Meteorietenregen in Oeral-gebied Rusland

Topic gezien door 31772 bezoekers
Gestart door aloa, vr 15 feb 2013 - 07:57

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Fren

Russische meteoriet als rampenfilm

Bloedstollende trailer opgebouwd uit YouTube-clips

Van de spectaculaire explosie van een meteoriet in de Russische stad Tsjeljabinsk op 15 februari bestaan tientallen YoutUbe-clipjes. Opnames van bewakingscamera's en van de dashboardcamera's die veel Russen hebben om zich te beschermen tegen aantijgingen van corrupte ambtenaren.

Editor Nathan Fackrell stelde uit de tientallen clips alvast een trailer samen voor zo'n rampenfilm. Ondersteund door een nerveus makend riedeltje.

The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Fren

Meteoriet ontkomt niet aan Chinese namaak

Chinezen verkopen op internet naar eigen zeggen massaal delen van de meteoriet die 2 weken geleden in Rusland neerstortte. Maar wetenschappers waarschuwden dat de meeste brokstukken waarschijnlijk namaak zijn, meldde de krant Shanghai Daily maandag. De stukken steen worden aangeboden voor bedragen tot 100.000 Chinese Yuan, ongeveer 12.000 euro.

Verkopers claimen dat de stenen door ,,vrienden uit Rusland" zijn verzameld. Een van de verkopers is ervan overtuigd dat het dragen van de steen depressie kan tegengaan. Ook wordt een gesteente van 3 kilo aangeboden dat onlangs verscheept zou zijn van Rusland naar China. Russische media meldden echter dat het grootste deel van de meteoriet dat gevonden is, slechts 1 kilo weegt.

Tang Haiming van het Astronomische Observatorium in Shanghai, zei dat de meeste stenen resten van staalproductie zijn.

Russen verkochten eerder al stukjes van de meteoriet op internet. Zij vroegen er 100 tot 1000 roebel (tot ongeveer 25 euro) voor. De politie onderzoekt of de stenen authentiek zijn.

Bron:  Telegraaf
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Cdtj3

Onweersdagen 2017: 33 Hagel: 8
https://www.flickr.com/photos/calvinmusch/

Jan van Ooijen

Schokgolf asteroïde ging aarde twee keer rond

De ontploffing van een asteroïde in februari boven de Russische Oeral, was zo hevig dat de schokgolf twee keer de aarde rondging. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters. De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De ontploffing van de asteroïde, waardoor in Rusland meer dan 1000 mensen gewond raakten, zou de krachtigste zijn die ooit door het zogeheten IMS is gemeten.

De 'meteoor van Tsjeljabinsk' zorgde voor grote ophef en oproepen om meer te doen om de aarde te beschermen tegen asteroïden die de aarde zouden kunnen raken.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

ron12

Mooie documentaire op youtube over dit voorval
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

zorba

Meteoriet uit Russisch meer gehaald

Duikers hebben een brokstuk van ongeveer 600 kilogram bovengehaald uit het Tsjebarkoel-meer. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een stuk van de meteoriet die in februari boven Rusland ontplofte. 'De bergingswerkzaamheden waren uiterst complex', verklaart projectleider Maxim Sjipulin. 'Het brokstuk van anderhalve meter lag op een diepte van 20 meter en was in het troebel water nauwelijks zichtbaar.' Het hele gebeuren was live te volgen op televisie. De ruimtebrok werd eerst aan land getrokken. Daarna wilden de onderzoekers hun vondst wegen, maar dat ging niet zoals gepland. De rots viel in minstens drie grote stukken uiteen en ook de weegschaal begaf het, zo meldt de BBC.

Uit de eerste onderzoeken zou blijken dat het om een brokstuk van de meteoriet gaat die afgelopen februari boven de Oeral ontplofte. Het is het grootste gevonden restant van de meteoriet tot nu toe, meldt professor Serguei Zamozdra van de universiteit van Tsjeljabinsk aan Interfax. Andere experts pleiten voor bijkomende onderzoeken. Het rotsblok dat op 15 februari hoog boven ­Tsjeljabinsk ontplofte, was naar schatting 11.000 ton zwaar en even groot als een huis. De ontploffing maakte meer dan duizend gewonden.







Bron: Nieuwsblad.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Arend

Aardig stukje vandaag van het KNMI over de meteoriet, opmerkelijk vond ik in dit verhaal dat de helderheid van de meteoriet tot verbrandingen bij mensen heeft geleid.  ???

Impact van Chelyabinsk meteoriet

8 november 2013 - Internationaal onderzoek waar KNMI-onderzoekers aan hebben meegewerkt, heeft de kracht van de ontploffing van de meteoriet boven Chelyabinsk op 15 februari 2013 vastgesteld. Uit de studies die deze week in Nature en Science zijn gepubliceerd, blijkt dat de impact groter is dan voorheen werd gedacht.

Metingen en analyses wijzen uit dat bij de ontploffing van de meteoriet boven het Russische Chelyabinsk 500 kiloton TNT aan energie is vrijgekomen. Daarnaast blijkt uit de studies van de Chelyabinsk meteoriet dat dit soort gebeurtenissen vaker kunnen voorkomen dan tot nu toe gedacht: eens in de tientallen jaren in plaats van eens in de honderden jaren. Deze zijn echter niet gelijk in de tijd verdeeld.

De meteoriet die op 15 februari 2013 rond 9.15 uur plaatselijke tijd boven Chelyabinsk ontplofte, is de grootste natuurlijke explosie die is gemeten door infrageluid en seismische apparatuur van het International Monitoring System (IMS). Het IMS is het meetsysteem voor de verificatie van het kernstopverdrag waarvoor het KNMI het Nationaal Data Centrum is. Aan de hand van deze metingen heeft de afdeling seismologie van het KNMI bijgedragen aan internationaal onderzoek naar de impact van de asteroïde in Rusland.

De totale energie die bij de explosie is vrijgekomen, is 500 kiloton trinitrotolueen (TNT) waarbij 0.9842 ton gelijk is aan 1000 kilogram. De onzekerheid in de berekening is 100 kiloton. Een groot deel van deze energie is vrijgekomen op een hoogte van 27 tot 33 kilometer. De schokgolf die hierbij in de lucht is opgewekt, bereikte het aardoppervlak waar deze grote schade en letsel veroorzaakte. Van bijna de helft van de gebouwen in Chelyabinsk waren de ruiten gebroken waardoor meer dan 1200 mensen in het ziekenhuis belandde. De enorme helderheid van de meteoriet - dertig maal helderder dan de zon - leidde tot ernstige verbrandingen bij mensen.

De vrijgekomen energie is berekend op basis van infrasone en seismische registraties. Verder is gekeken naar satellietwaarnemingen en video-opnames van de lichtcurve. Bij het binnentreden van de atmosfeer had de meteoriet een diameter van 19 meter, een massa van 13.000.000 kilogram en reisde met een snelheid van 19 kilometer per seconde.
Dit maakt deze gebeurtenis de grootste natuurlijke explosie van de laatste honderd jaar. De lijst wordt aangevoerd door de explosie van een meteoriet nabij Tunguska (Rusland) in 1908. De vrijgekomen energie hiervan wordt op 3 tot 15 megaton TNT geschat (1 megaton = 1000 kiloton).

Op basis van de schade in Chelyabinsk kan ook de explosieve kracht geschat worden waarbij het wordt vergeleken met bekende schadepatronen bij nucleaire test-explosies. De overdruk die nodig is om de schade te verklaren, komt overeen met een nucleaire explosie die een stuk zwaarder is dan 500 kt TNT. Dit is dus meer energie dan is berekend uit de analyse van de metingen en uit de modellering van de opgewekte energie door de meteoriet. Een verklaring voor de overschatting van de energie is dat een nucleaire explosie een puntbron aan het aardoppervlak is terwijl de meteoriet een bewegend object in de hoge atmosfeer is.

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/116471/impact_van_chelyabinsk_meteoriet
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Powered by EzPortal