Berichtgeving over de lente van 2013

Topic gezien door 45546 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 27 feb 2013 - 13:10

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

zorba

Kwik stijgt de komende dagen naar 23 graden

We staan voor enkele mooie lentedagen, waarbij de temperatuur zelfst naar 23 graden stijgt. Later in de week is wel plaatselijk een bui, mogelijk met onweer, mogelijk. Vanmiddag blijft het droog met flink zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten. De maxima schommelen tussen 17 en 20 graden. Aan de kust, waar de wind uit zee waait, blijft het kwik bij zowat 14 graden steken. Vanavond en vannacht wordt het helder tot licht bewolkt.



De minima variëren van 4 tot 9 graden. Morgen is er opnieuw zon, maar later ontstaan ook stapelwolken. Vooral over het oosten en het zuidoosten zou een enkele wolk tot een bui kunnen doorgroeien. De wind waait zwak: eerst uit veranderlijke richtingen, 's avonds wordt hij oostelijk. De maxima liggen tussen 16 graden aan zee en 19 tot 23 graden elders. Dinsdag krijgen we warm en vrij zonnig lenteweer, bij een middagtemperatuur rond 23 graden. Plaatselijk kan een bui, eventueel met onweer, ontstaan. Woensdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen of buien. Het kwik blijft dan bij zowat 18 graden steken. Donderdag is de zon terug, maar vooral over het oosten is nog een bui mogelijk, en het wordt koeler, zowat 15 graden. Vrijdag en tijdens het weekend blijft het droog met zonnige perioden en wordt het opnieuw iets warmer.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Dinsdag eerste warme stranddag

Dinsdag wordt de eerste warme stranddag van dit jaar. Op de stranden van Noord- en Zuid-Holland loopt de temperatuur op tot zo'n 20 graden. Dat meldt Weerplaza zondag. "Het zeewater is met een graad of 10 alleen besteed aan de bikkels." Ook maandag wordt het warm en liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden. De zon laat zich vaak zien en er staat weinig wind. Een stapelwolk kan maandag wel zeer lokaal een buitje opleveren. Omdat de wind aanlandig is, wordt het aan zee echter slechts 13 tot 16 graden.

Stranden
Dinsdag wordt de lucht vochtiger. Vanuit het zuidoosten trekken later op de dag enkele regen- en onweersbuien Nederland in. De wind draait echter naar het oosten, waardoor het warmer wordt op de stranden. Ook op de Zeeuwse stranden wordt het mooi weer, maar 's middags kan daar toch nog een zeewind opsteken. De kans op een bui neemt op de stranden pas tegen of in de avond toe.

Frisser
Vanaf woensdag wordt het weer frisser. Een koufront met regen trekt dan van het zuidwesten richting het noordoosten van het land. Zodra het koufront gepasseerd is, is de warme lucht het land uit. Daarna neemt de wind in kracht toe. Donderdag wordt de koudste en meest winderige dag van de week. Vooral in de middag en avond waait het stevig. 's Middags wordt het zo'n 13 tot 16 graden. Ook blijft het Hemelvaartsdag vermoedelijk niet droog, maar wanneer het precies gaat regenen, is nog onduidelijk.

Bron: Nu.nl

Jan van Ooijen

Eerste zomerse onweersbuien in aantocht

De eerste onweersbuien van deze lente komen dinsdagmiddag vanuit het oosten Nederland binnen. In de avond bereiken die het westen, verwacht een woordvoerder van weeronline.nl. De onweersbuien zijn zeer lokaal en gaan gepaard met een 'redelijke neerslag' en windstoten tot 65 kilometer per uur. "Omdat ze zo lokaal zijn zul je er in veel plaatsen niets van merken", zegt de woordvoerder.

Het duurt even voordat de onweersbuien het strand bereiken, maar toch is het daar dinsdag niet goed toeven. "Vanuit het zuidwesten komt bewolking binnen. In Zeeland is het nu al bewolkt. Er staat dus weinig zon en er is redelijk wat wind", waarschuwt de woordvoerder. "Ik zou vandaag eerder kiezen voor een fietstocht."

In het hemelvaartsweekeinde, vanaf donderdag, wordt het koel en wisselvallig. "We verwachten losse buien bij een maximale temperatuur van 12 tot 16 graden."

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Plensbuien verwacht in pinksterweekeinde

De regen gaat in het pinksterweekeinde met bakken tegelijk naar beneden komen. Een scheiding tussen warme lucht ten oosten van Nederland en koele lucht ten westen van Nederland zorgt het komende weekeinde voor flinke plensbuien, verwacht weeronline.nl.

Vorig jaar verliep Pinksteren nog 'heerlijk zomers'. "Dat gaan we dit jaar in ieder geval niet meemaken", schrijft het weerbureau. Vooral zaterdag kunnen stevige buien over het land trekken. Plaatselijk kan dan tot twintig millimeter vallen, wat neerkomt op twee volle emmers per vierkante meter.

Voor vakantiegangers die hun kampeerpret niet laten bederven door een grasveld vol regenplassen gloort er echter hoop aan de horizon. Zondag valt minder regen en maandag kan het plaatselijk helemaal droog blijven. Het wordt dan 14 tot 18 graden. Vorig jaar vielen alleen enkele lokale buien en werd het op pinksterzondag in Rotterdam zelfs 27,5 graden. Nu wordt het zondag ruim 10 graden kouder.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

MeteoConsult: 'Waterbom valt zaterdag in Nederland'

Een flinke bak water. Dat is de weersvoorspelling van Meteo Consult voor aankomend weekend. Een weerman had het zelfs over een 'waterbom' die in het hele land kan vallen. De 'bom' van veertig tot zestig millimeter valt waarschijnlijk zaterdag, zo blijkt uit de berekeningen. "Wij spreken van een waterbom als er vele tientallen millimeter regen worden verwacht. De regen valt op één plek, in dit geval precies boven Nederland", zei weerman Tom van der Spek tegen Omroep Brabant.



Maar het is nog niet nodig om de paraplu's en poncho's uit de kast te trekken, want Van der Spek houdt nog een slag om de arm. De berekeningen zijn vroeg gedaan en kunnen door verschillende oorzaken worden bijgesteld. "Het kan zijn dat de bom op een andere plek valt." Zo tonen nieuwe voorspellingen van MeteoConsult dinsdag aan dat het 'waterbomgebied' iets naar het noorden verschuift, richting de Noordzee. "Maar het kan goed zijn dat nieuwe berekeningen weer iets anders zeggen."

'Twee volle emmers'
Duidelijk is in ieder geval dat het aan het begin van het Pinksterweekend waarschijnlijk veel gaat regenen. Weerbureau Weeronline.nl heeft het niet over een waterbom, maar zegt wel dat er plaatselijk meer dan twintig millimeter kan vallen. Dat komt neer op zo'n twee volle emmers per vierkante meter. Waar en wanneer precies de buien neerkomen, is nog moeilijk te voorspellen. Nederland ligt het komende weekend namelijk in een overgangsgebied tussen koude en warme lucht.
   
Vorig jaar was het met Pinksteren in grote delen van het land juist zomers warm met temperaturen van boven de 25 graden. Op een paar lokale buien na bleef het droog.

Omroep Brabant
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Pinksterweekend wisselvallig en tamelijk koud

Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een tamelijk koel en nat pinksterweekend. Zaterdag zorgt een lagedrukgebied voor bewolking en hevige regenval, vooral in het zuiden des lands. Zondag is het droger en heeft de zon meer kans om door te breken. Dit meldt meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza. Verhoef: 'Zaterdag zorgt een lagedrukgebied boven ons voor bewolking en stevige regenval.



Daarbij lijkt het vooral in het zuiden echt nat te worden, met in het noorden eerst nog wat drogere perioden, later op de dag wordt het juist in het noorden natter en in het zuiden droger. Zondag ligt de kern van het lagedrukgebiedje boven de Britse Eilanden en dan vinden we juist daar de neerslag. Bij ons pakt het weer droger uit en de zon heeft ook meer kans.'

Onzekerheid
Verhoef houdt nog wel een slag om de arm wat betreft de voorspellingen voor het komende weekeinde. 'Het grote probleem met de verwachting is de exacte koers en diepte van de depressie. Dit soort weersysteempjes zijn heel lastig ver van te voren goed in te schatten. Het is goed mogelijk dat de weermodellen morgen met minder neerslag op de proppen komen. En als het systeem net even 200 kilometer verderop komt te liggen kan het neerslagpatroon Nederland nog missen ook', zo zegt weerman Marco Verhoef.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Weer klaart op met Pinksteren

Met een beetje geluk wordt het morgen en zondag redelijk meiweer. Hoewel Nederland middelpunt is van vele storingen trekt een regengebied juist komend nacht over het land om morgenvroeg naar het noorden te verdwijnen. Daarna volgen droog weer en mogelijk wat zon bij 15-18 graden. Zondag lijkt het grootste deel van de dag ook droog te verlopen. De wind krimpt op nadering van een volgende storing naar het oosten en we belanden voor even in warmere lucht. De maxima kunnen oplopen naar 18-21 graden. Ook schijnt de zon nu en dan en beleven we een mogelijk zeer behoorlijke Eerste Pinksterdag. Later op de dag, mogelijk pas Eerste Pinksteravond, volgt regen.  Maandag is het vermoedelijk een stuk natter en frisser bij 16 graden. Op lagere termijn lijkt het weer iets uit het dal te klimmen.

Bron: Telegraaf

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Koudste 17 mei in ruim 40 jaar



Sinds 1972 was het niet zo koud op deze datum. Het werd vrijdag in De Bilt niet warmer dan 10,4 graden, meldde Weeronline.nl vrijdag. In 1972 was het nog een graadje kouder en ook in 1912 en 1923 was 17 mei een nog killere dag dan in 2013. In Zeeland haalde het kwik overigens de 10 graden niet eens: het werd 9,4 graden. Groningen deed het een stuk beter met 14,1 graden. Om het gure plaatje compleet te maken, viel in het zuiden van het land plaatselijk zo'n 15 millimeter regen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

"Koudste lente in veertig jaar"

Hoewel de zon gisteren het beste deed verhopen, is het vandaag weer al somberheid wat de klok slaat. Ook de vooruitzichten voor de rest van de week zien er weinig veelbelovend uit. Op de Hoge Venen worden zelfs sneeuwbuien verwacht. VRT-weerman Frank Deboosere spreekt over de koudste lente in veertig jaar tijd. Een echte kouderecord zit er nog niet in, maar momenteel zit de gemiddelde temperatuur op amper 8 graden. Niet enkel de koude temperaturen, maar ook de somberheid valt Deboosere op. "Het zou best kunnen dat we op het eind van de maand kunnen zeggen dat we in de top 10 zitten van somberste lentes."



Voor de komende dagen voorspelt Deboosere kou en regen, met minima rond de 4 graden en maxima rond de 10-12 graden. Wie naar de Hoge Venen gaat, zal er misschien in een lichte sneeuwbui terecht komen. "Het gebeurt nog dat er sneeuw valt op de Hoge Venen in de maand mei. Maar het is wel een periode van drie maanden aan een stuk dat we onder het gemiddelde zitten. Dat gebeurt echt niet zo vaak", besluit de weerman.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Eind deze week kans op nachtvorst

Het wil maar niet erg lukken met het warme weer. Eind deze week bereiken we een nieuw dieptepunt, met maximumtemperaturen van hooguit 10 graden en zelfs een kansje op nachtvorst. Deze lente gaat waarschijnlijk de boeken in als de koudste sinds 1962. Het is al voor de vijfde maand op rij te koud voor de tijd van het jaar. 'Die 10 graden van deze week hebben we ook al een paar keer gehad in december en januari,' zegt weerman Michiel Severin tegen het AD. 'We zijn sindsdien nog niet erg veel opgeschoten. Een klein lichtpuntje: volgende week wordt het met 15 graden weer 'iets normaler'.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Kouderecord heel dichtbij

We beleven de koudste 23 mei in de weergeschiedenis. Stond het kwik in 1905 in De Bilt nog maximaal op 10.4 graden: rond het middaguur was het vandaag amper 5 graden, om precies te zijn 5.6 graden. Daarmee lijkt een nieuw weerrecord een feit. Nog nooit was het eind mei zo koud in ons land. De 10.4 graden lijkt dus ruimschoots omver te worden gejaagd. De Bilt is een van de koudste plekken in ons land op deze opmerkelijk koude donderdag. Er valt in verschillende delen van het land regen, ook hagelt het en op Twitter wordt door een enkeling zelfs melding gemaakt van natte sneeuwvlokken.

Ook op andere plaatsen is het steenkoud. In Brabant zijn plekken waar het rond de klok van twaalven amper 4 graden was. Ter illustratie: met de kerstdagen was het op sommige plaatsen ruim 10 graden. Komende nacht treedt bovendien vorst op, ook al een fenomeen zo laat in mei. In de loop van de middag wordt de buiïgheid minder en komen er meer opklaringen. Als de koude wind vanavond en vannacht wegvalt, kan het op uitgebreide schaal tot nachtvorst van betekenis komen. Ook morgen blijft het aanhoudend koud met maxima tussen 6 en 11 graden.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Eind mei: vorst aan de grond

In grote delen van Nederland heeft het in de nacht van donderdag op vrijdag gevroren. Het koudst werd het in Gelderland: daar daalde het kwik naar -2,8 graden. In Twente vroor het -2,4 graden aan de grond. Dat meldde Weeronline vrijdag. Daarmee zijn opnieuw kouderecords gebroken. In 2004 vroor het op dezelfde datum in het Gelderse buurtschap Hupsel -0,2 en werd het in Twente -0,6 graden. Ook de komende nacht zal er nog vorst aan de grond voorkomen.

