Berichtgeving over de winter van 2013/2014

Topic gezien door 13072 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 21 aug 2013 - 09:26

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Rijkswaterstaat zet nu al strooizout klaar

Rijkswaterstaat maakt zich alvast klaar voor de winter: de overheidsdienst begint woensdag met het vullen van de eerste van vijf grote strooizoutsilo's in Nederland. Dat meldt Omroep Gelderland. Tien binnenvaartschepen bijten het spits af en brengen samen 15.000 ton wegenzout naar de eerste silo, in Lienden langs de Nederrijn. Die zoutberg is voldoende om deze winter 2500 strooiwagens te vullen. De Gelderse silo bedient plaatsen in de omgeving, waaronder Herveld, Wolfheze, Maasbracht en Hoevelaken.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Winterbanden worden steeds beter en zuiniger'

Winterbanden worden steeds beter. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse ANWB Winterbandentest. Het valt vooral op dat grip van de banden op nat wegdek en bij sneeuw is verbeterd. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Tegelijkertijd kunnen automobilisten met het gebruik van winterbanden besparen op brandstofverbruik en dus op brandstofkosten. Het valt de ANWB verder op dat banden over het algemeen goedkoper zijn geworden. Zelfs uit het goedkopere segment zijn er diverse banden die de bond kan aanraden.

Toch zijn er zijn nog steeds slechte banden verkrijgbaar. Van de 32 geteste bandensoorten scoren er vijf onder de maat. Zij presteren vooral slecht bij het remmen op een nat of besneeuwd wegdek, eigenschappen waar veel automobilisten hun winterbanden juist op selecteren. De bond raadt leden die winterbanden willen aanschaffen aan om eerst de resultaten van de winterbandentest te bekijken op anwb.nl.

Blik op Nieuws
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

NS gaat in winter minder vaak met aangepaste dienst rijden

De NS zal deze winter minder lang achter elkaar met een aangepaste dienstregeling blijven rijden. Ook worden de eisen voor het invoeren van zo'n uitgedund spoorboekje iets verscherpt, waardoor reizigers minder vaak te maken moeten gaan krijgen met uitval van treinen in winterse omstandigheden. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Een aangepaste dienstregeling wordt nu ingevoerd als de verwachting is dat er 3 centimeter sneeuw valt of als er 10 procent kans is dat het meer dan 10 graden Celsius gaat vriezen. Komende winter wordt de treindienst pas uitgedund bij een kans van 50 procent op strenge vorst. Ook wordt op de eerste winterse dag - die doorgaans tot veel problemen kan leiden - scherper gekeken of het echt nodig is de dienstregeling aan te passen. Daardoor krijgt een reiziger niet gemiddeld 12 keer per winter te maken met uitval van treinen, maar slechts tien keer.



Daarnaast stapt de NS af van de afspraak de aangepaste dienstregeling in stand te houden als enige dagen later ook slecht weer wordt verwacht. Treinreizigers hebben aangegeven niet blij te zijn met die regeling, dus gaat de NS volgens het reguliere schema rijden wanneer dat kan. Daardoor kan het voorkomen dat er om de dag een ander schema wordt aangehouden. Er was eerder juist voor gekozen langer met aanpassingen te rijden om dat soort jojo-effecten te voorkomen. De NS gaat verder zoveel mogelijk lange treinen inzetten om overvolle coupés te voorkomen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Veel sneeuw verwacht komende winter 2013-2014

Men verwacht een horrorwinter met veel sneeuw, heel veel sneeuw in november, december en januari, kortom in de winter van 2013-2014. Althans dat is de waarschuwing die momenteel te horen is in het Verenigd Koninkrijk, door velen voor het gemak ook wel Engeland genoemd. Britse meteorologen voorspellen de zwaarste winter in 100 jaar en voorzien grote problemen door de extreme kou en de grote hoeveelheden sneeuw. Oorzaak hiervan zou de baan van de straalstroom zijn waardoor zeer koude lucht aangevoerd gaat worden. Feitelijk is dat nu al aan de gang, immers de maand oktober verloopt kouder en nater dan normaal.

De winter van 2013-2014 begint al vroeg, zo is voorspelling. Vanaf medio november 2013 gaat de eerste sneeuw vallen. De maanden december en zeker ook januari krijgen ook een uitgesproken winters karakter, aldus de meteorologen van Vantage Weather Services. Menig record gaat gebroken worden, zo luiden de waarschuwingen.

Overigens staan de Britten niet alleen in deze voorspelling voor de winter 2013-2014. Ook Meteorologen in Duitsland en de USA voorspellen een zeer extreme winter in 2013-2014 voor grote delen van Europa. Zij basseren zich bij deze verwachting op de computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service. Als oorzaak wijzen zij echter aan het snel smelten van het ijs op de noordpool. Ook Nederland en België zullen niet ontkomen aan de horrorwinter 2013-2014, zo verwachten deze meteorologen. Meteorologen in Nederland en België wagen zich nog niet aan een wintervoorspelling 2013-2014, daarvoor is het nog "te vroeg".

NieuwsUit
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Nieuwe ijstijd lijkt onwaarschijnlijk

Dat er een nieuwe ijstijd aan zit te komen, lijkt onwaarschijnlijk. Maar Britse onderzoekers denken wel aanwijzingen te hebben dat de zon in een serie zonnevlekcycli verkeert die vergelijkbaar kan zijn met die van voor de Kleine IJstijd van 400 jaar geleden. 'Ik schat de kans daarop nu op zo'n 25-30 procent', zegt astrofysicus Mike Lockwood van de universiteit van Reading. Tot voor kort ging hij uit van ongeveer 10 procent kans dat er een nieuw zonneminimum aankomt.

Die koude periode (in Europa gemiddeld 0,4 graden kouder dan normaal, met ijzige winters) viel samen met een opvallend gebrek aan zonnevlekken. Tijdens dat 'Maunderminimum' waren er gedurende zeventig jaar nauwelijks vlekken te zien. Lockwood heeft nu via isotopenonderzoek van koolstof in hout en ijskernen een analyse gemaakt van de zonnevlekcycli van de laatste 10 duizend jaar. In de gegevens zijn 24 zogeheten grote zonneminima gevonden, de laatste in de zeventiende eeuw.

Nieuwe Maunderminimum waarschijnlijker
Het laatste zonnemaximum speelde zich af in de tweede helft van de vorige eeuw, met een piek in 1985. Daarna zijn de reguliere maxima geleidelijk minder sterk aan het worden. Het laatste maximum, dat afgelopen zomer had moeten plaatsvinden, is volgens Lockwood echter opvallend laag gebleven. Hij schat dat de daling van de zonnemaxima in 9.300 jaar niet zo snel is gegaan. Een nieuw Maunderminimum lijkt dan wat waarschijnlijker.

De Utrechtse emeritus-hoogleraar zonnefysica Cees de Jager noemt de voorspelling van een nieuw minimum voorbarig. 'Er is wel een mindering gaande, maar ik zou dat eerder normalisatie noemen, na een flinke piek.' Het verband tussen zonnevlekcycli en het klimaat op aarde is volgens wetenschappelijke studies niet heel sterk. De huidige opwarming kan er niet mee worden verklaard, die hangt samen met extra broeikasgassen in de atmosfeer.

Volkskrant
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

"November wordt extreem nat, koudegolf in januari"

Wie langetermijnvoorspellingen over het weer doet, waagt zich op glad ijs. Dat erkent ook meteoroloog Philippe Mievis van de site meteobelgique.be, en toch doet hij het. Mievis stelt een heel natte maand november in het vooruitzicht. De grote koudegolf zou er pas begin volgend jaar komen. Een witte Kerst behoort tot de mogelijkheden.

"Zoals vorige maand aangekondigd, krijgen we in de maand november zeer veel neerslag en veel wind. We krijgen mogelijks 40 procent meer neerslag dan in een normale novembermaand. Het blijft echter zacht met een gemiddelde temperatuur die 1,6 graden hoger ligt dan het normale gemiddelde".

"Tegen het einde van de maand november en begin december wordt het kouder en droger. In december krijgen we over het algemeen guur weer en dat zou duren tot de feestdagen, wanneer het kan beginnen sneeuwen. Vanaf het begin van volgend jaar verwachten we echt winterweer, maar in de tweede helft van januari krijgen we terug zachter weer".

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

IJsberen trainen op Schiphol in aanloop naar winter

In aanloop naar de winter trainen op Schiphol de zogenaamde 'ijsberen'. Naast de reguliere sneeuwploeg worden deze medewerkers van de luchthaven (die normaal een kantoorbaan hebben) tijdens winterse weersomstandigheden ingezet om de start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij te houden.




SchipholTV
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Eerste vorst van het seizoen een feit

Afgelopen nacht is de temperatuur voor het eerst deze herfst tot onder het vriespunt gedaald, meldt Weerplaza.nl. Onder een kraakheldere sterrenhemel begon het gisteravond al op grondniveau te vriezen, maar pas na middernacht ging de temperatuur ook op de normale waarneemhoogte van 1,5 meter de temperatuur voor het eerst dit najaar onder nul.

Om 6.30 uur vanochtend was er sprake van lichte vorst in het midden, oosten en noordoosten van het land. De koudste plek bevond zich op de Veluwe. In Deelen is het -1,4 graden geweest. Aan de grond heeft het vrijwel overal gevroren, op de Waddeneilanden, Zuid-Limburg en een deel van Zeeland na. Op de koudste plek, vliegveld Twente, werd het zelfs -4,2 graden. Doordat de zon pas iets voor 8 uur opkomt, kan  de temperatuur nog tot ongeveer 08.30 uur blijven dalen.   

De eerste nachtvorst op 11 november is overigens relatief laat. Gemiddeld komt de temperatuur in De Bilt op 30 oktober voor het eerst onder nul. De vroegste datum is 16 september in 1971, de laatste datum 17 december in 2000.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

PVV wil Elfstedentocht op kunstijs

De Friese tak van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil dat er in Friesland een Elfstedentocht op kunstijs wordt georganiseerd. Dat maakte de partij dinsdag bekend. De PVV zal in een motie aan het provinciebestuur vragen om te onderzoeken of dit haalbaar is.
'Het is technisch mogelijk', zei fractievoorzitter Otto van der Galiën. Volgens hem heeft de TU Delft dit voor de partij uitgezocht. De PVV wil dat de tocht der tochten op kunstijs in 2018 wordt verreden, Leeuwarden is in dat jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

De Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden, die de tocht op natuurijs organiseert, reageert gelaten op het plan van de PVV. 'Het staat iedereen vrij om een eigen tocht te organiseren, maar wij gaan over de tocht met echt ijs', zegt een woordvoerder in een reactie. De motie wordt over twee weken behandeld in de Provinciale Staten van Friesland.

Bron: AD

Jan van Ooijen

Winters weer op komst

Winterse omstandigheden nemen de plaats in van de regen die tot nu toe domineerde in een zachte, wisselvallige novembermaand. Weerplaza.nl meldt dat een 'grote weersomslag' in het verschiet ligt. Het weerbureau maakt melding van de nadering van koudere, drogere lucht. Daardoor is de kans op nachtvorst de komende twee weken groot. Als er een keer neerslag valt, is dat mogelijk in de vorm van (natte) sneeuw.



