Sneeuwintensiteit

Topic gezien door 1735 bezoekers
Gestart door Ramon Oost, wo 16 jan 2013 - 00:44

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ramon Oost

Sneeuwintensiteit

Sneeuw veroorzaakt de grootste problemen voor het wegverkeer, openbaar vervoer en vliegverkeer met name wanneer de neerslag valt bij vorst, vooral bij matige tot strenge vorst. Wanneer sneeuw wordt verwacht die gladheid veroorzaakt geeft het KNMI extra waarschuwingen uit. Sneeuw zelf is niet glad, maar wordt door het verkeer tot glad ijs gereden.

Sneeuw leidt niet alleen tot gladheid maar ook tot vermindering van het zicht. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n een tot twee kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op.

Ook stuifsneeuw kan het zicht tot een paar honderd meter beperken. Stuivende sneeuw, die optreedt bij harde wind, kan de kleinste kieren en gaten binnendringen en geruime tijd overlast opleveren ook nadat het is opgehouden met sneeuwen.
Veranderen sneeuwvlokken plotseling van grootte dan wijst dat op een temperatuurverandering op enige hoogte boven ons hoofd. Zeker bij veranderingen van temperatuur rond het vriespunt is het raadzaam alert te zijn op plotseling optredende gladheid. De risico's kunnen van plek tot plek verschillen afhankelijk van strooizout en wegdektemperaturen.

Vooral bij sneeuwbuien kunnen de condities van plaats tot plaats sterk verschillen. Over een afstand van soms nog geen tien kilometer kan het weer totaal anders zijn. In een deel van het land kan een dik pak sneeuw vallen terwijl het landschap elders groen blijft. Ook aanvoer van minder koude lucht van zee en hoogteverschillen in het landschap kunnen invloed hebben op de neerslag. De koude lucht waarin sneeuwbuien ontstaan, is vooral op grote hoogte koud waardoor de neerslag op de heuveltoppen van de Veluwe of van Limburg eerder in de vorm van sneeuw valt dan in lagere delen van Nederland.

KNMI

Powered by EzPortal