Het KNMI liet eerder weten dat de meteorologische lente (maart, april, mei) in de top tien van koudste voorjaren zal terechtkomen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 6,9 graden. Normaliter zou het in deze tijd van het jaar overdag 19 graden moeten worden.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

126 jaar geleden was het nog kouder

De maximumtemperatuur in Ukkel bedroeg vandaag 9,3 graden Celsius. Het is dus niet de koudste 23 mei geworden sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Op 23 mei 1887 was het 8,9 graden. Dat meldt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel. Als het kwik wat de maximumtemperatuur betreft niet boven de 8,9 graden Celsius uitkwam, dan zouden we een dagrecord inzake maximumtemperatuur hebben gehad. Wat dus niet gebeurde.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Vanaf maandag even droger, warmer en zonniger weer

Het was even wachten, maar de lente lijkt er uiteindelijk toch te komen. Vanaf maandag gaat de wind draaien naar het westen en stroomt drogere en warmere lucht het land binnen. Dinsdag kan het eindelijk weer eens 20 graden worden, meldt weerplaza zondag. De wind zit vandaag nog wel in de noordwesthoek, waardoor het niet heel warm wordt. Morgen en dinsdag worden mooie dagen met flink wat zon en temperaturen van 18 tot 21 graden. De nacht naar dinsdag wordt koud. Vooral het noordoosten lijkt kans te maken op vorst aan de grond. De koude nacht is mogelijk doordat er amper wind staat en het vrijwel onbewolkt zal zijn. Ook dinsdagochtend houden we die omstandigheden. Bij flink wat zon loopt de temperatuur daardoor snel op. Uiteindelijk wordt het 's middags 18 tot 21 graden. Hoe lang we dinsdagmiddag van die temperaturen kunnen genieten is nog niet zeker. Vanuit Frankrijk nadert een gebied met regen en onweer. De huidige planning is dat de buien tegen de avond de grote rivieren oversteken. Het noorden kan dinsdag dus nog aan de barbecue, de rest van het land kan dat beter maandagavond doen.

Begin juni
Na de onweersbuien stroomt minder zachte lucht het land in. De tweede helft van de week liggen de maxima waarschijnlijk rond 15 graden. Echt zomers, met maxima boven de 20 graden op meerdere dagen, wordt het op zijn vroegst ergens in de eerste week van juni. Morgen en dinsdag dus proberen volop te genieten. De weerbureaus lijken te verschillen van mening over de lange termijn. WeerOnline voorziet een fraai begin van de maand juni met stabiel lenteweer en temperaturen van rond 20 graden vanaf vrijdag. Deze lente gaat volgens de meteorologen de boeken in als koudste sinds 1962. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur uit op 7,3 graden, waarschijnlijk net genoeg om 1984 voor te blijven, toen het gemiddeld 7,5 graden was in de lente. In De Bilt werden nul zomerse dagen geteld, waar normaal in de lente 4 dagen boven de 25 graden zouden moeten zijn. Alleen Zuid-Nederland kende een zomerse dag.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Zachte en warme dagen

Dit voorjaar en dus ook deze mei heeft De Bilt nog geen enkele zomerse dag gehad. Op andere weerstations is op 6 en 7 mei meer dan 25,0 graden gemeten en eerder al op 25 april. Op 10 dagen werd in De Bilt meer dan 15 graden gemeten terwijl mei gewoonlijk ruim het dubbele aantal oplevert. Tussen 6 en 8 mei kwam de temperatuur in De Bilt boven de 20 graden, zodat de teller voor het aantal warme dagen voorlopig op drie staat. April telde acht dagen met meer dan 15 graden waarvan vier met meer dan 20 graden.


De eerste zachte dag met een hoogste temperatuur van 15 graden of meer valt soms al in januari of februari

Een maximumtemperatuur van 15 graden wordt door het KNMI als grenswaarde voor een zachte dag gerapporteerd. Een dag met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Wordt 25,0 graden of hoger bereikt dan is dat een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.  Een temperatuur van 15 graden kan soms al in januari of februari voorkomen. De Bilt registreerde op 13 januari 1993 een maximumtemperatuur van 15,1 graden, de vroegste datum boven de 15 graden. Op 4 februari 2004 noteerde het KNMI 16,6 graden, op 28 februari 1959 werd 17,3 graden gemeten en op 20 februari 1990 was 16,9 graden het maximum.

In het zuiden zijn in januari ooit nog hogere temperaturen gemeten tot zelfs 17,2 graden op 16 januari 1947 in Maastricht. Voorjaarsachtig was ook 2 februari 2002, de koninklijke huwelijksdag, toen op veel plaatsen meer dan 15 graden werd gemeten. De Bilt noteerde die dag 15,5 graden en in Arcen liep de temperatuur op tot 17,4 graden. Op 24 februari 1990 werd in Oost-Maarland in Zuid-Limburg zelfs al 20,4 graden gemeten, de vroegste warme dag van de meetreeksen.

De eerste warme dag van het jaar valt in De Bilt echter meestal in april, maar in 1961 en 1990 was dat in De Bilt al op 17 maart het geval. In 1983 werd de grens van 20 graden pas op 31 mei bereikt. In Limburg en Brabant worden deze waarden in het algemeen eerder in het jaar bereikt. In maart wordt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden gemeten, in sommige jaren in die maand zelfs op drie dagen.

April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981-2010) 11 zachte dagen boven de 15 graden en drie warme dagen met 20,0 graden of hoger. Heel bijzonder was de recordwarme april 2007, toen de temperatuur op veel plaatsen op 14 dagen tot meer dan 20 graden en op acht dagen tot boven de 25 graden opliep.

Mei telt in De Bilt gewoonlijk 23 zachte dagen, 10 warme dagen, drie zomerse dagen en ook een enkele tropische dag met 30 graden en warmer is al mogelijk. In juni, juli en augustus komt de temperatuur normaal vrijwel dagelijks boven de 15 graden en op achtereenvolgens 14, 22 en 23 dagen boven de 20 graden. Het aantal zomerse dagen loopt in die maanden uiteen van vijf in juni tot negen in juli en zeven in augustus. Op een of twee dagen wordt het in De Bilt dan tropisch warm.

In 1995 was 24 april in De Bilt de eerste warme dag van het jaar. Omdat de temperatuur tot 25,8 graden opliep was de eerste warme dag ook meteen een zomerse dag. Sinds 1901 is het in De Bilt slecht vier keer voorgekomen dat de eerste warme en eerste zomerse dag van het jaar samenvielen. Zomerse warmte komt in april in ons land niet zo vaak voor. Op 29 maart 1968 werd in Zuid-Limburg al 26 graden gemeten en de hoogste temperatuur in de eerste decade (1-10) van april is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. In De Bilt is 14 april 2007 met 27,6 graden de vroegste zomerse datum sinds 1901.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Vijf maanden op rij te koud

2013 levert bijna alleen maar koud weer op. Met de somberste meimaand sinds 1996 is de temperatuur al vijf maanden te koud. Mei begon veelbelovend met een paar warme en vrij zonnige dagen, maar gaandeweg daalde het aantal graden alweer. De gemiddelde meitemperatuur komt uit op 11,4 graden tegen 13,1 normaal. Het dieptepunt viel afgelopen donderdag met overdag slechts 10,4 graden. Zo'n lange reeks koude maanden is zeldzaam te noemen, aldus meteorologist Jaco van Wezel van Weeronline.nl. Alleen in 1993 was het zo lang zo koud. Het sombere weer ging ook gepaard met veel regen. Er viel gemiddeld 10 mm meer water uit de lucht dan normaal. De vele neerslag is voor de meeste burgers niet zo fijn, maar voor de natuur meer dan welkom na een droge maart en april.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Koudste lente sinds 1962

Nederland heeft de koudste lente gehad sinds 1962. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 7,3 graden tegen 9,5 graden normaal gesproken. Sinds de start van de weermetingen verliepen vijf lentes kouder. Dat was in 1917, 1941, 1955, 1958 en 1962. Er waren acht warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger. Dat horen er zo'n 14 te zijn. Zomerse dagen, met temperaturen boven de 25 graden, werden niet genoteerd tijdens de meteorologische lente (maart tot en met mei). Dat stelt weerbureau weeronline.nl woensdag.



De lente begon droog. In maart en april viel weinig regen. In mei was er wel de nodige neerslag. Totaal viel in die maand 140 millimeter regen. Normaal is dit ruim 170 millimeter in die drie maanden samen. Volgens weeronline.nl is het nu al vijf maanden vrijwel onafgebroken te koud in Nederland. Zo'n lange reeks koude maanden is behoorlijk zeldzaam. Slechts tien keer eerder was het zo lang zo koud. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Haventriatlon schrapt het zwemmen door koud zeewater

Na enkele weken in spanning afwachten, heeft de organisatie van de Zeebrugse Haventriatlon beslist om het zwemparcours van de sprinttriatlon te schrappen omdat het zeewater te koud is. Door het slechte weer van de laatste maanden bedraagt de temperatuur van het zeewater in Zeebrugge nog maar 11,5 graden, terwijl er voor het organiseren van een triatlon 13 graden vereist is. "Om de gezondheid en de veiligheid van de zwemmers niet in gevaar te brengen, heeft de organisatie na overleg met de scheidsrechters daarom besloten om het zwemparcours definitief te annuleren", meldde de organisatie.



Bron: DeMorgen
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Eindelijk wat meer zon in juni

Vanmiddag blijft het overwegend zwaarbewolkt. Plaatselijk kan de zon wel enkele doorbraken forceren, al blijft er een kans bestaan op buien. Over het westen, en later ook over het midden van het land, wordt het wel geleidelijk droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. De maxima bedragen 12 graden in de Ardennen, en 16 elders. Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt, maar blijft het droog. Later in de nacht van donderdag op vrijdag neemt de bewolking toe vanuit het oosten, en vooral in de Ardennen kan er nog wat regen vallen. De minima hangen op de Hoge Venen rond de 7 graden, elders rond de 11 graden.



Morgenochtend is het opnieuw zwaarbewolkt, met wat regen in de Ardennen. In de rest van het land blijft het, op een bui na, meestal droog. In de namiddag zijn er enkele opklaringen. De noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig. Aan zee wordt het maximaal 14 graden, elders wordt het 17 graden, tot plaatselijk zelfs 21 graden. Het betere weer zet zich zaterdag langzaamaan door. Op de eerste dag van juni wordt het overwegend droog, met wel nog vrij veel wolken. Vanaf zondag komt er meer zon. Het blijft nog koel in het weekend, met zowat 15 graden als middagtemperatuur, maar daarna wordt het warmer. Tegen midden volgende week halen we 20 graden.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zonnige zondag en stijgende temperatuur vanaf woensdag

De paraplu's en regenjassen kunnen weer in de kast want vanaf morgen neemt de kans op regen af. Zondag wordt dankzij een hogedrukgebied een zonovergoten dag en vanaf woensdag stijgen de temperaturen naar rond de twintig graden. Dat meldt Michiel Severin van weerbureau Weerplaza. 'Het enige minpuntje is de koele noorderwind die zondag opsteekt'. Vandaag is het nog grauw weer, maar vanaf dit weekend laat de zon zich steeds vaker zien. Een hogedrukgebied ligt momenteel op de loer en ligt zondag boven Nederland. 'Het wordt dan ook een hele aardige dag met veel zon', zegt Severin. Het enige minpuntje is de koele wind die vanuit het noorden opsteekt, dat maakt het niet zo fraai weer voor badgasten, maar het zijn wel de ideale omstandigheden voor watersporters'.



De temperatuur blijft zondag een beetje achter, want het wordt slechts14 graden en daarmee is het zo'n 6 graden koeler vergeleken met de normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar daar lijkt vanaf woensdag ook verandering in te komen, want dan stijgt het kwik en kunnen we weer genieten van temperaturen rond en boven de 20 graden. Ook is de kans op regen minimaal, maar een enkel buitje blijft mogelijk. Plensbuien zoals die afgelopen dagen voorkwamen, blijven volgens Severin dan ook volgende week geheel uit.

Verwend
Aanstaande zaterdag begint de meteorologische zomer en het lijkt of we een hele slechte lente hebben gehad. 'Het geklaag van iedereen was geheel terecht, als je het weer vergelijkt met de afgelopen 10 tot 20 jaar', zegt Severin. 'Maar in de reeks vanaf 1901 is deze lente minder opvallend. De gemiddelde temperatuur scoort opvallend laag, maar kijken we naar het aantal dagen met mooi weer dan zijn er vele lentes geweest die een stuk beroerder waren. Kennelijk waren we, na al die mooie lentes van de afgelopen jaren, een beetje verwend geraakt'.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal