzone op een trog.
Lees KNMI Guidance:

BEWOLKING:
Bij passage van de frontale golf weer een verdikking van het frontale pakket boven het zuidoosten, in de verticale doorsneden is dit mooi te zien. Kans op St is met de strakke ZZW-wind zeer klein. De jetcirrus schuift vanmiddag geleidelijk oostwaarts. Op de Noordzee Cb's met actueel toppen tot FL180, met het kouder worden van de bovenlucht gaan de toppen later vanavond en vannacht naar FL270. Actueel trekken de Cb's ook over het noordwestelijk kustgebied, vannacht trekken de Cb's over de gehele noordwestelijke helft van het land. CAPE vannacht boven de Noordzee 400-700 J/kg en een effectieve schering van 10-20 kn. Convectiemodus multicell, waarschijnlijk geclusterd of opgelijnd nabij de trog. Morgen overdag blijft de meeste convectieve bewolking met de naar zuid draaiende stroming op de Noordzee.

NEERSLAG:
Op de eerste frontale golf wordt in het zuidoosten lichte regen berekend, de neerslag van de tweede golf lijkt ten zuidoosten van ons land te blijven. Verder gaat de aandacht uit naar de buien die boven de Noordzee ontstaan. Momenteel is het nog een smalle lijn die vanuit Het Nauw van Calais zijn ontstaan, deze trekken ook deels over het noordwestelijk kustgebied. Later vanmiddag en vanavond neemt de buiigheid steeds verder toe. Op de trog van vannacht zijn de buien opgelijnd en geclusterd en trekken dan over de gehele noordwestelijke helft van het land. Bij de buien van vannacht is er een kleine kans op onweer, alhoewel Harmonie en INDECS slechts een zwak signaal geven.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Powered by EzPortal