Berichtgeving over de lente van 2013

Topic gezien door 45555 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 27 feb 2013 - 13:10

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

zorba

Recordkou gemeten op eerste paasdag

Eerste paasdag is nog nooit zo koud geweest. In De Bilt werd zondagochtend met -5,3 graden de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten met Pasen. De maximumtemperatuur kwam niet boven de 4,3 graden, waarmee eerste paasdag officieel de koudste in ruim een halve eeuw is. Dat meldt weeronline.nl zondag. Ook op andere plaatsen in Nederland werd het zondagochtend bijzonder koud. In het Gelderse Deelen noteerde de thermometer -7,8 graden. Aan de grond vroor het soms zelfs streng met tot onder de -10 graden. Tot nu toe kwamen de laagste minimumtemperaturen tijdens Pasen uit 2008. Toen werd het -4,4 graden.

Eerste paasdag wist overdag geen records te verpulveren. In 1964 bleef het kwik steken op 3,9 graden boven nul. De warmste Pasen ooit stamt uit 2011 toen het 26 graden werd. Normaal liggen de temperaturen rond een graad of 11. Voorlopig is er van lenteweer nog geen sprake in de vooruitzichten. Pas in de tweede week van april is kans op zachter weer. Maart komt uit op een zesde plaats van koudste maartmaanden ooit. De gemiddelde temperatuur komt uit op 2,4 graden, wat normaal 6,2 graden is. Vooral de laatste tien dagen van maart waren uitzonderlijk. Nooit eerder was dat deel van de maand zo koud.

Bron: nieuws.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Paaspop trotseert de kou

Met Paaspop in Schijndel (Noord-Brabant) is afgelopen weekeinde het festivalseizoen officieus begonnen. En ondanks de barre kou kwam een recordaantal van 52.000 mensen naar de 37e editie van het muziekfeest. ,,En daar zijn we met dit weer blij mee'' zei een woordvoerder zondag. Geklaagd over de lage temperatuur werd er nauwelijks. Het weer hoort bij het risico van Pasen, zegt de organisatie. ,,De mensen waren goed voorbereid'', constateerde de zegsman. Bezoekers zagen op 14 podia in totaal 175 acts, waaronder Skunk Anansie, Caro Emerald, Bløf, Kensington, Blaudzun, Racoon, Kane en The Bloody Beetroots.

Maatregelen
Op de camping trotseerden ruim 7000 kampeerders drie nachten lang de vrieskou. De organisatie nam extra maatregelen. Zo surveilleerden EHBO'ers op de camping om te controleren of iedereen op een warme plek lag. Onder toeziend oog van de brandweer was er een kampvuur en de verwarmde cateringtent bleef 's nachts open. Volgens de politie waren er nauwelijks incidenten maar zijn door zakkenrollers wel diverse telefoons gestolen.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Meer schade aan wegen door wisselvallig weer

Het wisselvallige winterweer heeft tot veel schade aan snelwegen geleid. Rijkswaterstaat noteerde ruim 2700 schadegevallen, tegenover 1250 een jaar eerder. Rijkswaterstaat verwacht dat de teller nog wel wat oploopt. "De winter is officieel wel voorbij, maar zolang het vriest ontstaan er nog steeds schades", zegt een woordvoerder. De schade wordt veroorzaakt door de vele wisselingen van vorst en dooi. "Als het dan nat weer is, zet het water dat in het asfalt zit steeds uit. Daardoor raken steentjes los en ontstaan soms zelfs gaten", legt de zegsman uit.

De dienst moest ruim zeshonderd keer op pad voor een spoedreparatie. In zevenhonderd gevallen was de situatie niet direct gevaarlijk voor het verkeer en werd de weg binnen 24 uur gerepareerd. De rest van de schades wordt bij het reguliere onderhoud hersteld. Volgens de zegsman is het aantal van 2700 overigens niet bijzonder veel. In de winter van 2010/2011 kwamen bijvoorbeeld 3800 schademeldingen binnen.

De ANWB waarschuwde eind vorige week motorrijders al voorzichtig te zijn op de wegen vanwege de schades, die door de aanhoudende kou nog niet overal zijn gerepareerd.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Harde wind blaast vruchtbare grond weg

Boeren in de Veenkoloniën hebben de afgelopen weken schade geleden door de harde oostenwind, die over de akkers raasde. Door die wind in combinatie met de droogte is veel zand met kostbaar organisch materiaal weggeblazen. Dat materiaal komt in de sloot terecht en is te zien als 'bruin-grijze mist' boven het land.

RTV Drenthe
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

"Wachten op lenteweer tot eind mei"

"Pas in de laatste tien dagen van mei krijgen we eindelijk lenteweer. Maar dan wordt het wel meteen zomers met temperaturen tot 25 graden." Dat zeggen de langetermijnvoorspellers van het commerciële Meteo België, nadat enkele dagen geleden ook al een Amerikaans weerstation gezegd had dat de lente in de Benelux pas in mei zou beginnen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Wie gisteren een stap buiten moest zetten, probeerde zo snel mogelijk weer binnen te zijn. Daar zorgde die Siberisch koude wind vanuit het noordoosten wel voor. Met in de eerste aprildagen een gemiddelde van 2,9° zit de temperatuur net geen zeven volle graden onder het normale aprilgemiddelde van 9,8°. Helemaal hallucinant wordt het bij een vergelijking met de gemiddelde maximumtemperatuur: normaal 14,2° in april. Momenteel: 7,5°.



Al komt er volgens het KMI begin volgende week lichte beterschap. Niet alleen zou de nachtvorst vanaf maandag voorgoed verleden tijd moeten zijn, stilaan zou ook het kwik overdag boven de 10° uitkomen. "In het centrum van het land verwachten we maxima van 12 tot 16 graden", meent het KMI zelfs. Wordt de paasvakantie dan toch deels gered? Helaas. "Tegelijk lijkt het ook wisselend bewolkt te worden met kans op wat neerslag." "Pas in de laatste tien dagen van mei mag ronduit lenteweer verwacht worden", stelt langetermijnvoorspeller Philippe Mievis van Meteo België. Tot dan blijft dit land gebukt gaan onder minder koud, maar tegelijk onstabiel weer.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Nog twee ijskoude dagen

Met een akelig koude apotheose van deze week komt er een einde aan vier weken uitzonderlijk koud winterweer. Volgens de meteorologen van Weeronline.nl zou een dergelijke periode in januari vrijwel zeker een Elfstedentocht hebben opgeleverd. Permanente aanvoer van steenkoude lucht, oostenwinden en overdag vorst en in de nachten strenge vorst hadden volgens Weeronline.nl garant gestaan voor het spektakel in Friesland waarnaar iedereen zo uitkijkt. Het is met name vandaag en morgen nog erg koud in Nederland. Met een venijnige noordoostenwind wordt zeer koude lucht naar ons toegeblazen. Omdat de zon verstek laat gaan achter de wolken is ook het wat aangenamere weer van de voorbije dagen fini. De temperaturen blijven bij 3-6 graden steken. Morgen gaat daar zelfs nog een graadje vanaf. Wel blijft het droog.

Omdat er bewolking is, vriest het komende nacht amper. Het kwik ligt rond of net onder het vriespunt. Volgens Weeronline.nl konden we in maart 19 vorstdagen noteren tegen normaal 8. Daarmee vroor het twee dagen meer dan in de koude januarimaand van 2013. In het weekeinde trekt hogedruk over ons land naar het oosten. We krijgen dan de zon weer terug. Zaterdag zijn er zonnige perioden en mogelijk is een deel van zondag ook nog wat zon aanwezig. De wind neemt sterk af en krimpt eerst naar het noorden. Later komt de wind in de zuidhoek terecht. De temperaturen komen in het weekeinde op 6-9 graden.

De opwarming gaat niet spectaculair snel. Begin volgende week lopen de temperaturen verder op naar 8-14 graden. Later volgt ook wat regen maar veel stelt het nog niet voor. We beleven ook een uitzonderlijk droge periode. Al sinds begin maart valt er amper neerslag, hooguit wat lichte sneeuw. Daardoor is de natuur gortdroog geworden en het gevaar voor bos- en heidebranden al vroeg aanwezig. Bovendien kwamen opmerkelijk veel rietkapbranden voor, veroorzaakt door de harde wind in combinatie met extra stoken en uitstel van schoorsteenvegen.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Winter capituleert, vijftien graden in zicht

Aan het koude winterweer komt eindelijk een einde. Na het weekeinde stijgen de temperaturen tot dik boven de 10 graden. Halverwege de week kan de 15 graden al worden aangetikt, meldt weeronline.nl donderdag. Van echt zonnig lenteweer is nog geen sprake, want de temperatuurstijging brengt ook regen met zich mee.

Het uitzonderlijk droge en koude weer in maart had in een wintermaand waarschijnlijk een Elfstedentocht mogelijk gemaakt, stelt het weerbureau. Alleen de wind had nog spelbreker kunnen zijn. In maart bleef de gemiddeld temperatuur ongeveer 6 graden onder de normale waarden. Een gelijksoortig scenario zou in januari resulteren in een gemiddeld dagtemperatuur tussen -3 en -4 graden met in de nachten matige tot strenge vorst onder de -10.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Kou speelt seizoenswerk in Overijssel parten

De aanhoudende kou speelt boomkwekerijen en groenbedrijven in Overijssel parten. Bestellingen blijven uit en personeel doet noodgedwongen ander werk. Boomkwekerij Aatree in Haaksbergen heeft zo'n vijftig procent minder bestellingen dan andere jaren rond deze tijd. Het is volgens eigenaar Ter Huurne bijna dertig jaar geleden dat de natuur zo langzaam op gang kwam. Hij verwacht een run op bomen als het straks warmer wordt.

Ook Visschedijk Hoveniers heeft deze dagen veel minder te doen. Andere jaren voerden de mensen van de groenvoorziening in maart de eerste schoffelronde uit, maar door de kou groeit ook het onkruid niet.

RTV Oost
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

'112 euro hogere gasrekening door koude weer'

De gasrekening voor een doorsneehuishouden kan door de lange winter en het koude begin van de lente oplopen tot circa 112 euro extra. Dat becijfert de Consumentenbond op basis van de gemiddelde stookkosten voor een gezin. Het aantal zogenaamde graaddagen is deze winter volgens de bond met 17 procent gestegen. De graaddagen geven het verschil aan tussen de buitentemperatuur en de mate waarin de woning moet worden verwarmd tot een binnentemperatuur van 18 graden Celsius. Die extra stookkosten worden veroorzaakt door het uitzonderlijke aantal vorstdagen in de maand maart, waarbij de gemiddelde temperatuur onder nul uitkwam. De voorbije maand waren er 18 van deze vorstdagen. Normaal zijn dat er 9.

Volgens de Consumentenbond dragen de btw-verhoging en de hogere netwerkkosten eveneens bij aan een hogere energierekening. De bond stelt op basis van CBS-cijfers dat de energieprijzen in de afgelopen 15 jaar driemaal zo hard zijn gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten. De bond raadt consumenten aan de prijzen van energie scherp in de gaten te houden en regelmatig te beoordelen of er geen betere aanbiedingen in de markt zijn.

Milieu Centraal en de website mindergas.nl, die consumenten probeert te stimuleren tot een bewuster energieverbruik, beamen dat in de maand maart tot 50 procent moest worden bijgestookt om het in huis gerieflijk te hebben. Volgens Milieu Centraal hebben huishoudens in de voorbije zomer 7 procent meer gas verstookt. Zij hanteren beide een andere rekenmethode dan de Consumentenbond, waardoor de meerkosten van de strenge winter op 54 euro (mindergas.nl) tot 60 euro (Milieu Centraal) uitkomen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Veel minder dagvlinders door aanhoudende kou

Door de aanhoudende lage temperaturen in Nederland zijn er nog nauwelijks vlinders te zien. Vorige maand was het aantal getelde dagvlinders driekwart minder dan in maart 2012. Dat meldde natuurbericht.nl vrijdag. Sommige vlindersoorten zijn dit jaar nog helemaal niet gezien. Zo zijn de gehakkelde aurelia, dagpauwoog, atalanta en bont zandoogje nauwelijks waargenomen. De enige twee soorten die het relatief iets minder slecht deden waren kleine vos (41 procent van de aantallen van vorig jaar) en citroenvlinder (33 procent). Deze twee soorten waren tijdens de paar warme dagen in maart actief. De kou zal geen al te negatieve gevolgen hebben, denken vlindertellers. Wel is de vliegtijd van veel soorten enkele weken opgeschoven.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Waterschap verhoogt peil wegens droogte

Waterschap Vallei en Veluwe verhoogt het waterniveau in beken, sloten en kanalen om de grondwaterstand op peil te houden. De maatregel is nodig omdat de droogte maar blijft aanhouden, terwijl het groeiseizoen voor de deur staat. Het schap gaat het grondwaterpeil in de polders langs de Randmeren via stuwen en gemalen de komende week geleidelijk verhogen. In Amersfoort, Barneveld, Ede en Veenendaal gaat de waterstand in grachten en andere watergangen naar het maximale niveau. Ook in de Noordelijke IJsselvallei wordt het grondwaterpeil verhoogd, aldus het schap vrijdag.

In Overijssel, Gelderland, Utrecht en het grootste deel van Limburg geldt nog steeds een een sterk verhoogde waarschuwing voor natuurbrandgevaar. Het is daar al wekenlang extreem droog en nu is ook de grondwaterstand aan het zakken. Landelijk gezien is de situatie - berekend over de laatste 6 maanden - gemiddeld, volgens Vallei en Veluwe. In het stroomgebied van de grote rivieren is de grondwaterstand zelfs gunstiger dan andere jaren, omdat er erg veel smeltwater van sneeuw uit de Alpen is afgevoerd.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Hooikoortspiek vanaf tweede helft april

Een deel van de hooikoortspatiënten heeft, ondanks de aanhoudende koude, al last van pollen in de lucht. Maar de eerste piek van het hooikoortsseizoen komt er pas in de tweede helft van april. Dat verwacht hooikoortsdeskundige Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ''Vanaf 14 april wordt het warmer. De natuur zal dan de achterstand in gaan halen, veel planten en bomen komen op hetzelfde moment tot bloei. Dat zal leiden tot veel geel stof op de auto's en natuurlijk ook tot veel hooikoortsklachten'', verwacht De Weger. Vooral pollen van de berk, een belangrijke hooikoortsverwekker, zullen tot irritatie leiden.

Vroeg
Het hooikoortsseizoen is dit jaar erg vroeg van start gegaan. ''De eerste elzenpollen zagen we al met kerst. Dat is vroeger dan normaal. Dat komt waarschijnlijk door de zachte winter'', denkt De Weger. ''Tijdens de eerste warme week in maart hebben ook veel mensen last gehad van elzenpollen.'' Door de aanhoudende koude bloeit de els dit jaar wat langer dan normaal, denkt De Weger. Mensen die allergisch zijn voor elzenpollen hebben waarschijnlijk dan ook langer last.

Grassen
Na de piek van de berkenpollen vanaf april volgen de grassen. Die bloeien vanaf mei de hele zomer lang. ''Maar gelukkig hebben niet alle hooikoortspatiënten een allergie voor alle verschillende pollen'', stelt De Weger. Duitse artsen waarschuwden deze week al voor een explosie van hooikoorts.

Nu.nl

zorba

Eerste dagen april 5 graden te koud

April is vooralsnog gemiddeld 5 graden te koud verlopen. Waar het in een etmaal gemiddeld ruim 8 graden is rond deze tijd van het jaar, was dat de eerste vijf dagen van deze maand 3,1 graden, meldt weeronline.nl zaterdag. De komende dagen wordt het wel wat warmer, maar tegelijk ook natter. Zondag wordt het wel echt lenteweer. De zon laat zich volop zien en het waait, in tegenstelling tot de afgelopen weken, nauwelijks. De dag start wel koud, maar zonnig. Lokaal kan een mistbank voorkomen, maar die verdwijnt snel. In de loop van de dag loopt de temperatuur op naar 10 graden.

Maandag neemt de bewolking echter flink toe. Mogelijk is wel een waterig zonnetje te zien. Naar verwachting blijft het tot de avond overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond 11 graden, terwijl een matige wind uit het oosten waait. Tegen middernacht kan de bewolking in het zuiden dik genoeg zijn voor een beetje regen. Dinsdag nadert vanuit het zuiden een depressie. Het is bewolkt en af en toe valt regen. Wel wordt het wederom zo'n 11 graden. De dagen daarna wordt het dagelijks iets warmer. De bewolking blijft echter en er valt regelmatig regen, maar van nachtvorst is dan geen sprake meer.

Bron: nieuws.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Recordkou in laatste winternacht

Afgelopen nacht is het in grote delen van het land uitzonderlijk koud geweest. Het koudst werd het in Woensdrecht in West-Brabant met min 6,7 graden. Aan de grond werd het nog kouder, op de vliegbasis Volkel werd het min 10,7 graden. Op zeker 15 KNMI-weerstations werd een kouderecord gemeten. Dat wil zeggen dat het er sinds de metingen daar begonnen op 7 april nog nooit zo koud was. Op veel plaatsen zakte de temperatuur tot min 8. Er waren opvallend grote verschillen tussen verschillende delen van het land. Op Schiphol kwam de temperatuur door de laaghangende bewolking niet eens onder het vriespunt.

Wisselvallig
Meteorologen denken dat met deze koude nacht een einde is gekomen aan de lange winterperiode. Komende nacht kan het nog licht vriezen; daarna is de vorst voorlopig voorbij. Overdag komt de temperatuur steeds vaker boven de 10 graden. Wel wordt het wisselvallig weer.

NOS

Ramon Oost

Zondag mogelijk 20 graden in Nederland

In driekwart van het land komt de temperatuur komende zondag naar verwachting boven de 20 graden uit. Dat is te danken aan warme lucht, die Nederland in de nacht van zaterdag op zondag bereikt. Zondag schijnt de zon daarbij volop. In gebieden dichtbij grote wateroppervlakten blijft de temperatuur wel wat achter, meldt weeronline.nl maandag. Ook het KNMI spreekt van een temperatuur van 20 graden. De afgelopen dagen werd al gespeculeerd over een mogelijk warme en zonnige zondag. Of het kwik inderdaad zo fors stijgt, was echter nog onzeker. Maandag is het beeld volgens weeronline.nl een stuk duidelijker.

Wisselvallig
De komende dagen krijgt Nederland te maken met wisselvallig weer. Vanaf dinsdag komt de wind uit een andere windrichting en voert daarmee lucht vanaf de Atlantische Oceaan mee. Deze lucht is niet warm of koud, maar wel vochtig. Daardoor wordt het overdag zo'n 10 tot 14 graden en in de nachten 3 tot 7 graden. Elke dag regent het en er staat een fikse wind. "Van vorst is dus geen sprake meer, maar lente kunnen we het ook niet noemen", aldus weeronline.nl. Het weerbeeld is eerder herfstig te noemen.

Bewolking
Zaterdag komt een meer zuidelijke wind opzetten. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het dan mogelijk al 15 graden. Zon en bewolking wisselen elkaar af, nu en dan valt een regenbui. In de nacht van zaterdag op zondag bereikt de echt warme lucht naar verwachting Nederland. Ook maandag wordt het mogelijk nog warm. De verwachting voor daarna is nog behoorlijk onzeker, maar de kans lijkt groot dat Nederland vanaf dan kan rekenen op vrij normale temperaturen voor half april, van rond de 12 tot 15 graden.

Nu.nl

Jan van Ooijen

Eerste muggenplaag pas in juni

Het wordt langzaamaan warmer en de eerste insecten beginnen zich te vertonen. "Ze zullen allemaal op korte tijd komen", zegt Patrick Grootaert, departementshoofd entomologie van het Koninklijk Belgisch Instituut Natuurwetenschappen. "De eerste teken en muggen zullen we pas zien als het 's nachts niet meer vriest. Vanaf het moment dat het overdag meer dan 15 graden is, zal alles kort op elkaar volgen. Alle insecten zullen ineens komen."



Van de eerste muggen binnen twee weken zullen we niet veel last hebben, meent Patrick Grootaert. "Ze hebben een periode van nat weer nodig omdat ze hun eitjes op het water leggen. Daarna een periode van warmte. De meeste muggen pas zullen we pas in juni zien opduiken."

Ook de pollen laten nog even op zich wachten. "De boom die voor veel mensen problemen oplevert, is de berk. Normaal komen de pollen eind maart, maar door de winterse omstandigheden is dat vertraagd", zegt Monique Detandt van Airallergie. "Deze week of volgende week begint het, maar of er meer stuifmeel in de lucht hangt, is dan nog maar de vraag. Geen paniek dus", zegt allergoloog Didier Ebo van het UZA.

GVA
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

'Kans op gladde wegen door regen'

Door de regen die dinsdagmiddag na een lange periode van droogte over Nederland trekt, moeten automobilisten oppassen voor gladde wegen. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst dinsdag. Op de wegen ligt veel vuil als olieresten en rubber, omdat het lang droog is geweest. Op snelwegen met ZOAB zit het volgens de dienst in het reliëf van het wegdek. Als het gaat regenen, kan dat vuil gaan drijven op het wegdek, waardoor het plotseling "verraderlijk glad" kan worden. "Er ontstaat dan een soort glad laagje," zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Bron: nu.nl

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

'Kijk dit weekend uit met de zon'

Hoewel bijna ieder mens ervan houdt, blijft de zon een grote vijand voor de huid. Daarom is het met name zondag, als de temperaturen tot wel 21 graden kunnen stijgen, oppassen voor de zon. 'Vooral mensen met een lichte huid en blond haar moeten uitkijken', waarschuwt woordvoerster Marsja Meijer van het KWF Kankerfonds. In Nederland is het aantal mensen met huidkanker in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld: van 15.000 naar nu ieder jaar ongeveer 44.000 gevallen. Dat komt niet omdat de zon feller is gaan branden of de ozonlaag slecht is. 'Het komt vooral omdat we meer van de zon zijn gaan houden, meer op zonvakantie gaan, voor de zonnebank kiezen en überhaupt veel in de zon liggen', vertelt de woordvoerster.

Het is belangrijk te weten wat de zonkracht is, zo weet je of de hoeveelheid UV-straling hoog is. De zonkracht zou komende zondag tussen de 3 en 4 liggen. Dat is weliswaar niet zo hoog, maar wel als je nog geen beschermingslaag hebt en jezelf niet insmeert met anti-zonnebrandcrème. Je kunt dan flink verbranden en het risico op huidkanker vergroten, verzekert Meijer. Zon lekker, maar geniet met mate, is feitelijk de waarschuwing van het KWF Kankerfonds. Mensen moeten vooral goed kijken naar welk huidtype ze hebben, om daarna met de juiste beschermingsfactor te gaan smeren.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Geen hooikoortsexplosie zondag

Hooikoortspatiënten hoeven zondag niet binnen te blijven uit angst voor een 'pollenexplosie'. Volgens hooikoortsdeskundige Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zal het nog een paar dagen langer duren voordat bloeiende bomen de bekende overlast veroorzaken in de vorm van tranende ogen en veelvuldig niezen. De natuur loopt 3 weken achter en zal die achterstand niet in één warme dag inhalen. Pas aan het einde van de week zullen de berken, waar de meeste hooikoortspatiënten allergisch voor zijn, gaan bloeien", zegt de Leidse onderzoekster.

Bovendien is volgens haar van een 'explosie' niet echt sprake. Vanwege de langdurige kou zullen de bomen weliswaar allemaal tegelijk gaan bloeien, maar omdat het gros van de mensen alleen last heeft van de berk, geeft dat weinig verschil met andere jaren, zegt De Weger. ,,Alleen mensen die allergisch zijn voor meerdere bomen, worden misschien dubbel getroffen. En daar zijn er niet veel van", aldus de onderzoekster. Naar verwachting loopt de temperatuur zondag op tot 21 graden.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

26 graden voorspeld in Duitsland

Duitsland lijkt dit jaar de lente over te slaan en van de winter rechtstreeks over te stappen naar de zomer. Nu de laatste sneeuw nog vers in het geheugen ligt, voorspellen meteorologen op maandag temperaturen oplopend tot 26 graden. ,,De ommezwaai is gehaald! De winter is definitief begraven!", aldus Marcus Beyer van de Duitse Weerdienst in Offenbach vrijdag enthousiast. Nu wordt het in eigen land ook heerlijk weer, maar wie er nog een paar graadjes bij wil hebben, kan dus het best naar Duitsland gaan!

Bron: Telegraaf

Powered by EzPortal