Onweerskansen 7 en 8 mei

Topic gezien door 67508 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 06 mei 2013 - 09:09

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 6 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Het kan nooit lang goed gaan.....

   


Wederom kunnen we vandaag en morgen genieten van lente en mogelijk ook wel zomerse temperaturen. Helaas kunnen we er maar kort van genieten. In de Guidance van het KNMI staat hetvolgende: "Dinsdagmiddag komt het (vlakke) laag boven het westen van Duitsland te liggen. Een Upper Level Low (ULL) boven Frankrijk transformeert geleidelijk naar een hoogtetrog er trekt geleidelijk noordwaarts om dinsdagavond over ons land te trekken. Aan de voorzijde van deze hoogtetrog bevindt zich een PVA maximum, hetgeen de onstabiliteit verhoogt. Er ontstaat een op 850 hPa een theta-w tong en een zone met meer bewolking met ook buiige neerslag, deze zone activeert in de middag en avond boven het oosten en noordoosten van het land."



Voor de mensen volgt hier een kleine uitleg over de Theta-w op 850 hPa, deze informatie en nog veel meer is weer terug te lezen op Johann zijn site. Voor het bepalen van de theta-w 850 heb je de temperatuur (T) en het dauwpunt (Td) op 850 hPa nodig. Vervolgens construeer je in een thermodynamisch diagram het LCL. Dan ga je vanuit het LCL via de nat-adiabaat terug naar 850 hPa en dan heb je de natte-bol temperatuur (Tw) op 850 hPa. Als je dan nog verder naar beneden gaat (nog steeds via de natadiabaat), naar 1000 hPa, dan is de temperatuur die je dan heb de potentiële natte-bol temperatuur (theta-w). Overigens, als je vanaf T op 850 via een droogadiabaat omlaag gaat naar 1000 hPa dan krijg je de potentiële temperatuur, theta.

Theta-w heeft de (voor ons) handige eigenschap om voor adiabatische processen (processen waarbij er geen energie met de omgeving wordt uitgewisseld) constant te zijn. Dit in tegenstelling tot de temperatuur (T) of de dauwpuntstemperatuur (Td), deze veranderen wel bij adiabatische processen (als je lucht droog-adiabatisch optilt zullen T en Td steeds dichter naar elkaar toe kruipen totdat het condensatiepunt bereikt is, als je verzadigde lucht droog-adiabatisch laat dalen zullen T en Td steeds verder uit elkaar gaan lopen.

Als we gaan kijken naar de aanwezige onstabiliteit dan is het allemaal nog magertjes. Het Europees weermodel laat in de recente run de meeste onstabiliteit zien ter hoogte van Brussel/Terneuzen/Eindhoven zien. Naast de aanwezige onstabiliteit in het Europees weermodel laat die daar convectieve neerslag zien in tegenstelling tot het Amerikaans weermodel en Hirlam. Hirlam en het Amerikaans weermodel GFS berekenen alles voor het oosten en het noordoostelijk deel van het land. Als we nu uitgaan aan de hand van de recente uitdraai van het Amerikaans weermodel dan kan er nog behoorlijk veel neerslag gaan vallen, zie gifje hieronder.



Het Amerikaans weermodel komt met een gezamelijke neerslag tussen de 20 en de 30 millimeter, in het uiterste noordoosten van het land kunnen de hoeveelheden oplopen tot zo'n 40 á 45 millimeter. Of we dit serieus moeten nemen gezien de recente uitdraai van Hirlam..... Hirlam komt dus met een beduidend minder neerslag. Ook de plaats waar het gaat vallen is in tegenstelling tot het Amerikaans weermodel anders, de kern ligt in de recente Hirlamrun over Friesland, Drenthe en Overijssel. De totale hoeveelheden die het weermodel Hirlam weergeeft is 20 tot 25 millimeter. Klik hier om de afbeelding te zien.

Over het algemeen niet zo'n bijzondere situatie, er zullen dan ook geen bijzondere dingen op het programma staan, naast de regen(buien) en onweer moet met wel rekening houden met windstoten die op kunnen lopen tot zo'n 60 kilometer per uur (mogelijk iets zwaardere windstoten) en hagel.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

hussel

Laat het maar weer komen!! Zin in.......

Marsel

Ah, mooi Jan. Ik zat er een beetje op te wachten eigenlijk ;).
Heb er net een verwachting in gedrukt in het algemene kansentopic.
Maar goed, ik kwam grofweg tot dezelfde conclusie. Morgen het ONO even in de gaten houden.

Jan van Ooijen

Citaat van: Marsel op ma 06 mei 2013 - 09:34
Morgen het ONO even in de gaten houden.

Inderdaad, maar het Europees weermodel komt nu met zuidelijk de meeste convectieve neerslag en ook de onstabiliteit is daar meer dan in het oosten en in het noordelijk deel van het land. Toch ga ik uit van Hirlam en GFS
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Leon Eikenaar

Onweerskansen voor morgen. (dinsdag)

Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

SniperEye

Wie het kleine niet deert, is het grote niet...

Het is een pril begin en we kijken er naar uit :)

Resident Evil

Elke kleine kans is dichterbij de grote klapper van het jaar!
Ohh I remember 10 mei 2012 vierlingsbeek <3
Follow me on twitter https://twitter.com/Lynetterensen
#woont in Zuid  Holland Zuid #arkel

Jur


arjanbruggink

Ha, weer een onweerskansentopic. En nu nog zien van wat er terecht gaat komen morgen.
Ben i.i.g. vrij morgen, komt mooi uit dus wie weet wordt het wel een "achtertuinchase".
Laatste onweersdag 01-04-'17
Onweersdagen seizoen 2017 tot nu toe: 3

Weerfreak 1337

De nieuwe GFS run (06z) laat nu voor het hele land flink wat neerslag zien.

Hieronder de gifjes.




Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Jan van Ooijen

Hierbij de neerslagkansen van het weermodel Hirlam

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

stormoutlook

jammer dat de estofex eruit ligt! wat data minder! maar buienradar geeft goede kansen aan: http://www.buienradar.nl/verwachting-24-uur/neerslag

ron12

Citaat van: stormoutlook op ma 06 mei 2013 - 12:03
jammer dat de estofex eruit ligt! wat data minder! maar buienradar geeft goede kansen aan: http://www.buienradar.nl/verwachting-24-uur/neerslag
onweersbuien uit duitsland,heerlijk (OSTGEWITTER)kan niet wachten
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jan van Ooijen

Citaat van: ron12 op ma 06 mei 2013 - 12:22
onweersbuien uit duitsland,heerlijk (OSTGEWITTER)kan niet wachten

Inderdaad het welbekende Ostgewitter, voor de mensen die het niet weten een stukje uitleg:

Ostgewitter, oftewel onweer vanuit het oosten. Onweerscomplexen die vanuit Duitsland Nederland binnen trekken zijn doorgaans multicellen, die zich langzaam verplaatsen en een hoge bliksemactiviteit bezitten. Dus kunnen ook een aardige hoeveelheid neerslag achterlaten.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

ron12

Die komen steeds meer voor hier in nijmegen sinds 2003 is er een stijging te zien van aantal gevallen van ostgewitter hier. ;D
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

stormoutlook

Citaat van: ron12 op ma 06 mei 2013 - 12:32
Die komen steeds meer voor hier in nijmegen sinds 2003 is er een stijging te zien van aantal gevallen van ostgewitter hier. ;D

ik ben dol op ostgewitter

Ramon Oost

KNMI Guidance

Morgenmiddag komt het (vlakke) laag boven het westen van Duitsland te liggen en trekt in onze richting. Op hoogte nemen de 850 hPa theta-w waarden geleidelijk toe. Daarbij zorgt een Upper Level Low (ULL) boven Frankrijk voor PVA op hoogte (met een 500 hPa trog er recht onder). Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat de atmosfeeropbouw geleidelijk onstabiel wordt en, met het oplopen van de temperatuur ontstaan in de namiddag en avond fikse buien boven het midden en noordoosten van het land.

Morgen in de modellen kleine verschillen in de koers van het laagje. De posities van de buien verschillen hierdoor ook en dat deden ze ook al bij vorige runs. In alle modellen de ligt nadruk op het midden en vooral het noodoosten. Aandachtspunten zijn dan ook de locatie van de buien, het onweer en de windvlagen/stoten bij buien.

Morgenmiddag met name in het midden en noordoosten van het land zeer waarschijnlijk Cb's met toppen tot FL350, zie progtemps. Mogelijk lijnvormig gegroepeerd. Elders geïsoleerde Cb's.

Morgenmiddag vooral in het midden en noordoosten van het land een sterk convectief signaal, alle modellen zijn hier eensluidend in. Ook elders is een geïsoleerde bui niet uit te sluiten. De kans op onweer (en hagel) is gezien de mate van onstabiliteit zeer groot, zie signaal in Harmonie en Indecs.

Marsel

Citaat van: Weerfreak op ma 06 mei 2013 - 11:48
De nieuwe GFS run (06z) laat nu voor het hele land flink wat neerslag zien.

Inderdaad, viel mij ook op. Zowel hirlam als GFS laten op 500hpa de hoogtetrog wat meer ' uitzakken' in oostelijke richting welteverstaan. Zelfs enige afsnoering morgen overdag. Dat zorgt dan voor een wat meer indraaiende beweging, duidelijk te zien in de neerslag berekeningen van beide modellen. Zal nog wel enigszins springen de komende runs. Netto is er echter niet heel veel anders tov de vorige runs: zwaartepunt nog steeds NO van de lijn Arnhem- Den helder
Even blijven volgen dus.

EDIT: het grondlaag is ook verder naar het NW geplaatst en is iets dieper in de 06z runs.

densta

Onweer zit ik totaal nog niet op te wachten. Maaarrrrrrr een uitzondering wil ik wel maken. Ostgewitter is altijd welkom. Dat vind ik persoonlijk altijd wel spannend.

dondertje127

Ook al lijkt de kans hier in Gelderland niet zo heel spectaculair qua onweer, toch maar hopen. Mijn autootje kan ik momenteel niet gebruiken, dus dat wordt dicht bij huis filmen als 't het waard is, of anders weer eventjes ouderwetsch thuis. Eén baterij ligt toevallig wel net in de oplader, die ander lijkt nog vol met 3 streepjes, maar weet niet voor hoelang. Durf hem niet voor de zekerheid verder op te laden ivm met dat de batterij anders lui wordt.

Powered by EzPortal