Winter discussietopic 2013/2014 deel 5

Topic gezien door 323395 bezoekers
Gestart door Johann, do 09 jan 2014 - 19:47

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

matroesjka-world

Citaat van: ron12 op vr 17 jan 2014 - 19:14
Amerika weer de pineut wat kou betreft, nieuwe polar vortex gaat Amerika bereiken vanaf aanstaande dinsdag


Zolang het winter is in Amerika, blijven wij herfst houden  >:(

Dat heb ik ergens gehoord en gelezen  ;)
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

gilleeesss

Citaat van: matroesjka-world op vr 17 jan 2014 - 19:20

Zolang het winter is in Amerika, blijven wij herfst houden  >:(

Dat heb ik ergens gehoord en gelezen  ;)

Ja die kou daar laat gewoon koude bellen(depressies) naar hier komen. Maar als we een stevige blokkade krijgen (azorenhoog of scandihoog) kunnen we wel winterweer hebben. Ookal is het moeilijk om zo'n blokkade te creëren als er steeds stevige depressies uit het westen langskomen.

En dan over de nieuwe EC

Kzie nie meer echt een laagje omlaag duiken?

...

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Weerfreak 1337

EC laat op +240 een mooie blokkade ontstaan.


Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Weerextrem

Citaat van: ron12 op vr 17 jan 2014 - 19:51
Kou komt voor geen meter onze kant http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/weer-voor-professionals/temperatuur/europa.html op  >:(

laten we nou maar eens van DAG tot DAG runs bekijken... ECWMF komt met een goede run uit.
Zelfs dat op LT zeer goed is. Voorlopig alleen maar winterse opties, het komt steeds dichterbij.

En dan te bedenken dat er veel neerslag bij komt kijken. regen/natte sneeuw/ijzel en of Sneeuw.
Kortom, gevaarlijk weer voor de boeg!

Hans

Citaat van: ron12 op vr 17 jan 2014 - 19:51
Kou komt voor geen meter onze kant http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/weer-voor-professionals/temperatuur/europa.html op  >:(
Dat zei Reinier vd Berg net ook, hij denkt dat de winter niet zal doorbreken, alleen een speldenprikje ben ik bang  :-[ :-\

ron12

Dit is toch niet normaal meer, kijk naar de noordpool gebied, wat is daar gaande ? http://www.wettergefahren-fruehwarnung.de/GM/t850_01.htm veel te warm op 850 hpa, klik op animatie
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Weerextrem

Citaat van: ron12 op vr 17 jan 2014 - 20:08
Dit is toch niet normaal meer, kijk naar de noordpool gebied, wat is daar gaande ? http://www.wettergefahren-fruehwarnung.de/GM/t850_01.htm veel te warm op 850 hpa, klik op animatie

Okee, ja klopt op GFS basis en ziet ongesamensteld uit. maar dit kaart klopt ook geen kanten van!.
laten we nou maar eens ophouden met klagen en vervelend doen. als het nog niet is, kan nog steeds komen. en daaruit blijkt dat op de ECWMF 12z kouder is geworden!.

Laten we nou maar eens gezellig doen en positief reageren. Aan het negatieve reacties worden meeste forummers ontmoedigd geraakt.

Bacci

EC kouder? nieuwe run is weer dramatisch. Ik ben er echt klaar mee.

Shadow112

Tot eind januari geen winterweer?

OK, de kaarten kunnen altijd snel keren maar het lijkt er sterk op dat het tot het einde van de maand niet meer gaat winteren. Dit op basis van enkele globale modellen en bijhorende EPS verwachtingen. Bovendien keert de 'polar vortex' weer op zijn plaats en wordt deze weer vrij circulair wat zou inhouden dat op termijn de zonale stroming niet echt tot stilstand komt.

Opvallend hoe warm januari tot nog toe is verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 7 graden hadden we een situatie zoals deze eind maart van kracht is.

Lees verder

Nopie

Lijkt nergens meer op, ook het feit dat het in de USA weer kouder gaat worden is niet positief voor ons.

Joep

Citaat van: Nopie op vr 17 jan 2014 - 20:32
Lijkt nergens meer op, ook het feit dat het in de USA weer kouder gaat worden is niet positief voor ons.

Volgens UKMO wel  ;)

kaart r de wildt

mbouman

Waarom nou toch zo negatief ?
Ja het duurt lang.... dat is waar... maar geduld is een schone zaak...

Sluipt de winter het land in?

Geplaatst op 17 januari 2014 - 11:35

Al meerdere keren hebben we aandacht besteed aan de kans op een winterinval. Vaak was de conclusie dat de winter ver weg was, een enkele keer dreigde hij wel Nederland te bereiken. En nu?

Waar is het nu winter?
In vergelijking met alle eerdere beschouwingen is er één grote wijziging opgetreden. Waar er eerst in Europa amper winterweer te vinden was, en de kou dus ook niet naar Nederland kon trekken, is de winter nu wel te vinden in diverse landen.

De complexe situatue voor dinsdag. Koude lucht wil onze kant op (blauwe pijlen), maar zachte lucht ook (rode pijlen). Nederland bevindt zich op de grens van beide luchtsoorten. Regen, of sneeuw? Zacht of winter?
De complexe situatue voor dinsdag. Koude lucht wil onze kant op (blauwe pijlen), maar zachte lucht ook (rode pijlen). Nederland bevindt zich op de grens van beide luchtsoorten. Regen, of sneeuw? Zacht of winter?
Op dit moment, vrijdag 10 uur, sneeuwt het in het zuiden van Noorwegen, zuiden van Zweden, het noordoosten van Denemarken en in het noorden en oosten van Polen. In Warschau is het -2 graden, Oslo -5 graden en Stockholm -8 graden. Kopenhagen meldt +1 graad, Berlijn een graad of 6. Er ligt dus een scherpe wintergrens over het zuiden van Scandinavië en Polen.

Alpen ook winter
Overigens valt er op dit moment ook sneeuw in de Alpen. Daar gaat tussen nu en zondagavond een dik pak sneeuw vallen. In de Franse Alpen hebben we het dan over 10 tot 40cm, in het Italiaanse Aosta en Zuid-Tirol 30 tot 80cm. Ook in het zuiden van Zwitserland en het uiterste zuiden van Oostenrijk vallen tientallen centimeters. De sneeuwval gaat aan de zuidzijde van de Alpen samen met een krachtige wind, veel liften zullen op de hogere pistes dus dicht zijn.

Aan de noordflanken van de Alpen valt hooguit een paar centimeter vandaag. Morgen en zondag zorgt de krachtige zuidenwind voor föhn waardoor de dooigrens stijgt tot boven de 2000m. De zon schijnt dan wel geregeld, maar skiën is alleen prettig op de hogere pistes, en dan moet de wind sterk afnemen. Let bovendien op de adviezen wat betreft het lawinegevaar!

Verder valt er op dit moment sneeuw in het noordwesten van Spanje. De bergen rond de Spaanse hoogvlakte kleuren enigszins wit.

Komt de Scandinavische kou in beweging?
Het antwoord hierop is JA. Alle weermodellen geven aan dat de koude lucht terrein gaat winnen.

Op dit moment wordt de kou nog geblokkeerd door depressies die met een stevige zuidenwind de kou op hun plek houden. Maar dit weekend wordt de kracht van de lagedrukgebieden minder, terwijl het Scandinavische hogedrukgebied sterker wordt.

Er ontstaat een zeer krachtige oostelijk stroming die op de noordelijke Noordzee zelfs aangroeit tot een zware storm, 10 Bft. De grote vraag is nu met welke kracht de oostelijke wind ons land gaat bereiken. Blijven we aan de zuidrand zitten, dan wordt het wel iets kouder maar van winter is geen sprake.

Krijgen we (in delen van het land) vol met de oostenwind te maken dan wordt het gevoelig kouder, gaat het 's nachts vriezen en kan het af en toe sneeuwen.

Zondag oostenwind, daarna sneeuw?
Zondag begint de oostenwind Noord-Nederland te bereiken. Hoewel het 's middags nog 5 graden wordt in het noordoosten zal de stevige wind het voor het gevoel al flink kouder maken. In de rest van het land is dat minder het geval. In het zuiden is het mogelijk zelfs windstil bij 8 graden.

Maandag en dinsdag wordt het spannender. De oostenwind probeert terrein te winnen, maar een zwak lagedrukgebied trekt via de Britse Eilanden naar onze omgeving. De exacte koers van dit lagedrukgebied bepaalt de uitkomst van de strijd tussen de zachte lucht en winterlucht.

Bij een koers over Noord-Nederland wordt de koude lucht teruggedrongen en valt er in het hele land wat regen. Bij een koers over Zuid-Nederland of België wint de oostenwind terrein, en belangrijker, kan het ook hoger in de atmosfeer kouder worden. De kans op (natte) sneeuw wordt dan snel groter.

Aangezien er later in de week nog een lagedrukgebiedje volgt, is de koers van het eerste lagedrukgebiedje extra belangrijk. Indien de winter maandag of dinsdag zich kan uitbreiden tot over een deel van Nederland dan is de kans groter dat ook later in de week de kou wint en er sneeuw valt. De redenering geldt uiteraard ook andersom. Bij geen winterweer op maandag of dinsdag is de kans dat het later in de week wel gebeurt ook kleiner.

Pluimgrafieken
Tot zover de grote lijnen van wat er staat te gebeuren. Nu is de kunst om in te schatten wat het meest waarschijnlijkst is. Als meteoroloog heb ik daar maar één krachtig middel voor en dat zijn de zogenaamde ensemble verwachtingen. Hierbij berekent het model tientallen keren het weer uit voor de komende dagen waarbij er steeds iets kleins gewijzigd wordt in de uitgangsposities. Zo wordt duidelijk of de berekende weersontwikkelingen een grote zekerheid hebben of niet.

De uitkomsten van de ensemble verwachtingen tonen we meestal in grafieken. Doordat de onzekerheid toeneemt naarmate de dagen vorderen ontstaat er een soort van rookpluim in de grafiek, vandaar de naam pluimgrafieken.

Kans op winterweer groeit
Kijkende naar de berekeningen van vanochtend dan zien we grote zekerheid tot en met zondag. Maandag, als het eerste lagedrukgebiedje nadert, neemt de onzekerheid snel toe. Om een inschatting te maken hoe het gaat lopen, moeten we vooral naa de windrichting kijken. Daaruit valt immers de koers van het lagedrukgebied af te leiden.

De verschillen tussen Noordoost-Nederland en Zuidwest-Nederland zijn significant.

Bij de berekeningen voor het zuidwesten komt ongeveer 80% van de berekeningen uit op een wind uit zuidwest tot noordwest. Dat houdt in dat het lagedrukgebied boven Midden-Nederland ligt of noordelijker. Slechts 20% komt uit op oost tot noordoost, en dan zou het lagedrukgebied via België trekken. Voor het noordoosten ligt de verdeling ongeveer op 55% uit zuidwest tot noordwest en 45% uit oost tot noordoost.

Dinsdag en woensdag draait de wind voor beide regio's naar zuid tot oost. Donderdag, bij het tweede lagedrukgebied, komen de meeste berekeningen in Zuidwest-Nederland uit op een wind uit zuidwest tot noordwest. Bovendien blijft de meerderheid op die richting uitkomen tot het eind van de maand. In Noordoost-Nederland is donderdag zo'n beetje alles mogelijk. Daarna is er een substantieel deel dat voor een oostelijke wind gaat tot het eind van de maand (en dus winterweer), maar de meerderheid komt uit tussen zuidwest en west.

Op basis van deze pluimgrafieken lijkt een speldenprik van de winter in het noordoosten van het land zeer goed mogelijk. Het gaat er sowieso kouder worden waarbij er maandag en/of dinsdag ook een reële kans is op (natte) sneeuw. Het zuidwesten van het land hoeft de sneeuwschuiver nog steeds niet klaar te zetten.

Behalve kijken naar de berekeningen van vanochtend moeten we echter ook de trend in de eerdere berekeningen meenemen in onze overwegingen. De pluimberekeningen worden twee maal per dag gedaan door het Europese weermodel. Als we de huidige pluim vergelijken met die van een paar dagen geleden dan is de trend heel duidelijk dat de uitkomsten kouder worden. Het percentage met winterweer neemt langzaam toe. Het is zeker geen garantie, maar het ondersteunt het gevoel (altijd gevaarlijk) dat de winter dit keer wel een deel van Nederland gaat bereiken.

We blijven de grafieken en talrijke modelberekeningen nauwgezet volgen en houden u in het weekend uiteraard op de hoogte van de nieuwste inzichten.

Bron: weerplaza.nl

Joep

Allereerst de bijna overeenstemming binnen de modellen dat aanstaande maandag de vorstgrens slechts op een honderdtal kilometers ten oosten/noordoosten zal liggen. Bij ons maandag, na lichte vorst in mn het noordoosten, al gevoelig kouder dan aankomende weekend met Tmax 2-6 C van noordoost naar zuidwest.
Dinsdag meest droog en een graadje kouder dan maandag.
Woensdag dan toenemende kans op neerslag met maxima nipt boven het vriespunt in het noordoosten.

Voor aanstaande donderdag komt EC oper dan weer met een iets andere variant als GFS oper en UKMO.
Het verdere vervolg EC oper 12z, met name het verschil tussen +168 en +192, die bijna ongeloofwaardig oogt, lijkt duidelijk te maken dat de verwachtingshorizon drastisch terug zal moeten.

Komende weekend nog zeer zacht weer op zaterdag en normalisering op zondag met dan in het noordoosten met maxima van 4-5 C en een krachtige O wind al gevoelsmatig winters.
Begin volgende week dan meest droog en vrij koud met in de nacht en ochtend lichte vorst en overdag 1-5 C.
Midden volgende week dan waarschijnlijk kantelpunt naar ofwel thermische normalisering met zonaliteit ofwel verscherping van de kou.

Ronald de Wildt

Johann

Citaat van: Shadow112 op vr 17 jan 2014 - 20:28
Tot eind januari geen winterweer?

OK, de kaarten kunnen altijd snel keren maar het lijkt er sterk op dat het tot het einde van de maand niet meer gaat winteren. Dit op basis van enkele globale modellen en bijhorende EPS verwachtingen. Bovendien keert de 'polar vortex' weer op zijn plaats en wordt deze weer vrij circulair wat zou inhouden dat op termijn de zonale stroming niet echt tot stilstand komt.

Opvallend hoe warm januari tot nog toe is verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 7 graden hadden we een situatie zoals deze eind maart van kracht is.

Lees verder


Kan deze uiteen zetting van Karim niet volgen ? :o
De SPV ligt nog steeds op zijn plaats en is nog steeds circulair. Kleinere opwarmingen aan de Aziatisch kant hebben behalve wat lichte disturbance daaraan tnt maar weinig veranderd ! Troposferisch zien we de PV wel wat meer uit de pas lopen met een split in 2 aparte kernen boven NO Canada en Siberië. Markant daarbij ook de hoogtetrog boven N Amerika.



Opvallend ook de ontwikkeling van het polaire hoog op 500hPa en het afzakken naar de omgeving van Spitsbergen (kerndruk tot 1055 hPa)!



Al met al genoeg ingrediënten  :D om het eens lekker te laten knallen !  :P
Overigens zijn de ontwikkelingen voor volgende week (laagjes, jet) ook nog steeds ontzettend spannend !

pgcpaul

Niet te vroeg treuren mensen; de EC pluim kan zo dadelijk nog leuk uitpakken.

Joep

Voor alle negatievelingen of mensen die het opgegeven hebben en dat snap ik heel goed  :D
Ik hoop dat dit gaat gebeuren net als de winter van 1956. Geen winter toen totdat eind  eind januari kwam :D


Van alle maanden in de 20e eeuw was februari 1956 de koudste. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op -6.4 graden en had daarmee een negatieve afwijking van 8.9 graden! De negatieve afwijking was in het zuidoosten het grootst, in Limburg lag de gemiddelde februaritemperatuur rond de - 7 graden! De luchtdrukverdeling was deze maand natuurlijk zeer afwijkend, tijdens de laatste dagen van januari ontstond er een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië die ook op het 500 hPa vlak werd ondersteund door een zeer sterke rug.

Er ontstond dus een algemene blokkade. Op 30 januari om 6 uur 's ochtends viel met een oostenwind en regen, overgaand in sneeuw de vorst in en die zou zich tot 27 februari in ons land weten te handhaven. Op 1 februari bleef het de hele dag meer dan 10 graden vriezen, de maximumtemperatuur was in de Bilt - 11.2! en dat bij een sterke noordoostenwind (windstoten tot 14 meter per seconde). De dagen hierna werd de kou wat getemperd doordat er wat zachtere lucht vanaf de Oostzee naar ons toe stroomde. De maximumtemperatuur lag enkele dagen tussen de +1.5 en - 2, de minimumtemperatuur lag tussen de -4 en -9. Op 8 februari trok er een storing vanaf de Noorse kust naar oost Europa en doordat achter de storing de luchtdruk boven Scandinavië weer begon te stijgen stroomde er op 9 februari een nieuw portie zeer koude lucht naar ons land. Ondertussen werden de kranten al gedomineerd door het extreme winterweer in heel Europa, zo meldt de Schager Courant op donderdag 9 februari: 'De winter martelt Italië als een "witte terreur", Vier meter sneeuw op Sicilië, reeds 56 doden, Nood in Griekenland.'   In ons land begon een van de ergste koudegolven van de 20e eeuw, op een aantal plaatsen lag de temperatuur op 17 opeenvolgende nachten onder de -10! Op de weerkaarten domineerde een hogedrukgebied van meer dan 1035 hPa die zijn kern ten noordwesten van Schotland had en ook op het 500 hPa vlak was sprake van een krachtige omegablokkade. Op 13 februari trok er een kleine maar zeer actieve storing langs onze westkust naar het zuiden, in heel het land viel er veel sneeuw, de Bilt ving 7.7 millimeter als sneeuw op maar vooral rond het IJselmeergebied is nog veel meer gevallen, een groot deel van het land had een sneeuwdek

In de Schager Courant werd gesproken van een halve meter sneeuw in Friesland. Nadat er op 15 februari opnieuw een sneeuwstoring over Nederland is getrokken ligt de sneeuw in een groot gedeelte van het land 30 centimeter dik en wordt er onder bizarre omstandigheden een Elfstedentocht gehouden.  Op 16 februari klaart het op en volgde de op 1 na (27 januari 1942) koudste nacht van de 20e eeuw, in de Bilt daalde het kwik tot -21.6, in Volkel -25.8 en in Uithuizermeeden -26.8!!. Tot 26 februari heeft de temperatuur in de nacht en ochtend elke dag rond de -15 gelegen. De weerkaarten werden gedomineerd door een zeer sterk hogedrukgebied boven noordwest Rusland met een kerndruk van meer dan 1060 hPa. Op het 500 hPa vlak lag er bijna twee weken lang een koude put boven midden Europa met temperaturen die tussen de -30 en -40 lagen. Ondertussen werden de problemen door het winterweer in heel Europa steeds groter, het aantal winterdoden was op 22 februari gestegen tot 795 waarvan 186 in Frankrijk. De veerboot naar Ameland ligt dan al 23 dagen stil en de afsluitdijk is door de stuifsneeuw bijna onbegaanbaar. Rond 26 februari kondigt de dooi zich op de weerkaarten aan: het hogedrukgebied zakt langzaam naar het zuiden en de westcirculatie boven de Oceaan neemt sterk in kracht toe. Op 27 februari om 11 uur in de ochtend komt het kwik eindelijk weer boven nul uit en is één van de extreemste koudegolven van deze eeuw tot een einde gekomen.

bron meteolink

pgcpaul

Wat heb ik gezegd zojuist? Ensemble is nog helemaal niet zo slecht. Kansen genoeg voor de winter.

Extremissimorum

Citaat van: pgcpaul op vr 17 jan 2014 - 21:38
Wat heb ik gezegd zojuist? Ensemble is nog helemaal niet zo slecht. Kansen genoeg voor de winter.

10 daagse ec. Minder koudere opties, doch gemiddelde kouder.

Extremissimorum

Woow waar gaat die control naartoe? :o 8)

Powered by EzPortal