Berichtgeving over de zomer van 2013

Topic gezien door 28446 bezoekers
Gestart door zorba, di 28 mei 2013 - 12:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 5 gasten bekijken dit topic.

zorba

Acht mensen onwel in gestrande trein

In een stilgevallen trein in Schiedam zijn maandagmiddag door de hitte acht mensen onwel geraakt. Dat meldde een woordvoerder van NS. De trein met ongeveer 200 passagiers was rond 13.30 uur door problemen met de bovenleiding stil komen te staan op het viaduct boven de A20. Doordat er geen stroom meer was, viel ook de airco uit. Alle mensen zijn inmiddels uit de trein gehaald.



Het spoor tussen Schiedam en Delft is gestremd. Reizigers moeten rekening houden met 60 minuten extra reistijd, meldt de NS. De verstoring is naar verwachting rond 17:00 uur verholpen. Ambulancepersoneel heeft enkele mensen ter plekke onderzocht. De passagiers worden met bussen verder vervoerd. Mensen worden voorzien van water en koffie. De passagiers zaten ongeveer een halfuur zonder airconditioning in de hete dubbeldekstrein. 'In die tijd kan de temperatuur met het huidige weer flink oplopen', aldus de NS-woordvoerder.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Onweer op komst

Het is momenteel hoogzomer in Nederland met zomerse tot tropische temperaturen. Tegelijkertijd zien we dat storingen op de loer liggen en vanaf woensdag onweer kunnen veroorzaken. Dat is goed nieuws voor onweersliefhebbers, maar welke gevolgen heeft dit voor een mogelijke hittegolf? En betekent dit de overgang naar een wisselvallig en fris weertype? Tot en met vandaag (maandag) zijn er drie landelijke tropische dagen geweest. De eerste was in juni en de tweede werd gisteren een feit. Vandaag kwam de temperatuur in De Bilt iets na het middaguur op 30 graden uit en morgen wordt een maximumtemperatuur van 32 graden verwacht. Daarmee is een hittegolf nog geen feit, daarvoor moet het woensdag en donderdag nog zomers warm worden (25 graden of warmer).


Noodweer in Frankrijk
Nog iets warmer is het in Noord- en Midden-Frankrijk. Maar in die warme lucht zijn zowel gisteren als vandaag ook stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Die buien hebben flink huisgehouden. Lokaal kwam in korte tijd meer dan 40 millimeter hemelwater naar beneden. Daarnaast zijn hagelstenen tot 2 centimeter doorsnede gevonden. In de buurt van het Kanaal werd ook een windstoot van 108 kilometer per uur gemeten. Omgewaaide bomen en telefoonmasten waren het gevolg van dit onstuimige weer. Gelukkig kwam het niet tot schade aan huizen, afgezien van ondergelopen winkels en kelders. De storingen en onstabiele lucht die verantwoordelijk zijn voor deze buien komen de komende dagen ook onze kant op.


Onweer in Nederland?
Dinsdag zullen we hier nog niet veel van merken. Het wordt dan opnieuw zonovergoten en zomers tot tropisch warm. Maar voor woensdag worden de weerkaarten wat onzekerder. Op het gebied van neerslag en temperatuur zijn de modellen het namelijk nog niet helemaal eens. Deze verschillen hangen allemaal samen met onenigheid over de tijd waarop de storingen over ons land trekken. Het Europese model is het meest gunstig, zowel voor zonaanbidders, mensen die hopen op een hittegolf en liefhebbers van onweer. Dit model laat de neerslag pas later op de dag binnenkomen. Daar vooruit is het nog zonnig, waardoor het nog flink op kan warmen. Het zwaarste onweer wordt vervolgens in het zuidoosten van het land verwacht, elders lijkt het op basis van dit model wel mee te vallen.


Zomerweer in gevaar?
Andere modellen laten de neerslagstoringen eerder over Nederland trekken. Hierdoor is het minder zonnig en minder warm. Als dit scenario een feit wordt, is het zelfs nog de vraag of het 25 graden wordt in De Bilt. Die hoge temperaturen hebben we niet alleen nodig om te voldoen aan de criteria voor een hittegolf, maar ook voor zwaar onweer. Warmt het voor de storing uit namelijk niet zo goed op, dan pakt het onweer minder zwaar uit. Vanaf woensdag is de temperatuur iets lager, maar er blijft geregeld ruimte voor zonneschijn. Wel draait de wind meer naar het zuidwesten. Hierdoor wordt vochtigere lucht vanaf zee aangevoerd, waardoor het vaker tot een zomerse regen- of onweersbui komt. Al met al is het dan wat minder warm en iets wisselvalliger. Maar tot en met zondag of maandag worden in De Bilt zomerse temperaturen verwacht. Daarmee kan de aanstaande hittegolf, ondanks de iets lagere temperaturen en de wat grotere neerslagkansen, in totaal toch 8 of 9 dagen duren. De zomer is dus zeker nog niet voorbij.

Bron: Meteo Consult
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

'Kans op hittegolf neemt toe'

De kans dat we deze week een hittegolf krijgen, neemt toe. Dat hebben meteoroloog Dennis Wilt van Meteoconsult en een woordvoerder van Weeronline.nl gezegd. De woordvoerder schat de kans dat de hittegolf donderdag een feit is op 80 procent. Om van een hittegolf te kunnen spreken, moet in De Bilt minimaal 5 dagen op rij een temperatuur worden gemeten van 25 graden of hoger, waarvan minstens drie tropische dagen van minimaal 30 graden.

''Vorige week hadden we al een paar zomerse dagen van meer dan 25 graden, maar zaterdag bleef het aan de frisse kant", zegt Wilt. ''Zondag begonnen we dus weer opnieuw met tellen. Laat in de middag kwam de temperatuur uit boven de 30 graden, en begonnen we de nieuwe telling met een tropische dag. Maandag is de tweede tropische dag en dinsdag wordt ongetwijfeld de derde." Dat het woensdag en donderdag zomers warm wordt, met temperaturen boven de 25 graden, daar twijfelt de meteoroloog niet aan.

Daarna zal het ook nog niet meteen over zijn met het warme weer, denkt Wilt. ''De hoge temperaturen houden zeker tot begin volgende week aan." Het onweer dat voor later deze week wordt voorspeld, zal volgens hem geen roet in het eten gooien. ''Het onweer laat de temperatuur hooguit kortstondig wat afkoelen", zegt de woordvoerder van Weeronline.nl. ''Daarna wordt het gewoon weer heet." Een hittegolf komt gemiddeld eens in de 3 jaar voor. De laatste was in 2006.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Sven

Hitte bereikt kookpunt

De temperatuur in Nederland steeg maandag tot grote hoogte. In het Brabantse Gilze-Rijen werd het 34,5 graden. Ook in Limburg liep de temperatuur plaatselijk op tot ruim 34 graden. Dat meldde een woordvoerder van Weeronline.nl maandag. Met uitzondering van het uiterste noorden en Hoek van Holland werd het overal tropisch warm, met temperaturen boven de 30 graden, aldus de woordvoerder. Het koelst was het in het Groningse Lauwersoog. Daar werd een temperatuur van 26,5 graden gemeten. Het KNMI meet de temperatuur op een hoogte van 1,5 meter. ,,Op normale hoogte is het al warm maar aan de grond doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. In het Limburgse Ell werd rond half 4 een temperatuur van 40,5 graden genoteerd. Aan de grond zijn de extremen altijd heftiger, in zowel zomer als winter", aldus de zegsman. Het asfalt is de dupe van deze hoge temperaturen. In de buurt van Amsterdam werd het wegdek meer dan 55 graden. Daarom zijn wegbeheerders op verschillende plaatsen begonnen het wegdek te koelen met water, laat Weeronline.nl weten. Volgens een woordvoerder van het KNMI was het niet eerder dit jaar zo warm als maandag.

Bron: De Telegraaf
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

Onweersbuien zetten hittegolf op de tocht



Het is onzeker of Nederland een hittegolf gaat beleven. De onweersbuien die woensdag worden verwacht, kunnen roet in het eten gooien, zeggen meteorologen. Voor een landelijke hittegolf zijn 5 dagen op rij temperaturen hoger dan 25 graden nodig in De Bilt. Daarvan moeten er minimaal drie warmer dan 30 graden zijn. De laatste hittegolf was in 2006. Tot nu toe lopen we op schema met drie dagen boven de 30 graden op zondag, maandag, en naar verwachting dinsdag. Maar woensdag zou het bewolkt worden en mede door de voorziene onweersbuien gaat het erom spannen of het kwik boven de 25 graden komt, laten Weeronline.nl en Weerplaza.nl weten. Wordt het woensdag in De Bilt toch 25 graden dan komt het met de hittegolf waarschijnlijk wel goed omdat de temperatuur donderdag volgens de weervoorspellers wel boven deze marge zal uitkomen. Op z'n vroegst kunnen we donderdag spreken van een landelijke hittegolf.

