Winterdiscussie topic 2012/2013 deel 10

Topic gezien door 266717 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 24 jan 2013 - 17:10

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

vossejongk

Zullen we ff on topic gaan en het koninklijk huis geklets in een apart topic doen :) ?

Jan van Ooijen

Inderdaad, gelieve de discussie verder voortzetten in een nieuw topic in de Koffiedinges
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

wesleylollol

iemand al wat meer duidelijkheid op de lange termijn met de winter en de 'meter' sneeuw  (ja i know het is op lange termijn maar die leuke plaatjes/verhalen vind ik toch leuk om te hooren )

vossejongk

Lange termijn en de term "sneeuw" gaan niet samen... dus nee

winter

Misschien leuk om te zeggen de sneeuwdagen nemen tot nu toe bij elke run van de ECMWF toe volgens knmi.
Meeste recente run tot nu is de onderste afbeelding!


vossejongk

Pas als alles lichtblauw of rood is wordt het leuk :D

jorentje1997

Hier is het vandaag 10°c geweest en toch ligt er op sommige plekjes nog wat sneeuw en dat voelt wel wat raar aan :o

gilleeesss

Ben benieuwd ;) ben zeker dat ik morgen de winter zal missen. Bak water krijgen we. En ik lust niet zo graag water :(

btw ik zie meteovista met 14 graden komen woensdag. En weten dat het zaterdag misschien kan sneeuwen? Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar xd, kan je ook enkel in benelux meemaken zeker ;) van het een naar het andere naar het andere dant erug?;D we shall see

jorentje1997

Jaja de dooi treedt in en vorst treedt af?

JPP78

Citaat van: Vomera op ma 28 jan 2013 - 12:58


Vanmorgen zag het er zo uit :) Vorst zat nog goed in de grond met temp van 2 graden

Hier idem!
Actuele gegevens van mijn nieuwe weerstation. Workumerwaard/ nabij IJsselmeer.
http://www.weatherlink.com/user/workum

Ramon Oost

Mooie run van EC, lagedrukgebied trekt vanaf het zuiden van Groot-Brittannië richting het midden van Frankrijk. De neerslag kan achter het lagedrukgebied overgaan in sneeuw door tijdelijke instroom van koudere lucht uit het Noordoosten. In hoeverre het tot een tijdelijk sneeuwdek komt hangt van veel dingen af. De temperatuur op 850hPa mag dan wel gunstig worden zodra de wind vanuit het Noordoosten waait maar de temperatuur op 2m ligt dan nog wel boven 0.


Edwin

Op weer.nl zeggen ze er het volgende over...

Depressie
Op de weerkaarten zien we immers toch weer ontwikkelingen die de winter later deze week wat dichter bij brengen. Sowieso wordt de atmosfeer op grotere hoogte in de tweede helft van de week kouder. Tegelijkertijd komt de as van de westelijke straalstroom zuidelijker te liggen. Dat kan er voor zorgen, dat de zoveelste oceaandepressie in het weekend 'onderlangs' gaat. Ofwel, ten zuiden van Nederland langs trekt. Dat kan samengaan met winters weer. Mits de atmosfeer over voldoende kou beschikt. Dat de depressie met de koers zoals nu wordt berekend, veel neerslag gaat brengen, lijkt zeer waarschijnlijk. Maar zit er ook sneeuw bij? Het blijkt zo te zijn, dat het lagedrukgebied behoorlijk wat zachte lucht vanaf de Oceaan meesleept. Die zachte lucht krult deels om het centrum van de depressie heen en valt min of meer samen met de zone met de actiefste neerslag. Daardoor zal de depressie, ook al gaat ze onderlangs, toch voornamelijk regen brengen. Veel regen wellicht. Achter het lagedrukgebied om stroomt wel wat koudere lucht richting de kern van het systeem. Maar omdat de vorst eerder deze week zo effectief wordt weggeblazen, bevat deze noordelijke of noordoostelijke wind achter het lagedrukgebied te weinig kou. Dat kunnen we op verschillende manieren illustreren.
Sneeuwniveau
We hebben hier gekozen voor de parameter die we in de weerkamer regelmatig gebruiken bij de vraag, of het wel of niet tot sneeuw komt. Dit de het niveau tot waar de neerslag vrijwel zeker als sneeuw valt. Is deze parameter bijvoorbeeld 500 meter, dan kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat het sowieso op 500 meter en hoger sneeuwt. In de praktijk zijn waarden onder de 300 meter voldoende voor op z'n minst natte sneeuw op de grond. Mits er sprake is van een redelijke neerslagintensiteit. Met een enkel licht buitje zie je bij een sneeuwniveau van 300 meter op de grond alleen regen. Maar hebben we te maken met aanhoudende neerslag van een redelijke intensiteit, dus geen lichte motregen of zo, dan kan het op de grond wel degelijk tot natte of beter, tot smeltende sneeuw komen. Naarmate de neerslag langer aanhoudt, zal het aanhoudende smelten van doorvallende sneeuw de lucht onderin dermate afkoelen, dat de sneeuw steeds minder een nat karakter krijgt. En uiteindelijk toch kunnen resulteren in een sneeuwdek.
Weekendneerslag
Bij de weekenddepressie zal het dus voornamelijk gaan om regen. Misschien dat er aan de achterzijde op zaterdagmiddag nog net een beetje natte sneeuw wordt gezien. De kans daarop is in het oosten het grootst. Op de grafiek met neerslag en sneeuwniveau is de zaterdagpiek met neerslag goed te zien. Maar dat valt bij een sneeuwniveau dat begint bij 1000 meter en zich uiteindelijk stabiliseert rond de 400 meter met even een minimum nabij 300 meter. Dit zijn de waarden voor De Bilt. Langs de oostgrens zijn de waarden een fractie lager, maar veel scheelt het niet. Het is al met al dan ook logisch, dat het ECMWF vrijwel alleen regen als neerslagvorm berekent op dit systeem.
Zondag sneeuw?
Interessanter qua sneeuwval is de situatie van zondagmiddag. Dan komt er vanuit het westen alweer een nieuw front opzetten. Maar de atmosfeer is achter de wegtrekkende depressie uiteindelijk nog wel wat verder afgekoeld. In de loop van zondag volgt neerslag. In de Bilt in 12 uur tijd zo'n 5 tot 10 millimeter. Bij de aanvang van dit neerslagebied ligt het sneeuwniveau onder de 200 meter. Om pas achter het front te stijgen tot rond 500 meter. Op basis van de huidige berekeningen kan het in de loop van zondagmiddag wel gaan sneeuwen. Weliswaar bij temperaturen boven nul. Maar zoals gezegd, bij aanhoudende neerslag zal het karakter van sneeuw steeds minder 'nat' worden. Wellicht dat er in de loop van zondag dus wel tijdelijk een sneeuwdekje tot stand komt. Tijdelijk, want daarna gaat het weer dooien. Dat is goed te zien in de pluimgrafiek van temperatuur. Later in de volgende week volgt een fase met beduidend grotere kansen op lichte vorst en soms ook winterse neerslag. Dus een ding is duidelijk: de winter van 2012/2013 is nog niet voorbij.
Never Stop Exploring

Edwin

Dus echt winter wordt het sowieso niet, hoogstens kwakkelweer zoals we dat in Nederland wel gewend zijn. De pluim laat ook nog maar weinig echt winter zien hoor. We wachten het wel af of er sneeuw/regen zal gaan vallen en wat er verder volgende week gaat komen. Laatste 2 runs zijn qua neerslag wel veel minder intensief en trekt het weer veel zuidelijker, wat wel weer veel sneeuw in de Alpen brengt.
Never Stop Exploring

Johann


Harry de Hond

Dus we gaan het toch nog even flink koud hebben. En veel sneeuw. Dat leer ik uit het plaatje hierboven. Toch? Wel mooi om die systemen zo te zien.
Juist.

matroesjka-world

Citaat van: Harry de Hond op ma 28 jan 2013 - 20:08
Dus we gaan het toch nog even flink koud hebben. En veel sneeuw. Dat leer ik uit het plaatje hierboven. Toch? Wel mooi om die systemen zo te zien.

Ja het is inderdaad een kwestie van plaatjes raden hier, ik hoop dat je het bij het juiste eind hebt Harrie de Hond  :P
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

Johann

Citaat van: Harry de Hond op ma 28 jan 2013 - 20:08
Dus we gaan het toch nog even flink koud hebben. En veel sneeuw. Dat leer ik uit het plaatje hierboven. Toch? Wel mooi om die systemen zo te zien.

Mooie hoogterug tot aan Groenland en kou transport rechtstreeks vanaf de Pool, goed warmt nog wat  op maar met de 512dam en  -35 tot -40° op 500hPa toch lekker koud in de bovenlucht !

Dennis

AvondUpdate EC 12H 28/1/13 Daar is de Omega-blokkade ; wat betekent dat?

De omegablokkade is vernoemd naar de griekse letter omega. Die heeft een gelijkende vorm; een soort hoefijzer. Een lob van hogedruk strekt zich uit in richting van de pool en wordt aan de onderzijde geflankeerd door meestal twee lagedrukgebieden. De omega blokkade is meestal de opstap naar een verdere blokkering van de stroming. Die komt dan tot stand doordat de lagedrukgebieden aan de flank onder het hoog doorlopen en daardoor een afgesnoerd hoog creeëren.

De precieze positie van het blokkerende hogedrukgebied is van groot belang voor de richting waaruit de lucht wordt aangevoerd en daarmee ook voor de temperatuur. Bij voortdurende aanvoer van lucht uit warme gebieden kan dat leiden tot warmte maar bij aanvoer uit een van oorsprong koud gebied blijft de temperatuur juist lange tijd onder de maat.




Edit: na overleg lijkt bovenstaande kaart meer op afsnoering ; natuurlijk blijven we het volgen  :)

Remy

Een vorst is een mannelijke koningin... De vorst treedt aan! Dus moet nu die winter wel komen voor ons land!... of toch niet omdat Nederland gezamenlijk heeft beloofd nooit meer in fabeltjes te geloven(scheiding van kerk en staat)!
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Remy

Laat maar die onzin met menselijke bevoegdheden(onze ex koningin stinkt/tonkt ook bij het poepen,weer is veel belangrijker.
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Powered by EzPortal