Vorst breidt zich uit
Het weer in het noorden en midden van Europa wordt langzaamaan licht winters. De vorst kan zich uitbreiden door een Scandinavisch hogedrukgebied, terwijl zich boven het midden van Europa een gebied vormt met zeer koude lucht. 'De consequentie van deze nieuwe weersituatie is dat het zeer natte weer voorbij is', aldus Weerplaza-meteoroloog Michiel Severin. 'Nederland krijgt te maken met de aanvoer van koudere lucht vanuit Scandinavië, of met een enkele storing die vanuit Midden-Europa naar Nederland koerst. Zo'n storing, bestaande uit bewolking en neerslag, botst boven Nederland tegen de koude lucht op, waardoor vanaf woensdag eventuele neerslag niet alleen uit regen bestaat, maar soms ook uit natte sneeuw of sneeuw.'

De kans op droog weer is overigens het grootst. In het binnenland kan het 's nachts vriezen, terwijl de temperatuur overdag oploopt naar 3 tot 6 graden. Het koudere weertype lijkt zich ten minste te handhaven tot eind november.

Extreem natte herfst
Weerplaza beaamt dat de eerste helft van november uitgesproken nat is verlopen. De eerste tien dagen waren in sommige regio's zelfs extreem nat, aldus het weerbureau, met in De Bilt bijna 100 mm neerslag. Sinds 1906 verliepen de eerste weken van november alleen in 1998 nog natter. Inmiddels heeft vrijwel het hele land al meer regen gehad dan normaal in de hele novembermaand. Ook de meteorologische herfst, die loopt van 1 september tot 1 december, zal de boeken ingaan als extreem nat. Alle drie de maanden waren natter dan normaal. Met nog een halve maand te gaan, is er in De Bilt al 378,8 mm gevallen. 2013 staat daarmee op de derde plek in de ranglijst van natste herfsten. Alleen in 1998 (468 mm) en 1974 (403 mm) was het natter.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Woensdag en donderdag sneeuw verwacht

Het is nog niet eens winter, maar het gaat woensdag en donderdag toch mogelijk al sneeuwen. 'Maar met temperaturen rond 5 graden is het nog te zacht voor sneeuw die lang blijft liggen', zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Nu al sneeuw, het klinkt toch wat verrassend, maar wordt bevestigd door weervrouw Sabine Hagedoren. 'In hoofdzaak in de Ardennen kan het woensdag en donderdag sneeuwen', zegt Hagedoren. 'Het is niet zo dat Vlaanderen bedolven wordt onder een dikke, witte laag. De winterse neerslag gaat in Vlaanderen over in smeltende sneeuw. Met temperaturen rond vijf graden is het te zacht voor echte sneeuw.'

Van donderdag tot en met zondag zal de zon af en toe schijnen, maar er is dan ook kans op een winterse bui.

Standaard
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Gladheid in grote delen Nederland

In een groot deel van het land is gestrooid vanwege de gladheid. De eerste serieuze nachtvorst van deze winter heeft wegen plaatselijk glad gemaakt. Vooral boven de lijn Goeree Overflakkee - Nijmegen kan het op bruggen, viaducten en op- en afritten glad zijn.



Min 5,5
In het oosten van het land, in Twente, werd lokaal een temperatuur aan de grond gemeten van -5,5 graden. Daar heeft Rijkswaterstaat vanwege de vorst overal gestrooid. In De Bilt werd vlak boven de grond -4,8 graden gemeten. Alleen vlak langs de kust bleef de temperatuur boven nul.

Verkeer
Het verkeer heeft weinig last van de gladde wegen. Volgens Rijkswaterstaat werd gisteren al gewaarschuwd voor nachtvorst en hebben weggebruikers daar vanochtend rekening mee gehouden. Er wordt voor vanmiddag natte sneeuw verwacht. Rijkswaterstaat bekijkt tegen die tijd of opnieuw strooiwagens de weg op gaan.

NOS

Ramon Oost

Eerste koude nacht met gladheid

De afgelopen nacht was de eerste serieuze winternacht met plaatselijk gladheid op op- en afritten. Dat heeft weerbureau weeronline.nl woensdagochtend gemeld. Er werd ook voor de eerste keer op grote schaal gestrooid. In driekwart van het land gingen strooiwagens op lokale of doorgaande wegen op pad, zegt een woordvoerder van de dienst.

Op sommige plaatsen werd alleen gestrooid op bruggen en viaducten, maar elders reden de pekelwagens ook op snelwegen en provinciale wegen. De temperatuur aan de grond daalde in Twente tot -5,5 graden. In de Veluwe en bij Herwijnen daalde de temperatuur op waarneemhoogte (anderhalve meter) tot -2,8 graden. Alleen in een smalle strook langs de kust bleef het kwik boven nul.

Gladheid
Voor gladheid op de snelwegen hoeven automobilisten niet zo bang te zijn omdat Rijkswaterstaat alles netjes in de pekel heeft gezet, zegt de woordvoerder. De eigen oprijlaan kan nog wel glad zijn. Door het heldere weer koelde het flink af. Boven Goeree-Overflakkee kon daardoor gladheid ontstaan. "Daaronder is minder vocht aanwezig en dan is er dus ook geen gladheid te vrezen." Boven Nijmegen bestaat ook weinig kans op gladheid. De temperatuur komt in de loop van de ochtend uit boven het vriespunt, daarna gaat het waarschijnlijk regenen. "Aan het eind van de middag en het begin van de avond bestaat er zelfs kans op natte sneeuw. In de Veluwe en op de Limburgse heuvels kan sneeuw blijven liggen."

Nu.nl

Jan van Ooijen

'Komend winterseizoen meer vraag naar winterbanden'

De vraag naar winterbanden trekt het komende winterseizoen naar verwachting weer aan, na de stevige verkoopdaling van het afgelopen jaar. De groei wordt vooral gestuwd doordat het winterrubber dat in de topjaren 2010 en 2011 is verkocht, nu moet worden vervangen. Dat zei Edwin Brinksma, manager bij brancheorganisatie VACO. "Wij verwachten deze winter een groei door een vervangingsvraag. Banden die een paar jaar geleden zijn geplaatst, zijn inmiddels versleten en moeten worden vervangen", aldus Brinksma. Hij plaatst daarbij wel de kanttekening dat sommige automobilisten de bandenwissel mogelijk opnieuw zullen uitstellen, als gevolg van de belabberde economische situatie.

De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 een piek, nadat Duitsland de regelgeving voor het winterrubber had aangescherpt. In totaal vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank, ruim 40 procent meer vergeleken met de 1,2 miljoen stuks een jaar eerder. In 2011/2012 viel de verkoop iets terug tot 1,6 miljoen stuks. Vorig jaar daalde de verkoop verder tot 1,2 miljoen banden.

In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wettelijk verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro. Hoewel het kwik in Nederland over het algemeen lang niet zo ver daalt als bij onze oosterburen, worden winterbanden bij minder dan 7 graden wel aanbevolen.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Sinterklaas moet mogelijk storm trotseren

Het sinterklaasliedje 'Hoor de wind waait door de bomen', is sterk typerend voor aanstaande pakjesavond. Volgens Weerplaza gaan donderdag 'de remmen los en schiet de herfst nog even flink uit z'n slof'. Harde wind en kou staan op het weerprogramma. De wind waait uit het zuidwesten en neemt in de loop van de dag toe. Aan zee waait het 's middags minimaal stormachtig en er is zelfs een flinke kans op een storm (windkracht 9). Daarbij krijgen we van tijd tot tijd regen in de loop van de middag en avond. Ook Weeronline verwacht dat pakjesavond stormachtig verloopt en spreekt over windkracht 8.

Sneeuw
In de nacht van donderdag op vrijdag en daarna is er kans op winterse neerslag. Het kwik ligt daarbij op enkele graden boven het vriespunt. Vrijdag staat er een straffe noordwestenwind, die aan zee hard en mogelijk zelfs stormachtig kan worden, kracht 7 of 8. Boven land waait het veelal matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft. Ook zaterdag vallen waarschijnlijk nog een flink aantal winterse buien, vanaf zondag wordt de invloed van hogedruk weer groter en trekt de koudste lucht het land weer uit. De middagtemperatuur stijgt weer iets, naar 5 of 6 graden, maar in de nacht kan het licht vriezen. Of de sneeuw blijft liggen is afhankelijk op welk moment van de dag de buien vallen. Volgens Meteo Consult is een sneeuwlaagje van een paar centimer goed mogelijk. Op het warmst van de dag zal de sneeuw maar kort blijven liggen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Gladheid zorgt voor ongelukken op Ringbanen in Tilburg: één gewonde



Bij meerdere verkeersongevallen op de Ringbanen in Tilburg is donderdagmorgen tenminste één gewonde gevallen. Een man ging door de gladheid onderuit en kwam onder zijn motorscooter terecht. Het ongeluk gebeurde rond zeven uur in de bocht van de Ringbaan West naar de Ringbaan Zuid. De man werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Tweehonderd meter verderop ging het ook mis. Daar vloog een auto door de gladheid tegen een vangrail. Een bergingsbedrijf heeft de voertuigen weggetakeld.

Omroep Brabant
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Club Elfstedentocht schoont ledenbestand op

Het opschonen van het ledenbestand lijkt Vereniging de Friese Elf Steden zo'n 3000 leden te gaan kosten. Dat betekent een daling van 10 procent, wat het ledental op 30.000 brengt. Voorzitter Wiebe Wieling van de Friese schaatsvereniging bevestigde zaterdag een bericht hierover in De Telegraaf. ''Zo'n opschoningsactie doen we eens in de tien jaar'', zegt Wieling. ''Dan stellen we onze leden per brief de vraag: wilt u nog graag lid zijn? Zo houden we de fanatieke schaatsers over en blijft het ledenbestand fris en actueel. Daarnaast hebben we veel nieuwe informatie van onze leden ontvangen, zoals contactgegevens en emailadressen.''

Over een dalend ledenaantal maakt de vereniging zich allerminst zorgen. ''Met deze actie wilden we de zaak opschonen. Qua ledental zien we zelfs een stijging. In 2013 groeide het aantal leden met 1500 en in 2012 zelfs met 2000. Daarvan is een minderheid niet-rijdend lid, de meeste mensen willen echter gewoon schaatsen als zich weer een tocht aandient.''

Startbericht
De laatste Elfstedentocht dateert alweer uit 1997. ''Mocht er deze winter een tocht worden gehouden, dan hebben we 10.000 leden die een startbericht krijgen'', vertelt Wieling. ''Die mogen zeker van start. Van de 20.000 overige leden kiezen we het even jaar de ene helft en in oneven jaren de andere helft. Zo komt iedereen aan de beurt.''
Niet iedereen kan zich zomaar aansluiten bij de Friese schaatsvereniging. ''Om lid te kunnen worden van de Vereniging de Friese Elf Steden, moet er een verklaring worden afgegeven door twee mensen waaruit blijkt dat het aspirant-lid in staat is om 200 kilometer af te leggen op de schaats. We zitten niet te wachten op leden die al blij zijn wanneer ze Sneek hebben gehaald'', lacht voorzitter Wieling.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Vrijdagochtend storm op de Wadden verwacht

Er is een aardige kans dat het vrijdagochtend op de Waddeneilanden opnieuw tot storm komt. Dat meldde weeronline.nl donderdag. Als windkracht 9 wordt gehaald, dan is dat de vierde storm sinds 28 oktober. Sinds 2002 is het niet meer voorgekomen dat het in één jaar tijd zo vaak stormde in Nederland. Toen kwam het liefst 6 keer tot storm in februari alleen al en werden er op 21 februaridagen zware windstoten gemeten. Ook in 2007 stormde het enkele keren, ''maar de laatste jaren zijn we gewend geraakt aan rustig en koud winterweer'', aldus een meteoroloog van weeronline.nl.

Donderdag, tweede kerstdag, is het nog rustig: het is grijs en hier en daar valt wat regen. De kans dat de zon zich donderdag laat zien is het grootst in het noorden van het land en in Zeeland. In de avond klaart het op en de wind zwelt in de nacht van donderdag op vrijdag flink aan. Oorzaak is de komst van een nieuwe stormdepressie boven de Britse Eilanden. De rest van het land moet volgens de meteorologen van weeronline.nl vrijdag rekening houden met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Het KNMI gaf woensdag al code geel voor die windvlagen voor de kust. Inmiddels geldt die waarschuwing ook voor Limburg.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Warmste 3 januari sinds 1901

Nog nooit was 3 januari zo warm als deze vrijdag. In De Bilt werd om 13.40 uur een temperatuur gemeten van 11,9 graden en dat is een record. Dat laat Weeronline.nl weten. Sinds 1901 wordt bijgehouden hoe warm het is op afzonderlijke dagen. Tot nu toe was 3 januari 1948 de warmste editie met 11,8 graden, maar dat record is nu uit de boeken. Overigens was het nog warmer in het Limburgse Ell met 12,6 graden, maar De Bilt wordt aangehouden als officiële meetplek. Mogelijk stijgt de temperatuur op vrijdag nog iets; het gaat in de middag nog opklaren.

Warme winter
Tot nu toe is overigens de hele winter erg warm. De voorspelling voor de komende tien dagen is dat dit zo blijft. De middagtemperaturen blijven rond de 10 graden en er valt regelmatig een regenbui. De warmste winter ooit is die van 2007. Toen was het gemiddel 6,6 graden. De huidige winter staat met 6,0 graden op de zesde plek van warmste winters ooit.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

'Komende week lenteachtige temperaturen'

De winterdepressie die in de Verenigde Staten en Canada de afgelopen dagen tot ijzig winterweer heeft geleid, brengt voor Nederland juist ongewoon hoge temperaturen mee. De komende dagen wordt het in Nederland lenteachtig warm, voorspelt weeronline.nl. Dat heeft alles te maken met de zuidwestelijke wind die warme lucht uit zuidwest-Europa aanvoert. Vanaf maandag kan het kwik oplopen naar 14 graden, waar 5 graden normaal is voor begin januari. De relatieve warmte gaat wel gepaard met regen. Maandag zou de warmste 6 januari ooit kunnen worden, aldus de weerwebsite. Het dagrecord dateert van 1999 en staat op 13,1 graden in De Bilt.

Hooikoorts
Na woensdag gaan de temperaturen omlaag, maar echt winterweer lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het zachte weer heeft ook gevolgen voor hooikoortspatiënten. Bomen en struiken die normaal al vroeg in het jaar bloeien zoals elzen en hazelaars, bloeien nu nog vroeger en verspreiden pollen waar mensen met hooikoorts last van kunnen hebben.

Recordlaagte
In de VS blijft het echter koud. Grote delen van dat land maken zich op voor temperaturen van recordlaagte. De afgelopen dagen raasde al een sneeuwstorm over het noordoosten van het land, maar in veel staten wordt het nog flink kouder, zo meldde de Amerikaanse weerdienst zondag. Die kondigde aan dat een ''ongelooflijk sterke stroom ijskoude lucht uit het poolgebied'' tot zeker dinsdag over het land waait. In delen van het noorden kan de gevoelstemperatuur dalen zo'n -50 graden Celcius. Meteorologen vrezen voor het koudste weer in decennia en raden mensen aan om binnen te blijven.

Bron: Nu.nl

Powered by EzPortal