Neerslagkans

Topic gezien door 1517 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 03 okt 2012 - 07:44

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Neerslagkans

Als neerslag wordt verwacht dan wordt in de weerberichten aangegeven hoe groot de kans is dat het gaat regenen en hoe groot de hoeveelheden zijn. Soms zijn er dagen waarop het vrijwel zeker is dat het gaat regenen, terwijl de prognoses op andere dagen twijfelachtiger kunnen zijn. De computer maakt berekeningen gebaseerd op weermodellen, maar vooral bij buiig weer kunnen de hoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteenlopen en zijn er vaak ook plaatsen waar het droog blijft. Bovendien kan de activiteit van de neerslag op het laatste moment afnemen of groter worden.



Het kanspercentages geldt voor iedere willekeurige plaats in Nederland en is een gemiddelde voor alle plekken in het land. Is die waarde 90 procent dan is het zo goed als zeker dat er die dag op elke willekeurige plaats in ons land neerslag komt. Bij een kans van 10 procent blijft het vrijwel zeker droog en bij 50 procent kan het net zo goed droog blijven als regenen of sneeuwen. Hoe hoger het percentage, hoe zekerder de meteoroloog is dat er neerslag komt. De onzekerheid hangt samen met de voorspelbaarheid van het weer. Hoe langer de verwachtingstermijn hoe groter de onzekerheid.

Een neerslagkans van 30 procent is juist als een regenmeter die de hele dag op een vaste plek blijft staan aan het einde van de dag 0,3 mm of meer bevat. Wie de hele dag bij de regenmeter blijft zitten krijgt in gemiddeld drie van de tien gevallen tenminste 0,3 mm over zich heen. Voor iemand die door het land reist verandert de kans om nat te worden. De kans dat het in ons hele land regent is meestal kleiner maar kan per situatie verschillen. Van belang is bijvoorbeeld of de neerslag samenhangt met buien of met een groter neerslaggebied dat overtrekt.

In weersverwachtingen worden de kanspercentages en het regionale karakter van de neerslag vertaald in woorden, zoals "mogelijk, een kleine kans op" of omschrijvingen als "hier en daar, plaatselijk, bijna overal, vrijwel nergens of vrijwel geen". Op de beelden van de neerslagradar is de buienactiviteit op de voet te volgen. Uit de radarbeelden is af te leiden waar binnen een bepaalde tijd neerslag kan worden verwacht en wordt door middel van kleuren ook een indicatie gegeven van de intensiteit.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal