Berichtgeving over de zomer van 2013

Topic gezien door 28443 bezoekers
Gestart door zorba, di 28 mei 2013 - 12:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden

Het is mooi weer en het rivierwater staat vrij laag. Daardoor ontstaan overal langs de oevers rivierstrandjes, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op dagjesmensen. ,,Maar zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en ook verboden", zo waarschuwen dinsdag diverse waterbeheerders. Schippers van vrachtschepen torenen hoog boven het water uit en zien een zwemmer in de rivier niet. Door de scheepvaart ontstaat een sterke zuiging in het water die zelfs sterke zwemmers onder water sleurt. Ook kunnen er door de stroming van het water zomaar draaikolken ontstaan, terwijl tussen de kribben die in de vaargeul steken steeds onderstroming is. Dat maakt ook pootjebaden gevaarlijk.

In Nijmegen is deze hele week een festival langs de Waal in het kader van de Vierdaagsefeesten. De organisatie heeft op advies van Rijkswaterstaat extra beveiligers ingehuurd, die de hele dag festivalgangers waarschuwen dat ze niet in de rivier mogen springen. ,,En al helemaal niet met een slokje op natuurlijk", aldus de organisatie. Maar ondanks de waarschuwingen laten veel ouders hun kinderen toch in het water spelen en nemen ouderen zelf regelmatig een duik.

,,Wij gaan bekeuringen uitdelen", meldt waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor onder andere de Oude IJssel. ,,Met name jongeren blijven van de bruggen springen en duiken. Het is een overtreding en we gaan er nu extra op letten." Ook andere waterbeheerders houden bruggen, dammen en sluizen in de gaten.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Reddingsbrigade 610 keer in actie

Reddingsbrigade is de afgelopen week maar liefst 610 keer in actie gekomen op en om het water. De acties waren zeer uiteenlopend. Zo werd er twintig keer hulp geboden aan zwemmers in problemen en werden 26 opvarenden geholpen. In totaal bood de Reddingsbrigade vijfhonderd keer eerste hulp. In 27 gevallen was er zelfs sprake van een levensbedreigende situatie. Zo werd in Hoorn een bewusteloze zwemmer uit het water gehaald en had in Heemskerk een persoon nekletsel opgelopen nadat hij op een zandbank had gedoken. Daarnaast was in Roermond een de Reddingsbrigade snel ter plekke toen een zeiljacht was omgeslagen.

Advies
Vanwege het zomerse weer van deze week adviseert de Reddingsbrigade Nederland strandbezoekers om goed te letten op de waarschuwingsvlaggen bij de reddingsbrigadepost. Daarnaast is het verstandig om goed naar de strandborden bij de strandopgang te kijken.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Zomerweer houdt hele maand aan'

Zoals het er nu uitziet sluiten we de maand juli droog en warm af. De komende tien dagen houden we temperaturen rond de 25 graden, met aan het einde van volgende week een toenemende kans op een spatje regen. Dat voorspelt Michiel Severin van Weerplaza.

De maand juli zou een 'bijzondere' maand kunnen worden. Zo staat het droogte-record op het punt gebroken te worden en ook het aantal zonuren wijkt af van 'normaal'. 'De zon schijnt normaal 206 uur in De Bilt. Aan het eind van de maand staat deze waarde op 250 uur of net iets meer', vertelt Severin. 'De droogste juli in De Bilt is gemeten in 1921 met 11 millimeter regen. We zitten nu rond de 8 millimeter'. Severin benadrukt wel dat één plensbui of een aantal kleine buitjes aan het einde van de maand genoeg is om aan de drie millimeter te komen. Opvallend voor deze maand is ook dat de temperatuur met een gemiddelde van 17,4 achterloopt, waar 17,9 graden normaal is.



De kansen op een bui nemen vanaf eind volgende week toe. 'Ik verwacht niet dat de weilanden gaan overlopen, we hebben het dan echt over buitjes'. Voor de komende periode zien de weersomstandigheden er goed uit voor de zonaanbidders. Het kwik ligt dagenlang rond de 25 graden, met in het oosten en zuiden van het land temperaturen die tegen de dertig liggen. Morgen en zondag overheerst de zon en dat zijn volgens Severin de mooiste dagen van de week. Volgende week houdt het zomerse weer aan. Weerplaza verwacht dan ook dat er codes worden ingesteld wegens natuurbrandgevaar. Op dit moment geldt al code geel voor de provincie Noord-Holland.

Tropische hitte
Michiel Severin: 'Uit onderzoek blijkt dat het huidige weerbeeld met temperaturen tussen de 23 en 27 graden en een zwak briesje door Nederlanders wordt omgeschreven als het ideale zomerweer'. De mensen die zitten te wachten op temperaturen boven de dertig graden, kunnen mogelijk in augustus aan hun trekken komen. In 2006 werd het in juli 11 dagen boven de dertig graden, maar dat is uitzonderlijk. Zo telt de maand juli in onder andere 2009, 2011 en 2012 nul tropische dagen in De Bilt. Zelfs in Maastricht komt tropische hitte in juli nauwelijks voor. Sinds 1906 kwam daar de maximumtemperatuur gemiddeld tweemaal boven de dertig graden uit.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Tropische hitte in aantocht

Limburg krijgt dinsdag en woensdag te maken met de eerste tropische dagen van de maand juli. Maandag zullen de temperaturen nog net iets onder de tropische waarde van 30 graden blijven, maar dinsdag en woensdag gaan de temperaturen naar de 32 graden. Normaal kent Limburg in juli een 6-tal tropische dagen met 30 graden en meer. In 1976 telde juni in Limburg maar liefst 8 tropische dagen en in Maastricht zelfs 9 tropische dagen.

©Topshelf Meteo
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Politie redt hond uit hete auto

De politie heeft in Sevenum een hond gered uit een snikhete auto. De herdershond was gemuilkorfd, zodat het dier nauwelijks kon hijgen om af te koelen. Na ongeveer drie kwartier in de snikhete auto werd de hond gered door agenten die een van de ruiten insloegen. Omstanders kwamen met een teil water zodat de hond kon afkoelen. De eigenares van de hond krijgt een boete van 500 euro.

L1
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Vanaf troonswisseling hittegolf mogelijk (België)

Aankomend weekend draagt Koning Albert zijn kroon over aan zijn zoon Filip. Tijdens de troonswisseling is het zonovergoten zomerweer en ook de dagen daarna houdt dit aan. Mogelijk komt het zelfs tot een hittegolf in de nieuwe week. Het lijkt er dus op dat de troonswisseling op zondag een aanzet is tot nog warmer zomerweer. Voor een hittegolf moet het vijf dagen lang boven 25 graden zijn, waarvan drie dagen boven 30 graden. Hoewel het zeker geen onaardig weer is de komende dagen, komt er wel regelmatig (hoge) bewolking voor. Bovendien waait de wind van zee uit een noordelijke richting, wat de temperatuur drukt. In de kustregio wordt het 22-24 graden, terwijl het binnenland maxima noteert ruim boven een zomerse 25 graden.

Bij oostenwind regionale hittegolf
Vanaf zondag neemt de kans op een oostenwind echter toe. Het gevolg is dat de aangevoerde lucht niet meer van zee komt en dus veel verder kan opwarmen. Het zal dan ook op veel stranden zomers warm worden. Landinwaarts loopt het kwik zelfs op tot rond de 30 graden. Met het stijgen van de temperatuur neemt volgende week dus ook de kans op een hittegolf toe.

Addertje onder het gras
Bovenstaand verhaal klinkt natuurlijk prachtig, maar dan moet de wind wel naar het oosten draaien. In 60% van de huidige berekeningen gebeurt dit niet en blijft de wind uit een meer noordelijke richting waaien. Het gevolg laat zich raden: de temperatuur blijft hangen rond de huidige waarden. In het meest ongunstige scenario vallen ze zelfs nog iets lager uit.

Bron: Meteovista
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

Sproeiverbod in delen Nederland

In enkele delen van Nederland mogen boeren hun gewassen niet meer besproeien met water uit sloten, beken en plassen. Vanaf vandaag geldt dat verbod in grote delen van het gebied van het Brabantse waterschap De Dommel, en vanaf morgen ook in de regio Land van Cuijk en Landerd in het gebied van waterschap Aa en Maas. Vorige week stelde het Limburgse waterschap Peel en Maasvallei al een sproeiverbod in. Met de huidige weersvoorspelling verwacht het waterschap dat het verbod nog voor langere tijd zal gelden. In Gelderland wordt de watervoorraad scherp in de gaten gehouden.



Grondwater
Het sproeiverbod wordt ingesteld als waterlopen droog dreigen te vallen doordat er te weinig regen valt. Als de boeren dan het weinige water dat er nog is blijven wegpompen ontstaat er schade aan de natuur. Dan droogt bijvoorbeeld het leefgebied van vissen en amfibieën op. De boeren mogen nog wel grondwater gebruiken om te sproeien.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Hittegolf mogelijk

De laatste week van juli belooft extreem heet te worden. Bij een naar oost draaiende wind wordt vanaf het weekeinde warme tot zeer warme lucht naar ons land getransporteerd. Op meerdere dagen is de 30 graden haalbaar waarbij zelfs een hittegolf niet ondenkbaar is. Daarvoor zou het vijf dagen op rij 25 graden of meer moeten zijn in De Bilt waarvan drie 30 graden. Een regionale hittegolf valt volgende week helemaal niet uit te sluiten!

Het heeft allemaal te maken met hogedruk die zich dit weekeinde verder en gunstig voor ons ontwikkelt. Zaterdag is het in een noordelijke stroming tijdelijk wat minder warm tussen 20 en 25 graden. Daarna versterkt zich hogedruk en draait de wind naar het warme oosten. Vanaf zondag gaat het kwik voor meerdere dagen volgende week naar 25-30 graden, mogelijk lokaal nog hoger. Het blijft droog en zonnig.

Ook vandaag is het extreem mooi weer. De sluierbewolking is veelal verdwenen en de zon schijnt onafgebroken. Het wordt warm tot zeer warm met maxima tussen 24 en 29 graden. Er is weinig wind. Morgen is het ook fraai met gemiddeld 26 graden. Later komen er wat wolken en ook zaterdag wisselen zon en wolken elkaar bij een wat verkoelende noordenwind af. Zondag begint het kwik aan een nieuwe zomerse opmars, later mogelijk tropisch.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Toenemende droogte

Juli is tot nu toe zeer droog en het KNMI verwacht ook de komende dagen weinig regen. Door het veelal zonnige weer verdampt er veel vocht en neemt het neerslagtekort snel toe. Gemiddeld over het land is in juli nog slechts 7 mm regen gevallen. Het aanhoudend droge zomerweer in deze maand is een groot verschil met de laatste jaren. De afgelopen zes jaar was de vakantiemaand juli steeds natter dan normaal en in 2011 en 2012 bovendien koel. Juli 2006 was ook een droge maand met slechts 32 mm, goed voor een achtste plaats in de rij van droogste julimaanden.



In de top 10 van droogste julimaanden (sinds 1906) staat juli 1921 op de eerste plaats, met gemiddeld over het land 18 mm. Om bij de droogste tien te eindigen mag er niet meer dan 35 mm vallen. Door de geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de sterke verdamping, veroorzaakt door het veelal zonnige weer, loopt het potentieel neerslagtekort (neerslag minus verdamping) snel op. Het ziet er naar uit dat het huidige zomerse weer met weinig of geen neerslag en veel zon voorlopig aan zal houden waardoor het neerslagtekort verder toeneemt.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Extra water voor merengebied Overijssel

Het merengebied in het noordwesten van Overrijssel wordt bijgevuld uit het IJsselmeer. Door de droogte is het gemiddelde waterpeil te ver gezakt. Doordat het dit voorjaar niet genoeg regende wordt het streefpeil in het toeristische gebied niet gehaald. Dat meldt het Waterschap Reest en Wieden donderdag. Het waterpeil daalde ook door onder meer verdamping en het beregenen van land door boeren. In tijden van droogte mogen boeren oppervlaktewater gebruiken om hun land te beregenen.

Om het water van het IJsselmeer te laten binnenlopen heeft het waterschap vier schotten geplaatst en twee stuwen geopend. Via het gemaal A.F. Stroink bij Vollenhove stroomt water het gebied binnen. Omdat water uit het IJsselmeer meer stikstof en fosfaten bevat, stelt het waterschap het inlaten van water het liefst zo lang mogelijk uit. Het is minder geschikt voor de Weerribben en de Wieden.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Weerman die rotzomer voorspelde trekt staart niet in

Laurent Chabrol, de Franse weerkundige die in mei voorspelde dat we "een rotzomer" tegemoet gingen, weigert voorlopig die woorden in te trekken. In een interview met Le Soir stelt de meteoroloog van Europe 1 dat het goeie weer er bijna opzit. "Het tweede deel van juli wordt slecht en dat trekken we door naar augustus, dat koud en vochtig wordt. We zullen slechts een tweetal weken echt mooi weer gehad hebben." Een stelling die alvast het huidige weerbericht voor (het eerste deel van) volgende week tegenspreekt. Na een bijzonder koude en grijze winter en lente ging het ook deze zomer niet veel soeps worden, stelde Chabrol in mei. Maar inmiddels stapelen de mooie dagen zich op. Volgens de Fransman gaat eind juli echter beslissend worden voor de rest van de zomer, zoals we uit dit interview met Le Soir kunnen opmaken.

LS: Die zomer ziet er precies toch niet zo slecht uit zoals U voorspeld heeft?
Chabrol: "Me baserend op de statistieken van de laatste dertig jaar, toen we een slechte winter en lente hadden, was in 60% van de gevallen ook de zomer slecht, in 30% was die normaal en slechts in 10% warm. Daar heb ik om te beginnen naar gekeken en vervolgens heb ik de vooruitzichten erbij gepakt: een slechte maand juni, de eerste twee weken van juli warm, het tweede deel van juli veel minder met ook onweer en een koude en vochtige augustusmaand."

LS: "Maar kijk even naar buiten: de zon schijnt hard..."
Chabrol: "De komende dagen worden erg belangrijk. Wordt het slecht tijdens het tweede deel van juli en trekt zich dat door naar augustus, zullen we slechts een tweetal weken goed weer hebben gehad tijdens de meteorologische zomer (zijnde de maanden juni, juli en augustus, nvdr). Als het ook in het tweede deel van juli goed blijft, dan heb ik het grondig verkeerd. Als augustus goed wordt, tja, dan hang ik er helemaal aan met mijn voorspelling."

LS: "Wat zeg je tegen de mensen die nu al zeggen dat je fout bent?"
Chabrol: "Momenteel verander ik mijn stelling nog niet. Misschien dat ik me vergist heb voor het tweede deel van juli. Ik dacht dat de onweders een keerpunt gingen zijn deze zomer, maar voorlopig lijken die de hitte enkel maar aan te zwellen. Tja, zij die nooit voorspellingen doen, zijn zij die het nooit fout hebben! Kijk maar naar sommige van mijn collega's. Er zijn er die nooit voorspellingen doen. Zo is het makkelijk. Het weer voor de komende acht tot tien dagen, dat is echt niet moeilijk... Dat doe ik al twintig jaar. Maar haast niemand die het risico neemt dat ook voor de komende drie maanden te doen."

LS: "Daar is ongetwijfeld een reden voor. Is het wel mogelijk om het weer op langere termijn te voorspellen?"
Chabrol: "Er is een slaagkans van 60%. Als ik al kritiek krijg omdat ik risico's durf te nemen... Het weer is geen exacte wetenschap. Het is de jongste wetenschap die er bestaat: ze is slechts 130 jaar oud. Trouwens, gelukkig maar dat ik me nog kan vergissen, anders was ik nu een soort van goeie God. Ik ga voort op tendensen op lange termijn. Wat ik in mei voorspeld had, was de toen geldende tendens. En die is nog altijd niet veranderd."

LS: En wat wordt het zondag tijdens de troonsopvolging? Een zonnige feestdag of een 'drache nationale'?
Chabrol: "Afgaande op het weer van de voorbije dagen, zal het mooi worden!"

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Meer 80-plussers dood door hittegolf

Er sterven veel meer ouderen tijdens een hittegolf dan tijdens een normale zomerse week. Dat blijkt uit een data-analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het KNMI. Voor mensen onder de 65 geldt niet of nauwelijks dat er meer doden vallen tijdens een hittegolf.

In de afgelopen 20 jaar hebben we in Nederland tien hittegolven meegemaakt. Dat zijn perioden van minimaal vijf dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden is en minimaal drie dagen daarvan boven de 30 graden. Tijdens die hittegolven stierven per week gemiddeld 202 mensen van boven de 80 meer, dan in de week voor en na de extreem warme periode. In 2006 was het verschil zelfs 400 meer sterfgevallen.

Hetzelfde is overigens te zien in de winter. Tijdens de koude eerste 18 weken van het jaar overlijden gemiddeld 235 80-plussers per week meer dan tijdens de zomerperiode van eind mei tot halverwege september. Een gemiddelde week tijdens de winterperiode eist ongeveer evenveel levens van de oudste ouderen als een week met een hittegolf.

Volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Nijmeegse UMC St Radboud, hebben oudere mensen gemiddeld meer moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden bij sterkte temperatuurstijgingen of -daling. Het vernauwen of verwijden van hun aderen gaat namelijk niet meer zo gemakkelijk als vroeger. ''Dat geldt ook voor zweten en rillen, dat lukt minder goed en minder snel. De kerntemperatuur van het lichaam gaat daardoor meer mee met de buitentemperatuur'', legt Olde Rikkert uit. Dat kan zorgen voor problemen met het hart en de bloedvaten van de ouderen.

In de winter telt ook mee dat ouderen vaak minder bewegen, waardoor hun spieren het lichaam minder opwarmen. In Nijmegen worden dan ook met grote regelmaat ouderen opgenomen met een te lage lichaamstemperatuur. Verder zijn ouderen in de winter gevoelig voor ziekten als de griep en het norovirus, die snel in een instelling om zich heen kunnen grijpen.

Bejaarden kunnen zich volgens Olde Rikkert wapenen tegen de plotse temperatuurstijgingen door in zomer veel te drinken. Dat bevordert het zweten en voorkomt uitdroging. In de winter helpt uiteraard warme kleding. ''En zorg vooraf dat iemand langskomt om activiteiten te ondernemen, om de spierverwarming te bevorderen'', adviseert Olde Rikkert.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Regering waarschuwt voor hitte op 21 juli

De Kanselarij van de eerste minister waarschuwt dat het zondag, de dag van de troonswisseling, 29 graden warm kan worden. Daarom wordt aanbevolen de schaduw op te zoeken en alcohol te vermijden. "Extreme warmte heeft een enorme impact op de gezondheid", waarschuwt de Kanselarij. Wie de festiviteiten in Brussel wil bezoeken krijgt daarom de raad de schaduw op te zoeken, zonnecrème te smeren, lichte kledij met lichte kleuren te dragen en een pet of een hoed mee te nemen.

De Kanselarij raadt verder aan regelmatig te drinken, maar wel alcohol, cafeïne, koude dranken en sterk gesuikerde dranken te mijden. Wat wel mag is de huid bevochtigen, regelmatig te eten en de mensen in de buurt in het oog te houden. Als iemand symptomen van oververhitting vertoont, worden de omstaanders aangemoedigd de persoon in afwachting van hulp te laten liggen in de schaduw, te laten drinken als hij bij bewustzijn is, met fris water te besprenkelen of met vochtige doeken te omwikkelen en luchtcirculatie te creëren.



Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Weeronline.nl waarschuwt voor extreme hitte

Nederland moet zich opmaken voor een paar dagen met topische temperaturen. In het binnenland stijgt het kwik zondag, maandag en dinsdag waarschijnlijk tot boven de 30 graden. Weeronline.nl waarschuwt voor maandag en dinsdag zelfs voor extreme hitte. Op die dagen kan het lokaal 36 graden worden. Volgens weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken.

De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8. De hitte van zondag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden. Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug.

Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Nationaal hitteplan actief

Het warme weer heeft ertoe geleid dat het zogeheten nationaal hitteplan is ingegaan. Dat zegt het RIVM zondag. Het plan geldt voor het hele land, en betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Daarnaast is het nodig om alert te zijn op zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog. Het KNMI heeft zondag een waarschuwing, officieel code geel, afgegeven voor de hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen. Het instituut wil nog niet vooruitlopen op een mogelijke hittegolf; dat is pas achteraf te zeggen of die zich heeft voorgedaan. Het hitteplan is opgesteld in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland.



Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Nu echt zomer: 'Plaknachten' en 30-plussers in verschiet

Zonnig was het dit weekend volop en zondag op plaatsen zelfs tropisch warm. De temperaturen liepen uiteen van 23 graden op de Wadden tot 32 graden in het zuidoosten. Het KNMI waarschuwde voor de warmte en gaf de zogeheten code geel voor de hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Zelfs het 'nationaal hitteplan' is in werking getreden. Dat betekent dat onder meer verzorgings- en verpleegtehuizen hun eigen hittedraaiboeken uit de kast moeten halen om te zorgen dat ouderen goed worden beschermd.

Bezoekers van evenementen kunnen rekenen op extra water; zo gaat de organisatie van Roze Maandag op de kermis in Tilburg maandag water vernevelen om mensen af te koelen. Het KNMI verwacht de komende dagen ook nog prachtig weer blijft met hoge temperaturen boven de 27 graden. Dus ja, je kunt wel stellen: het is nu echt zomer. Ook tijdens de nachtelijke uren komt de temperatuur de komende etmalen nauwelijks onder de 20 graden, waardoor gesproken kan worden van 'plaknachten'.



Overbevolkt
Veel mensen vertrokken zondag al vroeg op zoek naar verkoeling en kwamen in de file op weg naar de stranden aan de Noordzee. De recreatieplassen in de provincie Utrecht raakten zondag zo overbevolkt dat de politie mensen adviseerde weg te blijven. Het warme weer maakt dat mensen op moeten passen voor zonnebrand, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Nog geen hittegolf
Van een naderende hittegolf wil een woordvoerder van het KNMI overigens nog niet spreken. Dat kan alleen achteraf vastgesteld worden, zegt hij. Van een hittegolf is sprake als het in De Bilt tenminste vijf dagen achter elkaar elke dag 25 graden of hoger is en dat op zeker drie van de vijf dagen minstens 30 graden is bereikt. Statistisch gezien komt een hittegolf eens in de drie jaar voor, zegt het KNMI.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Vandaag 34 graden

Met maxima tot 34 graden in het binnenland wordt het vandaag de tweede opeenvolgende tropische dag in ons land. Omdat het kwik ook morgen ruim boven de 30 graden komt en de rest van de week er geen lagere maxima worden verwacht dan tot gemiddeld 27 graden is een hittegolf in de maak. Voor het laatst gebeurde dat in 2006. Het wordt snikheet vandaag. Aan zee lopen de maxima bij veel zon op tot waarden tussen 25 en 28 graden. In het binnenland worden temperaturen tussen 30 en 34 graden berekend. Het is volop zonnig. Aanwezige sluierbewolking lost voor een groot gedeelte op. Er staat weinig wind, uit oostelijke richtingen. Komende nacht is het ook warm met minima tussen 14 en 21 graden.



Onweersbui
Morgen wordt het waarschijnlijk de warmste dag van de week. Er worden middagtemperaturen verwacht tussen 30 en 35 graden, misschien lokaal nog een graad hoger. Er is opnieuw veel zon. Tegen de avond zou er in het zuidoosten een onweersbui kunnen ontstaan. Ook in de nacht naar woensdag kan dat gebeuren. Vanaf woensdag liggen de middagtemperaturen tussen de 25 en 30. Er zijn dan nog twee dagen nodig met maxima van 25 graden om het in De Bilt tot een hittegolf te laten komen. Het zeer warme weer houdt zeker tot in het weekeinde stand. Zondag bereikte de warmte al tropische waarden. In Noord-Brabant werd het 32.5 graden.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

RIVM waarschuwt voor zomersmog

Vanaf maandag aan het einde van de middag kan er matige smog voorkomen door de hitte. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van Nederland. Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Smog kan vooral bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen problemen veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie. Mensen die klachten ondervinden kunnen het beste binnenblijven, volgens het RIVM.

Zondag is het nationaal hitteplan ingegaan om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Zo wordt mensen geadviseerd voldoende te eten en drinken, dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning 's middags te beperken. Het beste advies, ook in het geval van smog, is je te houden aan dit hitteplan, zegt een woordvoerder van het instituut. De kans op smog is groot bij aanhoudende warmte en weinig wind. Verontreinigende stoffen hopen zich dan op in de lucht.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Rolstoelvierdaagse afgelast wegens hitte

De Twentse Rolstoelvierdaagse die dinsdag van start zou gaan in Delden, is afgelast vanwege de hitte. Dat heeft de organisatie maandagmorgen in overleg met huisartsen, revalidatiecentra en de GGD in Overijssel besloten.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Tropisch weerscenario: grotere terrassen in Amsterdamse binnenstad

Als de temperatuur oploopt boven de 28 graden mogen de terrassen in de Amsterdamse binnenstad uitbreiden. Het stadsdeel Centrum hanteert maandag het tropisch weerscenario, waardoor horecazaken met een terrasvergunning vanaf 10 uur 's ochtends meer tafels en stoelen kunnen neerzetten.



Daarbij moeten ze wel rekening houden met voetgangers en omwonenden en mogen er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarop wordt streng toegezien. Per dag bekijkt de gemeente of het tropisch weerscenario ook voor de volgende dag geldt. Ze communiceert dat via de website. Horecagelegenheden zonder benodigde terrasvergunning mogen onder deze omstandigheden een of twee tafeltjes buiten aan de gevel plaatsen, mits ze zich aan dezelfde regels houden.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal