NASA stuurt Grover naar Groenlandse ijskap

Topic gezien door 1651 bezoekers
Gestart door zorba, vr 03 mei 2013 - 15:13

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

NASA stuurt Grover naar Groenlandse ijskap

NASA's Marsrovers Curiosity en Opportunity hebben een nieuw neefje met de naam Grover. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie test haar nieuwste onderzoeksvoertuig in het hoogste deel van Groenland. De nieuwe 'Groverrover' - kort voor zowel Greenland Rover als Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research - ziet eruit als een toestel dat normaal gesproken het landschap van Mars onderzoekt.

Deze rover moet echter de koude en moeilijk bereikbare landschappen van Groenland en andere ijzige gebieden onderzoeken. Hierdoor krijgt de NASA een beter beeld van de veranderingen in de Arctische ijskap. In 2012 werd bekend dat de bovenste ijslaag van Groenland voor 97 procent aan het smelten was, iets wat voor het laatst voorkwam in 1889. Grover moet de laag van de ijskap detecteren die in de nasleep van die extreme dooi is gevormd.



Zonne-energie
De rover weegt ongeveer 350 kilogram, is bijna twee meter hoog en wordt aangedreven door zonne-energie. Doordat de rover op zonne-energie werkt, zal het kwetsbare Arctische landschap niet vervuild raken. Grover heeft een radar waarmee hij de bodem kan bekijken. "De rover heeft een groot vermogen", vertelt Gabriel Trisca, een van de softwareontwikkelaars van de rover aan NASA. "De rover kan overal ter wereld geplaatst worden, en wij kunnen hem overal in de wereld besturen."

"Grover is net als een ruimteschip, alleen werkt hij op de grond", zegt oud-NASA-medewerker Michael Comberiate. "Hij is in staat maanden zonder toezicht in een 'vijandige' omgeving te kunnen werken, met slechts een paar commando's." In juni zal Grover vergezeld worden door een andere robot: de Cool robot. Die kan met zijn pakket aan instrumenten glaciologische en atmosferische monsters onderzoeken.



Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal