Winter discussietopic 2013/2014 deel 6

Topic gezien door 320596 bezoekers
Gestart door Ramon Oost, vr 24 jan 2014 - 21:43

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 17 gasten bekijken dit topic.

Lucas

Citaat van: Danny op za 25 jan 2014 - 15:50
Momenteel valt mij op dat er een verschil in koers zit als ik de GFS verwachting bekijken en deze vergelijk met de huidige drukverdeling boven Engeland. In de GFS kaart van 06z hieronder met de zwarte lijn aangegeven het punt waar de isobaren knikken in GFS en met rood ongeveer de huidige positie weergegeven (zie ook de kaart eronder). Verschil momenteel een slordige 50-60 mijl (= 80-100 km.)

Geen idee of dit gevolgen gaat hebben voor Nederland en of dit een goede en betrouwbare manier is om een koers uit te lezen. Daar hebben mogelijk andere mensen hier meer verstand van. Het is iets wat me opviel en misschien kan iemand anders er nader/dieper op ingaan of laten weten dat dit voorbarig is.

Viel mij ook op; daarbij lijkt eriets meer druk van uit het noord oosten. volg de 1015 lijn maar eens.
Aanhoudende sneeuwval

Bacci

Citaat van: glenn op za 25 jan 2014 - 14:50
Nog een beetje mag er aan gewerkt worden iets meer richting het zuiden mag nog ( sneeuw morgen volgens hirlam)

Wow wat toch sneeuw morgen? KNMI geeft dan alleen voor het noordoosten weer sneeuw, raar aangezien zij ook Hirlam gebruiken.

Ramon Oost

Citaat van: winter op za 25 jan 2014 - 15:59
Wie weet door stevige NEERSLAGAFKOELING? Gebied is wel erg actief aan het worden dus.


Dat is uitgesloten. Neerslagafkoeling is ten eerste al niet mogelijk bij een stevige wind. Daarbij moet de onderste lagen van de atmosfeer ook isotherm zijn en dus stabiel. Dat is vanavond absoluut niet het geval. Zondag avond is dat juist wel mogelijk maar daar later meer over.

ron12

Windstoten tot 120 kilometer per uur gemeld van uit Engeland http://meteoalerte.com/france/?area=uk achter die buien lijn ;)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Sven

Citaat van: winter op za 25 jan 2014 - 15:59
Wie weet door stevige NEERSLAGAFKOELING? Gebied is wel erg actief aan het worden dus.


Jammer dat die verwachting, laatste radar plaatje niet uitkomt. Anders mooi onweer op het programma, nu eerst maar bezien hoe en waar het aan land gaat komen..
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

glenn

kmi is ook fout met hun berekeningen?
aan zee werd een dikke 7°c voorspeld en het is er nu nog maar 4.2°c ???
of loopt de temperatuur later nog op ?

Danny

Zit goed onweer in centraal Engeland.

Danny

Citaat van: Ramon Oost op za 25 jan 2014 - 16:02
Dat is uitgesloten. Neerslagafkoeling is ten eerste al niet mogelijk bij een stevige wind. Daarbij moet de onderste lagen van de atmosfeer ook isotherm zijn en dus stabiel. Dat is vanavond absoluut niet het geval. Zondag avond is dat juist wel mogelijk maar daar later meer over.

Toch zie je in Engeland de temperatuur in korte tijd een graad of 3 terugzakken.

MarkGoedhart

Als je zo eens de pluimen/kaarten van de afgelopen 4 weken bekijkt is de betrouwbaarheid hiervan nu wel duidelijk. Al 4 weken sneeuw- en vorstkaarten die Nederland (op NO na) ongenadig in de maling nemen.

Bacci

Morgen dan toch sneeuw voor een groter gedeelte van het land!?
Sneeuw zondag on Make A Gif

Danny

East Midlands (waarnemingshoogte 96m. boven NAP) noteert zelfs een daling van 7 graden in temperatuur bij de passage van de buienlijn.

Ramon Oost

Citaat van: Danny op za 25 jan 2014 - 16:13
Toch zie je in Engeland de temperatuur in korte tijd een graad of 3 terugzakken.

Dat zegt niet zo heel veel of er sneeuw gaat vallen of niet. Het is normaal dat de temperatuur flink zakt als er een zware bui over trekt. De buienlijn die momenteel boven Groot-Brittannië ligt wordt getriggert door een trog i.c.m. linker uitgang van de jet. Deze buienlijn ligt in de "tong". De komende uren en vanavond occludeerd het systeem verder en wordt de "tong" als het ware verder naar het zuiden geduwd. Op deze buienlijn ook gezien de temperaturen op enige hoogte en een flinke westenwind geen kans op neerslagafkoeling.

glenn

en toch is er duidelijk een andere koers waarneembaar door het laagje , Het laagje trekt nu zo een 100 km westelijker door de UK dan voorspeld !
Zwart lijntje was de voorspelde koers door gfs 06 u en alle andere modellen
rood lijntje is de koers die het laagje momenteel aanneemt duidelijk zichtbaar dat er een heel andere koers gevolgd wordt !

Marsel

Even iets compleet anders, voor hen die het interesseren: onweerskansen voor vanavond.
We kunnen immers niet ontkennen dat de situatie over met name het zuidwesten en zuiden van de Benelux vanavond langzaam steeds geschikter wordt voor enkele forse regen- en onweersbuien.

Opvallend aan de synoptische situatie van vanavond is de verwachte scherpte van de naderende hoogtetrog. As we speak zorgt het systeem boven de UK al voor serieuze activatie van het snel zuidoostwaarts verplaatsende KF met op verschillende plekken lijnvormige convectie al dan niet gepaard gaande met onweer en windstoten.

Het is een situatie waarin vrijwel alle dynamische processen in sneltreinvaart en bovendien in superlatieven plaatsvinden. Zo verscherpt de komende uren de trog op 500 en 300hPa bijzonder fors als gevolg van sterke CAA aan de achterzijde van het systeem.
Juist bij deze verscherpende hoogtetroggen treedt vervolgens een versterking van PVA op aan de stroomafwaartse kant van de trogas. Hetgeen betekend dat grootschalige optilling in de PVA gebieden in een hogere versnelling plaat gaat vinden.

Buiten de 'standaard' PVA om (als gevolg van kromming) heeft ook de polaire jet zeggenschap in het geheel aangezien de LU over het SW van de Benelux komt te liggen. Modellen suggereren sterke divergentie op middelbaar en hoog niveau als gevolg van deze setting hetgeen in dit geval dus een versterking van de algehele lift zal verzorgen.

Met name de eerder beschreven liftmechanismen zullen het sterkst aanwezig zijn over het SW van de Benelux. Met aldaar op passage van het occluderende frontale systeem juist aan de voorzijde van de hoogtetrog mogelijkheid op enkele forse dynamisch versterkte regen- en onweersbuien. Waarschijnlijk in lijnvorm gerangschikt gezien de bronnen van optilling en de scherpe windsprong aan de grond.

Latente onstabiliteit is in dit geval over het zuidwesten maar marginaal, nog geen 300 J/Kg, maar we mogen niet vergeten dat door de bijzonder sterke forcering gemakkelijk het eea bewerkstelligd kan worden.
Daarbij komt ook dat het scheringsregime van groter belang is en op z'n minst indrukwekkend genoemd mag worden. Eigenlijk ook niet verwonderlijk met de jet zo dichtbij richting het SW.
0-6 schering loopt over het SW van NL op naar gemakkelijk 40-50kts maar loopt verder richting het zuiden (jet!) op naar >60kts. Grootste windtoename in de onderste kilometer met als resultaat een 'whopping' 0-1km schering van gemakkelijk >35kts richting het SW.

De storm relatieve shear (SRH) is voordat de invloed van de hoogtetrog significant wordt het grootst als gevolg van gekrompen winden voor de grondtrog uit. Echter, in de zone waar convectie nu verwacht wordt (in de as van de grondtrog) loopt de SRH terug maar blijft mijn inziens voldoende om een lokale embedded supercell te bewerkstelligen op de eerder genoemde lijn.

Grootste gevaar in het SW van de Benelux zullen uiteraard de convectief geïnduceerde gusts zijn. Modellen suggereren uitschieters tot rond 90-100km/h. Maar in het verleden hebben we gezien dat wanneer convectie zich rangschikt in een uiterst snel verplaatsende lijn zwaardere gusts mogelijk zijn.
Ik vermoed, indien buien goed los komen over het SW dat er enkele gebogen segmenten zichtbaar kunnen worden.

Zwaartepunt komt, gezien de positie van de sterkste lift over het centrum en het westen van BE en gedeeltelijk Zeeland en West-Brabant te liggen. Echter, ook de zuidelijke delen van Zuid-Holland kunnen een veeg mee krijgen.
Spannend en opletten dus in deze gebieden! Bijzonder rappe passage van het geheel vindt plaats tussen 19:00 en 23:00 lokale tijd (van west naar oost)

Onderstaande satpic laat de sterke PVA en locatie van de jet alsmede de 500hPa trog rond 12Z zien. Verdere verscherping treedt dus de komende uren op....

Sven

Citaat van: Marsel op za 25 jan 2014 - 16:25
Even iets compleet anders, voor hen die het interesseren: onweerskansen voor vanavond.
We kunnen immers niet ontkennen dat de situatie over met name het zuidwesten en zuiden van de Benelux vanavond langzaam steeds geschikter wordt voor enkele forse regen- en onweersbuien.

Blij dat er nog 1 iemand aandacht geeft aan het onweer.. Mooi Marsel en bedankt! Camera ligt al klaar voor vanavond :D
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

DSDLimburg

seizoen 2018/2019

Danny

Aantal geregistreerde ontladingen neemt steeds verder toe boven Engeland.

jens

er ontstaan nu ook buien op de noordzee,wacht maar tot die bui boven de noordzee komt dan explodeert hij gewoon
onweersdagen 2013:6
hevige onweersdagen 2013:2

dondertje127

zou het net zo'n dag worden als 3 januari? Daar dacht ik vanochtend al aan eerlijk gezegd.

Weatherman

Is het verwachte onweer code oranje waardig, ipv code geel wat we nu hebben staan ?
Hou vooral van onweer en tornado's ect
Winter is ook prachtig, maar kan ook genieten van de zon !! [

Powered by EzPortal