Bron: AD
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

RIVM waarschuwt opnieuw voor smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt ook dinsdag voor matige smog. Door de felle zon en weinig wind hopen verontreinigende stoffen zich op in de lucht.

Dinsdag weer warme dag
Maandag gaf het RIVM dezelfde waarschuwing al uit. In Dordrecht lag de smogwaarde maandagmiddag met 214 tussen de ondergrens van matige smog (180) en de alarmdrempel van 240. Ook in Utrecht was de waarde met 200 aan de hoge kant. In het geval van Utrecht betekent dit dat er 200 microgram ozon wordt aangetroffen in elke kubieke meter lucht. Zonlicht, windkracht en windrichting zijn bepalend voor de hoeveelheid smog in de lucht, zegt Ronald Hoogerbrugge, hoofd van de afdeling Interpretatie Luchtkwaliteit en Geluid bij het RIVM.

Bewolking
Als het bewolkt is, lopen de concentraties minder op. En in de nacht dalen de waardes sterk. Ter vergelijking werd in Dordrecht dinsdagochtend om 7 uur een waarde van 16 gemeten, aldus Hoogerbrugge. De smog wordt veroorzaakt door luchtverontreiniging die al in de lucht zit, en daar de afgelopen tijd terecht is gekomen. Het verkeer stilleggen helpt nu dus niet", legt Hoogerbrugge uit. Het RIVM adviseert net als maandag om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Smog kan vooral bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen problemen veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten, zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie. Mensen die klachten ondervinden, kunnen het beste binnenblijven, zegt het RIVM.

Bron: NU.nl
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

Massaal veel muggen door warmte en regen

Het warme weer en de voorspelde regen zijn ideaal voor muggen om zich op korte tijd massaal voort te planten. Toch rusten de meeste insecten overdag om zich te beschermen tegen de hitte. "Muggen hebben in het begin van de zomer rustig kunnen ontpoppen, het was koel en er was veel regen", zegt entomoloog Filip De Block (KBIN). "Maar ook nu zijn er nog voldoende afzetplaatsen, de voorspelde regen zal ze weer aanvullen."  Door het warme weer verkort de voortplantingscyclus. "Dat betekent dat er op korte termijn veel meer muggen zich voortplanten, want een volgende generatie is er op nog geen twee weken, terwijl dat anders drie weken of iets langer is. Het aantal muggen zal pas tegen de herfst minderen, als hun predatoren, zoals spinnen, boomen."De muggensoorten die in steden voorkomen verkiezen de schemering om op zoek te gaan naar voedsel. "Overdag schuilen die op koele plekken in struiken of andere begroeiing." Natuurbericht.be merkt in dat kader op dat er bij temperaturen boven de 30 graden beduidend minder insectenactiviteit is.



"Wie een vlinderwandeling wil maken, doet dat bij heet zomerweer beter in de voormiddag of de vooravond," zegt Wim Veraghtert (Natuurpunt). "Insecten mogen dan wel koudbloedige dieren zijn, toch moeten veel soorten een voldoende hoge lichaamstemperatuur hebben om actief te zijn. Bij dagvlinders bedraagt die lichaamstemperatuur tussen 32 en 34 graden. Die bereiken ze door zich op te warmen in de zon bij een temperatuur van 17 graden. Wanneer de temperatuur oploopt tot 36 graden of warmer, lopen ze kans op oververhitting en zoeken koelere plekjes op."  Libellen hebben hun eigen oplossing: ze gaan in een "obeliskhouding" zitten. Daarbij richten ze hun achterlijfspunt op de zon, waardoor het zonbeschenen oppervlak van hun achterlijf en borststuk minimaal wordt.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zwarte Cross voorbereid op heet festival

De organisatie van het Zwarte Crossfestival in Lichtenvoorde zet veel water in om de hoge temperaturen komend weekeinde tijdens het evenement het hoofd te bieden. Op het terrein staan extra tanks van 5000 liter klaar. Festivalgangers krijgen sponzen om het hoofd koel te houden. Ook wordt er water verneveld, legt Pieter Holkenborg van organisator De Feestfabriek uit. Er is extra veel zonnebrandolie ingeslagen. 'Alle campinggasten krijgen een gratis zonnebril.' Het is de 17e keer dat de Zwarte Cross wordt gehouden. De meeste edities werden gekenmerkt door veel regen en modder. Nu besproeien giertanks vol water het terrein en de crossbaan om stof en opwaaiend zand tegen te gaan.



Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

'Ergste buien in het oosten verwacht'

Na Noord-Brabant en Limburg lijkt woensdag het oosten van Nederland te maken kunnen krijgen met wateroverlast. In de middag gaat het op sommige plekken stevig regenen, hagelen en onweren. Doordat de buien lang op dezelfde plek kunnen blijven hangen, kan het lokaal tot wateroverlast komen. Voor de buien uit is er nog flink wat zon, meldt Weerplaza. Het wordt 27 tot 29 graden in het oosten en noordoosten. Nadat de buien zijn gepasseerd, klaart het geleidelijk weer op en is het aanzienlijk koeler. Weerplaza voorziet in Zeeland een temperatuur van 23 of 24 graden. Donderdag is er geregeld zon en blijft het meest droog bij 24 tot 28 graden.



Ondanks de buien wordt de warmte niet echt verdreven en blijft voorlopig broeierig warm, zo meldt Weeronline. Vermoedelijk komt de temperatuur in De Bilt woensdag uit op 25 of 26 graden, Daarmee blijft de kans op een hittegolf aanwezig. Als het donderdag opnieuw zo warm wordt, is daar officieel sprake van. Dat zou de eerste hittegolf sinds 2006 zijn.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Noord-Hollandse dijken lijden niet onder droogte

De dijken in Noord-Holland hebben nog niet geleden onder de droogte. Inspecties van 180 kilometer dijk hebben dat aangetoond, meldde het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag. Doordat er weinig neerslag valt kunnen dijken uitdrogen en gaan scheuren.
In Noord-Holland is het neerslagtekort relatief hoog, aanleiding voor het hoogheemraadschap om deze week 12 inspecteurs op pad te sturen.  Ze kijken naar veranderingen in de begroeiing, naar mogelijke scheuren en toenemend kwelwater. De eerste indruk is dat de dijken en kades in prima conditie verkeren.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Komende dagen kans op zwaar onweer in de avonden

De komende dagen is er kans op (lokaal) zwaar onweer. Als dat gebeurt zal het in de loop van de avond of diep in de nacht zijn. Zwaar onweer, hagel, forse windvlagen en lokaal veel regenwater kunnen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld op campings en voor festivalgangers van de Zwarte Cross of Ultrasonic. Donderdag is het nog rustig met geregeld zon, slechts lokaal een bui in het zuiden en temperaturen rond 27 graden. Vrijdag keert de vochtige warme lucht terug in ons land. Afhankelijk van de hoeveelheid zon wordt het 25 tot 30 graden, het warmst in het oosten van het land.

Kans op zwaar onweer
De kans op zwaar onweer neemt, volgens weerman Marco Verhoef van Weerplaza, de komende dagen in rap tempo toe. We bevinden ons dan weliswaar in de warme en vochtige lucht, maar de koelere lucht licht wel in de buurt.  Vrijdag ontwikkelen de buien zich in de loop van de dag. Als het tot zwaar onweer komt, die kans is 40-50%, zal dat in de (na)middag, avond en aan het begin van de nacht zijn. Waar de zwaarste buien precies gaan vallen is volgens Verhoef nog niet aan te geven. Voor zaterdag geldt, gezien de huidige weersverwachting, eenzelfde patroon als voor vrijdag. Zwaar onweer, als het komt, in de avond en het begin van de nacht. Het kan, samen met hagel, forse windvlagen en lokaal veel regenwater, lokaal veel overlast veroorzaken.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Hittegolf rond middaguur verwacht

We maken ons op voor de eerst landelijke hittegolf sinds 2006. Waarschijnlijk haalt De Bilt net na het middaguur de zomerse waarde van 25 graden. Dat is de laatste eis waaraan voldaan moet worden. Is het vanmiddag 25 graden, dan zijn vijf opeenvolgende dagen zomers geweest. Van zondag tot en met dinsdag was het met meer dan 30 graden tropisch. Dat is de andere eis voor een officiële hittegolf; drie dagen boven de 30 graden. Als het zover is, melden we dat direct, zegt onze weerman Marco Verhoef.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Hittegolf in Nederland is een feit

Het warme weer van deze week heeft vandaag de status van een hittegolf bereikt. Sinds zondag werd het bij het KNMI in De Bilt dagelijks meer dan 25 graden en op drie dagen warmer dan 30 graden. In ons land is sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen op rij elke dag 25 graden of hoger (zomers) is en in dat tijdvak op zeker drie dagen minstens 30 graden (tropisch) is bereikt.

In de afgelopen dagen was 22 juli de warmste dag met in Gilze Rijen een landelijk hoogste temperatuur van 34,5 graden.  Een hittegolf komt in Nederland ongeveer eens in de drie jaar voor maar soms laat een nieuwe hittegolf veel langer op zich wachten. De vorige landelijke hittegolf dateert uit 2006.

Bron: KNMI
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Dijken extra bekeken op scheuren door droogte

Zeker drie waterschappen voeren extra inspecties uit om te kijken of de dijken hebben geleden onder de droogte. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de waterschappen door de Unie van Waterschappen. Als er weinig neerslag valt, kunnen dijken uitdrogen en gaan scheuren. Hoogheemraadschappen de Stichtse Rijnlanden, Delfland en Hollands Noorderkwartier voeren in hun gebied extra inspecties op dijken uit. Ze kijken naar veranderingen in de begroeiing, naar mogelijke scheuren en toenemend kwelwater.

Waterschap Rivierenland controleert de kades bij de normale kadecontroles extra aandachtig op mankementen. De eerste indruk is dat de dijken en kades in prima conditie verkeren. Hollands Noorderkwartier meldde donderdag dat de dijken in Noord-Holland nog niet lijden onder de droogte. Inspecties van 180 kilometer dijk hebben dat aangetoond. In de provincie is het neerslagtekort relatief groot, aanleiding voor het hoogheemraadschap om deze week 12 inspecteurs op pad te sturen.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zinderende zomer houdt aan, mogelijk nieuwe hittegolf

Hitte houdt aan tot dinsdag. Daarna mogelijk een nieuwe hittegolf met temperaturen van 30 graden. Dit weekend is onweer voorspeld.

De zinderende zomerhitte houdt nog even aan. Volgende week kunnen de temperaturen weer omhoog schieten naar 30 graden. Donderdag werd bekend dat Nederland voor het eerst sinds 2006 weer een hittegolf bereikt. Rond 12.00 uur bereikte het kwik in de Bilt 25 graden, de minimale temperatuur die nodig was om de hittegolf te bereiken. Voor een hittegolf moet in De Bilt minimaal vijf dagen op rij een temperatuur worden gemeten van 25 graden of hoger, waarvan minstens drie tropische dagen van minimaal 30 graden. Zondag, maandag en dinsdag was het steeds boven de 30 graden en woensdag kwam de temperatuur boven de 25 graden.

Een hittegolf komt gemiddeld eens in de drie jaar voor. Het is de 39e hittegolf in Nederland sinds het KNMI in 1901 begon met de registratie van het weer. "Het blijft zeer warm tot dinsdag. Daarna kan de temperatuur iets gaan dalen", zegt woordvoerder Marthijn Tabak van Weeronline. "Mogelijk komt er daarna weer een nieuwe hittegolf. Dan moet de temperatuur eerst omhoog schieten boven de dertig graden." Wie dit weekend buitenactiviteiten heeft gepland, moet rekening houden met onweersbuien en de weersites in de gaten houden. "Zeer zware buien kunnen dan vallen met plaatselijk hagel."

Nadat het KNMI in 1901 begon met de registratie van het weer, moest er een flink aantal jaar op de eerste hittegolf worden gewacht. Deze diende zich pas in 1911 aan, diezelfde zomer nog gevolgd door een tweede. Ook de jaren 1941, 1948 en 2006 kende Nederland er twee. Het jaar 1947, toen een zeer warme zomer op een zeer koude winter volgde, telde er liefst vier.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Kans op plotselinge heel heftige onweersbui

Festivals en evenementen moeten dit weekend rekening houden met mogelijk zeer zware onweersbuien. De meteorologen van de verschillende weerdiensten adviseren zeker tot en met zondag weerbericht en neerslagradar goed in de gaten te houden. De buien kunnen plotseling ontstaan en gepaard gaan met zeer zware windstoten, hagel, heel veel neerslag en onweer. Overlast dus, zeggen onder meer Weerplaza en WeerOnline.nl



Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

ANWB waarschuwt voor naderende hitte

Vakantiegangers die de komende dagen de weg opgaan richting het zuiden moeten goed voorbereid op pad gaan, waarschuwt de ANWB donderdag. Vrijdag worden tropische temperaturen tot 35 graden verwacht. Weggebruikers doen er goed aan kinderen en huisdieren uit de volle zon te houden door bijvoorbeeld het achterzijraam af te schermen.  Ook een natte doek en extra eten en drinken zijn volgens de ANWB geen overbodige luxe. Verder zijn extra pauzes raadzaam en mogen geen mensen of dieren worden achtergelaten in een afgesloten auto.



Meteorologen verwachten dat het vrijdag ''zeer'' tot zelfs ''extreem'' warm zal worden in Nederland. Het KNMI houdt het op maximumtemperaturen in het oosten en zuiden van het land tot 36 graden Celsius. MeteoConsult denkt aan 36 tot plaatselijk 37 graden en weeronline.nl voorspelt zelfs 37 graden. De weerbureaus zijn het erover eens dat het in grote delen van Nederland zeer drukkend zal aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid. Ook waait het wel, maar dat geeft nauwelijks verkoeling aangezien het om warme wind uit het zuidoosten gaat. ''Net een föhn'', zegt weeronline.nl donderdag.

Smog
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vrijdag zware lichamelijke inspanning te vermijden. Het grootste deel van Nederland krijgt vrijdag te maken met matige smog. Hier en daar kan de smogconcentratie ernstig zijn. Kinderen en mensen met luchtwegklachten moeten extra oppassen. Wie klachten als kortademigheid, piepende ademhaling en irritatie van ogen, neus en keel krijgt, kan beter binnenblijven. Bij andere klachten is het goed even de huisarts of de regionale GGD om advies te vragen. Smog ontstaat door een hoge ozonconcentratie in de lucht. Zo'n hoge concentratie is het gevolg van zon, luchtverontreiniging en weinig wind. In de namiddag en vroege avond is de ozonconcentratie het hoogst. Het RIVM raadt mensen aan om in deze uren binnen te blijven en zeker niet buiten te gaan sporten. Waarschijnlijk zijn de smogklachten zaterdag weer voorbij, aldus het instituut.

Solar Festival
Muziekfestival Solar aan de Maasplassen bij Roermond neemt komend weekeinde maatregelen tegen de hitte. Op meerdere plekken op het festivalterrein is voor de verwachte 27.000 festivalgangers gratis drinkwater verkrijgbaar. Als er vrijdag lange rijen staan bij de ingang dan worden de festivalgangers daar van gratis water voorzien, maakte de organisatie donderdag bekend.

Stroomstoringen
Hoewel de hitte de kans op stroomstoringen kan verhogen, hoeft nutsbedrijf Liander geen extra maatregelen te nemen. "We hebben altijd al teams klaar staan die storingen binnen korte tijd kunnen verhelpen", laat een woordvoerder weten. "We weten dat extreem warm weer, gecombineerd met droogte, in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot stroomstoringen. Maar in Nederland komen stroomstoringen relatief zo weinig voor, daar zijn we gewoon op voorbereid. Extra teams zijn niet nodig." Volgens Liander is het erg lastig om stroomstoringen te voorspellen. "Een kabel of component kan eerder beschadigd zijn, of gewoon versleten. Dan kunnen door de warmte opeens problemen ontstaan. Waar dat dan gaat gebeuren is vooraf nauwelijks te zeggen."

Kadavers
Vanwege de hoge temperaturen is zaterdag in het hele land een extra ophaaldag voor kadavers, maakt destructiebedrijf Rendac bekend. Als de temperatuur landelijk gemiddeld 27 graden of hoger is, haalt Rendac ook op zaterdag kadavers op. Normaal is dat alleen op doordeweekse dagen. Door de warmte gaan de dieren, die door de boeren langs de kant van de weg worden gelegd, sneller stinken en ontbinden. De extra ophaaldag geldt niet voor kleine kadavers van bijvoorbeeld biggen, lammetjes en pluimvee.

Record
De warmste dag ooit in Nederland gemeten was op 23 augustus 1944 in Warnsveld in de Achterhoek met 38,6 graden. De weervoorspellers houden grote slagen om de arm of dat record vrijdag verbroken kan worden. "Pas als alle puzzelstukjes precies op de juiste plek vallen, zou het kunnen gebeuren.'' Voorwaarden zijn volgens MeteoConsult dat er geen zeewind boven land gaat waaien. Zo'n windje koelt de zuidoostenwind af. Een lagedrukgebiedje uit de zuidelijke landen mag Nederland niet bereiken en de aanvoer van warme lucht in de hoge luchtlagen moet heel groot blijven. "We kunnen eigenlijk pas vrijdagmorgen zeggen of het ergens in de 38 graden kan gaan lopen. Dat zou voor Nederlandse begrippen extreem heet zijn.''

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Dagrecord hitte gebroken

Nooit was het zo warm op 2 augustus als deze vrijdag. Vrijdagmiddag om 3 uur steeg de thermometer in De Bilt boven de 32 graden en dat was de geldende hoogstgemeten temperatuur op deze dag, zegt weeroline.nl. Meteorologen verwachtten al dat het record zou sneuvelen, want de temperatuur kan aan het eind van de middag oplopen naar bijna 37 graden op de heetste plekken in het land. Dat zal vooral in het zuidoosten van het land zijn. In het Achterhoekse Hupsel was het om 2 uur al 35 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag worden onweersbuien verwacht, waarvoor het KNMI een waarschuwing heeft afgegeven. Er is volgens de woordvoerder nog geen aanleiding voor een weeralarm, maar de situatie wordt scherp in de gaten gehouden. In het weekeinde volgt ''ideaal zomerweer'' van rond de 23 graden.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Meeste waarschuwingen blauwalg in Zuid-Holland

Natuurzwemmers in Zuid-Holland moeten het meest oppassen voor blauwalg. In de provincie zijn de meeste blauwalgwaarschuwingen afgegeven. Dat blijkt uit gegevens van zwemwater.nl. Zeker 44 Nederlandse zwemwateren zijn geïnfecteerd met blauwalg, zestien daarvan zijn in Zuid-Holland. De provincie Groningen volgt met negen waarschuwingen. In Noord-Holland zijn zeker zeven plassen besmet met de bacterie.

In totaal geldt een waarschuwing voor 58 plassen, meren en andere zwemlocaties in Nederland. Naast blauwalg zorgt vooral zwemmersjeuk voor problemen in geïnfecteerde wateren. De komt onder meer voor in Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Alleen in de provincies Utrecht, Zeeland en Limburg is geen enkele waarschuwing van kracht. In juli leek er nog weinig blauwalg in het Nederlandse zwemwater voor te komen. Toen waren slechts op enkele plekken in onder meer Gelderland, Groningen en Noord-Holland waarschuwingen afgegeven. Door de hitte van de afgelopen weken is veel water toch besmet geraakt.

Blauwalg ziet eruit als groenblauw wier. De bacterie groeit hard bij warm weer in stilstaande plassen. Zwemmen in wateren met blauwalg kan misselijkheid en huidirritaties veroorzaken. Zwemmersjeuk zorgt voor een jeukende huiduitslag die meestal snel weg is, maar bij herhaalde blootstelling wekenlang kan aanhouden.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Neerslagtekort blijft toenemen

Het blijft droog in Nederland, ondanks het feit dat er regen is gevallen en nog meer neerslag wordt verwacht. Die neerslag is echter niet voldoende om het tekort dat al ruim 4 weken bestaat aan te vullen. Sproeiverboden en inspecties van dijken blijven dan ook nodig. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het nieuwe droogtebericht. Het neerslagtekort zal de komende week nog iets verder toenemen, verwacht de LCW. Hoewel de watertemperatuur is gezakt blijft het water in plassen, sloten en kanalen laag staan en daarom blijft controle op blauwalg en botulisme ook nodig.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal